Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

TERETANA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, u suradnji sa predstavnicima Grada Bjelovara i Bjelovarskog para sportskog saveza opremila je i otvorila teretanu za osobe s invaliditetom koju
polazi 15-ak članova Udruge.

image

Teretana je namijenjena svim osobama s invaliditetom, a prvenstveno je prilagođena osoba u invalidskim kolicima. Članove kroz program vježbanja i prehrane vode Dražen i Višnja Družinec, voditelji sa licencama za trenere osoba s invaliditetom.

image

Program vježbanja polaze: Draženka Gadanac, Đurđa Đumlija, Ankica i Adriana Krog, Katarina Pospišil sa asistenticom, Nada Zemčak, Ivanka Punčikar Opitz, Snježana Marić sa asistenticom, Anto Andrić, Višnja Jeličić.

image

Obavijest svim članovima:

Teretana za OSI će koristiti ljetnu stanku te neće raditi za korisnike.
O točnom terminu početka treninga članovi i korisnici teretane biti će dopisno obaviješteni putem maila.

RADIONICA FOTODESIGNA

Prema dogovorenim propozicijama, odrađene su prve 4 radionice fotodesigna na kojima se članovima približio pojam fotodesigna. Uz stručno vodstvo profesora likovne umjetnosti Miroslava Brletića, pojašnjene su glavne komponente grafičkog dizajna.

image

Nakon ljetne stanke, odnosno na jesen, očekuje nas nastavak radionice gdje će članovi radionice moći podijeliti svoje fotografske uratke sa ostalim polaznicima te na stručan način prokomentirati eventualne pogreške kod fotografiranja ali i one komponente koje sadrži dobar „kadar“.

image

Polaznici radionice: Tomislav Novosel, Nada Bilek, Vlado Benčak, Marieta Magdić, Višnja Jeličić, Karla Polančec, Monika Polančec i Tea Bošnjak.

ČLANOVI LITERARNE RADIONICE UTIB-A NA TEREZIJANI

Terezijana, najveća turistička, kulturna i zabavna manifestacija središnje Hrvatske, ove godine održavala se u gradu Bjelovaru od 15. do 18. lipnja 2023. godine.

image

Tim povodom članovi literarne radionice obišli su gradski korzo na kojem su razgledali iznimno bogat program: kostimirane scenske prikaze, bajkovite ulične performere, raznovrsnu prodajnu i gastronomsku ponudu.

image

image

Kulturna, zabavna i turistička manifestacija, bjelovarska Terezijana na svoj 27. rođendan postala je najzabavnija carska priča od svojih početaka 1996. godine te je oduševila sve kreativce koji su se zajedno prošetali i uživali u prekrasnim poznatim prizorima grada u malo drugačijem, carskom ruhu.

image

image

Sudionici: Adriana Krog, Božica Pećar, Katarina Pospišil, Draženka Gadanac, Đurđica Đumlija, Karla Polančec, Luciano Bosanac, Tea Bošnjak i voditeljica literarne radionice Monika Polančec.

2. KOLO MALE LIGE VISEĆE KUGLANE

U organizaciji HVIDR-e Topusko u hotelu Petrova Gora odigrano je, u subotu 18.06.2023. godine, drugo kolo Male lige viseće kuglane.
Prije samog natjecanja u visećoj kuglani učesnici Lige položili su vijence i zapalili svijeće poginulim braniteljima Topuskog.

image

U veseloj i sportskoj atmosferi natjecanje je završilo oko 14 sati.
Na kraju natjecanja najbolji su bili domaćini HVIDRA Topusko, dok su predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar zauzeli šesto mjesto.
Sljedeća dva kola se održavaju u Gudovcu gdje će domaćini biti predstavnici UHDDR-a Bjelovar i Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar su predstavljali: Draga Uremović, Jelena Šostarec, Stjepan Rosandić, Vesna Rosandić i Dušan Duduković

XVI. SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE “BJELOVAR 2023”

I
DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Dana 09.06.2022. (petak) s početkom u 9:30 sati u svečanoj dvorani Šljukin Gon, Đurđevačka cesta 167, Bjelovar održan je XVI. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske “Bjelovar 2023“ te Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar. Događaju se odazvao veliki broj članova suradničkih udruga iz Bjelovara, Siska, Križevaca, Kutine, Grubišnog Polja, Daruvara i Krapine, a održan je s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici, u najvećoj mjeri kroz okupljanje, prezentacije, konferencije te održavanje prigodnih kulturnih, sportskih i zabavnih programa.

