Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

NOVOGODIŠNJI MJUZIKL HORKUD-a „GOLUB“

Dana 31.12.2023. godinu s početkom 18.00 sati u Domu kulture članovi HORKUD-a Golub uz šaljivi kuplet „Hotel Kruna“ začinili su smijehom Silvestarsku noć. Tradicija je to koja se održava 11. godinu zaredom i iznova oduševljava građane.

image

Ovo posebno i zabavno druženje privuklo je brojnu publiku kako bi se još malo nasmijali u 2023. godini. Osim članova HORKUD-a Golub, na pozornici su se mogli vidjeti i brojni Bjelovarčani koji su odlučili uživati u glumi, pjesmama i kostimima.

image

image

image

Šaljivom kupletu imali su prilike nasmijati se i članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

ČLANOVI RIBOLOVNOG KLUBA UTIB NA NOVOGODIŠNJEM KUPU UHD KORENOVO

30. prosinca 2023. godine na tradicionalnom Novogodišnjem kupu UHD Korenovo sudjelovali su naši ribolovci Božidar Kranjec i Milan Rakovčan.
Usprkos dobrom i za ovo doba godine lijepom vremenu, ribolovci ukupno nisu ostvarili očekivane rezultate u lovu ribe udicom na plovak. Od 14 ribolovaca iz 7 ekipa, četiri ekipe kao i naša nisu ulovile ništa . Prvoplasirana ekipa Pulman, druga A satnija i treće plasirana UHD Korenovo ulovile su ukupno 1 kg ribe. 

image

image

Unatoč slabom uspjehu takmičara, kup je ostvario cilj - ugodno druženje na kraju godine.
Novogodišnji kup završen je ručkom i čestitkom za zdravu, sretnu i uspješnu 2024. godinu i nadom za ribolovne susrete u 2024. godini.

image

SVEČANI ISPRAĆAJ STARE GODINE: 29.12.2023.

29.12.2023., petak, u restoranu Golub, Franjevačka ul. 6a, Bjelovar održan je, već tradicionalni „Svečani ispraćaj stare godine“.

Raspored:
- Prijava gostiju i sudionika od 17:00 do 17:30 sati;
- Pozdravna riječ domaćina;
- Nastup glazbenog zbora;
- Večera u 18:00 sati;
- Zabava uz glazbeni sastav „Konopa i prijatelji“, druženje i ples do 24:00 sata.

image

Staru godinu ispratili smo uz prigodne pjesme Glazbenog zbora UTIB-a., voditelj Dubravko Kovačević, autor, scenarist i koreograf te uz pratnju na harmonici, gosp. Nikola, student na muzičkoj akademiji u Puli, volonter.

image

image

image

Pri kraju nastupa Zbora, prisutnima se obratio predsjednik Tomislav Novosel, prof. pozdravnim riječima:
„Već tradicionalno u ovo vrijeme svake godine, pa tako i ove, organiziramo ispraćaj stare godine – godine koja je imala dosta izazova na koje smo kvalitetno odgovorili, kao i inače.“
Ukratko je prikazao dosadašnji rad Udruge te plan aktivnosti u narednom periodu.
U ime članova, zaposlenika i volontera UTIB-a zaželio je svim članovima, njihovim obiteljima, prijateljima i suradnicima sretan i blagoslovljen Božić te sve najbolje u novoj 2024. godini!
Nakon toga je uslijedila svečana večera i zabava uz glazbeni sastav “Konopa i prijatelji“, druženje i ples.

image

image

KONFERENCIJA ZA MEDIJE BBŽ – HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ

Održana je u petak, 29.12.2023. u zgradi BBŽ.
Sudionici sastanka: župan Marko Marušić sa suradnicima, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić, prvi čovjek Čazmatransa Damir Pavlović te predstavnici korisnika, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel i predsjednica Odbora za umirovljenike Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije Vesna Trnski.
Naglašeno je:
- Redovni studenti i umirovljenici iz Bjelovarsko-bilogorske županije i iduće će godine imati potpuno besplatan prijevoz vlakom duž cijele Hrvatske, dok će osobe s invaliditetom i njihovi pratitelji plaćati 50 posto cijene karte;
- Uvodi se pametna kartica, čija izrada stoji 2,65 eura. Izradu te kartice također će u cijelosti preuzeti Županija;
- Osim željezničkog prijevoza, Županija će sufinancirati i prijevoz autobusom. U tu svrhu Županija izdvaja gotovo 570 tisuća eura.

