Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

ČLANOVI UTIB-A NA SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA I RADIONICI

ČLANOVI UTIB-A NA SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA I RADIONICI

image

image

image

image

image

image

Na događajima sudjelovali su T. Novosel i N. Bilek

ČLANOVI UTIB-A NA PREDSTAVLJANJU PROGRAMA EU U KOPRIVNICI

Desk Kreativne Europe - Kultura pri Ministarstvu kulture i medija i Nacionalna kontakt točka programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti pri Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Europe Direct Koprivničko križevačke županije, PORA- Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije te ENTER Koprivnica d.o.o. organizirali su predstavljanja programa Unije u Koprivnici u utorak 14. studenog 2023. godine s početkom u 10:00 sati u ENTER Koprivnica d.o.o.

image

U prvom dijelu, zajednički su predstavljeni programi Kreativna Europa - potprogram Kultura, jedini mehanizam Unije za podršku kulturnim i kreativnim sektorima koji je predstavila Morana Bigač Leš, Desk Kreativne Europe-kultura i program CERV - Građani, jednakost, prava i vrijednosti, najveći program do sada namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti Unije: demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, ravnopravnosti, jednakosti, borbe protiv svih oblika nasilja i diskriminacije, transparentnosti i dobrog upravljanja, koji je predstavila Željka Markulin, Ured za udruge Vlade RH, Nacionalna kontakt točka programa. Predstavljanje je obuhvatilo upoznavanje s mogućnostima koje programi nude kao i aktualne informacije o trenutno otvorenim i nadolazećim pozivima i inicijativama u okviru samih programa.

image

Potom su sudionici, ovisno o interesu, podijeljeni u dvije skupine koje su paralelno obrađivale razradu projektnih ideja i odgovarajuću projektnu dokumentaciju. Bila je to prilika za upoznavanje s primjerima dobre prakse, upoznavanja s projektnom dokumentacijom za svaki program, te predstavljanja Funding and tender opportunities portala (FTOP), centralnog portala Unije za prijavu projekata na programe Unije.

image

image

image

Događaju su prisustvovali Vlado Benčak, potpredsjednik udruge i Monika Kezić, suradnica u projektnim aktivnostima.

IZLET ČLANOVA UTIB-A U TOP TERME, TOPUSKO

U organizaciji UTIB-a, članovi su 11.11.2023. u 07,00 h sa autobusnog kolodvora, krenuli put Topuskog. Uz kraće usputno zaustavljanje, oko 10,00 h doputovali smo u hotel, gdje smo se ugodno smjestili, malo odmorili od putovanja. Nakon toga pozdravio nas je gospodin Danijel, koji nam je, kao prezentator firme GREX, prezentirao proizvode, koji nam omogućuju kvalitetniji život.

image

image

Po završetku prezentacije, uslijedila je i tombola, koju je, naravno dobila nekolicina naših sretnih članova. Nakon tombole, bio nam je serviran ručak, koji je trajao do 14,00 h. Nakon ručka, dio članova se odlučio za kupanje i uživanje u bazenu i blagodatima termalne vode, dok su ostali uživali u šetnji, po suncem obasjanom krajobrazu, gdje se priroda poigrala raznolikošću boja.

image

image

image

image

U 18,00h smo se uputili, prema svojim domovima. Tokom putovanja, bila su postavljana pitanja, kuda i kada idemo ponovo, naravno, na licima se vidjelo zadovoljstvo i sreća, nakon tako lijepog dana. U Bjelovar smo, uz kraće zaustavljanje stigli oko 21,00h.