image

image

Susret je svečano otvoren himnom „Lijepa naša domovino“ koju je otpjevao zbor Udruge tjelesnih invalida Bjelovar te audio verzijom europske himne „Oda radosti“.

image

Predsjednik Udruge, Tomislav Novosel, prof., pozdravio je sve prisutne uvažene goste, suradnike, zaposlenike, korisnike asistencije i članove Udruge istaknuvši - Udruga tjelesnih invalida Bjelovar u ovome trenutku boji 33 zaposlene osobe, bilo da je riječ o radu na određeno ili neodređeno. Za našu udrugu to je velika brojka i mislim da time dokazujemo kako se naš rad iz godine u godinu razvija, postaje sve kvalitetniji, vidljiviji i značajniji. Mi smo oslonac i prva pomoć osobama s invaliditetom na putu poboljšanja njihova života, ostvarivanju ciljeva i planova, dobivanja adekvatne pomoći.  Osim što se na ovaj način pojačava vidljivost rada udruga, utječe se i na poboljšanje percepcije udruga u široj javnosti. Na kraju, posebno je pozdravio:
- Važne goste i predstavnike suradničkih udruga – Udruga OSI Kutina, UOSI G. Polje, UOSI Sisak, UOSI Daruvar, UOSI Križevci, UOSI Koprivnica, UTI ILO Ivanec, UOSI KK Županije, DOSTI Međimurke županije;

image

image

- Članove UTIB-a i voditelje klubova i projektnih aktivnosti: Klub izletnika i KZV – Ljuba Štefinec, potpredsjednica UTIB-a; Klub sportaša – Mladen Rajković; Klub ribolovaca – Vlado Benčak, potpredsjednik UTIB-a; Klub učenika i studenata – Ines Seleš; Voditeljicu literarne sekcije – Đurđa Vučetić; Voditelj glazbene sekcije – D. Kovačević; Profesoricu matematike – M. Martinjak; Profesoricu engleskog jezika – J. Damjanović; Logopedsku agenciju „Demosten“; AK Đurđevac – „B“ kategorija; CUK, Ivana Hrpalo – Smartphone, e-Građani, edukacija 3 članice za pisanje i vođenje EU i nacionalnih projekata;
- Zaposlenici: Voditeljica ureda/koordinatorica – Nada Bilek; Voditeljica projekata – Tea Bošnjak, bacc. oec.; Stručna suradnica – Monika Polančec; Vozač kombija/asistent – Dražen Horvat; Stručna suradnica Štefica Diebalo;

- Osobni asistenti: (29) u programu MRMSOSP; Volonteri (25).

image

image

U sklopu Dana otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, voditeljica projekata i projektnih aktivnosti, Tea Bošnjak, bacc.oec. navodi - Udruga tjelesnih invalida Bjelovar djeluje već 19 godina te broji 926 članova, čime se svrstava u najveću Udrugu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Svrha i cilj djelovanja Udruge baziran je na zalaganju za unaprjeđivanje edukativne, medicinske, profesionalne i socijalne rehabilitacije, na zapošljavanju osoba s invaliditetom, poticanju pri ostvarivanju ljudskih prava OSI, na suradnji sa suradničkim udrugama, kao i s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, te ostalim ustanovama važnima za kvalitetno življenje i neovisnost.

image

image

image

Apliciranjem na natječaje iz područja socijalne skrbi, volonterstva, podizanju kvalitete života starijih osoba i prijevoz istih, Udruga trenutno provodi s ukupno 9 projekta i programa, od čega tri projekta financirana od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, šest projekata financiranih od strane općine Hercegovac i gradova Bjelovara, Garešnice i Čazme te BBŽ.

