Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

UTIB NA 4. MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI O ESI FONDOVIMA, TRAKOŠĆAN

image

image
image

image

image

image

U radu Konferencije sudjelovao je predsjednik Tomislav Novosel, prof. s pratnjom.

RIBOLOVCI UTIB-A U DARUVARU

Udruga za parasport i rekreaciju Daruvar organizirala je natjecanje u lovu ribe udicom na plovak na Sportskom ribnjaku „Jezero“ u Daruvaru 23. rujna 2023. godine.
Na natjecanju je sudjelovalo 5 ekipa i to UOI Virovitica, UOI Koprivničko-križevačke županije, HVIDRA Daruvar, Udruga za parasport i rekreaciju Daruvar i ekipa UTIB u sastavu Kranjec Božidar, Rakovčan Milan i Mihelić Davor. Ekipu pod vodstvom voditelja kluba ribolova Benčak Vlade vozio je Rakovčan Milan, volonter i natjecatelj.
Natjecanje je zbog kiše kasnilo; vrijeme je provedeno uz obilan doručak i razgovore s kolegama. 

image

Ulovljena je najveća riba, šaran težine 10,5 kg koji je odmah po vaganju vraćen u vodu, po pravilima takmičenja. Sretni ribolovni znalac član je ekipe HVIDRA Daruvar koji je osvojio i pojedinačno prvo mjesto.

image

Ukupno je 15 takmičara ulovilo više od 100 kg ribe što pokazuje da je jezero bogato ribom.
Po završetku izvagan je ulov i proglašeni rezultati: Prvo mjesto s ulovljenih ukupno 43,3 kg ribe osvojila je ekipa HVIDRA Daruvar, drugo mjesto pripalo je ekipi UOI Koprivničko-križevačke županije s 19,85 kg ribe i treće mjesto ekipi UTIB s 19,45 kg ribe.

image

Ekipa UTIB sa nagradom i priznanjem za osvojeno III mjesto

image

Mihelić Davor, Kranjec Božidar i Rakovčan Milan
Na kraju, pozdravili smo se s domaćinima i kolegama iz ostalih udruga i poželjeli nove susrete i natjecanja!

TERETANA ZA OSI

Nakon ljetne stanke, teretana za osobe s invaliditetom započela je novu sezonu sa radom dana 11.09.2023. na adresi Andrije Hebranga b.b. „Dvorana europskih prvaka“.

Teretana za OSI namijenjena je svim osobama s invaliditetom, a prvenstveno je prilagođena osoba u invalidskim kolicima. Vježbanje je besplatno i članove kroz program vježbanja i prehrane vode Dražen i Višnja Družinec, voditelji sa licencama za trenere osoba s invaliditetom.

Vježbanje se odvija u dva termina:


ponedjeljkom 17.00 – 19.00 sati i četvrtkom 17.00 – 19.00 sati

Važno je naglasiti da vježbanje prije svega ima svrhu osnaživanja. Kroz različite vježbe se pojedinci uče preuzimanju kontrole nad svojim životom i stječu sposobnost poduzeti neke akcije da se stvari s kojima su nezadovoljni promijene. Također, fokus se s nedostataka pomiče na vrline i posebnosti. Naime, sudjelovanje u grupnoj fizičkoj aktivnosti potiče socijalizaciju što je važna komponenta razvoja identiteta.

image

image

UTIB ORGANIZIRAO 3. I 4. KOLO MALE LIGE VISEĆE KUGLANE

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, u suradnji s Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovar, organizirala je dana 16.9.2023. godine u Bjelovaru, uoči Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja 29. rujna, redovna dva kola Braniteljske lige “Mala liga viseće kuglane“.
Ovogodišnja Liga broji šest ekipa iz Bjelovara, Zagreba, Petrinje i Topuskog. Natjecanja se odvijaju svaki mjesec kod jedne ekipe a povodom nekog značajnog datuma iz Domovinskog rata vezano za domaćina toga kola.
U veseloj i sportskoj atmosferi natjecanje je održano nakon polaganja vijenca kod spomenika poginulim bjelovarskim braniteljima iz Domovinskog rata u središnjem gradskom parku
Udrugu Tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su: Draga Uremović, Jelena Šostarec, Matija Kelava, Zlata Bajs, Danica Antunović, Vesna Rosandić, Stjepan Rosandić i Đuro Matin.

