Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

SASTANAK KLUBA RIBOLOVACA UTIB-A

Sastanak članova Kluba ribolovaca UTIB-a održan je 18.05.2022. godine u prostoriji UTIB-a, u 12:00 sati:
1. Osvrt i informacija o članstvu te plaćanju članarine SŠRD
Voditelj Kluba upoznao je članove, ribolovce o članovima za 2022.godinu i izmjenama koje su rezultirale zdravstvenim stanjem dvoje članova.
Članarina za 2022.godinu SŠRD-u Tomaš plaćena je iz namjenskih sredstava projekta za 17 ribolovaca u iznosu 6.600,00 kn.
Članovi Kluba prihvatili su podastrtu informaciju.

image

2. Kup UTIB-a - Tomaš 28.05.2022.
Voditelj Kluba obavještava članove da će na našem Kupu 28.05.2022g. u Tomašu sudjelovati ekipe suradničkih udruga i to: UHD Korenovo, ILO Ivanec, UOI Virovitica, ŠRD „Česma“ Bjelovar i UI Daruvar.
Takmičenje je ekipno i pojedinačno, odvija se po pravilima sportskog ribolova a UTIB će osigurati nabavu prikladnih priznanja i odličja. Doručak (peciva), ručak (catering) i napitke osigurat će UTIB.

image

Domaćin SŠRD Tomaš, na čelu s predsjednikom Marijanom Žugovićem osigurat će takmičarska mjesta, vodeći računa o pristupnosti osobama u kolicima, te provedbu takmičenja u skladu s pravilnikom .
Na Kup će biti pozvani gosti, predstavnici Županije, grada Bjelovara i sredstava javnog priopćavanja.

HPO „LIGA VISEĆE KUGLANE“ – DARUVAR

Hrvatski paraolimpijski odbor organizator je natjecanja pod nazivom „Liga viseće kuglane“.
Liga je podijeljena na dvije regije - „Istok“ i „Zapad“. U svakoj Regiji natječe se pet ekipa; svaka ekipa ima obvezu biti domaćin i organizirati jedno kolo.

image

Prvo kolo „Lige viseće kuglane“ u Regiji Istok održano je u Daruvaru, dana 14.05.2022. godine gdje se je natjecao i Športski savez osoba s invaliditetom BBŽ.

Ligom rukovodi Voditelj lige kojega je imenovao Odbor za neparaolimpijske sportove i rekreaciju HPO-a.

Viseća kuglana je visoka od 230-250 cm dok je postolje dimenzije 55x55 cm ili 60x60 cm i na njemu je devet čunjeva koji se gađaju kuglom dimenzije 12 ili 13 cm sa udaljenosti od 2m računajući od sredine srednjega čunja na postolju.

Svaka ekipa se sastoji od četiri igrača koji bacaju po 10 bacanja u pune i 10 bacanja s čišćenjem.

image

Sudionici natjecanja:
1. Mladen Rajković
2. Zdenka Šorša
3. Josip Cimerman
4. Zlata Bajs
5. Vesna Rosandić
6. Stevo Rosandić
7. Dušan DudukoviĆ
- Dražen Horvat – vozač kombija UTIB-a.

SUDJELOVANJE ČLANOVA UDRUGE NA 19. BOK FESTU 2022. GODINE

U razdoblju od 29.04. do 11.05.2022. godine članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar imali su prilike sudjelovati u 19. bjelovarskim odjecima kazališta koji je dočekan s velikim oduševljenjem. Ovoga puta na predstavama je mogao uživati veći broj gledatelja bez potrebe za propisanim razmakom, maskama i slično. U dogovoru sa organizatorom BOK-a, Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu, kupili smo karte te obavijestili članstvo o preuzimanju istih u prostorijama Udruge.