Provodeći već treći ciklus od ukupno tri godine, kroz program Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom razvijamo usluge koje direktno doprinose proširenju postojeće mreže usluga u lokalnoj zajednici čime preveniramo institucionalizaciju djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom te potičemo njihovu samostalnost i neovisno življenje, odnosno povećavamo kvalitetu života. U želji da ostvarimo projektne ideje, okupili smo zainteresirane članove, pronašli stručnjake te organizirali aktivnosti poput glazbene i literarne radionice i radionice foto designa, tečaj engleskog jezika i osnove informatike te modernih tehnologija, instrukcije, osposobljavanje za B kategoriju, te klubovi ribiča, izletnika, studenata i naravno sportaša.

Osim navedenih aktivnosti, udruga djeluje i u kampanjama.

I MI I VI ZA KOMBI SVI kampanja je u kojoj pozivamo sve da se uključe u akciju prikupljanja sredstava za nabavu kombi vozila s podiznom rampom za prijevoz OSI u kolicima, osnovana sa ciljem poboljšanja mobilnost odraslih osoba i djece s tjelesnim invaliditetom, obilaska nepokretnih i slabo pokretnih članova radi pružanja savjeta i osobne pomoći, prijevoza osoba s tjelesnim invaliditetom do liječnika i bolnice te do institucija koje pružaju javne usluge kao i na sportska natjecanja, izlete i susrete, te prijevoza djece s tjelesnim invaliditetom do škole i natrag.

Očekujemo suradnju i partnerstvo s jedinicama lokalne uprave i samouprave, javnim poduzećima i ustanovama, privatnim sektorom i pojedincima. Hvala svima koji su do sada sudjelovali u akciji, a ostale pozivamo da se uključe.

Kao sljedeću kampanju i akciju navodimo Grad Bjelovar – prijatelj ranjivih skupina koju pokušavamo unaprijediti u suradnji sa čelnicima Grada Bjelovara na način da naš, renoviran Korzo, ali i ostatak centralnog grada, bude pristupačan osobama u kolicima, starijim i nemoćnim osobama kao i majkama sa malim bebama u kolicima. Tu naglašavamo mogućnost izgradnje Centra za osobe s invaliditetom Bjelovar kroz inovativne ITU mehanizme (integrirana teritorijalna ulaganja) i NPOO (nacionalni plan oporavka i otpornosti) projekte, a sve to u suradnji s gradskim vlastima.

Zahvaljujemo na uzajamnoj suradnji, shvaćanju, podršci te se nadamo ostvarivanju planiranih ciljeva u budućnosti!

image

image

image

image

image

Nakon predstavljanja Udruge i njenih aktivnosti, uslijedila je svečana podjela Diploma i Uvjerenja polaznicima aktivnosti koje je uručila pročelnica UO za zdravstvo, demografiju i mlade, Andrea Bengez:

Polaznici tečaja engleskog jezika:

1. Dubravko Kovačević
2. Nedeljka Grubačević
3. Dragica Galović
4. Josip Jurmanović
5. Krunislav Petrović

Polaznice osposobljavanja za suradnike u pisanju i provedbi EU projekata:

1. Marieta Magdić
2. Višnja Jeličić
3. Katarina Pospišil

Zbor UTIB-a ponovno nam je pokazao umijeće u izvedbi pjesama i to pod stručnim vodstvom Dubravka Kovačevića. Nakon velikog pljeska, uslijedilo je čitanje teksta Draženke Gadanac, članice literarne radionice.

Po završetku svečanog dijela, predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. proglasio je Dan otvorenih vrata Udruge otvorenima te pozvao sve poslije doručka da obiđu izložene Rollupove i spomenute zaposlenike i suradnike i da se na taj način upoznaju s radom Udruge.

Sportski dio susreta odvijao se u sljedećim disciplinama:
1. Viseća kuglana
2. Pikado
3. Nabaci krug

image

image

image

image

image

Voditelj Kluba sportaša Mladen Rajković podijelio je pehare prema osvojenim rezultatima te nakon podijele svi su se okupili zajedno oko ručka, nakon čega je uslijedio ples, zabava i druženje do kasno popodne uz pratnju benda „Konopa i prijatelj“.

