Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

AKCIJA PRIKUPLJANJA DONACIJA ZA NABAVKU POTKOLJENIČNE PROTEZE

OSIGURAVANJE USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE OSOBAMA S NAJTEŽOM VRSTOM I STUPNJEM INVALIDITETA

U utorak, 31. siječnja 2017. godine, Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku gđa. Nada Murganić uručila je udrugama osoba s invaliditetom ugovore o dodjeli financijskih sredstava programima usmjerenim osiguranju usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.
Ovim se programom jača socijalno uključivanje osoba s invaliditetom, potiče samostalnost i neovisno življenje te se, kao osobni asistenti zapošljavaju osobe koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Osiguranje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta

U ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar ugovor je potpisao predsjednik Tomislav Novosel, prof.

Osiguranje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta

Tim povodom, u petak 10.02.2017. godine u 10 sati, u Bjelovaru, prostorije Veleučilišta, A. B. Šimića 1, održana je tiskovna konferencija na kojoj su istaknuti opći i specifični ciljevi programa:

Osiguranje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta

Opći cilj programa je: unaprijediti kvalitetu života osoba s najtežim oblikom invaliditeta u zajednici, omogućiti im socijalnu uključenost i ostvarivanje ljudskih prava i dostojanstva.
Specifični ciljevi su:
- omogućiti osobama s najtežim oblikom invaliditeta kontrolu i izbor življenja
- omogućiti planiranje vrsta usluga, vremena i načina njihova obavljanja
- uključiti osobe s najtežim oblikom invaliditeta u život zajednice

Osiguranje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta

Zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Lidija Novosel, prof. svečano je osobnim asistentima uručila ugovore o radu.

Osiguranje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta

Ugovore o suradnji korisnicima je uručila ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar Kristina Novalić, dipl. socijalna radnica.

Osiguranje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta

Sudionici:
• Korisnici osobne asistencije,
• Osobni asistenti,
• Predstavnici Grada Bjelovara,
• Predstavnici Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje,
• Zavod za socijalnu skrb Bjelovarsko-bilogorske županije.DONACIJA PBZ-a UDRUZI TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Mario Lončar, predstavnik Privredne banke Zagreb i Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, uz prisustvo župana Damira Bajsa i članova Izvršnog odbora Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, potpisali su Ugovor o donaciji PBZ-a Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar.

Tim povodom, 10.01.2017. godine u prostorijama Udruge održana je tiskovna konferencija na kojoj je Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar pozdravio sve prisutne i naglasio: “Na početku moram istaknuti da je potpisivanje ovog ugovora jedan od lijepih događaja za Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar. Hvala svima koji su omogućili da ova donacija dođe u našu udrugu. Sredstva od donacije ići će u razne aktivnosti naše udruge koja broji oko tisuću članova, od toga je 70 članova s visokom i višom spremom, oko 75 članova u invalidskim kolicima i oko 250 članova sa ostalim invalidskim pomagalima. Također, moram istaknuti da najviše imamo starijih osoba (608) kojima osiguravamo osobne asistente, pomoćnike u kući, kombi prijevoz i zdravstvene usluge. Veliku pažnju posvećujemo mladima i njihovu školovanju kroz organizaciju instrukcija, pisanja domaćih zadaća i pomoćnicima u nastavi. Imamo 28 učenika u osnovnim i srednjim školama i 8 studenata te ćemo dio doniranih sredstava usmjeriti za organizaciju ovih aktivnosti. Naša Udruga surađuje s Udrugom Zamisli iz Zagreba i sa Zagrebačkom županijom, odnosno Gradom Zagrebom u smislu što efikasnije organizacije studentskoga života, prijevoza i smještaja naših članova”.

Donacija PBZ-a Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naglasio je: “Bjelovarsko-bilogorska županija i Privredna banka Zagreb imaju potpisan ugovor o provođenju projekta cash poolinga, u koji su uključeni Bjelovarsko-bilogorsku županiju i sve njene ustanove i tvrtke kojima je osnivač, a priključile su se dijelom i jedinice lokalne samouprave. Objedinjeno vođenje računa putem cash poolinga donosi značajne uštede. Na taj način PBZ vraća dio sredstava koja su ostvarena stanovnicima BBŽ, a prvenstveno djeci, te tako pokazuje i socijalnu osjetljivost u sredini u kojoj posluje.

Bjelovarsko-bilogorska županija osiguravanjem donacija pridaje veliku važnost udrugama i ustanovama, pokazuje društvenu odgovornost u privlačenju sredstava za redovan rad onih koji svakodnevno obogaćuju društveni, kulturni, sportski, ali i humanitarni život u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji”.