image

image

image

Grad Bjelovar je na tri tjedna postao središte glumačkog, kulturnog uzdizanja gdje su mogli uživati mali i veliki. Nakon tolikih nedaća lijepo je bilo ponovno imati BOK fest u normalnim uvjetima i okolnostima. Glumački i redateljski dvojac, inače Bjelovarčani, Ivan Ožegović i Goran Navojec, osmislili su jedan drugačiji, bogatiji i sadržajno kvalitetniji program. U Bjelovar je tako stiglo 12 predstava iz Varaždina, Osijeka, Beograda, Sarajeva, Zagreba, Dubrovnika.

image

GRAD GAREŠNICA – UGOVOR O DODJELI FINANCIJSKIH SREDSTAVA U 2022. GODINI

Dana 05.05.2022. (četvrtak) s početkom u 12.30 sati u prostorijama Male sale Hrvatskog doma u Garešnici, Vladimira Nazora 21, održano je potpisivanje Ugovora o dodjeli financijskih sredstava Grada Garešnice sukladno Javnom natječaju za predlaganje programa i projekata udruga osoba s invaliditetom i humanitarnih udruga Grada Garešnice u 2022. godini.

image

Naime, radi se o projektu „Poboljšanje uvjeta života osoba s invaliditetom“ čiji je nositelj Udruga tjelesnih invalida Bjelovar. Opći cilj projekta je prevencija institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom te povećanje kvalitete njihova života.

image

Ugovor je u ime Grada Garešnice potpisao dogradonačelnik Goran Cupek a u ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar zamjenik predsjednika Vlado Benčak.

VODITELJI I SURADNICI U PRIPREMI I PROVEDBI EU PROJEKATA 2022. – NOVA GENERACIJA

image

Apliciranje za EU fondove složen je proces koji zahtijeva puno znanja i vještina. Kako bi se moglo uspješno aplicirati i upravljati projektima koje financira EU, potrebno je imati dubinsko znanje o tome kako sustav funkcionira i što je potrebno napraviti – od izrade projektnog prijedloga pa sve do provedbe. Ključno je razumjeti najnovije smjernice EU i biti upoznati s pisanjem projektnih prijedloga koji ispunjavaju uvjete za financiranje.
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar uključila je novu skupinu svojih članova u program educiranja i osposobljavanja za Voditelje i suradnike u pripremi i provedbi EU projekata koje provodi Centar za cjeloživotno učenje i kulturu, uz stručno vodstvo Ivane Jurković Piščević, direktorice Tehnološkog parka Bjelovar d.o.o., stručnjakinje za strateško planiranje, poslovno planiranje, upravljanje razvojem i upravljanjem projektnim ciklusom.

image

Program usavršavanja provodi se u prostorijama CUK-a petkom od 8.00 sati do 13.00 sati.
Polaznici programa prolazit će kroz tri sektora: privredni, poduzetnički i javni te time samostalno, kroz program usavršavanja i vodstvo mentorice, pripremati projektne prijedloge i učiti o svim prednostima i nedostacima.
Polaznice UTIB-a: Višnja Jeličić, Marieta Magdić, Katarina Pospišil.

START-UP NACIJA: HRVATSKA TEMATSKA MREŽA ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA I SAMOZAPOŠLJAVANJA

Dana 04.05.2022. godine (srijeda) s početkom u 10.00 sati u prostoru male vijećnice Bjelovarsko-bilogorske županije, dr. Ante Starčevića 8, Bjelovar održana je grupna rasprava u projektu Start-up nacija: Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja. Raspravu je inicirala Hrvatska zajednica županija koja je partner u projektu kao i Udruga „Bolje sutra“ iz Koprivnice, čiju je pozivnicu za sudjelovanje u raspravi dobila i Udruga tjelesnih invalida Bjelovar.

image

S obzirom na prvu aktivnost koja je provedena istoimenim projektom, a radilo se o Fokus grupi, ova aktivnost nudila je raspravu u kojoj su sudjelovali javni, civilni i privatni sektor. Teme grupne rasprave bile su stvarne potrebe start-upa, samozapošljavanje i poduzetništva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Cilj grupne rasprave bio je omogućavanje uvida u javno mnijenje i specifične interese i potrebe civilnog društva, javnog i privatnog sektora kako bi se u konačnici oblikovale smjernice za unapređivanje javnih politika vezanih uz start-up, poduzetništvo i samozapošljavanje.