image

image

Zadovoljstvo postignutom suradnjom iskazao je i prvi čovjek Čazmatransa Damir Pavlović.
- Lani smo krenuli s umirovljenicima i podaci uopće nisu zanemarivi. Naime, 7000 umirovljenika je koristilo prijevoz na međužupanijskim linijama, a od potpisivanja javne usluge 2300 umirovljenika. Time smo dobili financijsku sigurnost, a prvi korak nam je nabavka niskopodnih vozila i vozila s rampom za invalide, pored ostalog kazao je Pavlović.

image

Recimo i to da su riječi hvale za ove inovativne usluge imali i predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel te predsjednica Odbora za umirovljenike Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije Vesna Trnski.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “DEINSTITUCIONALIZACIJOM DO PRAVA NA NEOVISAN ZIVOT U LOKALNOJ ZAJEDNICI”

Održana je dana 22.12.2023.(petak) u 10:00 sati, u Koprivnici, Trg dr. Žarka Dolinara 17 (bivši restoran vojske) u kampusu u konferencijskoj dvorani.
Tom prilikom Udruga je proslavila i 20 godina uspješnoga rada; Udruga je naime osnovana 2003. godine.

image

image

Novim objektom je osiguran adekvatan prostor i potrebna opremu za osobe s invaliditetom kako bi im se omogućila izvaninstitucionalna podrška te pružanje socijalnih usluga u kombinaciji sa psihosocijalnom pomoći za odrasle osobe s invaliditetom.

image

Ispred Udruge Bolje sutra prisutnima se obratila predsjednica udruge Marija Mraz koja je kazala kako će novi prostori uvelike poboljšati život osoba s invaliditetom te je zahvalila institucijama, ustanovama i udrugama na podršci.
Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž je dodala kako će projekt doprinijeti kvalitetnijem radu udruge, a podršku je iskazao i zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuo je kako je udruga do sada puno učinila na promicanju prava za osobe s invaliditetom, ali u obrazovnom procesu.

image

Nakon rezanja vrpce – otvorenja objekta, sudionici su obišli prostore koji su projektno uređeni i dizajnirani za potrebe osoba s invaliditetom - „Centar za osobe s invaliditetom“.

Na završnoj konferenciji u ime UTIB-a bili su predsjednik Tomislav Novosel, prof.  i voditeljica ured Nada Bilek.

DRUGA REGIONALNA RADIONICA ZA UDRUGE ČLANICE HSUTI

Dana 13. prosinca 2023. godine u hotelu „Kutina“ u Kutini održana je Druga regionalna radionica za udruge članice HSUTI sukladno planu provedbe aktivnosti u prijelaznom, pripremnom razdoblju nacionalne sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

image

image

Na radionici koju je vodila stručna suradnica Saveza, Marijana Borac, polaznici su mogli usvojiti informacije i znanja koja su potrebna za osmišljavanje i pripremu prijedloga projekata na raspisane natječaje, te izradu i vođenje dokumentacije i praćenje provedbe odobrenih projekata kao i kvalitetno organiziranje poslovanja organizacije – udruge.
Program Druge radionice obuhvatio je sljedeće teme:
• Planiranje aktivnosti, metodologija, raspored u vremenu
• Organizacijska struktura na projektu
• Priprema ZNS-ova
• Slaganje dokumentacije kod slanja ZNS-ova,
• Javna nabava (NOJN)
• Sukob interesa.
Radionica je održana uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

image

U okviru radionice posvećena je posebna pažnja provedbi Zakona o osobnoj asistenciji.

