Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

ČLANOVI UTIB-A NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI PROJEKTA MOSI

‘’UNAPRJEĐENJE SUSTAVA KORIŠTENJA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM U PODRUČJU MOBILNOSTI’’

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao korisnik i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) kao partner u samoj su završnici provedbe važnog projekta MOSI – ‘’Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti’’, u sklopu kojeg se izdaju Europska i Nacionalna iskaznica te Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom. Hrvatska je prva država članica EU koja istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

image

Projekt MOSI financiran je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a vrijedan je preko dva milijuna eura. Ovom prilikom Vas pozivamo da nam se pridružite na završnoj konferenciji projekta MOSI - ‘’Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti’’ koja će se održati u petak, 23. veljače 2024., s početkom u 10:00 sati, u Kristalnoj dvorani hotela Westin (Kršnjavoga 1, Zagreb)

image

image

Nakon konferencije održat će se panel pod nazivom ‘Napredne tehnologije - nove mogućnosti’. Panelisti su Dražen Antolović, Ravnatelj uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju (MMPI), Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, Darijo Jurišić, zamjenik pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Viktor Jozić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor, doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med., specijalist javnog zdravstva, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu (HZJZ), dr. sc. Goran Pejić, predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatska te Ivana Norac-Kevo, specijalist za istraživanje trendova, analizu regulative i povezana rješenja u AKD-u. Voditelj panela je Leon Čuljak.
Predstavnik UTIB-a T. Novosel pohvalio je ovaj sinergičan projekt i napor, da se uz relativno malo novaca i truda iskoristi akumulirani kapital uređenih baza podataka u korist ranjivih skupina. Podsjetio je na pionirski rad Dr. M. Bobuša, gđe M. Mirić, T novosela i R. Kovačića koji su, na temelju elemenata KUN o OSI mapirali BBŽ i izdali papirnati priručnik u smislu pristupačnosti javnih objekata i davatelja usluga. AKD-ovim algoritmom ovaj posao može se mnogo šire i kvalitetnije obaviti opisom i brojkama i dostaviti onima kojih se to tiče (načelnici općina, gradonačelnici, župani, ministri, premijer i predsjednik), kako bi se trenutno raspoloživa sredstva (NPOO i ITU) proporcionalno usmjerila na povećanje kvalitete života ranjivih skupina na cijelom teritoriju RH! Oko svega, sa svojim skromnim potencijalom stojim na raspolaganju!

image

U ime UTIB-a u radu skupa sudjelovali su predsjednik Tomislav Novosel, prof. i voditeljica ureda Nada Bilek.

ODRŽANA PRVA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HSUTI-A U 2024. GODINI

Sjednica je održana 21. veljače (srijeda) u HSUTI-u, Šoštarićeva 8, Zagreb, s početkom u 12.00 sati.

Dnevni red Sjednice:

image

Svi prijedlozi i dokumenti na Sjednici usvojeni su jednoglasno.

image

U Radu Sjednice, u ime UTIB-a sudjelovao je predsjednik Tomislav Novosel, prof. i asistentica Nada Bilek. 

ČLAN UTIB-A, PARAATLETIČAR RADOVAN HALAS OSVOJIO SREBRNU MEDALJU U DUBAIJU

Radovan Halas, bjelovarski paraatletičar osvojio je izvrsno drugo mjesto na World Para Athletics Grand prixu koje je ovih dana održano u Dubaiju, a trajalo je od 13. do 15 veljače.
Na mitingu u Dubaiju natjecalo se ukupno 573 paraatletičara iz 71 države među kojima je bilo i 8 hrvatskih paraatletičara i 1 paraatletičarka koji su se natjecali u 10 disciplina.