image

Sudionici grupne rasprave:
1. Udruga „Bolje sutra“ Koprivnica – predsjednica Marija Mraz sa stručnim suradnicima;
2. Bjelovarsko-bilogorska županija – Martina Posavac – Ćurić, pročelnica UO za gospodarski razvoj i komunalne djelatnosti BBŽ;
3. Bjelovarsko-bilogorska županija – Daliborka Vrankić, UO za gospodarski razvoj i komunalne djelatnosti BBŽ;
4. Hrvatski zavod za zapošljavanje BBŽ;
5. Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor, Sirač;
6. LAG Sjeverna Bilogora;
7. Udruga tjelesnih invalida Bjelovar – Vlado Benčak, dopredsjednik Udruge i Tea Bošnjak, bacc.oec., voditeljica projekata.

“THE FUTURE OF THE RIGHT TO WORK: WHAT ROLE FOR THE SOCIAL ECONOMY?”

image

Konferencija se održala 5.-6. svibnja ove godine u Zagrebu u HoB-u (ex City Plaza) pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Konferenciju su organizirali EASPD, OSVIT i ZOSI te su okupili ključne domaće i međunarodne dionike kako bi istražili ulogu socijalne ekonomije u unaprjeđenju tržišta rada, kao i identificirali kako ostvariti njen maksimalni učinak.

image

image

Program se odvijao kroz 5 panela u plenarnom dijelu, te 8 radionica u 4 paralelne dvorane.

Konferencija “The Future of the Right to Work: What Role for the Social Economy?” bilo je ove godine ključno mjesto za raspraviti kako socijalna ekonomija može pomoći stvoriti kvalitetnije i inkluzivnije poslove za osobe s invaliditetom u budućnosti rada.

Konferencija je:
- pružila konkretne uspješne priče i primjere dobre prakse kako socijalna ekonomija može pomoći osobama s invaliditetom da uživaju pravo na rad i zapošljavanje pod jednakim uvjetima
- raspravila što znači kvalitetni posao za osobe s invaliditetom i što to znači za socijalnu ekonomiju
- identificirala koje su vještine potrebne kako bi stvorili bolji uvjeti za zapošljavanje u budućnosti
- istražila kako će budućnost rada utjecati na socijalnu ekonomiju (i obrnuto)
- raspravila da li, i kako, socijalna ekonomija može doprinijeti implementaciji članka 27 UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom
- pružila informacije o aktivnostima koje EU poduzima s ciljem unaprjeđenja ishoda tržišta rada za osobe s invaliditetom, uključujući i kroz Akcijski plan za socijalnu ekonomiju.
- raspravila da li, i kako, socijalna ekonomija može doprinijeti implementaciji članka 27 UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom
- pružila informacije o aktivnostima koje EU poduzima s ciljem unaprjeđenja ishoda tržišta rada za osobe s invaliditetom, uključujući i kroz Akcijski plan za socijalnu ekonomiju.

image

Programme
Thursday 5th May 2022
8h50 Welcome
Location: Hall Water
• Jim Crowe,EASPD, Belgium
• Josip Držaić, OSVIT, Croatia
• Romana Galić, Head of office for social protection, health, war veterans and persons with disabilities, Croatia
• Marin Piletić, Minister of Labour and Pension System, Family and Social Policy, Croatia
09h30 Future of the Right to Work: What impact for Persons with disabilities? What role for the Social Economy?
Location: Hall Water
• Moderator: Maya Doneva, EASPD
• Thomas Bignal, EASPD
• Damira Benc, Institute for Disability Certification, Vocational Rehabilitation and Employment of PwD, Croatia