Nakon održane radionice organiziran je ručak uz zakusku s glazbom i plesom povodom nadolazećih blagdana, pod motom „Bez glazbe, život bi bio zabluda. - Friedrich Nietzsche“.

U radu radionice u ime UTIB-a sudjelovali su predsjednik Tomislav Novosel, prof.  i voditeljica ured Nada Bilek.

ČLANOVI LITERARNE SEKCIJE UTIB-A NA BOŽIĆNOM GALA KONCERTU U BJELOVARU

Tradicionalni Božićni gala koncert održan je 06. prosinca 2023. godine u Dvorani europskih prvaka a posjetitelji, među kojima su bili i članovi literarne sekcije Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, uživali su u dvosatnom programu u kojem su ih izvedbama božićnih pjesama zabavljali Neno Belan, Mia Dimšić, Marko Tolja, Tomislav Goluban, Mario Petreković, Robert Mareković, Adalbert Turner Juci, Siniša Štork, Martina Đurđević, Lobel Braun, Erna Rudnički i Goran Smoljanović.

image

image

Uz već dobro poznati vokalni ansambl Brevis iz Osijeka nastupio je i plesni studio Step by step iz Zagreba, a orkestrom je ravnao Bruno Bišćan.

Čarolija blagdanskog ozračja, zvuci i riječi tradicionalnih božićnih pjesama, oduševili su članove udruge koji su se učahurili u prepuno gledateljstvo i bar na tren bili dio zajednice u kojoj su svi pogledi bili usmjereni u istom smjeru, prema pozornici, a ne prema različitostima ili na ono po čemu smo različiti.

image

image

Pravi duh Božića, prikazan u prigodnom glazbeno-dramskom programu, podsjetio nas je na istinske vrijednosti koje se kriju u srcima skromnih sakupljača plastičnih boca ili običnom malom čovjeku kojemu topla riječ puno znači a bogatstvo ne pruža utjehu, ruku prijateljstva ni mir u srcu.

OBILJEŽAVANJA 3.XII. – MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM

Tim povodom održana je Tiskovna konferencija u petak, 01.12.2023. godine, u prostorijama hotela Central, Bjelovar, V. Lisinskoga 2, s početkom u 12:00 sati. 

Raspored:
- Pozdravna riječ domaćina (predstavnici UTIB-a, UOSIS-a, UOSIT-a i UGIN-a);
- Obraćanje gostiju;
- Pitanja novinara;
- Pitanja sudionika;
- Zaključivanje TK;
- Osvježenje. 

image

Na konferenciji prisustvovali su brojni članovi udruge, njen predsjednik Tomislav Novosel, predstavnici Zavoda za socijalni rad i Zavoda za zapošljavanje, zamjenik predsjednika UTIB Vlado Benčak, Mirko Bosanac iz Udruge slijepih, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Edita Bohaček te Udruga gluhih i nagluhih na čelu s predsjednikom Stevom Filipovićem i dopredsjednikom Draženom Herčekijem.