image

image

image

image

image

image

ZAVRŠENA TREĆA GODINA TROGODIŠNJEG PROGRAMA

„SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S INVALIDITETOM“

Dana 31.05.2023. godine (srijeda) s početkom u 13:00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar održana je tiskovna konferencija povodom kraja treće godine Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ financiranog preko Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Program je provela Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, a u programu se bavilo socijalnim uključivanjem djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom. Za taj program osiguralo se 270 tisuća kuna za godinu dana. Opći cilj programa bio je da se kroz razvoj alternativnih i inovativnih usluga s ciljem prevencije institucionalizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju te mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom, poveća kvaliteta njihova života.

image

Za medije Tomislav Novosel, prof. poručio je – Nema prepreka da djeca i mladi završe škole, fakultete, doktorate. Ovog trenutka imamo osam studenata. Cilj nam je i da se odrasli zaposle i što duže rade. Posebno je važno prevenirati odlazak s radnog mjesta uslijed eventualnog povećanja invaliditeta ako čovjek ima mentalni kapacitet, da migrira sa znanjima u neko drugo područje gdje nije potrebno doći na peti kat ili nositi vreću cementa. Osoba se može baviti i nekim drugim intelektualnim radom, a za korist poslodavca.

image

Gosp. Novosel napominje da u udruzi imaju problem s nedostatkom kandidata za autoškolu B kategorije – „Za naše članove, koji su u psihofizičkom stanju da mogu položiti vozački ispit, osiguravamo polaganje uz 100% financiranje, što iznosi osam do devet tisuća kuna. Nažalost, zainteresiranih baš i nema, i mi ovoga trenutka imamo dva slobodna mjesta. Bila bi prava šteta da se taj novac ne iskoristi.
Naglašeno je završavanje aktivnosti, Tečaja engleskog jezika, te najavljena nova aktivnost Radionica Foto designa. Stručni voditelji radionica rekli su ponešto o svom djelovanju i ciljevima.

image

Miroslav Brletić, profesor likovne kulture i voditelj radionica Foto designa – „Radi se o malom tečaju snalaženja u najsuvremenijim programima kako bi fotografički produkt na kraju bio što je moguće kultiviraniji, a samim time i upotrebljiviji. Počet ćemo s osnovama fotografije, pogotovo one digitalne koju stavljamo u prvi plan. Svakako bih volio da se kod polaznika stekne interes za neku novu zanimaciju ili čak i posao“.

image

image

Jasmina Damjanović, profesorica engleskog jezika i voditeljica tečaja engleskog jezika – „Izuzetno je zadovoljstvo raditi s polaznicima u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar jer su to ljudi koji zaista žele učiti i to su najzahvalniji učenici. Uvijek žele naučiti nešto, daju sve od sebe, a vrlo rijetko dolaze bez zadaće jer znaju koja je kazna – čokolada za sve. Drago mi je što se polaznici svake godine izmjenjuju jer je očito interes sve veći.
Sudionici:
1. Tomislav Novosel, prof. – predsjednik udruge;
2. Vlado Benčak – dopredsjednik udruge;
3. Zaposlenici udruge – Nada Bilek, Tea Bošnjak
4. Članovi udruge – Marieta Magdić, Višnja Jeličić, Snježana Marić
5. Stručni suradnici – Miroslav Brletić i Jasmina Damjanović
6. Sredstva javnog priopćavanja.

ZAPOČELA RADIONICA FOTO DESIGNA ZA ČLANOVE UTIB-A

Jedna od novih aktivnosti udruge je tečaj fotografije i fotodizajna koje vodi prof. Miroslav Brletić, inače umirovljeni profesor likovne kulture.

image

Okvirne teme radionice su fotografija, obrada fotografije i dizajn. U to će se unijeti ponešto photoshopa, tipografije, odnosno jedan mali tečaj snalaženja u najsuvremenijim programima oko toga da konačni fotografički produkt bude što kultiviraniji, a samim time i upotrebljiviji. Cilj je, a i želja da u dogledno vrijeme pojedincima to postane zanimacija ili možda čak novi posao, čime bi se unaprijedilo zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Na radionici se počelo s osnovnim stvarima, osnovama fotografije, sama tehnologija fotoaparata, osobito u duhu današnje suvremene digitalne fotografije koju stavljamo u prvi plan i zatim, nakon tog teoretski dio koji će biti popraćen mnoštvom fotografija i slideova sa kojim će se pokušati prijeći na praktičan rad na način da će polaznici snimati. Plan je svaku od tih fotografija razraditi na način kako će se učiti u teoretskom dijelu. Potom će se te novosnimljene fotografije podvrgnuti tom kriteriju i steći rutinu oko toga što je dobra fotografija, a što je malo skromnija.

image

Radionice se održavaju svake srijede u 12:00 sati u prostorijama Udruge.
Polaznici radionice su Tomislav Novosel, Nada Bilek, Vlado Benčak, Monika Polančec, Tea Bošnjak, Marieta Magdić, Snježana Marić, Višnja Jeličić, Nada Jurković i Karla Polančec.