UVODNA KONFERENCIJA PRVE GODINE DVOGODIŠNJEG PROGRAMA „LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR UTIB“

Dana 10.11.2023. godine (petak) s početkom u 11:00 sati u prostorijama udruge, I. Gundulića 1, Bjelovar održana je uvodna tiskovna konferencija o provedbi prve godine dvogodišnjeg projekta usmjerenog na promoviranje i razvoj volonterstva na području RH u 2023. godini. Projekt Lokalni volonterski centar UTIB-A financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike bespovratnim sredstvima od 9.000,00 €. Predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel ukazao je da volontiranje u Udruzi nije novost.
– Ovogodišnji projekt je počeo 1. svibnja 2023 i traje do 20. travnja 2024. Voditeljica projekta je Tea Bošnjak, ja sam stručni suradnik i svi ostali koji rade su u horizontalnoj shemi zaduženi ponekad za ponešto. Uvijek radimo racionalno, da svi imaju posla i nešto rade, ali da je to uvijek korisno i kvalitetno. Aktivnosti ugrubo su administrativne, intelektualne, socijalne i fizičke usluge. Naši volonteri se moraju naći u tim kategorijama – naveo je Novosel
Prema izvještaju od prošle godine, imali smo 31 volontera i ostvarili 2184 sat volontiranja – napomenuo je. UTIB već osam godina ima vlastiti računalni program koji je rađen po Zakonu o volontiranju. 

image

Voditeljica projekta Tea Bošnjak - definicija volontiranja:
Volontiranje je dobrovoljno ulaganje slobodnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit koje obavljaju volonteri bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi. Volontiranje potiče ljude da budu odgovorni građani i osigurava im se okolina u kojoj mogu učiti o dužnostima demokratskog uključivanja u život zajednice. Volontiranje je dobrovoljni angažman pojedinca koji se zasniva na njegovoj dobroj volji, aktivizmu i solidarnosti. Volontirati se može u različitim granama, jedini preduvjet je dobra volja!
Ukazala je na činjenicu da se volontiranje može po trajanju podijeliti na dugotrajno i kratkotrajno, po mjestu na lokalno, međunarodno ili online volontiranje, a postoji i volontiranje u kriznim situacijama. Prema vrsti volontera, ono se dijeli na tradicionalno volontiranje, volontiranje maloljetnika/učenika, korporativno i inkluzivno volontiranje. Zanimljivo je spomenuti kako volontirati mogu svi stariji od 15 godina, a mogu i ranije ako imaju pisanu dozvolu roditelja ili skrbnika. Pojasnila je Bošnjak kroz kakvu proceduru moraju proći budući volonteri.
– Postupak ulaska volontera u bazu volontera Udruge tjelesnih invalida Bjelovar kreće iskazom interesa pojedinca da volontira, nakon toga mu se nakon odrađenog intervjua ponudi upitnik za volontiranje, istaknu se želje kako žele pridonijeti Udruzi, pojedincu i općenito i zatim se sklapa ugovor o volontiranju. U tom se ugovoru nalaze pojedine odrednice. Nakon određenog vremena volontiranja, volonter dobiva volontersku knjižicu, dokument koji služi za evidenciju volonterskih angažmana i edukacija u kojima je volonter sudjelovao i ona nije prenosiva na drugu osobu – napomenula je. Nagrada volonterima je zahvala, a dobivaju i potvrdu o kompetencijama stečenim kroz volontiranje koje im mogu poslužiti kod upisa u školu ili zaposlenja. Otkrila je Bošnjak i kakve su potrebe UTIB-a za volonterima.
– Potreba UTIB-a za volonterima je jednokratnog djelovanja, naše starije osobe, pogotovo one koje su same u kućanstvima, imaju problem donošenja drva za ogrjev, obilaska dućana i ljekarni, osobito po lošim vremenskim prilikama, pa tu apeliramo prema javnosti da se uključe u takvu vrstu volontiranja, to je minimalna stvar s naše strane, ali velika pomoć potrebitima!
Predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel ukazao je na primjere dobre prakse kad poslodavci zaposlenike potiču na volontiranje, ali i na dobre rezultate volontiranja u državama u kojima volonterske knjižice mogu pomoći učenicima pri upisu u srednju školu ili na fakultet.