image

image

Gosp. Novosel naglasio je:
Kako se uz pomoć europskih sredstava, u skladu s europskim stečevinama i primjenom Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom, koju je naša zemlja ratificirala, stanje u sektoru OSI u našoj zemlji i lokalnoj zajednici donekle popravlja svjedoči: 1. Nedavna izjava premijera da će se u proračunu Republike Hrvatske posebno voditi briga o sredstvima za povećanje kvalitete života OSI, posebno u kontekstu NPOO – Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – 700 mil. € i ITU mehanizam – Integrirana teritorijalna ulaganja – 345,3 mil €; 2. Prije par godina donesen je „Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima“.
Na lokalnoj razini: PUN – osnivači i udruge, Inkluzija – PUK – JLS i udruge „Zaželi“, OA – udruge, provedba Zakona;
Sada je prilika da se nastavi s projektom „COSIB“, na kojemu UIB radi već 7 godina (link: http://utib.hr/invalidi-dogadjaji/centar_za_osobe_s_invaliditetom_bjelovar_cosib/)
jer imamo Idejni projekt, parcelu na Logoru koja je namijenjena za izgradnju objekata socijalne namjene i NPOO i ITU!.
Od naših saborskih predstavnika (Dario Hrebak, Gordan Jandroković, Damir Bajs, Miro Totgergeli) očekujemo da se u Saboru i ostalim centrima odlučivanja o strategiji ulaganja NPOO i ITU sredstava, zauzmu za poduzimanje mjera kojima će se osigurati uspostava i provedba nacionalne politike i zakona o pristupačnom stanovanju, javnoj infrastrukturi, prometu i uslugama, koji jamče osobama s invaliditetom pristup primjerenom i dostižnom smještaju, podizanju svijesti o invaliditetu u zajednicama i kod donositelja odluka te stvoriti poticajno okruženje u kojem su osobe s invaliditetom uključene bez diskriminacije i mogu ravnopravno sudjelovati u svojim zajednicama, dijeliti znanja i najbolje prakse te razviti sposobnost za provedbu mjera koje promiču pristupačnost i inkluziju te unaprijediti istraživanje i podatke za praćenje, procjenu i jačanje urbanog razvoja kako bi bio pristupačniji i inkluzivniji za osobe s invaliditetom“.
Prijedlozi za stručnu, učinkovitu i racionalnu provedbu:
1. Osnivanje Ministarstva za osobe s invaliditetom; --> Italija, Južna Koreja, …
2. Donošenje zakona o OSI --> baza: KUN o POSI;
3. Utvrđivanje standarda na svim razinama: naselja, JLS, reg. uprava, ministarstvo, Vlada RH;
4. Izrada SW za mapiranje stanja --> zagrebački model + šifrarnik stanja na terenu;
5. Mapiranje --> ishod: trenutno stanje na terenu na svim razinama;
6. Izvršitelj: vlasnik, odgovorna institucija, naredbodavac – ministarstvo; obrada terena i unos podataka: -JLS, reg. Uprava.
Od sinergijskog djelovanja Vlade RH, JLS, regionalne uprave (BBŽ) i ustanova očekujemo sljedeće godine održanje postignutih rezultata i postizanje novih: aktiviranje rada osnovanoga Odbora za OSI u BBŽ i Gradu Bjelovaru, završetak akcije „I MI I VI ZA KOMBI SVI“ - http://utib.hr/i-mi-i-vi-za-kombi-svi , odobrenje i realizacija projekta „COSIB“, provedba akcije „Grad Bjeloar – prijatelj ranjivih skupina“ – pristupačnost poslovnim subjektima starijim osobama, majkama s bebama u kolicima i OSI u invalidskim kolicima – KORZO!

image

Nakon uvodnih riječi domaćina nazočnima su se obratili i ostali predstavnici udruga. 
Moglo se čuti kako je Zakon o osobnoj asistenciji na snazi od 1. srpnja, dok će Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku Vlada poslati u drugo čitanje kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2024. godine.
Radi se o novčanoj naknadi namijenjenoj osobama s invaliditetom u svrhu prevladavanja različitih prepreka koje mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima. 

I na kraju:
Djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima, te svima koji sudjeluju u skrbi i poboljšanju kvalitete življenja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, upućujemo čestitke povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 03.12.

SJEDNICA SKUPŠTINE HSUTI-a, ZAGREB, 29.11.2023. GODINE, HORVATOVA ULICA 35B, HOTEL DIPLOMAT

Na sjednici Skupštine HSUTI-a sudjelovao je u ime predsjednika UTIB-a Tomislava Novosela, prof., zamjenik Vlado Benčak.

Skupština je počela s radom pozdravom predsjednice HSUTI-a Jozefine Kranjčec, usvajanjem dnevnog reda koji je upućen u pozivu, izborom radnih tijela Skupštine i izvješćem verifikacione komisije o prisustvu potrebnog broja sudionika za donošenje pravovaljanih odluka.