PREDAVANJE MR. SCI. DR. STIPE BRZOVIĆA, INTERNISTA-KARDIOLOGA – ARITMIJA

Stručno predavanje mr. sci. dr. Stipe Brzovića, internista-kardiologa, održano je 31.05.2023. s početkom u 10,00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1.

image

Tema predavanja bila je Aritmija a nakon stručnog dijela dr. Brzović je odgovarao na sva pitanja vezana za dijagnoze, medicinske pretrage, terapiju i međusobno djelovanje lijekova. Događanje je organizirano u okviru trogodišnjeg programa “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“.

image

Pozivamo sve zainteresirane na iduće predavanje dana 14.06.2023. na temu: Kolesterol.

TEČAJ ENGLESKOG JEZIKA – POČETNI

image

U okviru Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ – MRMSOISP, u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, svaki utorak i srijedu održavamo tečaj engleskog jezika kojeg vodi profesorica Jasmina Damjanović.
Tečaj je osmišljen tako da se s polaznicima početne grupe prolaze programi općeg i kulturnog snalaženja i govora u vremenu i prostoru u kojem se nalaze u tom trenutku (bolnica, trgovina, aerodrom, banka, kafić, javna površina i mnoge druge…).

image

U srijedu 31.05.2023. u 13.15 sati u prostorijama Udruge održan je završni ispit.
Tečaj je završilo petero članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar kojima su na kraju uručene diplome.

UTIB NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI PROJEKTA

„OKRUŽENJE ZA SAMOOSTVARENJE/SELF-REALIZATION ENVIRONMENT“

Završna konferencija i otvorenje kuće održano je u organizaciji udruge „SRCE“ 26.5.2023. godine u Sv. Ivanu Zelina.
Ovim projektom, Udruga Srce ostvarit će infrastrukturne preduvjete za pružanje podrške u stanovanju osobama s invaliditetom kroz uslugu organiziranog stanovanja.
Program Konferencije:
image
image

image

image

image

image

image

U ime UTIB-a sudionici Konferencije bili su predsjednik Tomislav Novosel, Prof. i voditeljca ureda Nada Bilek.

RIBOLOVNI KUP UTIB „TOMAŠ 2023“ – 20. svibnja 2023. godine

Održan je na jezeru Vujčevac u Tomašu kojim gospodari naše domicilno „ŠRD Česma“ Bjelovar u organizaciji takmičarsko-sudačke ekipe, pod vodstvom predsjednika Društva Žugović Marijana i uz prisustvo 6 ekipa ribolovaca suradničkih udruga: UHB Korenovo, UI ILO Ivanec, UOSI Koprivničko-križevačke županije, UOSI Virovitica, UI Daruvar i „ŠRD Česma“ Bjelovar te 3 ekipe ribolovaca UTIB.
Po protokolu, sudionike je pozdravio dopredsjednik UTIB-a Vlado Benčak, zaželjevši im dobrodošlicu i bistro u ribolovu sa željom da susret bude prvenstveno zadovoljstvo druženja u ribolovu, a ribolovna sreća će pokazati naklonost pojedincima i ekipama.

image
Marijan Žugović, voditelj takmičenja, pozdravivši sudionike uputom ekipama takmičara o provedbi takmičenja i njihovom mjestima, započeo je takmičenje u 09,00 sati. 

image

image
Pripreme takmičara za takmičenje.

image

image

image
Pehari za ekipe i medalje za pojedince Pozdrav starih prijatelja

image
Vaganje ulova i uspješnosti ulova pojedinaca i ekipa.

image

image
Mjerenje ulova našeg takmičara Kranjec Božidara – Bokija.

image
Josip Cimerman i Zdenka Šorša, bili bi prvi da je ulovljena riba ovako dugačka kao mreža čuvarica.

