Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

TISKOVNA KONFERENCIJA PROGRAMA „ZAŽELI – PREVENCIJA INSTITUCIONALIZACIJE“

Dana 10.04.2024. godine (srijeda) s početkom u 9.00 sati u prostoru Velike vijećnice Grada Bjelovara, održana je uvodna tiskovna konferencija povodom početka provedbe programa “ Zaželi – prevencija institucionalizacije“, financiran od strane Europskog socijalnog fonda plus, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. u vrijednosti od 1.485.000,00 € bespovratnih sredstava.

image

Dogradonačelnik Grada Bjelovara Igor Brajdić kazao je najvažnije stavke o programu - Ovo je peti krug programa Zaželi. Milijun i 475 tisuća eura bespovratnih sredstava Grad Bjelovar je povukao putem kojeg će se zaposliti 33 osobe. Po prvi puta imamo jednu mušku osobu. 32 žene koje će brinuti o 198 starijih i nemoćnih osoba od 65 godina ili mlađih ukoliko imaju treći ili četvrti stupanj invaliditeta. Osobe su zaposlene na projekt koji traje 36 mjeseci. 30 mjeseci će biti zaposlene osobe od svibnja ove godine pa sve do studenog 2026. godine. Vjerujem da je to i dobra prilika za nezaposlene osobe, za 33 osobe koje će brinuti na području Grada Bjelovara o starijim i nemoćnima, tako da će to biti jedna dobra situacija gdje će stari i nemoćni dobiti potrebnu pomoć u kući od pomaganja u kućanskim poslovima, čišćenja pranja pospremanja i odlaska u dućan po namirnice. Sve ono što starije osobe ne mogu same obavljati.
Svaka zaposlena osoba brinut će o 6 korisnika, a plaća 630 eura, odnosno zakonski minimalac.

image

Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar prisustvovale su Monika Kezić, stručna suradnica na projektnim aktivnostima i Tea Bošnjak, voditeljica projekata udruge.

PROGLAŠENJE NAJBOLJIH PARASPORTAŠA U 2023. GODINI

U organizaciji Sportske zajednice Bjelovarsko-bilogorske održana je svečanost dodjela priznanja i plaketa najuspješnijim sportašicama, sportašima, sportskim djelatnicima i klubovima za 2023. godinu.

image

Svečanost je organizirana u Kukturnom centru u Rovišću u utorak 09.04.2024. godine uz nazočnost brojnih uzvanika, predstavnika Bjelovarsko-bilogorske županije, Sportske zajednice BBŽ, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog paraolimpijskog odbora.
Na svečanosti su prisustvovali i predstavnici Parasportskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije koji su ostvarili odlične rezultate u 2023. godini u različitim sportskim disciplinama a posebno na Parasportskim igrama u Poreču. Kao članovi Bjelovarskog parasportskog saveza nastupile su i članice i članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Zdenka Šorša, Zlata Bajs, Dobrila Matin, Vesna Rosandić, Draga Uremović, Marta Kuzminović, Josip Cimerman, Đuro Matin i Stjepan Rosandić.

image

image

Odlične rezultate su postigle članice Udruge kao predstavnice Bjelovarskog parasportskog saveza osvojivši druga mjesta u pikadu i visećoj kuglani.

image

Takvi odlični rezultati donijeli su im i priznanja na izboru najboljih parasportskih ekipa Parasportskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije za 2023. godinu gdje je Zdenka Šorša kao članica ženske ekipe u visećoj kuglani proglašena za najbolju žensku ekipu, dok su Zlata Bajs, Draga Uremović, Dobrila Matin i Vesna Rosndić kao članice ženske pikado ekipe proglašene kao 2. najbolja ženska ekipa u 2023. godini.