Opsežno izvješće u radu za 2022. godinu kao i financijsko izvješće upućeni su pozivom i nisu posebno bili predmet rasprave. Predsjednik Nadzornog odbora Davor Marić upoznao je opsežnim izvješćem sudionike o pregledu materijalno-financijskog poslovanja na koji NO nema primjedbe i predložio da se sva izvješća usvoje što je Odlukom jednoglasno potvrđeno.

image

image

Operativni i financijski plan za 2024.godinu predočeni pozivom s napomenom da ostvarenje ovisi o projektima najavljenim za slijedeću godinu ali su sada nepoznanica te će se sukladno potrebama i odlučivati o rebalansu planova.
U zaključku sjednice raspravom sudionika o problemima i rješavanju problema u implementaciji Zakona o osobnoj asistenciji, predsjednica HSUTI-a Jozefina Kranjčec uputila je članicama HSUTI-a i svim osobama s invaliditetom božićnu čestitku i zdravlje u 2024. godini te zaključila rad Sjednice. 

image

Po završetku sjednice održana je psihološka radionica u svrhu psihološkog osnaživanja predstavnika i zaposlenika saveza i udruga članica OSI. Radionicu je vodio prof. reh. Darko Kobetić iz Centra znanja Profektus. 

IV. REGIONALNA KONFERENCIJA O RIJETKIM BOLESTIMA – NOVI SAD

Održana je 28.11.2023. godine u organizaciji udruge „Baza retkih bolesti“.

image

image

image

Raspored predavanja i teme:

image

Naglašeno je: Genetičke terapije revolucionarno menjaju lečenje retkih bolesti, dajući nadu pacijentima koji ranije nisu imali terapijske opcije.
Zato IV Regionalna konferencija o retkim bolestima ima za cilj da istraži kako se nove tehnologije i genetičke terapije primenjuju, koristeći konkretne primere iz prakse i kako bi to moglo da promeni i poboljša praksu lečenja svih retkih bolesti u budućnosti.

image

image

Zanimljivost: druga gospođa s lijeva, u sivoj haljini, supruga je predsjednika Srbije A. Vučića.

image

U radu Konferencije, u ime UTIB-a, sudjelovao je predsjednik Tomislav Novosel, prof. s asistenticom. 

“28. HRVATSKI SIMPOZIJ OSOBA S INVALIDITETOM S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM”

Održan je 27. i 28. studenoga 2023. u Hotelu Diplomat u Zagrebu s početkom u 09.00 sati, u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, pod pokroviteljstvom predsjednika RH, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Zagreba.

image

image

Tema skupa bila je “Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom – o nama uvijek s nama - od slogana do realnosti”, područja: zapošljavanje, inkluzivno obrazovanje, sport za osobe s invaliditetom i položaj žena s invaliditetom.

image

Drugoga dana Simpozija održana je Konferencija „Zajedno znanjem“ pod motom „Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati“. Konferencija je se održana u okviru Razvojne suradnje u području centara znanja za društveni razvoj Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, kao rasprava o uključivanju organiziranog civilnog društva iz programskog područja svakog Centra znanja u stvaranje uključive i solidarne Hrvatske, digitalne Hrvatske i zelene i održive Hrvatske.

image

Sudionici iz UTIB- bili su T. Novosel i pratnja S. Novosel.

UTIB NA REDOVNOJ SJEDNICI SKUPŠTINE ZAJEDNICE SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE

Skupština je održana u nedjelju 26. studenoga 2023.  s početkom u 17.00 sati u Hotelu Diplomat, Horvatova ulica 35B, Zagreb prema sljedećem dnevnom redu:

image

image

image

U radu Skupštine sudjelovao je predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel, prof. s pratnjom. 

DRUGA REGIONALNA RADIONICA ZA UDRUGE ČLANICE – HSUCDP

Održana je 20. i 21. studenoga 2023. godine u Rijeci prema sljedećem programu:

image

image

image

image

image

Na radionici sudjelovao je predsjednik UTIB-a T. Novosel i asistentica S. Novosel.