image

Sudionici:
1. Pročelnica UO za zdravstvo, demografiju i mlade BBŽ – Andrea Bengez;
2. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Danijela Popović;
3. Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel;
4. Voditeljica projekata i stručna suradnica – Tea Bošnjak i Monika Kezić;
5. Volonteri Udruge – Nada Bilek, Vlado Benčak, Ivanka Punčikar Opitz, Draženka Gadanac, Đurđa Đumlija, Zlata Hlupić, Štefica Diebalo, Milan Rakovčan;
6. Sredstva javnog priopćavanja.

image

ČLANOVI LITERARNE SEKCIJE UTB-A U POSJETI INTERLIBERU

Priča koja traje 45 godina i koju s velikim zadovoljstvom iznova pišemo i čitamo - Interliber, ove se godine održavao od 7. do 12. studenog 2023. na Zagrebačkom velesajmu. Kao najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja Interliber okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare.

Uz prisustvo mnoštva poznatih i uspješnih pisaca i oduševljenih posjetitelja održano je više od 200 sati stručnog programa koji se održavao na dvije pozornice, u paviljonima 6 i 7, a na otvorenom prostoru ispred 5. paviljona održavali su se koncerti i nastupi mladih DJ-a.

image

image

Članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar posjetili su Interliber 09.11.2023. Odvažni pustolovi otisnuli su se na put u jutarnjim satima kako bi što prije otkrili čarobne svjetove fantastičnih bića i maštovitih događaja. Kao u poznatom klasiku “Vlak u snijegu“ Mate Lovraka tako je i ova vesela družina, kao i Perin razred, bila ushićena i ispunila kombi smijehom i veseljem.

image

Nakon lutanja bespućima blještavih prolaza sa najnovijim izdanjima ili nostalgičnim antikvarijatskim raritetnim primjercima podsjetili smo se djetinjstva uz stripove, naslove iz školskih lektira i bajkovita izdanja omiljenih dječjih knjiga.

image

Nakon okrjepe, prepuni dojmova, krenuli smo put Bjelovara i sretni i sjetni kao da se pozdravljamo sa starim prijateljima.

image

Sudionici - članovi literarne radionice: voditeljica Monika Kezić, Adriana Krog, Božica Pečar, Katarina Pospišil, Nada Filipović, Luciano Bosanac i vozač Dražen Horvat koji je pomogao da se sva kupljena literatura uspješno ukrca sa svojim vlasnicima.

PREDSTAVNICI UTIB-A NA PREDSTAVLJANJU PROGRAMA „KREATIVNA EUROPA“ - KUL

U sklopu predstavljanja projekta, organizirana je početna konferencija koja se održala u utorak 7.studenog 2023. godine u CUK-u Bjelovar.

image

Partneri: Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar (Hrvatskaka), Inženjeri zaštite životne sredine (Srbija), Razvojni center Murska Sobota (Slovenija).
Trajanje projekta: 24 mjeseca
Cilj projekta je podržati pojedince u razvoju njihove kreativnosti i poduzetničkih sposobnosti putem projektnih aktivnosti, kako bi mogli monetizirati svoje kreativne aktivnosti. Ovaj projekt će ojačati kreativne industrije u regiji putem obrazovanja, razvoja ljudskih resursa, poticanja suradnje među dionicima projekta, poticanja inovacija i stvaranja novih radnih mjesta.

image

Od strane organizatora – CUK-A naglašeno je: „Bili bismo iznimno počašćeni vašim prisustvom na ovoj konferenciji, kako bismo zajedno mogli podijeliti informacije o projektu i razgovarati o mogućim načinima suradnje“. U granicama interesa i kapaciteta naših članova, svakako ćemo se oko svega potruditi!
Projekt je usmjeren prema tri kreativne industrije: održivi kulturni turizam, moda i dizajn te umjetnički zanati. Svaki od partnera će organizirati i provoditi sve aktivnosti vezane za kreativni sektor za koji su odgovorni. Razvojni centar Murska Sobota iz Slovenije nadgledat će sve aktivnosti vezane uz održivi kulturni turizam. Inženjeri za zaštitu okoliša iz Srbije - u suradnji s Udruženjem obrtnika - organizirat će aktivnosti povezane s umjetničkim zanatima.

image

Ispred UTIB_a na Konferenciji su sudjelovali N. Bilek, voditeljica i T. Novosel, predsjednik. 