ARHEOLOŠKA IZLOŽBA „SREDNJOVJEKOVNI GUDOVAC“

04.04.2024. Gradski muzej Bjelovar posjetili su članovi literarne radionice Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

Arheološka izložba „Srednjovjekovni Gudovac“ posvećena je lokalitetu Gudovac – Gradina a postavljena je uz sufinanciranje Ministarstva kulture i Turističke zajednice Grada Koprivnice posudbom dijela njihove rekonstruirane srednjovjekovne muzejske građe. Autorica izložbe je Petra Tar. 

image

Izložba ambijentalnog karaktera predstavila je rekonstrukciju srednjovjekovne kuhinje i najposebniji nalaz Gudovačke Gradine - uskršnju pisanica iz 15. stoljeća. To je najstariji takav nalaz s područja Hrvatske, a pronađen je zajedno s kuhinjskim inventarom i drvenom građom koja je tvorila nekadašnju drvenu konstrukciju kuhinje i smočnice. Kuhinjski inventar čine predmeti svakodnevne namijene – lonci, posude, noževi i čaše. Od ostalog inventara prikazan je nakit, metalno oruđe i oružje, zatim tekstil, predmeti od stakla i kamena, te pećnjaci koji su se koristili za gradnju kaljevih peći. Izložba pokazuje presjek predmeta koji su pronađeni tijekom dosadašnjih istraživanja, od samih početaka 30-ih godina prošlog stoljeća od strane Ivana Barešića pa sve do zadnjeg arheološkog istraživanja 2018. godine. Gudovačka pisanica je pronađena 2003. godine. 

image

image

Sudionici: Katarina Pospišil, Adriana Krog, Božica Pečar, Karla Polančec, Mihael Mandić, Sanela Habalija, Tomislav Novosel, Slava Novosel, Marko Mišić i Monika Kezić, voditeljica literarne radionice.
Članovi Udruge zahvaljuju djelatnicima Gradskog muzeja Bjelovar na izuzetno srdačnoj dobrodošlici i stručnom vodstvu prilikom obilaska ove izložbe.

STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE ASISTENATA PREMA ZAKONU O OSOBNOJ ASISTENCIJI

Dana 25. i 26. ožujka 2024. godine u vremenu od 12.00 do 20.00 sati održano je Stručno osposobljavanje osobnih asistenata u Hotelu Diplomat, Zagreb, Horvatova 35B u organizaciji SOIH-a.

image

Stručno osposobljavanje u Zagrebu održavalo se za udruge s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije i Sisačko-moslavačke županije. Također, na Stručnom osposobljavanju mogli su sudjelovati i osobni asistenti s područja drugih županija uz najavu do petka 22. ožujka u 12.00 sati.

image

Iz Udruge tjelesnih invalida Bjelovar upućeno je 6 osobnih asistenata koji su iz Bjelovara krenuli u 10.00 sati kombi vozilom udruge kojim je upravljao vozač Dražen Horvat. Nakon odslušanih predavanja, asistenti su se vratili svojim korisnicima te time odradili prasku od ukupno 10 sati. Kako bi asistenti dobili Uvjerenja, dužni su 11. travnja 2024. provesti zadnji modul Stručnog osposobljavanja te usmeni ispit pred komisijom.

image

Popis osobnih asistenata: Đurđica Olijan, Kristina Makvić, Ana Daničić, Valentina Cinek, Sanela Habalija i Tomislav Pleić.

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ PRAVNE KLINIKE PRAVNOG FAKULTETA U ZAGREBU

Dana 28.03.2024. (četvrtak) od 10:00 do 14.00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, održana je besplatna pravna pomoć socijalno ugroženim osobama Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Pomoć se pruža u potpuno prilagođenom prostoru pa tako i osobe s najtežim vrstama i stupnjem invaliditeta mogu dobiti sve potrebite informacije.

image

Pravna klinika funkcionira na način da studenti saslušaju klijenta, proučavaju i obrađuju predmet, a nakon toga pišu opću pravnu informaciju koja prolazi dodatnu provjeru od strane profesora i mentora na Pravnom fakultetu. Na ovakav način zainteresirani građani mogu saznati više o ostvarivanju prava na temelju članstva u udrugama osoba s invaliditetom, koja prava imaju i kako ih mogu ostvariti na temelju invaliditeta, što sve stoji na raspolaganju od prava s područja socijalne i zdravstvene skrbi, o pojedinostima sustava obrazovanja i mogućnostima ostvarivanja karijere u sustavu zapošljavanja, rada i profesionalne rehabilitacije, pitanjima sustava mobilnosti; dok studenti stječu važno iskustvo, rade na stvarnim predmetima, sa stvarnim ljudima.