Donacija PBZ-a Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar
Donacija PBZ-a Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar
Donirana sredstva u iznosu od 12.500,00 kuna koristiti će se za rad Udruge i za humanitarnu akciju nabavke atletske proteze za bjelovarskog paraolimpijca Josipa Slivara.Svečani ispraćaj stare godine

Organiziran je u srijedu 28.12.2016. godine u hotelu “Central“, V. Lisinskoga 2, Bjelovar prema sljedećem rasporedu: - Okupljanje sudionika od 17,00 do 17,30 sati, pozdravna riječ domaćina; - Večera u 18,00 sati; - Zabava uz glazbeni sastav “STOP“, druženje i ples.

Sudionike događaja, njih 168, pozdravili su Ljubica Štefinec, voditeljica izletničkih i zabavnih aktivnosti Udruge i Tomislav Novosel, predsjednik.

Zabava je u ugodnom raspoloženju potrajala sve do 24:00 sata.

„PODRŠKA UČENICIMA I STUDENTIMA S INVALIDITETOM“

Održana je u okviru treće godine provedbe trogodišnjega programa "Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, financiranoga od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u utorak, 27.12.2016. godine u 12,00 sati, u prostorijama udruge, I. Gundulića 1, Bjelovar. Opći cilj programa je prevencija institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom, te povećanje kvalitete njihova života. Specifični cilj je: Djeca i mladi – ostati u svojim obiteljima, pohađati školu u mjestu stanovanja, završiti škole i fakultete koje osiguravaju konkurentnost na tržištu rada Teme:
  1. Razmjena iskustava; potrebe; problemi; prijedlozi
  2. Domjenak.
Partneri: Bjelovarsko bilogorska županija
  • Grad Bjelovar
  • Centar za socijalnu skrb Bjelovar
Sudionici:
  1. Predstavnici grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i Centra za socijalnu skrb Bjelovar;
  2. Učenici, studenti i njihovi roditelji;
  3. Voditelj programa i stručni suradnici.
Tiskovna konferencija: PODRŠKA UČENICIMA I STUDENTIMA S INVALIDITETOM Voditelj programa Tomislav Novosel, prof. opisao je aktivnosti i postignute rezultate posebno u skupini učenika osnovnih i srednjih škola, a posebno u skupini studenata. Potakao je raspravu i razmjenu iskustava između učenika, studenata, roditelja i ostalih s ciljem motiviranja učenika i roditelja da nastave školovanje na dostupnim fakultetima. Na tiskovnoj konfernciji sudjelovala je zamjenica župana BBŽ gđa Đurđica Ištef Benšić i predstavnica Grada Bjelovara gđa Jadranka Matašin. U aktivnostima programa sudjeluju učenici:

Ime i prezime

Učenik

Škola

Godina

Adriana Krog

učenica

I. OŠ Bjelovar

7.

Marko Mišić

učenik

EBŠ Bjelovar

4.

Marcel Pavlek

učenik

IV. OŠ Bjelovar

8.

Marieta Magdić

učenica

OŠ Ivanska

8.

Marko Zvonar

učenik

OŠ V. Pisanica

7.

Ivica Tomeković

učenik

Opća gimnazija Čazma

3.

Danica Ivanović

učenica

OŠ. V. Pisanica

6.

Matej Mužina

učenik

I. OŠ Bjelovar

8.

Ante Kozić

učenik

OŠ Rovišće

2.

 

 

I studenti:

Ime i prezime

Student

Fakultet

Godina

Katarina Pospišil

studentica

Sociologija

1.

Anita Blažeković

studentica

Ekonomija

2.

Mihael Mandić

student

Ekonomija

3.

Kristijan Diebalo

student

Ekonomija

1.

Biljana Babić

studentica

Socijalni rad

3.

Marko Kašnik

student

Ekonomija

1.

 

PODRŠKA UČENICIMA I STUDENTIMA S INVALIDITETOM

BLAGDANSKI DOMJENAK ZAPOSLENIKA UTIB-A

Održan je u utorak, 20.12.2016. u 12:00 u prostorijama udruge. Predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. pozdravio je prisutne i u kratkim crtama prezentirao rad, postignuća i probleme u 2016. godini. U UTIB-u je tokom godine preko projekata na ugovor o radu radilo 30 zaposlenika i na ugovor o volontiranju 29 volontera. Ovoga trena u udruzi radi 15 zaposlenika na poslovima osobnih asistenata, pomoćnika u nastavi i logistici te 18 volontera. Poslovni rezultati su u skladu s Operativnim planom za 2016. godinu te preuzetim obvezama glede ostvarenja projektima planiranih ciljeva.