image

image
Voditeljica ureda UTIB-a Nada Bilek ne krije zadovoljstvo uspješnom završetku takmičenja kao i lijepom vremenu.

image

Predsjednik UTIB Tomislav Novosel, prof pozdravio je sudionike takmičenja, uputio čestitku pobjednicima pojedincima i ekipama suradničkih udruga, zahvalio predsjedniku ŠRD „ Česma „ Žugović Marijanu na organizaciji i provedbi takmičenja te zaželio ribolovcima dobre susrete i takmičenja kod suradničkih udruga s pozdravom BISTRO.
Proglašenjem postignutih rezultata takmičenja voditelj sudačke ekipe Marijan Žugović i dopredsjednik UTIB Vlado Benčak podijelili su medalje i pehare.
Pojedinačno osvojene medalje: prvo mjesto Kurek Juraj – udruga invalida Koprivničko-križevačke županije, drugo mjesto Jandroković Josip – „ŠRD Česma“ Bjelovar, treće mjesto Rakovčan Milan UTIB.

image
Ekipno osvojeni pehari: prvo mjesto – „ŠRD Česma“ Bjelovar, drugo mjesto – udruga invalida Koprivničko-križevačke županije i treće mjesto – Udruga za para sport i rekreaciju Daruvar.

image
ŠRD „Česma Bjelovar“ – pobjednička ekipa, ulovljeno 7,88 kg ribe.

image
UOSI Koprivničko-križevačke županije Udruga za para sport i rekreaciju Daruvar

Zahvalom takmičarima na provedenom takmičenju, pobjednicima na postignutim rezultatima, domaćinu na organizaciji i provedbi takmičenja, nadom na viđenju na susretima kod udruga sudionika takmičenja dopredsjednik UTIB Vlado Benčak zaključio je susret pozivom na ručak i druženje.

image

Ručak i razgovor sudionika o takmičenju, postignutim rezultatima i provedbi takmičenja u lijepom okruženju i dobrom vremenu koje je dalo svoj obol zadovoljstvu susreta.

image

Po tradiciji, kolega ribolovac Đurkas Branko iz ILO Ivanec svirkom i pjesmom sudionika susreta dao je svoj doprinos zadovoljstvu druženja na kupu „Tomaš 2023“ . 

ČLANOVI UTIB-a NA „FLORAART 2023.“

image

19.5.2023. u petak organiziran je izlet članova kombijem na „FLORAART 2023.“(Bundek – Zagreb).

image

Međunarodna vrtna izložba Floraart najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače dok izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. Prvi Sajam cvijeća održan je na Gornjem Gradu 1966. godine.
U sklopu izložbe održavaju se brojne promocije i različita tematska predavanja namijenjena posjetiteljima. Važan dio izložbe su Natjecanje izlagača, Hrvatski kup florista i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola. U sklopu Floraarta tradicionalno se organizira i prigodna prodaja cvijeća i sadnica.

image

image

U predivnom šarenilu cvijeća uživali su: Maja Kovačević, Ivančica Furlan, Adrijana Krog, Božica Pečar, Marijana Grgić, Veronika Skokan, Đurđa Vučetić, Monika Polančec i vozač kombija Dražen Horvat.

image

ZAVRŠNA KONFERENCIJA „KLUBOVI KORISNIKA – KLUB AKTIV“

NOSITELJ PROGRAMA HRVATSKI SAVEZ UDRUGA CEREBRALNE I DJEČJE PARALIZE

Održana je dana 19.5.2023. godine u Zagrebu u Hotelu Admiral (Rudeška cesta 140) s početkom u 11:00 sati.

image

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize je od 2020. do 2023. godine nositelj programa „Klubovi korisnika – Klub Aktiv“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a čiji je cilj povećanje kvalitete života osoba s invaliditetom i prevencija institucionalizacije.

image

image

Program rada Konferencije:

image

U ime UTIB-a na Konferenciji su sudjelovali predsjednik T. Novosel, prof. i voditeljica ureda N. Bilek.