UTIB NA RADIONICI „OSNOVE STUDIJSKE FOTOGRAFIJE“

U organizaciji Studijskog odjela Narodne knjižnice „Petar Preradović“, voditelj Delimir Hrestak 08.11.2023.  održao je radionicu „Osnove studijske fotografije“.

image

image

Cilj radionice je upoznavanje sudionika s potrebnim uređajima – rasvjetnom opremom i upotrebom opreme za snimanje fotografija u studijima radi snimanja kvalitetnih fotografija.
Radionici je prisustvovao i naš član, zamjenik predsjednika UTIB-A, Vlado Benčak koji se zahvalio organizatoru radionice kao i voditelju na pruženim saznanjima vezanim za temu radionice.

KULTURNO – ZABAVNA VEČER „POZDRAV JESENI 2023. GODINE“

Dana 20.10.2023. godine (petak) s početkom u 17:00 sati u dvorani restorana Golub, Franjevačka ul. 6a, Bjelovar održana je kulturno-zabavna večer pod nazivom „Pozdrav jeseni“ u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

Na početku, predsjednik UTIB-a T. Novosel i voditeljica ureda i koordinatorica N. Bilek održali su radni sastanak s korisnicima i osobnim asistentima na temu primjene novoga Zakona o osobnoj asistenciji.

image

image

Gosp. T. Novosel naglasio je dvije grupe aktivnosti koje Udruga hitno mora provesti:
1. U skladu s Pravilnikom o mjerilima za pružanje usluge – pribaviti propisanu dokumentaciju i osigurati tražene uvjete za zakonsku organizaciju i vođenje sustava osobne asistencije;
2. U skladu s Pravilnikom o radu Komisije za procjenu potrebe za uslugom osobne asistencije, pripomoći članovima UTIB-a koji preko Ministarstva koriste uslugu, da ažuriraju postojeću i pribave zakonom propisanu dokumentaciju.
Od sadašnjih korisnika i osobnih asistenata očekuje se maksimalna ozbiljnost i ažurnost u provedbi gore opisanih aktivnosti kako bi ostvarili pravo na asistenciju predviđenu zakonom kojemu primjena počinje 01.01.2024.godine.

Gđa N. Bilek objasnila je novosti u potrebnoj dokumentaciji i svima podijelila primjerke i pojedinačno odgovarala na pitanja korisnika, osobnih asistenata i roditelja.

Nakon radnog sastanka uslijedila je pozdravna riječ predsjednika Udruge Tomislava Novosela, prof.. Obratio se svim gostima večeri uz želju da sve protekne u najboljem redu, da se ljudi opuste i zabave.

image

Prisutne je pozdravio u ime:
- Članova UTIB-a – 980;
- Članova upravnih tijela – IO, NO, Statutarna komisija, Skupština;
- Zaposlenika – 29 OA, 4 – voditeljica, projekti, suradnica, vozač - asistent
- Volontera – 20.

Kratko se osvrnuo na aktivnosti u 2023. godini:
- Nabavka novog kombi vozila
- Donošenje i provedba Zakona o OA
- Ljetovanja
- Izleti
- Zabave, susreti
- Sport,
- Ribolov
- Kultura: knjižnica, BOK fest, Komedija fest, …
- Edukacije (izvaninstitucionalne, uredsko poslovanje, podizanje kapaciteta zaposlenih i
članova …)
- Pravna klinika
- ETM – Korzo, kombi
Hvala svima koji sudjeluju u nabrojenom!