image

Uspješni bjelovarski sportaš bacio je čunj 29,04 metra što je bilo dovoljno za srebrnu medalju.
Inače, najznačajniji rezultat Halas je ostvario prije nepunih godinu dana kada je u kategoriji F51 postao prvak države u bacanju čunja. Radovan je čunj tada bacio na 30,30 metara, što je ujedno i njegov osobni rekord, a time je ujedno i postao prvak Hrvatske!
– S obzirom kako sam završio 2023. godinu, sa slomljenom bedrenom kosti i operacijom, bilo je upitno kad i kako ću krenuti trenirati, tako da smo sa ovim rezultatom i više nego zadovoljni, ali prije svega zahvalni što smo uopće uspjeli otići na natjecanje. Naravno da daljine još nisu kako bi trebalo biti, ali nadamo se, ako zdravlje bude u redu da će i daljine ići gore – kazao je Halas.

image

Na ukazanoj podrški zahvalio se osobnoj asistentici Draženki Čavlović koja je cijelo vrijeme bila uz njega i Ivanu Daskijeviću i Taekwondoe klubu Omega na ustupljenoj dvorani u kojoj je odrađivao treninge u zimskom periodu.

UVODNA TISKOVNA KONFERENCIJA TROGODIŠNJEG PROGRAMA

UVODNA TISKOVNA KONFERENCIJA TROGODIŠNJEG PROGRAMA
„SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM 2023. – 2025.“

Dana 09.02.2024. godine (petak) s početkom u 11 sati održana je uvodna konferencija Trogodišnjeg programa“ Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge” pod nazivom „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ usmjerenog prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalnog uključivanja korisnika. Projekt s 25 tisuća eura godišnje financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kako bi pomogli socijalnom uključivanju djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom.

image

Predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. osvrnuo se na opće i specifične ciljeve u provedbi projekta - Novac trošimo na mlade u školskom sustavu, one srednje dobi koji su u radnom odnosu ili bi mogli raditi i to tako što dižemo njihov radni potencijal, a s velikim dijelom novca pomažemo i starije članove kojih je više od 50 posto. Njima također želimo život učiniti lakšim. Rad sa srednjom generacijom je najizazovniji jer su to osobe s invaliditetom koje nikada nisu dobile mogućnost da se pokažu u društvu. Često su prezaštićeni i kada ih se izloži edukaciji posustaju. No, imamo mi i svijetlih primjera kojima uspijevamo naći i posao.

image

image

Voditeljica projekata i projektnih aktivnosti Tea Bošnjak osvrnula se na obavljene aktivnosti projekta - Provodeći program vrlo je važna i socijalizacija članova i upravo su kroz realizaciju prve godine novog ciklusa trogodišnjeg projekta to ostvarili kroz nekoliko planiranih ciljeva, od pripreme i polaganja vozačkih ispita – „B“ kategorija, izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja za učenike i studente, preko sporta i rekreacije, izleta, kulturno zabavnih večeri do sportskog ribolova, glazbenih i literarnih radionica, a u svojim su prostorijama u Gundulićevoj organizirali i usluge besplatnih pravnih savjeta. Riječ je ukupno o preko stotinu aktivnosti, a svoje dojmove o provođenju raznih aktivnostima iznijeli su i članovi Udruge. Tim povodom su im i svečano uručena priznanja za pohađanje raznih tečajeva.

image

image

image

image

Sudionici:
1. Andrea Bengez – pročelnica Upravnog odijela za zdravstvo, demografiju i mlade BBŽ;
2. Marija Jurić – viša stručna savjetnica za zapošljavanje OSI HZZ;
3. Slobodan Kaličanin – profesor i predavač CUK Bjelovar;
4. Tomislav Novosel, prof. – predsjednik UTIB;
5. Vlado Benčak – dopredsjednik UTIB i voditelj kluba ribolovaca;
6. Mladen Rajković – voditelj kluba sportaša;
7. Tea Bošnjak – zaposlenica UTIB;
8. Štefica Diebalo – tajnica UIB;
9. Članovi udruge i polaznici aktivnosti programa;
10. Sredstva javnog priopćavanja.