image

image

image

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI (16.-22.09.2023.)

image

Dana 15.09.2023. godine (petak) u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, s početkom u 11.00 sati održana je tiskovna konferencija povodom Europskog tjedna mobilnosti, koji se svake godine održava u rujnu kao europska inicijativa koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

image

U uvodnom djelu tiskovne konferencije, voditeljica projekata i projektnih aktivnosti Tea Bošnjak, predstavila je medijima i široj javnosti što je zapravo Europski tjedan mobilnosti, tzv. ETM ili eng. European mobility week, te kako je sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti prilika za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenje zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odnosila se na uštedu goriva i energije općenito te se provodila pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju!“. Cilj je bio potaknuti građane da
pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlje.

image

U drugom dijelu tiskovne, predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. osvrnuo se na stanje donacija za novi kombi sa podiznom rampom. Stari je na izdisaju, a potreban je za svakodnevni prijevoz osoba s invaliditetom
i to iz cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. I dok su Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija svoje obećanje ispunili, uplativši Udruzi za tu namjenu po 100 tisuća kuna, odnosno oko 13,3 tisuće eura, neke općine nisu izdvojile ni centa.

image

Važno je za napomenuti kako Udruzi za nabavku novog kombija treba oko 53 tisuće eura. Uz vlastitih oko 13 tisuća eura, dva puta toliko iz Grada Bjelovara i Županije, te uz nadu kako će 35 tisuća eura stići od svih općina i gradova, nedostaje još oko četiri tisuće eura.

image

Sudionici:
1. Zamjenica župana BBŽ – Marija Jungić;
2. Pročelnica UO za kulturu, zdravstvo, socijalnu skrbi i opće poslove Grada Bjelovara – Jasna Grgić
Škaurin sa suradnicom Mara Brlečić;
3. Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel,prof.
4. Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak;
5. Zaposlenici Udruge – Monika Kezić, Štefica Diebalo i Tea Bošnjak;
6. Članovi Udruge – Draženka Gadanac, Ankica Krog:
7. Sredstva javnog priopćavanja.

image

Dio prigodnih aktivnosti održan je, pod motom BJELOVAR – PRIJATELJ RANJIVIH SKUPINA na Bjelovarskom korzu gdje ranjive skupine i dalje nemaju pristup brojnim sadržajima.

image

image

– Prošle godine smo s Gradom Bjelovarom sklopili dogovor i Bjelovar je postao grad Prijatelj ranjivih skupina. Možemo reći da je učinjeno dosta, posebice gradonačelnik D. Hrebak drži riječ, osigurao je 100
tisuća kuna za nabavku nama nužnog kombija. Ali korzo je druga priča. Tu su banke, kafići, razne ustanove i pitali smo grad hoće li im sugerirati da naprave pristupne rampe. Imaju ih apoteka, PBZ, HPB, Erste banka ali recimo FINA i Podravska banka nemaju, ZABA ima rampu ali već dvije godine je u kvaru. Postavljene su nove terase za kafiće ali možemo ući samo u jedan – kazao je Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.
- Mi smo učinili sve što smo trebali. Korzo smo obnovili sukladno dogovoru s Udrugom tjelesnih invalida Bjelovar, a prilagodili smo i sve gradske institucije za njihovo kretanje. Sada idemo u bitku u kojoj ja ne
mogu nikome narediti da to naprave, ali mogu apelirati. Doista je nezamislivo da jedna financijska agencija ili banka nema pristup za invalidne osobe, zaključio je Hrebak.

image

– U kratkom roku će svi kafići u gradu postaviti pristupne rampe, ovdje na korzu će ih biti šest. Pokrenuli smo postupak, čekamo odobrenje za postavljanje i ugostitelji će to sami financirati – kazao je Srećko Koljić, predsjednik Ceha ugostitelja Grada Bjelovara.

image

image

image

ČLANOVI UTIB-A NA 12. KOMEDIJA FESTU U BJELOVARU

12. Komedija fest u Bjelovaru održao se od 14. do 24. rujna 2023. u organizaciji Bjelovarskog kazališta a pod pokroviteljstvom grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i Ministarstva kulture i medija. U sklopu festivala publika je imala prilike vidjeti osam komedija prikazanih u Domu kulture, uz dvije predstave za djecu u Bjelovarskom kazalištu. Održane su i dvije glumačke radionice koje su vodili akademski glumci Erna Rudnički i Ivan Ožegović.