BLAGDANSKI DOMJENAK ZAPOSLENIKA UTIB-A

Prema sadašnjem stanju projektnih aktivnosti nova 2017. godina bit će u poslovno-financijskim gabaritima kao i ova, 2016.
Nakon razgovora na gornju temu predsjednik je svima zaželio sretan i blagoslovljen Božić i sve najbolje u novoj 2017. godini.
Na kraju, organiziran je prigodni blagdanski domjenak.

BLAGDANSKI DOMJENAK ZAPOSLENIKA UTIB-A

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Održano je u subotu, 03.12.2013. godine, u prostorijama hotela Central, Bjelovar, V. Lisinskoga 2, s početkom u 13,00 sati. 

Raspored:
1. Okupljanje sudionika od 13,00 – 13,30 sati;
2. Pozdravna riječ domaćina i gostiju;
3. Predstavljanje rada udruga članica UIB-a;
4. Svečana podjela ECDL uvjerenja članovima Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, polaznicima projekta InPULS;
5. Svečani ručak;
6. Zabava uz glazbeni sastav “STOP“, druženje i ples.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Sudionici: članovi udruga osoba s invaliditetom Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici grada, županije, Centra za socijalnu skrb i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Međunarodni dan osoba s invaliditetom prisutnima je čestitao župan Damir Bajs koji je zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Lidijom Novosel i asistenticom u projektu InPuls HSUCDP Ines Seleš uručio diplome polaznicima koji su uspješno završili program osposobljavanja za ECDL operatera.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom
“Djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima, te svima koji sudjeluju u skrbi i poboljšanju kvalitete življenja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom upućujemo čestitke povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 03.12.”

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetomBOŽIĆNI SAJAM UDRUGA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U petak 2. 12. 2016. godine od 12 sati, na sajmu u Gudovcu, Paviljon broj 1, u organizaciji Bjelovarskog sajma d. o. o., održano je predblagdansko druženje za udruge koje se bave osobama s invaliditetom.
Organizatori su osigurali izložbeni prostor (drveni sajamski štand u zatvorenom prostoru), a udruge su predstavile svoje proizvode/usluge.

Božićni sajam udruga BBŽ
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar na sajmu je predstavila sljedeće proizvode/usluge:
1. edukacija i zapošljavanje – (StartUp: asistent za uredsku i web administraciju, specijalist za Internet marketing i prodaju; InPULS: informatika – ECDL)
2. sport i rehabilitacija – (Klub sportaša, paraolimpijski sport)
3. socijalne usluge – (pomoćnici u kući, osobni asistenti)
4. volonterski centar – (organizacija i volonterski rad).

Božićni sajam udruga BBŽ
Cilj sudjelovanja: prezentacija aktivnosti i usluga te prikupljanje sredstava pod motom „MI ZA JOSIPA, JOSIP ZA HRVATSKU“ za nabavku potkoljenične proteze i stopala za našega člana, Josipa Slivara, paraolimpijca u bacanju kugle, čija cijena iznosi 50.303,60.

Božićni sajam udruga BBŽ
Sajam je bio izložbeno-prodajnog karaktera te su svi izlagači morali zadovoljiti i poštivati sve zadane propise i zakone Republike Hrvatske.

Božićni sajam udruga BBŽ
Sudionici:
− predstavnici udruga osoba s invaliditetom
− predstavnici poduzeća – poslovnih partnera Sajma s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.„PJESME MOGA KRAJA“ NASTUP PJEVAČKOGA ZBORA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

U subotu 22. 10. 2016. godine u 19 sati, u prostorijama hotela „Central“ u Bjelovaru, V. Lisinskoga 2, u okviru projekta „Pjesme moga kraja“ financiranoga od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva − Kreativni fond mladih UZGON, održan je nastup pjevačkoga zbora Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Pripreme:

Pjesme moga kraja
Pjesme moga kraja

Svečanost je započela pozdravnom riječju domaćina - gosp. Novosela, predsjednika Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, i gđe Štefinec, potpredsjednice Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Pjevački zbor nastupio je s pjesmama „Oj, goro Bilogoro“ i „Bilogora“.

Nastup:

Pjesme moga kraja
Pjesme moga kraja
Pjesme moga kraja
Pjesme moga kraja

Zabava se nastavila svirkom glazbenoga sastava „STOP“ do ranojutarnjih sati.

Navedenom aktivnošću doprinijeli smo unaprjeđenju kvalitete života djece i mladih s invaliditetom i volontera te spriječili/umanjili osjećaj manje vrijednosti i društvene isključenosti kod osoba s invaliditetom.