ODRŽANA EDUKACIJA O PROJEKTU MOSI KOJI OMOGUĆAVA OSOBAMA S INVALIDITETOM BROJNE POGODNOSTI U PODRUČJU MOBILNOSTI

Dana 05.02.2024. godine (ponedjeljak) s početkom u 11 sati održana je edukacija o projektu MOSI – „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“ na Veleučilištu u Bjelovaru. Korisnik projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost je partner. 

image

Cilj je ovaj projekt i sve njegove elemente (informacijski sustav, izdavanje po službenoj dužnosti, javne isprave) u prvom redu približili osobama s invaliditetom. U Bjelovaru su tako pojašnjeni svi elementi kompleksnog IT sustava te su prikazane Nacionalna i Europska iskaznica i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom jer će upravo te isprave biti sredstvo kojim će im se olakšati pristup brojnim pogodnostima, ali i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

image

Adela Jelinek Bišćan, direktorica sektora za poslovne rezultate i procese u AKD-u rekla je više o predstavljanju projekta – Riječ je o povlasticama koje osobe s invaliditetom ostvaruju na temelju Zakona o povlasticama u prometu. To su povlastice koje su pod određenim kriterijima i mogu se dobiti u željeznici, na trajektnim linijskim prijevozima, imaju oslobađanje pri naknadi za uporabu javnih cesta i određena skupina ima oslobađanje od cestarina. 

Cjelokupan sustav temeljen je na podacima baziranim u registru osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo – Kontinuirano pozivamo osobe s invaliditetom da provjere svoj zapise jer ako pravo nije unutra evidentirano vjerojatno neće dobiti ispravno pravo. Dakle, pozivamo građane da još jednom sva svoja vještačenja, ako nisu, pošalju na email: invaliditet@hzjz.hr.

image

image

Dodatno je pojasnila na koji je način kreiran sustav – Kreiran je tako da se maksimalno olakša osobama s invaliditetom. Neke osobe će se iznenaditi da uopće imaju ta prava i ovaj put nigdje nitko ne mora tražiti prava nego im njihove javne isprave dolaze na kućnu adresu. Iskaznice su već su počele dolaziti. Mi smo isporučili više od 45 tisuća takvih javnih isprava tako da nam se javljaju korisnici. Neki su primijetili da nemaju prava neka koja su imali, ali to nije tako. Nikome nisu oduzeta prava, dapače ovim Zakonom su ta prava proširena, pogotovo na skupinu gluhih – objasnila je. 

Na edukaciji o novom sustavu iskaznica, koje omogućavaju povlastice u prometu, govorili su djelatnici Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD), a edukaciju je moderirao Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar – Danas bi gospoda iz AKD-a trebala o tome detaljnije pričati i to ne samo o tehnologiji i algoritmu već i provedivosti u praksi. Radi se o novoj tehnologiji i novom procesu te novom načinu razmišljanja i korištenja uređenih podataka.

Dotaknuo se i problematike parkinga za osobe s invaliditetom u Bjelovaru – Svakako treba upozoravati na sve nedostatke, ali lokalno je stanje prilično loše. Najljepše stanje je kod robnih centara i nove bolnice, tamo je sve rađeno po standardu i propisu. Centri se trude da budu što više friendly orijentirani i da dobro služe svoje kupce. Po gradu je situacija nepodnošljiva. Gotovo da nema niti jednog parkirnog mjesta koje je po standardu obilježeno s obilježenom stranom za kolica i s kulturnim pristupom s ceste na nogostup. Do prije par godina je Gradsko vijeće donijelo Uredbu o tome da osobe s dokumentom imaju pravo parkirati na žutim mjestima i na svim ostalim. Sada ljudi javljaju s terena da više toga nema.