image

image

image

Selektorica festivala, voditeljica Bjelovarskoga kazališta, Maja Margareta Fabičević dugi niz godina predstavlja amaterska kazališta koja izvode svoje predstave, promoviraju svoj rad, a prosudbeno povjerenstvo čine oni radi kojih se festival radi – publika.
Festival prikazuje isključivo komedije kako bi ljudima pružio što više zabave i opuštanja. Kroz smijeh i zabavu vrlo često se provlače ozbiljne i važne teme na puno jednostavniji i prihvatljiviji način.

image

Predstave: “Sve za ljubav” Amatersko kazalište Zamka iz Zeline, “Večera s idiotom”
Točka UtorCCom zagrebačke Umjetničke organizacije Točka na i, “Ugovor” Gradsko kazalište mladih iz Viteza (BiH), “Krađa svađa itd…” Pučka scena iz Hercegovca¸ “Ministričin muž” Kazališna družina KUU Seljačka sloga iz Nedelišća, “Pljusak” Mika Živković Retkovci i Gradsko amatersko kazalište Županja, “Da nije ljubavi” Metkovsko amatersko kazalište iz Metkovića i “Kidaj od svoje žene” Gradskog kazalište Jastrebarsko.

image

Predstave za djecu: Glumišna družina Virje (Virovski muzikaš i Ogledalce) te Dječje gradsko kazalište Čakovec (Dvije čajne žlice prašine).

Članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar uživali su u fantastičnim predstavama; hvala Bjelovarskom kazalištu na doniranim kartama.

LJETOVANJE U ZADRU 07.09. – 14.09.2023.  ČLANOVI UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Udruga je po drugi puta, ove godine, organizirala ljetovanje u HI Hostelu Zadar. Prijevoz članova bio je s kombijem UTIB-a u jutarnjim satima, sa kojim je upravljao vozač Dražen Horvat. Uz kratko zaustavljanje i pauzu, sretno smo stigli na odredište. Pozdravili smo se i smjestili u sobe, koje su prilagođene za OSI. Nakon što smo se smjestili, pozdravili smo se i sa osobljem restorana, koji su sve vrijeme brižno brinuli o nama, da budemo siti i zadovoljni.

image

image

Vrijeme nam je bilo jako lijepo, produženo ljeto, bez velikih gužvi. Uživali smo na prekrasnoj plaži, prilagođenoj za OSI, koja se nalazi nedaleko od hostela, u kojem smo bili smješteni, sa pogledom na Pozdrav suncu i Morske orgulje. Druženja smo provodili u prekrasno uređenom dvorištu, punom zelenila i stolova i stolica, koje smo mijenjali, ovisno o raspoloženju i položaju sunca. Uživali smo u kupanju, tako da smo jedva odvojili jedno prijepodne za šetnju po Zadru, tj. za vidjeti u živo, ono na što nam je pogled s plaže, sve vrijeme sezao, a to su bile Morske orgulje i Pozdrav suncu.

image

image

image

Dani su nam brzo prolazili, tako nam je stigao i posljednji dan. Dopodne smo proveli neki na kupanju, a neki u šetnji. Nakon ručka smo se pozdravili s domaćinima i krenuli put Bjelovara, gdje smo imali kraća zaustavljanja, zbog osvježenja; u večernjim satima stigli svojim domovima.

Zaključili smo da se i za sljedeću godinu treba rezervirat ponovo, mi to želimo i želimo, da nas što više uživa u ovom prekrasnom ambijentu, koji je prilagođen za naše članove.

image

Na ljetovanju su bili Ana Javurek, Vladimir i Vesna Batrenjak, Dejan Duduković, Zorica Dobrinić, Olga Krmpotić, Ruža Barun i voditeljica Zlata Hlupić.