Sudionici:
− izvoditelji i njihova pratnja
− članovi UTIB-a i njihova pratnja
− zaposlenici.„InPULS“ – PROGRAM ECDL INFORMATIČKE EDUKACIJE

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize potpisnik je ugovora s Ministarstvom socijalne politike i mladih za trogodišnji program „InPULS“ kojim se udrugama članicama Saveza nudi mogućnost provođenja informatičkih tečajeva za korisnike usluga udruga, kako bi osobe s invaliditetom stekle nove vještine i time povećale konkurentnost na tržištu rada.

Ponuđena je suradnja Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar, u vidu organiziranja tečaja za Europsku računalnu diplomu – ECDL operatera.

InPULS program ECDL informatičke edukacije

Tečaj je proveden u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, pet dana u tjednu, tri školska sata tokom 2,5 mjeseca. Ovlašteni predavači Učilišta Algebra proveli su tečaj za 10 korisnika; na kraju su korisnici polagali ispite.

Tijekom tečaja pomoćnica u nastavi Ines Seleš izvan termina tečaja pomagala je polaznicima pri savladavanju gradiva.

InPULS program ECDL informatičke edukacije

Na prigodnom domjenku nakon završetka tečaja, 11.11.2016. polaznike je u ime predsjednika Udruge tjelesnih invalida Bjelovar T. Novosela, pozdravio i poželio im uspjeh u pronalaženju poslova gospodin Vlado Benčak, i sam polaznik tečaja.

InPULS program ECDL informatičke edukacije

Pomoćnica u nastavi Ines Seleš, zahvalila je na pomoći volonterima koji su pomagali kod realizacije tečaja : Saneli Brdar, Vesni Bradić Slivar, Nikolini Posudi te tajnici Udruge tjelesnih invalida Moniki Polančec.
KONFERENCIJA „ZNAČAJ ASISTIVNIH I KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJA U ŽIVOTU OSOBA S INVALIDITETOM“

Održana je u četvrtak 06.10.2016. godine u 10 sati, u prostorijama hotela „Central“ u Bjelovaru, V. Lisinskoga 2, u okviru treće godine provedbe trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih.

Značaj asistivnih i komunikacijskih tehnologija
Značaj asistivnih i komunikacijskih tehnologija

Suradnja i partnerstvo u provedbi programa: Bjelovarsko bilogorska županija, Grad Bjelovar, Centar za socijalnu skrb Bjelovar.
Ciljevi programa:
Opći cilj programa je prevencija institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom, te povećanje kvalitete njihova života;
Specifični ciljevi su:
• Djeca i mladi – ostati u svojim obiteljima, pohađati školu u mjestu stanovanja, završiti škole koje osiguravaju konkurentnost na tržištu rada;
• Zaposleni i nezaposleni koji bi htjeli raditi – da se zaposle i da što duže rade;
• Osobe s najtežim invaliditetom – samostalno kretanje u zajednici, samostalnost i neovisno življenje.
Broj sudionika: Djeca i mladi – 42, Zaposleni i koji bi htjeli raditi – 51, Osobe s najtežim invaliditetom – 30;

Elementi, obrađeni na konferenciji: 
• Vrsta usluge: Seminari iz područja modernih komunikacija;
• Sadržaj: Proučavanje radio – komunikacije i kućne upravljačke komunikacije („Radio klub Bjelovar“, „Servus“ Rijeka), konferencija – seminar;
• Važnost za korisnike: Informiranje i primjena novih komunikacijskih kanala: povećava se dostupnost i vrsta podataka; Primjenom informatičko – tehničkih riješenja tvrtke „Servus“ i suradničkih tvrtki poboljšavaju se uvjeti života u zajednici (obiteljskom domu).

1. Prezentacija raznih vidova radioamaterizma – Radio klub „Nikola Tesla“ Bjelovar

Predsjednik RADIO KLUBA „NIKOLA TESLA“ Bjelovar, gospodin Željko Oršolić održao je prezentaciju raznih vidova radioamaterizma. Prezentacija se odvijala uz projekciju metodički obrađenoga filma u kojemu su prikazane karakteristike pojedinih vrsta radioamaterizma, organizacija radioamatera u Hrvatskoj i u svijetu, uređaji i tehnologije te njihove karakteristike. Gospodin Oršolić posebno se osvrnuo na značaj ove vrste komunikacije za osobe s invaliditetom te predložio provedbu ankete o zainteresiranosti a potom i organizaciju tečajeva za članove Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Značaj asistivnih i komunikacijskih tehnologija
Značaj asistivnih i komunikacijskih tehnologija

2. Edukacija o asistivnoj tehnologiji – E-Glas d.o.o., Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Edukaciju o asistivnoj tehnologiji vodio je dr.sc. Miroslav Vrankić, direktor tvrtke E-Glas d.o.o., Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