INFO DANI O NATJEČAJIMA ZA DODJELU FINANCIJSKIH SREDSTAVA PROJEKTIMA I PROGRAMIMA ORGANIZACIJA CIVILNOGA DRUšTVA IZ JAVNIH IZVORA U 2024. GODINI

Info dani 2024. održani su 25. i 26. ožujka 2024. godine u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja (Donje Svetice 38, Zagreb), u organizaciji Ureda za udruge, u suradnji s tijelima državne uprave - davateljima financijskih sredstava iz javnih izvora.

image

Tijekom događanja omogućen je i video prijenos kako bi se omogućilo informiranje i aktivno sudjelovanje što većeg broja zainteresiranih prijavitelja izvan Zagreba.

image

Na Info danim u ime UTIB-a sudjelovali su predsjednik Tomislav Novosel, prof. i voditeljica ureda Nada Bilek.

image

image

image

image

REDOVNA SKUPŠTINA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Na temelju zaključka Izvršnoga odbora od 01.03.2024. te članka 21. Statuta Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, u petak 15.03.2024. godine u 15.00 sati u prostorijama restorana Golub, Bjelovar, Franjevačka 6a, održana je Redovna Skupština Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

U radu Skupštine sudjelovali su članovi koji su platili članarinu za 2024. godinu. Prijave za sudjelovanje u radu Skupštine primale su se u Udruzi do srijede, 13.03.2024. godine do 12:00 sati gdje su se mogli preuzeti materijali.

image

Na Skupštini su sudjelovala 82 člana Udruge tjelesnih invalida Bjelovar koji su svoj status člana potvrdili predočenjem članske iskaznice Udruge.

image

image

Za Skupštinu predložen je bio sljedeći dnevni red:

1. Otvaranje Skupštine;
a) Izbor Radnoga predsjedništva i predsjedavajućeg;
b) Izbor Verifikacijske komisije;
c) Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika;
2. Izvješće Verifikacijske komisije;
3. Usvajanje poslovnika o radu skupštine;
4. Izvješće o radu Udruge u 2023. godini;
5. Izvješće Nadzornoga odbora o financijskom poslovanju Udruge u 2023. godini;
6. Rasprava o podnesenim izvješćima i njihovo usvajanje;
7. Donošenje Odluke o prihvaćanju Plana rada za 2024. godinu s financijskim planom;
8. Donošenje Odluke o prihvaćanju Strateškog plana rada za 2024. do 2027. godine;
9. Donošenje odluke o članstvu Udruge u savezima i udrugama;
10. Zaključivanje rada Skupštine.

image

image

Zasjedanje Redovne Skupštine završeno je u 17:30 sati.

SKUPNA REGIONALNA RADIONICA U VARAŽDINU

Održana je uživo za udruge članice Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i Saveza društava distrofičara Hrvatske s područja sjeverozapadne i središnje Hrvatske, Istre i Kvarnera, u utorak, 12. ožujka, u dvorani Studentskog centra u Varaždinu.

image

Iz svake udruge na radionicu su pozvani do dvoje predstavnika Udruge. Radionica je namijenjena za odgovornu i/ili operativnu osobu udruge.

Program rada na radionici:

image

image

image

Predstavnici UTIB-a na radionici: predsjednik T. Novosel, prof. i voditeljica ureda N. Bilek.

ČLANOVI LITERARNE RADIONICE UTIB-A U GRADSKOM MUZEJU

Članovi literarne radionice obišli su 08.03.2024. Gradski muzej Bjelovar i razgledali stalni postav Arheološkog i Galerijskog odjela.

image

Stalni postav Arheološkog odjela posvećen je lokalitetu Gudovac – Gradina. Sav izloženi materijal pripada vremensko-kulturološkom razdoblju od 2. polovica 15. – 1. polovica 16. st. te za vrijeme vladavine hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina.

image

Postav je izložen na prvome katu zgrade muzeja u sobi imena “Kraljevski Gudovac”. Izloženi su razni keramički predmeti među kojima su pećnjaci i kalupi raznih oblika i motiva koji pokazuju, uz funkcionalnost, i modne ukuse stanovništva ondašnjeg doba. Ovim postavom želio se približiti svakodnevni život srednjovjekovnih ljudi na prostoru koje se kasnije nije razvilo u veće urbano središte nego je svoj vrhunac imalo baš u razdoblju uporabe izloženih predmeta.

image

image

Postav Galerijskog odjela temelji se na slikama i skulpturama istaknutih hrvatskih likovnih umjetnika svjetskog ugleda s područja grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Trenutno su u stalnom postavu izložena djela Vojina Bakića, Ive Friščića, Ivana Kuduza, Ede Murtića i Naste Rojc.

image

Sudionici: Mihael Mandić, Sanela Habalija, Katarina Pospišil, Adriana Krog, Karla Polančec, Draženka Gadanac, Marko Mišić i Monika Kezić, voditeljica literarne radionice.