Slijedila je večera u 18:00 sati, zabava uz glazbeni sastav „Konopa i prijatelji“, druženje i ples do 23:00 sata.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

UTIB NA ONLINE IZVANREDNOJ SJEDNICI SKUPŠTINE SOIH-A

Koja je održana 20. listopada 2023. s početkom u 10.00 sati o temi “Debata o smjernicama za unaprjeđenje politika invaliditeta u okviru projekta Platforma 50+”.
Sjednicu je vodila predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH Marica Mirić, dipl. ing.

image

Naglasila je da se Projekt provodi u okviru tematskog područja „Poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom”, a ciljevi su: ojačati društveni utjecaj organizacija osoba s invaliditetom u zaštiti prava i poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom u RH; ojačati partnerstvo i suradnju između organizacija osoba s invaliditetom, akademske zajednice i javnog sektora, te ojačati kapacitete organizacija osoba s invaliditetom za povećanje utjecaja na proces donošenja odluka te praćenje i izradu javnih politika od važnosti za osobe s invaliditetom.

image

Gosp. V. Benčak naglasio je: UTIB ulaže napore da kroz provedbu projekata i ostale inicijative, u skladu s KUN o POSI, poveća pristupačnost na javnim površinama, u prometu, kod davatelja usluga, sanitarnim čvorovima, bazenima, hotelima i turističkim destinacijama i javnim plažama.

Na kraju, predsjednica SOIH-a Marica Mirić zaključila je sjednicu sa napomenom da će se o navedenoj temi ubrzo održati simpozij.

UTIB NA PREDAVANJU “KAKO KOMUNICIRAMO I KAKVE ODNOSE GRADIMO?”

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja – 10. listopada u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i Narodne knjižnice “Petar Preradović” održano je predavanje “Kako komuniciramo i kakve odnose gradimo?” dr. med., spec. psih., subspec. socijalne psihijatrije Ive Manestar. Peto predavanje u okviru ciklusa predavanja o mentalnom zdravlju održano je 11.10.2023. na Studijskom odjelu Narodne knjižnice Bjelovar.

image

Dr. Manestar donijela je prikaz komunikacijskih modela koji nam mogu pomoći u postavljanju zdravih i jasnih granica u komunikaciji te izgradnji podržavajućih međuljudskih odnosa. Odnos povjerenja i poštovanja unutar obitelji i široj socijalnoj okolini je temelj za dobro mentalno zdravlje. Upravo je taj odnos ujedno i snažan preventivni čimbenik u sprečavanju razvoja različitih psihičkih smetnji i poremećaja u strukturi ličnosti. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, mentalno zdravlje je neizostavan i važan dio našeg sveukupnog zdravlja, a ne samo odsutnost mentalne bolesti i teškoća. To je stanje blagostanja u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici.

image

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije blizu milijardu ljudi se nosi s poremećajima mentalnog zdravlja. Depresija je danas vodeći uzrok invaliditeta u svijetu.
Na predavanju su sudjelovale: Katarina Pospišil, Višnja Jeličić i Monika Kezić, voditeljica literarne radionice.

KOLESTEROL – ČISTAČ KRVNIH ŽILA

11.10.2023. s početkom u 10,00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, u okviru trogodišnjeg programa “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ održano je stručno predavanje mr. sci. dr. Stipe Brzovića, internista-kardiologa, na temu “Kolesterol – čistač krvnih žila“.

image

Prisutni su saznali: istine i zablude o kolesterolu; kako održati normalnu razinu masnoća u krvi; kako nepravilna prehrana, manjak sna, ubrzan način života, nedovoljno kretanja i socijalizacije utječu na kolesterol te mnoge druge zanimljive činjenice.

Sudionici: članovi i zaposlenici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

OKRUGLI STOL I RADIONICA U ORGANIZACIJI HSUTI-A

Održani su prema plakatima:

image
image

image

image
image

image

Sudionici iz UTIB-a: T. Novosel i osobna asistentica. 