U teorijskom dijelu edukacije opisane su karakteristike i svojstva naprava i pomagala za razne vrste i stupnjeve invaliditeta kao što su:
• Tobii komunikator – predstavlja pravu malu revoluciju u asistivnoj tehnologiji i pomiče granice koje smo do sada smatrali nepremostivim. Tobii je namjenjen svim osobama koji imaju teškoće s govorom, no ono što ga čini uistinu jedinstvenim je to što Tobii mogu koristiti i osobe s najtežim oblicima tjelesnog invaliditeta http://www.eglas.hr/tobii/tobii-communicator;
• Servus - elektronički sustav koji korisniku omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravlja svojim domom. Iako ga volimo nazvati osobnim elektroničkim pomoćnikom, Servus nije robot. Servus je sustav koji se sastoji od brojnih elektroničkih uređaja. Glavni dio sustava je centralna Servus jedinica koja može razgovarati s Vama i davati naredbe drugim uređajima koji kontroliraju Vaše kućne aparate i uređaje http://www.eglas.hr/servus;
• Za osobe koje otežano koriste ruke postoji cijeli niz mogućnosti alternativnog pristupa računalu kao npr. posebni prekidači koji se spajaju na računalo, prilagođene tipkovnice, trackball, posebno osjetljivi joystick… http://www.eglas.hr/pristup-racunalu

Značaj asistivnih i komunikacijskih tehnologija
Značaj asistivnih i komunikacijskih tehnologija

U praktičnom dijelu predavanja sudionici konferencije sudjelovali su u raspravi, postavljali pitanja o radu, mogućnostima i cijeni pojedinih uređaja i pomagala te ispitivali mogućnosti uređaja s obzirom na njihove potrebe. Sva pomagala bila su dostupna za testiranje i dobiveni su odgovori na sva pitanja.

Značaj asistivnih i komunikacijskih tehnologija
Značaj asistivnih i komunikacijskih tehnologija
Značaj asistivnih i komunikacijskih tehnologija

Na kraju ...

~DOMJENAK~

Partneri:
Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Centar za socijalnu skrb Bjelovar, Radio klub „N. Tesla“ Bjelovar, E-Glas d.o.o., Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Sudionici:
Predstavnici partnera, suradnici, korisnici, izvoditelji, članovi upravnih tijela, zaposlenici.
CILJEVI, AKTIVNOSTI I OČEKIVANI REZULTATI ODOBRENIH PROJEKATA I PROGRAMA U 2016. GODINI

U četvrtak 06.10. 2016. godine u 10 sati, u prostorijama hotela „Central“ u Bjelovaru, V. Lisinskoga 2, održana je tiskovna konferencija o provedbi, ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima odobrenih projekata i programa u 2016./2017. godini.

Tiskovna konferencija - Provedba projekata
Tiskovna konferencija - Provedba projekata
Tiskovna konferencija - Provedba projekata

1. Završetak provedbe projekta „Kombi koji život znači“ – prijevoz starijih osoba s tjelesnim invaliditetom – Ministarstvo socijalne politike i mladih -> voditeljica projekta S. Brdar, stručna suradnica

Opći cilj projekta bio je provedbom projektnih aktivnosti doprinijeti uključivanju osoba s tjelesnim invaliditetom u lokalnu zajednicu i time im poboljšati kvalitetu života, smanjiti stopu rizika od siromaštva i socijalne isključenosti.
Specifični ciljevi projekta su uspostava koordiniranog sustava potpore socijalno osjetljivim skupinama i osiguravanje regionalne ujednačenosti projekata usmjerenih smanjenju siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj:
− organiziranjem prijevoza starijim osobama s tjelesnim invaliditetom s područja Bjelovarsko-bilogorske županije,
− poticanjem volonterstva u radu sa starijim osobama,
− sprječavanjem socijalne isključenosti starijih osoba,
− senzibiliziranjem javnosti za povećane potrebe starijih osoba i potrebu uzajamnog pomaganja,
− poticanjem međusobne suradnje tijela lokalne uprave, zdravstvenih, socijalnih i drugih službi te organizacija civilnog društva u lokalnoj zajednici.

Tiskovna konferencija - Provedba projekata
Tiskovna konferencija - Provedba projekata
Tiskovna konferencija - Provedba projekata

2. Prva godina provedbe trogodišnjeg programa „Osiguravanje usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta“ – Ministarstvo socijalne politike i mladih -> voditelj programa T. Novosel, prof.

Ciljana skupina – osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta
Cilj programa – prevencija institucionalizacije osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, samostalno i neovisno življenje te podizanje kvalitete života pojedinca i njegove obitelji i zajednice u cjelini.
Koristi od ovoga programa su:
• ciljana skupina: korisnici – dobivaju uslugu, asistenti – zaposlenje (9+9=18);
• indirektni korisnici: obitelji i mikro-zajednica (4 na svakoga korisnika = 72);
• doprinos Udruge smanjenju nezaposlenosti;
• voditelji aktivnosti iz Udruge – stjecanje novih znanja i iskustava za daljnje aktivnosti;
• povećanje društvenoga kapitala zajednice.