U ponedjeljak, prije radionice gosp. T. Novosel posjetio je u Kukuljanovu, tvrtku Multipartner koja radi na opremanju novoga kombi vozila za UTIB.

image

image

image

image

image

UTIB NA SJEDNICI SKUPŠTINE SDDH

Sjednica Skupštine SDDH održana je 19.11.2023.g. u Zagrebu, Horvatova 35 b, u prostorijama hotela Diplomat. Sjednici Skupštine prisustvovao je dopredsjednik UTIB-A Vlado Benčak.
Skupštinu je u zakazano vrijeme otvorila predsjednica SDDH Marica Mirić, dipl. ing. Pozdravom sudionicima sjednica je započela radom izborom radnih tijela i, uz male izmjene, usvajanjem dnevnog reda.

image

image

Izvješće o radu i financijsko izvješće prihvaćeno je bez rasprave.
Prijedlog Operativnog i Financijskog plana, s napomenom da je plan financija vezan za sve za sada nepoznanice o projektima i financijskim prihodima u 2024. godini te će se tako u hodu i prilagođavati ili mijenjati. Izmjene financijskog plana odnosno potrebne odluke donositi će ovlaštena tijela SDDH.
Predsjednica je upozorila da udruge ne zaborave na Upitnik o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrole za 2022. godinu. Na sjednici Skupštine donijeta je Odluka o visini članarine za 2024. godinu i ona iznosi 40,00 €.
U zadnjoj točki Sjednice „Slobodna riječ“ sudionici su potakli pitanje osiguranja i prava na ortopedska pomagala i opremu odnosno na problematiku odobravanja (tko je nadležan i stručan).

image

Skup je završen razgovorima sudionika s predsjednicom SDDH-a Maricom Mirić i predsjednicom SIOH-a Jozefinom Kranjčec . 

17. HRVATSKI SKUP OSOBA OBOLJELIH OD NEUROMUSKULARNIH BOLESTI

U ponedjeljak, 20. studenog 2023. godine, u dvorani hotela Diplomat, Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) organizirao je cjelodnevni 17. hrvatski skup osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti. 

image

image

Ovogodišnji skup je održan pod nazivom Praksa i izazovi socijalne i zdravstvene skrbi i kroz tematska izlaganja obradio je aktualne teme u ovom vremenu.
Skupu su nazočili brojni predstavnici udruga, saborska zastupnica Ljubica Lukačić i savjetnica ministra u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Zvjezdana Bogdanović kao i prim. Mr. sc. Davorka Vranješ.

image

Skup je otvorila predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske Marica Mirić.
Prisutnima je prikazano koji su to izazovi u socijalnoj i zdravstvenoj skrbi koji su se dogodili zadnjih godina, a glavna gošća Zvjezdana Bogdanović pojasnila je prijepore oko ostvarivanja prava u dva zakona: Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o inkluzivnom dodatku.
Kroz veliki projekt Platforma 50+ donesene su smjernice za razvoj nekih politika u Republici Hrvatskoj, a jedna od glavnih smjernica je izmjena Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima, a to znači donošenje novog pravilnika jer je dosadašnji zastario i pomagala se puno nadoplaćuju, a asistivne tehnologije gotovo da i nema u sadašnjem pravilniku.
Bilo je govora o miasteniji gravis koja spada u mišićne distrofije, a s obzirom na nove dostupne lijekove, rečeno je sve o ovoj bolesti i kako se liječi.
Predstavljen je „Rad s mladima“ nastao u okviru Erasmus projekta koji govori kako pristupati i raditi s mladima s mišićnom distrofijom. Predstavljen je strip „Pustolovine SaMostAlne Ade“, materijal tvrtke Roche koji prikazuje kako mlada osoba sa SMA živi i koje izazove ima te film „Iskustva liječenja osoba sa SMA - Pupoljci novih nada“.
„Na raspravu ide Prijedlog proračuna za 2024. godinu i upravo su osobe s invaliditetom dobile najviše od proračuna za sljedeću godinu pa sa sigurnošću možemo reći da je Vlada RH doista partner osobama s invaliditetom“, zaključila je Marica Mirić.

image

Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, ovom skupu su nazočile Š. Diebalo, Z. Hlupić i N. Bilek.

Stranica 2 od 60 // <  1 2 3 4 >  Last »