5. KOLO MALE LIGE VISEĆE KUGLANE

Udruga hrvatskih veterana i invalida domovinskog rata Susedgrad organizirala je dana 30.09.2023. godine u Zagrebu 5. kolo Braniteljske lige “Mala liga viseće kuglane“. Ovogodišnja Liga broji šest ekipa iz Bjelovara, Zagreba, Petrinje i Topuskog. Natjecanja se odvijaju svaki mjesec kod jedne ekipe, a povodom nekog značajnog datuma iz Domovinskog rata vezano za domaćina toga kola.

image

U veseloj i sportskoj atmosferi natjecanje je održano u „Domu invalida domovinskog rata grada Zagreba“, a najbolji su bili predstavnici domaćina HVIDR-a Susedgrad dok su predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar zauzeli 4. mjesto.

image

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar su predstavljali: Zdenka Šorša, Martina Tukerić, Zlata Bajs i Josip Cimerman.

“STRAH NAŠ SVAGDAŠNJI”

Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar organizirala je 06.10.2023. na Studijskom odjelu knjižnice, u okviru ciklusa predavanja o mentalnom zdravlju, četvrto predavanje na temu “Strah naš svagdašnji”.

image

Gost predavač bio je dr. med. Goran Ivkić, neurolog, subspecijalist epileptolog, neuroznanstvenik, asistent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predavač u dodiplomskoj nastavi na nekoliko predmeta. Autor je brojnih indeksiranih radova i članaka u stručnoj i znanstvenoj literaturi. Kao kliničar radi u Poliklinici Neuron pri Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, gdje su mu uže područje kliničkog interesa: epilepsije, glavobolje, psihosomatika i stres, o čemu je održao i brojna javna predavanja.

Predavanje je privuklo veliku pažnju, a mnogobrojni sudionici imali su prilike čuti više o važnosti razumijevanja kako strah utječe na fizičko i mentalno zdravlje te da je tijelo kompleksno, nužno je istovremeno liječiti tijelo i duh, a iako je strah prirodan nije samo prolazna emocija – ono što kroz ljude prođe i iziđe, već da izaziva kemijske reakcije i promjene unutar tijela. Uz simptome potrebno je liječiti uzroke problema kako bi se mogla pružiti sveobuhvatna skrb za pacijente.

Cilj ciklusa predavanja o mentalnom zdravlju Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar je osvješćivanje poteškoća s kojima se susrećemo u životu i pronalaženje načina za suočavanje s nepredvidljivim životnim situacijama uz naglasak na važnost destigmatizacije mentalnog zdravlja u široj javnosti.

image

Na predavanju su sudjelovali Marko Kašnik i Monika Kezić, voditeljica literarne radionice Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

ČLANOVI UTIB-A NA JEDNODNEVNOM IZLETU NA KUPANJE U BARCS

Članovi UTIB-a, krenuli su 30.09.2023. godine u 7.00 sati, s autobusnog kolodvora Bjelovar, na jednodnevni izlet u Mađarsku, na kupanje u Barcs. Imali smo usputno zaustavljanje, prije granice, kako bi obavili jutarnje potrebe, što se tiče kave i raznih napitaka. Nakon kratkog zaustavljanja, put smo nastavili u smjeru Barcsa, gdje smo se ponovo zaustavili, kad smo stigli u grad. Članovi su obavili kupovinu lijekova, čvaraka, suhomesnatih proizvoda i raznih drugih proizvoda.

image

Nakon obavljene kupovine uputili smo se na odmor i kupanje u tamošnje bazene. Vrijeme je bilo sunčano i lijepo, kao stvoreno za uživanje, tako da smo vrijeme provodili uglavnom u vanjskim bazenima. Na kupanju smo se zadržali do 16.00 sati, nakon čega smo se uputili prema Virovitici.

image

U Virovitici smo se zaustavili, kako bi obišli dvorac Pejačević i gradski park, kojem je vraćen perivojni izgled, a naravno, bilo nam je potrebno osvježenje, na obližnjoj terasi „Kuće sladoleda“, sa koje smo uživali u pogledu u perivoj.
Nakon 18.00 sati smo krenuli na put prema Bjelovaru, u koji smo stigli nešto nakon 19.00 sati, sretni, odmoreni, puni dojmova i željni novih druženja i putovanja.

Stranica 3 od 60 //« First  <  1 2 3 4 5 >  Last »