Tiskovna konferencija - Provedba projekata
Tiskovna konferencija - Provedba projekata

3. Provedba projekta „Pjesme moga kraja“ – pjevački zbor za djecu i mlade s invaliditetom te volontere Udruge tjelesnih invalida Bjelovar – Kreativni fond mladih UZGON -> voditeljica projekta N.  Posuda, bacc. therap. occup.

Opći cilj projekta je aktivnostima projekta doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života djece i mladih s invaliditetom te volontera.
Specifični cilj projekta je provoditi glazbene radionice za djecu i mlade s invaliditetom te volontere, uz stručni nadzor voditelja i profesora − ovom odgojnom komponentom projekta spriječit ćemo ili barem umanjiti osjećaj manje vrijednosti i društvene isključenosti kod osoba s invaliditetom te poboljšati kvalitetu života svih dionika.

Tiskovna konferencija - Provedba projekata
Tiskovna konferencija - Provedba projekata

4. Provedba projekta „S pomoćnikom do uspjeha“ – pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta -> voditeljica projekta N.  Posuda, bacc. therap. occup.

Opći cilj projekta je učenicima s teškoćama u razvoju, koji su uključeni u osnovnoškolske programe u osnovnoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, osigurati pomoćnike u nastavi te im pomoći u svladavanju nastavnog plana i programa škole koju pohađaju.
Specifični ciljevi projekta su:
− učenicima s teškoćama u razvoju (4) u osnovnim školama osigurati pomoćnike u nastavi
− osnažiti roditelje i ostale sudionike u procesu te ih upoznati s njihovim zakonskim pravima i obvezama
− snažno upozoriti osnivače škola (Gradove i Županiju) na zakonsku obvezu organizacije i financiranja ovoga instituta.

5. Provedba trogodišnjega programa „InPULS“ u partnerstvu s Hrvatskim savezom udruga cerebralne i dječje paralize, organiziranje tečaja za Europsku računalnu diplomu-ECDL operatera -> koordinator provedbe T. Novosel, prof.

Nositelj programa: HSUCDP – Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, Zagreb
Partner: Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
Financijska potpora: Ministarstvo socijalne politike i mladih
Opći cilj: povećanje mogućnosti zapošljavanja osoba s tjelesnim invaliditetom u Hrvatskoj.
Specifični cilj: povećanje kompetencija osoba s tjelesnim invaliditetom na tržištu rada kroz razvoj vještina za zapošljavanje i mogućnosti za samozapošljavanje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i šire.
Aktivnosti: Tečaj se provodi u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, pet dana u tjednu prema dogovoru Udruge i Učilišta Algebra čiji ECDL predavači vode tečaj. Predviđeno trajanje tečaja je tri sata dnevno kroz sveukupno dva mjeseca. HSUCDP u potpunosti pokriva troškove tečajeva za polaznike i troškove pomoćnice u nastavi.
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar osigurava pomoćnicu u nastavi, koja je član udruge i osoba je s invaliditetom (Ines Seleš). Pomoćnica asistira predavaču te pomaže polaznicima i izvan termina tečaja.
Broj sudionika: 10 korisnika, 1 predavač, 1 pomoćnica u nastavi, 25 ostalih sudionika.

Tiskovna konferencija - Provedba projekata
Tiskovna konferencija - Provedba projekata

6. Javni radovi “Radom za zajednicu i sebe - Pomoćnik u kući“ – HZZZ -> voditeljica N. Bilek, stručna suradnica

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar provodi Program potpore u lokalnoj zajednici „Radom za zajednicu i sebe“ za članove udruge te je za potrebe provođenja toga programa zaposlila dugotrajno nezaposlene osobe.
Korisnici usluga Pomoći u kući su osobe s invaliditetom, loših socijalno anamnestičkih podataka (lošeg zdravstvenog statusa, lošijeg imovinskog stanja, loši obiteljski odnosi), stare i nemoćne osobe.
Temeljni ciljevi aktivnosti – prevencija institucionalizacije odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom te starih i nemoćnih osoba, podizanje kvalitete života pojedinca i njegove obitelji i zajednice u cjelini.
Trajanje Programa: 16.05.2016. – 15.11.2016.
Ciljana skupina: 30 korisnika i 6 pomoćnika

Tiskovna konferencija - Provedba projekata
Tiskovna konferencija - Provedba projekata
PODRŠKA STUDENTIMA S INVALIDITETOM

U srijedu 14. rujna 2016. održana je završna konferencija projekta „Podrška studentima s invaliditetom“, koji provodi Udruga Zamisli u suradnji sa Pravobraniteljicom za osobe sa invaliditetom i Studenskim pravobraniteljem Sveučilišta u Zagrebu. Cilj projekta je kroz sastanke sa mladima sa invaliditetom i donositelja odluka u Republici Hrvatskoj, poboljšati podršku mladim studentima sa invaliditetom. U periodu od dva mjeseca sastanci su održani u Zagrebu, Koprivnici, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru. Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su studenti Mihael Mandić i Katarina Pospišil i maturant – budući student Marko Mišić.