SPORTAŠI UTIB-A NA 20. TRADICIONALNOM SUSRETU OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE „SISAK 13.09.2023.“

Savez udruga osoba s invaliditetom Grada Siska organizirao je dana 13.09.2023. godine u Sisku u Restoranu „Stari grad“ 20. Tradicionalno druženje osoba s invaliditetom Hrvatske.
Na susretu je bilo prisutno šesnaest udruga iz Hrvatske sa oko 120 sudionika.

image

Nakon pozdravne riječi predsjednika organizatora Drena Dobrenića, prigodne riječi su uputili i predstavnici lokalne samouprave, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, predstavnik Centra za socijalni rad Sisak i predstavnica Povjerenstva za OSI sisačke biskupije.
Poslije prigodnih govora uzvanika uslijedila su sportska natjecanja u pikadu, visećoj kuglani, belotu i šahu.
Za veselu i opuštajući atmosferu bio je zadužen muzički sastav „Party band Draganić“ iz Kutine.

image

Predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar natjecali su se u pikadu, visećoj kuglani i belotu te su ostvarili odlične rezultate osvojivši prvo mjesto u pikadu i drugo mjesto u visećoj kuglani.

image

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su: Mladen Rajković, Zdenka Šorša, Danica Antunović, Zlata Bajs, Josip Cimerman, Antun Majurec, Marijana Grgić, Veronika Skokan kao osobna asistentica – Grgić i vozač Dražen Horvat.

image

image

image

ADRIANA KROG, ČLANICA UTIB-A U LJETNOM KAMPU ZA OSOBE S INVALIDITETOM U LIPIKU 2023.

Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom (HSUTI) svake godine organizira Ljetni kamp za osobe s invaliditetom diljem Lijepe naše. Ovoga puta Ljetni kamp održan je u Toplicama Lipik – Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju. Naša članica, Adriana Krog sudjelovala je u prvoj grupi, od 3. do 10.09.2023. godine.

image

Adriana o Kampu: Bila sam u kampu u razdoblju od 3. do 10.09.2023. Nakon što sam došla u toplice Lipik srdačno su me dočekale koordinatorice ljetnog kampa, gđa Jozefina Kranjčec, predsjednica HSUTI-a i moja osobna asistentica. Nakon srdačne dobrodošlice slijedila je ukusna večera. U kampu je bilo puno zanimljivih sadržaja, poput bazena, psihološke radionice, karaoka, radionice kombiniranih tehnika itd. Upoznala sam puno dragih ljudi i bogatija sam za još jedno novo iskustvo koje mi je promijenilo život na bolje. Naučila sam neke nove stvari o sebi i o tome kako da se bolje ponašam prema drugim ljudima. Voljela bi opet ići u ljetni kamp. Kući me je dovezao naš vozač Dražen Horvat, a put kući protekao je u najboljem redu.

image

image

image

Cilj održavanja Ljetnog kampa je pružanje mogućnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, razvijanja samopouzdanja i neovisnosti kao i socijalnih kontakata osoba s invaliditetom.

RIBOLOVCI UTIB-A NA 7. NATJECANJU LOVA RIBE UDICOM NA PLOVAK „BUDAKOVAC 2023.“

Natjecanje je održano 9. rujna 2023. godine na jezeru Budakovac, u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Virovitica. Ekipa UTIB-a: Božidar Kranjec, Milan Rakovčan, Miroslav Kraguljac i Vlado Benčak, voditelj.
Domaćin susreta Damir Brkić, predsjednik UOI Virovitica i načelnik općine svim ekipama (9) zaželjeli su dobrodošlicu i uspješan ulov. Nakon izvlačenja takmičarskih mjesta i doručka, natjecanje je počelo u 9:00 sati.

image

image

Predsjednik UOSI Virovitica Damir Brkić i voditelj ekipe UTIB Vlado Benčak


Po završetku natjecanja proglašene su pobjedničke ekipe i pojedinci:
- Pobjednička ekipa: UTIB u sastavu Božidar Kranjec, Milan Rakovčan i Miroslav Kraguljac;
- Božidar Kranjec pojedinačno je ulovio najviše ribe:

Pehar i priznanje voditelju ekipe V. Benčaku uručili su predsjednik UOSI i načelnik općine.

BRAVO BJELOVARČANI!

image

image

Drugo mjesto osvojila je ekipa ribolovaca Udruge invalida Koprivničko-križevačke i treće mjesto ekipa Udruge za para sport i rekreaciju Daruvar.
Posebno priznanje dodijeljeno je i za pojedinačno najveću ulovljenu ribu.