Podsjetimo, Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura. Za izdavanje Nacionalne i Europske iskaznice te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom na temelju novog Zakona o povlasticama u prometu pokrenuta je obrada podataka, a za prvo izdavanje ne podnosi se zahtjev te su iskaznice u potpunosti besplatne. 

image

image

Više o svemu na: https://www.youtube.com/watch?v=M6rJGWtczVw

Sudionici:

1. Adela Jelinek Bišćan i Ines Papeš – Agencija za komercijalne djelatnosti
2. Tomislav Novosel, prof. – predsjednik Udruge;
3. Predstavnici Grada Bjelovara – Prometno redarstvo – Tomislav Rakovčan i Jozo Prka;
4. Predstavnici MUP-a PU Bjelovarsko bilogorske županije – Maja Barbir Grubić;
5. Predstavnici Bjelovarsko bilogorske županije – Andrea Bengez;
6. Hrvatski zavod za zapošljavanje – Marija Jurić;
7. Hrvatski zavod za socijalni rad PO Bjelovar – Daniela Popović;
8. Članovi upravnih tijela Udruge tjelesnih invalida;
9. Predstavnici Udruge osoba s intelektualnim teškoćama – Edita Bohaček i Mario Blaha;
10. Predstavnici Udruge osoba oštećena sluha BBŽ – Marina Balenović;
11. Predstavnici Društva multiple skleroze BBŽ;
12. Zaposlenici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar – Tea Bošnjak i Monika Kezić;
13. Zaposlenici Udruge invalida Bjelovar – Štefica Diebalo;
14. Sredstva javnog priopćavanja.

ZOOM ONLINE RADIONICA: FINANCIJSKA PISMENOST ZA UDRUGE U PRAKSI

20.01.2024. (subota), od 9:00 do 12:00 sati, u organizaciji časopisa Udruga.hr, Centar za management i savjetovanje d.o.o., 1 Gajnički vidikovac 5, 10000 Zagreb održana je jednodnevna radionica iz FINANCIJSKE PISMENOSTI ZA UDRUGE U PRAKSI.

image

image

Radionica je bila koncipirana kao čitav niz praktičnih primjera iz područja financijskog poslovanju udruga s mnoštvom praktičnih primjera i konkretnih odgovora na stručna pitanja, a sve u cilju kako bi se što jasnije i razumljivije prezentirala problematika vezana uz zakonsko poslovanje udruga u Republici Hrvatskoj.

KOME JE RADIONICA NAMIJENJENA!
Predsjednicima udruga i drugim odgovornim osobama iz udruga, knjigovodstvenim servisima i svima onima koji samostalno žele voditi knjigovodstvo u udruzi te bolje razumjeti problematiku vođenja udruge s računovodstvenog, poreznog, pravnog, financijskog i administrativnog aspekta.

image

image

PREDAVAČ: Ivana Ožegović, specijalistica za računovodstvo udruga.

ZOOM online radionicu pratila je Nada Bilek, voditeljica ureda Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

EUROPSKA I NACIONALNA ISKAZNICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM I EUROPSKA PARKIRNA KARTA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

U četvrtak, 18. siječnja 2024. godine, u 14,00 sati, Gradska vijećnica, Zagrebačka 37,
Velika Gorica, Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice održalo je tribinu na temu Europska i nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom i Europska parkirna karta za osobe s invaliditetom.

image

Predavači: Djelatnici Agencije za komercijalnu djelatnost
Moderator: Darko Matić, predsjednik Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice.

image

- Danom 15. studenog 2023. godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije nadležno za zaprimanje novih zahtjeva i izdavanje novih rješenja već na snagu stupa Zakon o povlasticama u prometu (Narodne novine, br. 133/23, u daljnjem tekstu: Zakon), kojim su između ostaloga regulirana prava na oslobađanje od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta osoba s invaliditetom.

- Osobe s invaliditetom će ubuduće povlastice oslobađanja ostvarivati temeljem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom, koju će u posebnom postupku izdavati Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. – AKD (čl. 19. Zakona). Jednako tako AKD d.o.o. uspostavit će informacijski sustav povlastica u prometu, putem kojega će se obavljati informatička provjera ostvaruje li osoba koja predoči Nacionalnu iskaznicu određenu povlasticu. Prijelaznim i završnim odredbama Zakona je propisano da će se u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona donijeti provedbeni propisi kojima će se detaljno urediti postupak izdavanja Nacionalne iskaznice te funkcioniranje informacijskog sustava povlastica u prometu.