Podrška studentima s invaliditetom

Doneseni zaključci sa tih sastnaka predstavljeni su na završnoj konfereciji koja je održana u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta. Ukratko, zaključci su slijedeći:
1) Obrazovanje treba biti jednako za sve, a jednako obrazovanje podrazumijeva jednaka prava i obveze, ali uz drukčije metode ostvarenja. Profesori se nikako ne bi smijeli voditi sažaljenjem bez obzira na stupanj invaliditeta i spuštanjem akademske razine.
2) Odgovornost za podršku moraju preuzeti sve razine društva koje su dužne zajedno surađivati. Na nacionalnoj razini to je država koja treba donositi i provoditi odluke u skladu s potrebama studenata sa invaliditetom, a na regionalnoj su to sveučilišta.
3) Uloga svakog studenta, kao pojedinca, je vrlo presudna. On mora biti aktivni zagovaratelj svojih prava, ali nipošto ta prava zlouporabljivati na bilo koji način. Zbog zlouporabe se može steći negativna slika o ostalim studentima sa invaliditetom.
4) Pri upisu se treba voditi posebna evidencija studenata sa invaliditetom koja bi se redovito ažurirala, te istu koristiti u svrhu prilagodbe studentu. Referada je prva služba koja se susreće sa studentom i ona je dužna upoznati ga sa njegovim pravima i obvezama, skladu sa evidencijom koju vode.
5) Nužno je povećati širinu sadržaja izvannastavnih aktivnosti za osobe s invaliditetom, te poticati samostalan život i zapošljavanje. Ne bi se smjelo dopustiti da se pomoć vršnjaka vodi kao službena pomoć osobama s invaliditetom jer su podrška među kolegama i službena podrška dvije različite stvari.
6) Odgovornost za edukaciju roditelja imaju udruge, škole, centri za socijalnu skrb, centri za rehabilitaciju, a mediji su također jako važni u odašiljanju informacija široj javnosti. Predloženo je osnivanje mobilnih timova pomoći roditeljima kako bi znali kome, kada i kako se obratiti za svako pitanje.
7) Edukacija profesora i šire zajednice je vrlo važna. Edukacija profesora bi se trebala provoditi na sveučilišnoj razini, odnosno biti sastavni dio obrazovanja svakog sveučilišnog profesora.

Podrška studentima s invaliditetom
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

održava se od 16. do 22.09.2016.

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI omogućuje pokretanje širokog raspona aktivnosti te nudi platformu lokalnim vlastima, organizacijama i udrugama za:
• Promicanje inicijativa za održivu urbanu mobilnost.
• Podizanje svijesti o šteti koju sadašnji trendovi urbane mobilnosti nanose okolišu i kvaliteti
života.
• Uspostavu partnerstava s lokalnim dionicima.
• Sudjelovanje u europskoj kampanji s drugim gradovima uz zajednički cilj i identitet.
• Isticanje posvećenosti lokalnih vlasti politikama održivog urbanog prometa.
• Uvođenje novih politika i trajnih mjera.

2016. godine kampanja se usredotočila na
“Pametnu i održivu mobilnost – ulaganje u Europu”.

Europski tjedan mobilnosti

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, kao i proteklih godina, i ove je godine obilježila Europski tjedan mobilnosti.
Aktivnosti koje je provela u tu svrhu su:
1. Koprivnica - 11. maraton u kolicima za osobe sa invaliditetom
Iz naše Udruge je sudjelovalo troje članova. Nakon dolaska svih sudionika i doručka svi zajedno smo formirali „Pješački vlak“ i uputili se prema Zrinskom trgu uz policijsku pratnju. Po dolasku na trg prijavili smo se za natjecanje, preuzeli svoje redne brojeve i majice sponzora. Potom je usljedila pozdravna riječ domaćina.  Natjecanje se odvijalo u četiri kategorije: žene, teže pokretni, elektromotorna kolica i sportaši. U svakoj od tih kategorija, prva tri mjesta su osvojila medalje. Naši članovi su se natjecali u kategoriji teže pokretni i žene. Osvojili su dvije brončane medalje i jednu srebrnu. Nakon ručka i pića pozdravili smo se sa svojim domaćinima i uputili se nazad prema Bjelovaru.