ČLANOVI UTIB-A NA „10.TEDX NKPP BJELOVAR“ KONFERENCIJI

U petak, 8. rujna 2023. godine u prepunom Studijskom odjelu Narodne knjižnice “Petar Preradović” održana je deseta po redu TEDx NKPPBjelovar konferencija. I na ovogodišnjem TEDx-u sudjelovali su izvrsni govornici, a ove godine to su bili:  Ela Naranđa , Baiba Krumina, Đuro Gavran, Irma Unušić i Dijana Hodalić.

image

Vlasnica obrta za digitalni marketing elaOrange, predavačica na CUK-u Bjelovar i ljubiteljica pčelarstva, Ela Naranđa, pružila je inspiraciju i dala praktične savjete malim poljoprivrednicima (i svima drugima!) o tome kako uspješno prodati svoje proizvode online, iskoristiti moć digitalne tehnologije i kreativnih strategija, bez potrebe za značajnim financijskim ulaganjima. U današnjem digitalnom dobu mogućnosti besplatne online prodaje pružaju nevjerojatne šanse malim poljoprivrednicima da prošire svoje poslovanje i dosegnu globalno tržište.

Baiba Krumina, profesionalna je mindfulness trenerica iz Latvije koja je svoje kvalifikacije stekla u UCSD Mindfulness Centru u SAD-u, a iskustvo u korporativnim financijama čini ju jedinstveno kvalificiranom trenericom mindfulnessa za raznolike organizacije. Baiba pomaže pojedincima, timovima i njihovim vođama da postanu obazriviji te da žive sretnije i manje stresne poslovne živote.
Baiba je otkrila što ju je desetogodišnje iskustvo meditacije naučilo o treniranju uma za postizanje smirenosti, radosti i blagostanja te kako koristiti mindfulness, odnosno tehniku usredotočene svjesnosti kako bismo oblikovali svoj mozak i postali sretniji.

Đuro Gavran filmski je redatelj i suosnivač producentske kuće Pipser. Režirao je više od 30 dokumentaraca među kojima i nagrađivani dokumentarni film „Jedna od nas“ koji se bavi problemom seksualnog nasilja te dokumentarnu serija „Dobra ekonomija“ koja ispituje koncept održive ekonomije u Hrvatskoj. Režirao je i niz dokumentaraca koji su fokusirani na djecu i različitost, a trenutno razvija dugometražni dokumentarni film o odnosu očeva i djece te se bavi produkcijom promotivnih i korporativnih filmova koji promoviraju održivu budućnost. Đuru je pismo razredne kolegice, 15 godina nakon završetka srednje škole, potaknulo da napravi dokumentarni film, a proces rada na filmu motivirao ga je da pokrene edukativnu kampanju o seksualnom nasilju nad djecom.

Polazeći prvenstveno od svog osobnog iskustva plesna umjetnica Irma Unušić dočarala je sasvim drugačiju kazališnu predstavu. Predstavu u kojoj možemo dodirnuti, u kojoj se možemo kretati, pomirisati, osluškivati i osjećati sigurno jer nam je dopušteno biti ono što jesmo i doživljavati kako želimo. Bez očekivanja i predrasuda. Kazalište koje dopušta da osjetimo svoj unutarnji ples i pokrene nas.
Irma se bavi edukativnim, koreografskim, izvođačkim i producentskim radom u području suvremenog plesa. Osnivačica je i voditeljica Umjetničke organizacije SHOOMA koja djeluje u polju izvedbenih umjetnosti za mladu publiku s posebnim fokusom na kreiranje kazališnih iskustava koji pomiču granice onoga što predstave za djecu i mlade mogu biti.

Dijana Hodalić, profesorica je ruskog jezika i fonetike, vlasnica Studija za komunikaciju slušanje, glas i govor Difon d.o.o. Dijana je govorila o govorničkim znanjima koja su u sadašnje vrijeme nužna svima, u gotovo svim zanimanjima i situacijama. Saznali smo zašto je važno znati kako sastaviti govor, kako privući publiku, argumentirano iznijeti svoju ideju, smanjiti tremu pred javni nastup, kako slušati, jer slušanje je jednako važno kao i govorenje, argumentirano se obraniti od verbalnih napada, učiniti glas i govor ugodnim i uvjerljivim.

image

Na Konferenciji iz UTIB-a bili su: V. Jeličić, T. Novosel i S. Novosel.

UTIB NA 27. SUSRETU OSOBA S INVALIDITETOM I 15. LIKOVNOJ KOLONIJI „JEŠKOVO 2023“

08.09.2023. godine u „Art centru Ješkovo“ kod Gole.