- Od stupanja na snagu Zakona, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) više neće izdavati nova rješenja o korištenju povlastice, već će korisnik povlastice svoja prava dokazivati Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom, a dodatna provjera o pravu na povlasticu obavljat će putem informatičkog sustava.

- Iznimno, u prijelaznom razdoblju do pune implementacije novog sustava, korisnici povlastica kojima je Ministarstvo izdalo rješenja o oslobađanju od plaćanja godišnje naknade i besplatne autoceste sukladno ranije važećim propisima, moći će svoja prava i dalje dokazivati temeljem tih rješenja.

- Osobe s tjelesnim oštećenjem trebaju provjeriti da li su registrirani i upisani kao osoba s tjelesnim oštećenjem u ROI/HZJZ u kojem im je naveden postotak tjelesnog oštećenja i tada će ostvariti određene povlastice.

- Sve osobe s tjelesnim oštećenjem prema novom Zakonu o povlasticama u prometu budu upisane u ROI i koje ostvaruju jedno od navedenih prava će bez podnošenja zahtjeva na adresu prebivališta u RH dobit javne isprave.

- Sve će se to događati nakon što se donesu podzakonski akti te uspostaviti informacijski sustav povlastica u prometu koji će povezivati dobivene podatke o invaliditetu iz Registra osoba s invaliditetom s kriterijima iz Zakona.

- Sve nove informacije će se javno objavljivati na mrežnim stranicama https://mosi.akd.hr
Ili svoj upit možete poslati na korisnicka.podrska@akd.hr

Zakon o povlasticama u prometu u privitku.

Nositelj javne ovlasti:
Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. ( u daljnjem tekstu: AKD d.o.o.)

Tel.: +385 1 3657 610, Savska cesta 31,
HR-10 000 Zagreb, E-mail: akd@akd.hr

image

Ovim se Zakonom uređuju povlastice za učenike i studente, nedoprinosna novčana davanja za osobe s invaliditetom i druge osobe koje imaju prebivalište ili stalno boravište u Republici Hrvatskoj koja su vezana uz korištenje željezničkog, pomorskog i cestovnog prometa na teritoriju Republike Hrvatske, a u svrhu unaprjeđenja kvalitete života te poticanje promjena i osnaživanje korisnika radi njihova aktivnog uključivanja u život zajednice, Nacionalna i Europska iskaznica za osobe s invaliditetom, Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom i Središnji registar prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti.

image

Na tribini su bili, u ime UTIB-a, predsjednik Tomislav Novosel, prof.  i voditeljica ureda/koordinatorica Nada Bilek.

SPORTSKO REKREATIVNE IGRE DRŽAVNE RAZINE HPO I DRŽAVNO NATJECANJE PARAŠAHISTA

U Poreču su od 01. do 03. 12. održane Državne igre u neparaolimpijskim sportovima za osobe s invaliditetom.

image

Natjecanja su organizirana u šahu, paraboćanju, boćanju na stazi, kuglanju na stazi, pikadu i visećoj kuglani (održana je i završnica lige paraviseće kuglane).

image

Članovi naše Udruge predstavljali su Bjelovarski para sportski savez i Para sportske savez Bjelovarsko-bilogorske županije i nakon dvodnevnih natjecanja postigli su slijedeće rezultate:
PIKADO-ŽENE:
- BPSS ekipno 2. mjesto (Zlata Bajs, Draga Uremović, Dobrila Matin, Vesna Rosandić),
- Zlata Bajs 2. mjesto (ukupno pojedinačno)
PIKADO MUŠKI:
- Đuro Matin 3. Mjesto (kolica)
VISEĆA KUGLANA ŽENE:
- BPSS: ekipno 2. mjesto (Zdenka Šorša, Liduška Bićak, Vesna Cerovećki, Marija Laslo i Božena Petrlik)
- Marta Kuzminović 2. mjesto (kolica)
VISEĆA KUGLANA MUŠKI
- Đuro Matin 2. mjesto (kolica)

image

Ostvarenim rezultatima Para sportski savez Bjelovarsko-bilogorske županije je po 8 puta proglašen Državnim prvacima u neparaolimpiijskim sportovima, a prijelazni pehar uručio im je predsjednik HPO Ratko Kovačić, a svojim odličnim rezultatima, svoj doprinos su dali i naši članovi kao članovi Bjelovarskog para sportskog saveza.