VOLONTERSKA AKCIJA PAKIRANJA KUVERATA

Dana 05.03.2024. godine (utorak) u prostorijama Udruge tjelesnih invalida, Ivana Gundulića 1, Bjelovar s početkom u 10:00 sati održana je volonterska akcija pakiranja kuverata. Volonteri Udruge su u 3 sata zapakirali 967 kuverata koje su zatim bile upućene HP-om prema članstvu Udruge.
Osim što daju puno – znanje, vrijeme, energiju, zauzvrat dobivaju isto to. Suvremeni pogled podrazumijeva dvosmjeran odnos – postaje važno što volonter prima iz odnosa, a to je razvoj socijalnih vještina, osobnosti, konkretnih znanja, kompetencija, iskustva, kontakata, osjećaja korisnosti i slično.
Drago nam je da uvijek možemo računati na naše volontere kada je potrebno i želja nam je i dalje promicati volonterstvo u Udruzi te time uključivati sve više mladih, ali i starijih ljudi te osvješćivati širu javnost oko potrebe za volontiranjem.

image

Sudionici: Volonteri – Marko Kašnik, Vlado Benčak, Ivana Punčikar – Opitz, Zlata Bajs, Dragan Pavić

SPORTAŠI UTIB-A NA SKUPŠTINI MALE LIGE VISEĆE KUGLANE

U organizaciji HVIDR-e Topusko, na Izletištu Vranovina pored Topuskog u nedjelju 03.03.2024. godine održana je Godišnja Skupština Male lige viseće kuglane.

image

image

Prije same Skupštine sudionici su odali počast i zapalili svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima Topuskog.

image

Nakon paljenja svijeća održan je i sastana voditelja ekipa ovogodišnje Male lige. Na sastanku je sudjelovalo šest voditelja iz Bjelovara, Petrinje, Topuskog i Susedgrada te je dogovoren kalendar natjecanja kao i iznos kotizacije za sudjelovanje u svakom kolu.

image

Nakon službenog dijela nastavljeno je druženje u prekrasnom ambijent Izletišta Vranovina.

Udrugu Tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su:1. Draga Uremović; 2. Zlata Bajs; 3. Vesna Rosandić; 4. Stjepan Rosandić.

SVEČANA SJEDNICA I OBILJEŽAVANJE 40 GODINA RADA UDRUGE INVALIDA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

29.02.2024. godine u restoranu Zrinski održana je Svečana sjednica i obilježavanje 40 godina rada Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije na kojoj su sudjelovali i članovi UTIB-a, zamjenik predsjednika V. Benčak sa suprugom M. Benčak.

image

Uzvanicima se obratio predsjednik Udruge Miroslav Mačković koji je zahvalio svima na odazivu, Županiji, Gradu, načelnicima općina, svima članovima Udruge, bivšim predsjednicima, volonterima, zaposlenicima, ljudima dobre volje koji su uz osobe s invaliditetom te naglasio kako je sretan što Udruga kvalitetno surađuje sa svima te nam oni pomažu koliko god je to moguće i prate naš rad te su otvoreni za razne vidove suradnje a mi smo tu kao Udruga da ukažemo njima na potrebe svih osoba s invaliditetom.

image

Prigodnim govorima obratili su se župan Darko Koren, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, načelnici pripadnih JLS-ova, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom Jozefina Kranjčec, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić te predsjednik Hrvatskog saveza cerebralne i dječje paralize Ivica Bašić, Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i ostalih suradničkih udruga i institucija.

image

Uz prigodni program, muziku i druženje svojim prisustvom obogatili su svečanost ženski vokalni sastav Đurđevčice, KUD Gruntovec i Franjo Barić sa svojim bendom.