Okupljene sudionike pozdravio je domaćin susreta, predsjednik Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije Miroslav Mačković i ostali predstavnici domaćina.

image

Dobro raspoloženje sudionika potpomogli su, po lijepom vremenu, domaći „Mmužikaši“.

image

image

Susret je započeo prigodnim doručkom i završio obilnim ručkom kao i na svim prethodnim susretima. Susretu je u ime UTIB-a prisustvovao Benčak Vlado i pratnja.

ČLANOVI UTIB-A NA 20. SUSRETU OSOBA S INVALIDITETOM „KRIŽEVCI 2023.“

Udruga osoba s invaliditetom Križevci održala je 07.09.2023. u Križevcima 20. susret osoba s invaliditetom. Događanje se tradicionalno organizira povodom blagdana sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Križevaca, a pod pokroviteljstvom Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

image

Program susreta započeo je pozdravnim govorom dobrodošlice predsjednika udruge Petra Gatarića i uvaženih gostiju a nakon svečanog otvorenja i doručka sudionici su prisustvovali na svečanom misnom slavlju, koje je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, na Strossmayerovom trgu u Križevcima. Zanimljiv program koji je trajao do kasnih poslijepodnevnih sati nakon povratka u restoran omogućio je druženje osoba s invaliditetom iz čitave Hrvatske.

image

image

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su: Martina Tukerić, Danica Antunović, Antun Majurec, Matija Kelava, Jelena Šostarec, Zlata Bajs i Milan Rakovčan, volonter i vozač.

image

SPORTAŠI UTIB-A NA 19. PERTINJSKIM SPORTSKIM SUSRETIMA BRANITELJA

U organizaciji HVIDRA Petrinja u Veteranskom centru u Petrinji u subotu, 02.09.2023. godine, održani su 19. Petrinjski sportski susreti branitelja. Nakon okupljanja u Veteranskom centru pristupilo se polaganju vijenaca na spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima.

image

Sportski susreti odvijali su se u boćanju, visećoj kuglani, kuhanju graha i sportskom ribolovu. Većina sportskih disciplina se odvijala u Veteranskom centru dok se ribolovno natjecanje odvijalo na rijeci Petrinjčici. Uz veselu i opuštenu atmosferu sportska natjecanja su završila oko 15,00 sati pa su se natjecatelji mogli okrijepiti uz odličan vojnički grah.
Nakon ručka se pristupilo proglašenju pobjednika u pojedinim disciplinama.

image

Predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar natjecali su se u visećoj kuglani te su se na kraju morali zadovoljiti sredinom poretka.

image

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su: Martina Tukerić, Vesna Rosandić, Stjepan Rosandić, Jelena Šostarec, Mirko Tukerić i Milan Rakovčan

UTIB NA IZLOŽBI BUGARSKE AKADEMSKE SLIKARICE MAJE GOROVE “TRAGOVI VREMENA”

Društvo esperantista Bjelovara organiziralo je izložbu pod nazivom “Tragovi vremena” bugarske akademske slikarice Maje Gorove. Izložba je svečano otvorena 1. rujna 2023. godine u Gradskom muzeju Bjelovar u 18,00 sati, a sufinancirana je sredstvima Grada Bjelovara.

image

Nakon uvodnog govora kustosice Marijane, voditelj Dokumentacijskog centra esperantista u Đurđevcu Josip Pleadin upoznao je prisutne sa praksom Društva esperantista Bjelovara koje organizira ovakve izložbe; posebnost ove je tradicionalna suradnja s bugarskim esperantistima stoga izložba gospođe Maje Gorove koja je i slikarica i esperantistica povezuje ovu izložbu, Bugarsku i Bjelovar.

image

Autorica dosad nije izlagala u Hrvatskoj, a na esperantu je zahvalila svim posjetiteljima, Muzeju koji je prihvatio organizaciju izložbe te organizatorima, Društvu esperantista Bjelovara i Dokumentacijskom esperantskom centru iz Đurđevca.
Izložbu je otvorila pročelnica Grada Bjelovara za kulturu Jasna Grgić Škaurin koja je autorici poželjela srdačnu dobrodošlicu u Bjelovar. Izložba se može pogledati do 23. rujna 2023. godine.

image

Na otvorenju izložbe sudjelovale su Višnja Jeličić i Monika Kezić, voditeljica literarne radionice utib-A.

Stranica 5 od 61 //« First  <  3 4 5 6 7 >  Last »