image

Kao članovi Bjelovarskog para sportskog saveza i Para sportskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije našu Udrugu su predstavljali:
1. Zdenka Šorša,
2. Zlata Bajs,
3. Vesna Rosandić,
4. Draga Uremović,
5. Marta Kuzminović,
6. Josip Cimerman i
7. Stjepan Rosandić
8. Dobrila Matin
9. Đuro Matin.

SPORTAŠI UTIB-A NA STOLNOTENISKOM TURNIRU „KUP GRADA SV. NEDELJA“

U subotu 16.12.2023. godine STK „Sveta Nedelja“ organizirao je u Društvenom domu u Strmcu stolnoteniski turnir „Kup grada Sv. Nedelja“ .
Boje Parastolnoteniskog kluba „Sokol“ iz Bjelovara branili su Valentina Kuzmek u kategoriji veterani i Mladen Rajković u kategoriji kolica.

image

Na turniru su nastupili parastolnotenisači iz V. Gorice, Samobora, Bjelovara i Ivanovca.
Mladen Rajković se nakon odigranih dobrih mečeva protiv državnog prvaka u kategoriji 3. kolica - Nine Baše, reprezentativke u kategoriji 3., Marije Martinović i viceprvaka u kategoriji 5. Viktora Jozića morao zadovoljiti 4. mjestom, dok je Valentina Kuzmek pružila jaki otpor mnogo iskusnijim igračima izgubivši dva meča sa po 3:2 i u konačnici zauzela 6. mjesto.

image

ČLANOVI LITERARNE RADIONICE UTIB-A NA ADVENTU U VARAŽDINU

Članovi literarne radionice 19. prosinca 2023. godine proveli su poslijepodne špancirajući po čarobnoj baroknoj prijestolnici Hrvatske koja je posebnim sjajem milijun lampica zasjala ovog adventa.

image

Varaždin se diči postojanom ljepotom svoje arhitekture, toplinom svojih ljupkih trgova, ulica i parkova a u srcu njegove starinske gradske jezgre osjetili smo duh prohujalih stoljeća uz ljepotu življenja modernog doba.

image

Advent u Varaždinu ističe se svojom posebnom čarolijom, pretvarajući hladne zimske dane u ugodne uspomene svih koji ga posjete. Vrijedni kreativci obišli su Čarobni grad Djeda Mraza, Glavni varaždinski trg, popularno Korzo, srce adventskih ljepota, zatim adventsku čaroliju na Trgu Miljenka Stančića, Palaču Patačić ukrašenu kao adventski kalendar, Panoramski kotač, veliko i bajkovito klizalište, te trgove u centru koji su najšarenija mjesta Adventa, prepuna štandova i kućica, mirisnih kolačića i kuhanog vina.

image

Varaždin su posjetili: Katarina Pospišil, Božica Pećar, Marko Mišić, Višnja Jeličić, vozač Dražen Horvat, Zdenka Šorša, Josip Cimerman i voditeljica literarne radionice Monika Kezić.

VOLONTERSKA AKCIJA – PAKIRANJE KUVERATA

Dana 20.12.2023. godine (srijeda) u prostorijama Udruge tjelesnih invalida, Ivana Gundulića 1, Bjelovar s početkom u 9:30 sati održana je volonterska akcija pakiranja kuverata. Volonteri Udruge su u 3 sata zapakirali 951 kuvertu koja je zatim bila upućena HP-om prema članstvu Udruge.

image

Osim što daju puno – znanje, vrijeme, energiju, zauzvrat dobivaju isto to. Suvremeni pogled podrazumijeva dvosmjeran odnos – postaje važno što volonter prima iz odnosa, a to je razvoj socijalnih vještina, osobnosti, konkretnih znanja, kompetencija, iskustva, kontakata, osjećaja korisnosti i slično.

image

Drago nam je da uvijek možemo računati na volontere kada je potrebno i želja nam je i dalje promicati volonterstvo u Udruzi te time uključivati sve više mladih, ali i starijih ljudi te osvješćivati širu javnost oko potrebe za volontiranjem.