LITERARNA RADIONICA U PRIRODI

Članovi literarne radionice zaputili su se 10.05.2023. potražiti inspiraciju za svoje radove u zelenoj, čarobnoj prirodi na obroncima Bilogore.

image

image

image

Posjetili su Planinarski dom Kamenitovac na hrptu brežuljka Kamenitovca povrh sela Maglenče, na rubu šume Mačjak. Od doma se pruža prekrasan vidik na bjelovarsku dolinu, Kalnik i Prigorje.
Uz cvrkut ptica, svjež zrak i sunčeve zrake pročitani su prigodni stihovi i citati o povezanosti čovjeka i prirode. Kao jedan od najljepših odabran je citat Jean – Jacques Rousseau
“Priroda nas nikad ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo.”

image

Uslijedio je obilazak izletišta Vrata Bilogore, smještenog na jednoj od najviših točaka Bilogore otkuda pogled seže sve do Sljemena i Kalnika preko Medvednice i Ivančice; te vjetrovitog Vidikovca, prekrasnog mjesta za opuštanje i odmor.

image

Izletnici su se uvjerili u djelomičnu pristupačnost svih objekata koje su posjetili. Oduševljeni prirodom istaknuli su potrebu da se prilikom izgradnje i obnove turističkih objekata posebna pažnja obrati pristupačnosti objekata i prilagođenosti sanitarnih čvorova.

image

Sudionici: Dražen Horvat, Adriana Krog, Božica Pećar, Katarina Pospišil, Draženka Gadanac, Đurđica Đumlija, Karla Polančec i voditeljica literarne radionice Monika Polančec.

ČLANOVI UTIB-A NA BOK FESTU

Ovogodišnji jubilarni 20. Bjelovarski odjeci kazališta, popularni BOK fest, započeo je 28.04.2023. svečanim otvorenjem izložbe “20 godina Bok festa” u Gradskom muzeju Bjelovar i koncertom BOK Alfa Jukebox na paviljonu u središnjem gradskom parku.

image

U sklopu BOK festa ove godine odigrano je 11 različitih predstava, a novost su predstave održane u zatvoru, Domu za starije i Čazmi te dodjela nagrade Tihomir Vondra osobama koje su u posljednjih 20 godina značajno doprinijele održavanju BOK festa.

image

image

image

Bok fest i Bjelovar posjetili su brojni glumci i kazališne skupine iz Hrvatske i cijele regije:
28.4. Crnogorsko narodno pozorište – ”Potonja ura Njegoševa”
29.4. Kazalište Moruzgva Zagreb – ”Tvorničke postavke”
30.4. Kazalište Marina Držića Dubrovnik – ”Krijesnice”
30.4. Kazališna družina “Glumci u Zagvozdu” – “Govori ljubav”
2.5. Teatar Ulysses – ”Tko se boji Virginije Wolf”, 3 predstave u 3 dana
5.5. Zijah Sokolović – ”Lijevo, desno, glumac”
6.5. Kameni Teatar Sarajevo – ”Ljubičasto”
7.5. Bjelovarsko kazalište – ”Ifigenija”
8.5. Narodno pozorište u Beogradu – ”Rat i mir”
9.5. Bjelovarsko kazalište – ”A ti još plačeš”

Osim kazališnog programa u sklopu Bok festa, održana je tradicionalna Izložba glumaca, Moto alka, Retro party, u Dvorani Europskih prvaka Bjelovar organiziran je tradicionalni BOK rukometni turnir, na Vidikovcu iznad Velikog Trojstva održan je koncert “Svjetionik nad Panonskim morem” na kojem su se čuli hitovi Đorđa Balaševića.

image

BOK fest je završio 09.05.2023. opravdavši status jedne od glavnih prepoznatljivosti Bjelovara. Umjetnički direktor, bjelovarčanin i glumac Goran Navojec, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Bok fest od ove godine nosi službeni status kazališnog festivala, gostovanjem kazališnih skupina i iznimnim interesom i odazivom publike. Ivica Pucar, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, uručio je Goranu Navojcu posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom glumištu i kazališnoj umjetnosti.

image

image

image

Na predstavama koje su održane u obnovljenom i potpuno pristupačnom Domu kulture Bjelovar sudjelovali su mnogi članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar među kojima su bili i polaznici literarne radionice.

image

Stranica 3 od 56 //« First  <  1 2 3 4 5 >  Last »