Europski tjedan mobilnosti
Europski tjedan mobilnosti
Europski tjedan mobilnosti

2. Predstavljanje uređaja za iskašljavanje mladima s tjelesnim invaliditetom te volonterima Udruge

Europski tjedan mobilnosti
Europski tjedan mobilnosti
ASISTIVNA TEHNOLOGIJA I KOMUNIKACIJA

Konferencija o naprednim tehnologijama za osobe s invaliditetom

Održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, 1. i 2. 9. 2016. u Zagrebu, hotel Westin.

Konferencija o naprednim tehnologijama za osobe s invaliditetom

Partneri u organizaciji konferencije su tvrtka E-Glas (www.eglas.hr), udruga Neuron, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Edukacijsko-rehabiliacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tvrtke Tobii Dynavox i Lifetool te Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava.

AT-AAC konferencija u Zagreb je dovela 16 vrhunskih svjetskih stručnjaka te korisnike asistivne tehologije i potpomognute komunikacije koji su svoja znanja i iskustva prenijeli prisutnim sudionicima.

Za vrijeme konferencije svi sudionici imali su pristup demonstracijskom prostoru gdje je bilo moguće vidjeti i isprobati različita pomagala za osobe s invaliditetom, od asistivne tehnologije za pristup računalu do potpomognute komunikacije.

Konferencija o naprednim tehnologijama za osobe s invaliditetom

Teme:
Stvaranje mogućnosti
- „Procjena potreba korisnika – odabir AAC alata i metoda“
- „Metode pristupa za AAC“
- prezentacija postera
- „Procjena i priprema djeteta s višestrukim teškoćama za školu“
- „Asisitivna tehnologija u školama“
- „AAC – moja odskočna daska za samoopredjeljenje“
Pomagala za kvalitetniji život
- „Razvoj i usvajanje AAC metoda za hrvatski jezik“
- „Osobno iskustvo komunikacije pogledom“
- „Komunikacija mislima“
- „Asisitivna tehnologija za pristup računalu“
- „Montaža komunikacijskuh pomagala“
- „Biti neovisan usprkos invaliditetu / „AAC party““
Korisnik u fokusu
- „PODD i AAC za djecu s višestrukim teškoćama“
- „Poremećaj iz spektra autizma i potpomognuta komunikacija“
- „Tobii komunikator i komunikacija pogledom“
- „AAC u bolnicama i jedinicama intenzivnog liječenja“
- „Rettov sindrom / afazije“
- primjeri iz prakse: CP, Down sindrom
- „Potpomognuta komunikacija za slijepe i slabovidne osobe“
- „ALS, mišićna distrofija i multipla skleroza“.

Konferencija o naprednim tehnologijama za osobe s invaliditetom

Sudionici konferencije, predstavnici UTIB-a, bili su: Tomislav Novosel, prof., Nikolina Posuda, bacc. therap. occcup., Monika Polančec, oec., Ines Seleš, odgajateljica, Slobodanka Pećar, bacc. admin. publ., Katarina Pospišil, studentica, Željka Kržak i Miroslav Pleić.VI.  Rapski plivački maraton za osobe s invaliditetom

Održan je u organizaciji Udruge invalida Kvarnerskih otoka (UIKO), 27. 08.2016. s početkom u 9,00 sati na relaciji Plaža Vodenča, Rab – otočić Dolin i natrag, sveukupno oko 1,6 km. Tokom natjecanja bila je osigurana liječnička, spasilačka i policijska pratnja.

VI.  Rapski plivački maraton za osobe s invaliditetom

U ime domaćina, Udruge invalida Kvarnerskih otoka (UIKO), prisutne je pozdravila i zaželjela sportsku sreću natjecateljima tajnica Rezika Janković.
O važnosti rekreacije i sporta i druženja osoba s invaliditetom govorio je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskoga paraolimpijskog odbora.

VI.  Rapski plivački maraton za osobe s invaliditetom

Svi sudionici, njih 40-ak, osvojili su prigodne medalje koje im je uručio gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić.

VI.  Rapski plivački maraton za osobe s invaliditetom
VI.  Rapski plivački maraton za osobe s invaliditetom
VI.  Rapski plivački maraton za osobe s invaliditetom

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su Josip Zima, Ratko Kovačić, Tajana Gluhak, Ines Seleš, Marko Mišić – pratnja Ilija Mišić, Antun Oremović, Slavica Novosel i Tomislav Novosel.Stranica 4 od 25 //« First  <  2 3 4 5 6 >  Last »