U TERETANI ZA OSI KORISNIKA NIKAD VIŠE!

Prije svega, važno je naglasiti da tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u ljudskom životu i njegovom zdravlju, a još od drevnih Grka, bila je sastavni dio obrazovanja. Tjelesna aktivnost definira se kao pokretanje tijela s pomoću skeletne muskulature uz veću potrošnju energije od potrošnje energije u mirovanju.

image

Osim fizičkih dobrobiti koje možemo dobiti vježbanjem također tu su i razne psihičke dobrobiti, poput, smanjivanje razine stresa, smanjenje mogućnosti pojave psihičkih poremećaja i bolesti, održavanje mozga vitalnijim, povećavanje lučenja hormona koje pozitivno utječu na naše zdravlje. Cilj ovog rada je pojasniti pozitivan utjecaj tjelovježbe na zdravlje ljudi.

image

Voditelji teretane i treneri za OSI Višnja i Dražen Družinec, okupili su više od 10 redovnih korisnika teretane za osobe s invaliditetom, što je naravno podrazumijevalo i dodatnim opremanjem prostora rekvizitima potrebnim za vježbanje. Naime, teretana za OSI namijenjena je svim osobama s invaliditetom, a prvenstveno je prilagođena osoba u invalidskim kolicima.

image

Vježbanje se odvija u dva termina:

ponedjeljkom 17.00 – 19.00 sati i četvrtkom 17.00 – 19.00 sati

Također, vježbanje prije svega ima svrhu osnaživanja. Kroz različite vježbe se pojedinci uče preuzimanju kontrole nad svojim životom i stječu sposobnost poduzeti neke akcije da se stvari s kojima su nezadovoljni promijene. Fokus se s nedostataka pomiče na vrline i posebnosti. Naime, sudjelovanje u grupnoj fizičkoj aktivnosti potiče socijalizaciju što je važna komponenta razvoja identiteta.

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ PRAVNE KLINIKE PRAVNOG FAKULTETA U ZAGREBU

Dana 18.01.2024. (četvrtak) od 10.00 do 14.00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, održana je besplatna pravna pomoć Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu socijalno ugroženim osobama.
Na početku, studentima i volonterima Pravne klinike obratio se potpredsjednik udruge Vlado Benčak predstavivši temelje postojanja Pravne klinike, njezinu ulogu te učestalost potrebe za upravo takvom uslugom koja je dostupna svim građanima i tim više besplatna.

image

Studenti su nam poručili sljedeće - Pravna klinika funkcionira na način da studenti saslušaju klijenta, proučavaju i obrađuju predmet, a nakon toga pišu opću pravnu informaciju koja prolazi dodatnu provjeru od strane profesora i mentora na Pravnom fakultetu. Na ovakav način zainteresirani građani mogu saznati više o ostvarivanju prava na temelju članstva u udrugama osoba s invaliditetom, koja prava imaju i kako ih mogu ostvariti na temelju invaliditeta, što sve stoji na raspolaganju od prava s područja socijalne i zdravstvene skrbi, o pojedinostima sustava obrazovanja i mogućnostima ostvarivanja karijere u sustavu zapošljavanja, rada i profesionalne rehabilitacije, pitanjima sustava mobilnosti; dok studenti stječu važno iskustvo, rade na stvarnim predmetima, sa stvarnim ljudima.

Pomoć se pruža u potpuno prilagođenom prostoru pa tako i osobe s najtežim vrstama i stupnjem invaliditeta mogu dobiti sve potrebite informacije.