UTIB U KAMPANJI „S RIJETKIMA SVAKI DAN, A NE SVAKE PRIJESTUPNE“

Glavni događaj održan je u Gradu Zagrebu, u četvrtak 29. veljače na Zrinjevcu od 10 do 12 sati. Sudionici: građani grada Zagreba i gosti. U suradnji sa studentima medicinskog fakulteta u Zagrebu, prigodnim aktivnostima poput kviza znanja i dijeljenjem promotivnih materijala informirani su i educirani o rijetkim bolestima.

image image

Istoga dana u 16 sati, u hotelu Zonar u Zagrebu, održan je Stakeholder talk na kojem su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske i Slovenije, predstavnici institucija i pacijenata. Teme o kojima se raspravljalo: nacionalna strategija za rijetke bolesti i svakodnevna skrb za oboljele. Cilj rasprave s relevantnim dionicima je unapređenje skrbi i kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji.

image image

Predsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti Sara Bajlo posebno je naglasila: Hrvatski savez za rijetke bolesti, krovna je organizacija za rijetke bolesti u Hrvatskoj, koju danas čini 35 udruga i preko 1300 pojedinaca oboljelih od 400 različitih dijagnoza.
Rijetke bolesti su one koje pogađaju 5 osoba na 10 000 stanovnika, što znači da u Hrvatskoj od rijetkih bolesti boluje preko 200 000 ljudi, od kojih polovicu čine djeca.

Iz UTIB-a u kampanji sudjelovali su predsjednik T. Novosel i asistentica.

ČLANOVI UTIB-A NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI PROJEKTA MOSI

‘’UNAPRJEĐENJE SUSTAVA KORIŠTENJA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM U PODRUČJU MOBILNOSTI’’

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao korisnik i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) kao partner u samoj su završnici provedbe važnog projekta MOSI – ‘’Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti’’, u sklopu kojeg se izdaju Europska i Nacionalna iskaznica te Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom. Hrvatska je prva država članica EU koja istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

image

Projekt MOSI financiran je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a vrijedan je preko dva milijuna eura. Ovom prilikom Vas pozivamo da nam se pridružite na završnoj konferenciji projekta MOSI - ‘’Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti’’ koja će se održati u petak, 23. veljače 2024., s početkom u 10:00 sati, u Kristalnoj dvorani hotela Westin (Kršnjavoga 1, Zagreb)

image

image

Nakon konferencije održat će se panel pod nazivom ‘Napredne tehnologije - nove mogućnosti’. Panelisti su Dražen Antolović, Ravnatelj uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju (MMPI), Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, Darijo Jurišić, zamjenik pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Viktor Jozić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor, doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med., specijalist javnog zdravstva, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu (HZJZ), dr. sc. Goran Pejić, predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatska te Ivana Norac-Kevo, specijalist za istraživanje trendova, analizu regulative i povezana rješenja u AKD-u. Voditelj panela je Leon Čuljak.
Predstavnik UTIB-a T. Novosel pohvalio je ovaj sinergičan projekt i napor, da se uz relativno malo novaca i truda iskoristi akumulirani kapital uređenih baza podataka u korist ranjivih skupina. Podsjetio je na pionirski rad Dr. M. Bobuša, gđe M. Mirić, T novosela i R. Kovačića koji su, na temelju elemenata KUN o OSI mapirali BBŽ i izdali papirnati priručnik u smislu pristupačnosti javnih objekata i davatelja usluga. AKD-ovim algoritmom ovaj posao može se mnogo šire i kvalitetnije obaviti opisom i brojkama i dostaviti onima kojih se to tiče (načelnici općina, gradonačelnici, župani, ministri, premijer i predsjednik), kako bi se trenutno raspoloživa sredstva (NPOO i ITU) proporcionalno usmjerila na povećanje kvalitete života ranjivih skupina na cijelom teritoriju RH! Oko svega, sa svojim skromnim potencijalom stojim na raspolaganju!

image

U ime UTIB-a u radu skupa sudjelovali su predsjednik Tomislav Novosel, prof. i voditeljica ureda Nada Bilek.

ODRŽANA PRVA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HSUTI-A U 2024. GODINI

Sjednica je održana 21. veljače (srijeda) u HSUTI-u, Šoštarićeva 8, Zagreb, s početkom u 12.00 sati.

Dnevni red Sjednice:

image

Svi prijedlozi i dokumenti na Sjednici usvojeni su jednoglasno.

image

U Radu Sjednice, u ime UTIB-a sudjelovao je predsjednik Tomislav Novosel, prof. i asistentica Nada Bilek. 

Stranica 1 od 61 // 1 2 3 >  Last »