Sudionici:
1. Vlado Benčak, potpredsjednik UTIB;
2. Studenti i volonteri Pravne klinike;
3. Zaposlenice UTIB-a: Nada Bilek, Monika Kezić, Tea Bošnjak;
4. Tajnica UIB-a: Štefica Diebalo.

ZAVRŠEN TEČAJ OSNOVA INFORMATIKE ZA ČLANOVE I ZAPOSLENIKE UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVARA

Dana 18.01.2024. godine (četvrtak) završio je tečaj „Osnove informatike“ za zaposlenike i članove Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

U okviru odobrenoga programa Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MRMSOSP) ˝Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar u suradnji s Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar organizirala je tečaj iz područja „Osnove informatike“ za članove, zaposlenike i volontere UTIB-a.

image

Tečaj „Osnove informatike“ održan je u informatičkom kabinetu CUK-a pod stručnim vodstvom profesora Slobodana Kaličanina. Edukacija je obuhvaćala 20 sati nastave prema cjelinama:
• Korištenje računala i upravljanje datotekama
• Obrada teksta (Word)
• Tablične kalkulacije (Excel)
• Prezentacije (PPT)
• Osnovna obrada fotografija (Paint)
• Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT)
• Google alati (G-mail)

image

Edukaciju su uspješno završile zaposlenice na poslovima osobnog asistenta Mirjana David, Božica Pećar i Ivanka Dolenac te aktivna članica udruge Zdenka Šorša. Polaznicima tečaja svečano će se uručiti i Potvrdnice o stečenim kvalifikacijama.

ONLINE EDUKACIJA - „KORISNIK U FOKUSU“

Društvo distrofičara Zagreb, u okviru Trogodišnjeg programa „Korisnik u FOKUSU“ u sklopu Poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nastavlja s informiranjem i provođenjem edukacija.

Zoom edukacija održana je 17.1.2024. (srijeda) u 11.00 h.
Teme ovog bloka informiranja su:
• „Doživotno i dosmrtno uzdržavanje“ – socijalna radnica Darija Geček
• „Asistivna tehnologija kod fine motorike“ – radni terapeut Valentino Škiljan
• „Fizioterapijski postupci i rehabilitacija nakon operativno liječenih neuromuskularnih skolioza“ – fizioterapeutkinja Gabriela Čabraja

image

Nakon uvodnog izlaganja predsjednice Marice Mirić, dipl. ing., obrađene su teme kako sljedi:
- Temu „Doživotno i dosmrtno uzdržavanje“ predstavila je socijalna radnica DDZ-a Darija Geček koja je pojasnila ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, uvjetima sklapanja i pravnim posljedicama sklopljenih ugovora Zaključno je navedeno kako se osobe prije sklapanja ugovora trebaju informirati o pravima i obvezama ugovora te da je što jasnije definiranje uvjeta ključno za smanjenje mogućnosti zlouporabe.

image

image

- „Asistivnu tehnologiju kod fine motorike“ predstavio je radni terapeut DDZ-a Valentino Škiljan. Na izlaganju je predstavljena asistivna tehnologija kod fine motorike. Radni terapeut DDZ-a pobliže je objasnio što je to fina motorika, njen razvoj od male dobi te moguće uzročnike bolesti/stanja. Kroz primjere je pokazao koje vrste asistivne tehnologije za finu motoriku postoje, od niskobudžetnih adaptacija predmeta do visokotehnoloških uređaja.

image

image

image

- Temu „Fizioterapijski postupci i rehabilitacija nakon operativno liječenih neuromuskularnih skolioza“ održala je fizioterapeutkinja DDZ-a Gabriela Čabraja. Skolioza je stanje postranične iskrivljenosti kralješnice uz rotaciju kralješnice oko uzdužne osi i torziju kralješaka. Skolioze dijelimo na strukturalne (kompleksne) i nestrukturalne. Strukturalne se dijele na idiopatske (infantilne, juvenilne, adolescentne), neuromuskularne i kongenitalne.
U ime UTIB-a u edukaciji je sudjelovao predsjednik Tomislav Novosel, prof.

Stranica 1 od 60 // 1 2 3 >  Last »