10h00 Panel 1: Interview session - Success stories for persons with disabilities, success stories for the Social Economy
Location: Hall Water
• Moderator: Maya Doneva, EASPD
• Borislav Staykov, Documaster, Bulgaria and Iva Tsolova, JAMBA, Bulgaria
• Damir Fatušić, URIHO,Croatia and Željka Šemper, URIHO,Croatia
• Sharona Shlomi, Israel Museum and Oded Rahamim, Israel Museum
• Kurt Vanhauwaert, Konekt, Belgium and Marijn Leroy, Konekt Belgium
11h30 Coffee Break
Location: Coffee Hall
12h00-13h00 Workshop 2: Skills for the future of labour markets
Location: Hall Earth
• Yael Weinstein, SHEKULO TOV Group, Israel
• Dana Fuchs Arieli B.O.T, SHEKULO TOV Group, Israel
• Clara Centeno, JRC European Commission
13h00 Lunch Break
Location: Coffee Hall
14h30 Panel 2: Exploring quality Jobs through the Social Economy
Location: Hall Water
• Moderator: Fabrizio Fea, Co-Chair Member Forum on Employment, EASPD
• Jyrki Pinomaa, Inclusion Europe
• Alemka Lončar, Hedona, Croatia
• Marie Aude Torres Maguedaño, Unapei, France
• Grete Wangen, EUSE, Norway
16h00 Conclusive Remarks Fabrizio Fea, Co-Chair of the Member Forum on Employment, EASPD
Location: Hall Water
End of Day 1

image

Friday 6th May 2022
09h00 Welcome
Location: Hall Water
• Moderator: Maya Doneva, EASPD
• Ljubica Lukačić, Member of the Croatian Parliament
• Katarina Ivanković-Knežević, European Commission
09h30 Panel 3: The Future of Work: What does it mean for persons with disabilities and for the Social Economy?
Location: Hall Water
• Moderator: Fabrizio De Angelis, EASPD
• Sabina Lobato, Fundación Once, Spain
• Pat Clarke, European Disability Forum
• Albin Falkmer, Samhall, Sweden
• Ivan Božić, HUMANA NOVA, Croatia
• Marc Subirón, European Confederation of Inclusive Enterprises
10h45 UNUO: Presentation of culinary skills
Location: Coffee Hall
11h00 Coffee Break
Location: Coffee Hall
11h30 Parallel Workshops: Fostering access to quality and sustainable jobs
11h30-13h00 Workshop 7: Making the most of technology for quality jobs
Location: Hall Earth
• Klaus Hoeckner, Austrian Association of Blind and Visually Impaired, Austria
• Wilfried Kainz, Zero Project, Austria
• Anna Königseder, Zero Project, Austria
• Yousra Sandabad, Centre de la Gabrielle & Ateliers du Parc de Claye, France
13h00 Lunch Break
Location: Coffee Hall
14h00 Policy Panel: What’s the future of employment via Social Economy?
Location: Hall Water
• Moderator: Thomas Bignal, EASPD
• Katarina Ivanković-Knežević, European Commission
• Pat Clarke, European Disability Forum
• Maya Doneva, EASPD
• Katrin Langensiepen, Member of European Parliament
• Dragan Jelić, Ministry of Labour and Pension System, Family and Social Policy, Croatia
15h00 Concluding Remarks
Location: Hall Water
• Javier Güemes Pedraza, EASPD
• Filip Kozlica, OSVIT, Croatia
15h15 End of Day 2

U ime UTIB-a na Konferenciji je sudjelovao predsjednik Tomislav Novosel, prof. s patnjom.

TERENSKA POSJETA U OKVIRU PROVEDBE DRUGE GODINE DVOGODIŠNJEG PROGRAMA „ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT

Dana 15.04.2022. godine izvršena je terenska posjeta obitelji KOA Marka Zvonara povodom uvođenja usluge osobne asistencije u okviru provedbe druge godine dvogodišnjeg programa usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom “Asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!”.

image

Tom prilikom, KOA Marko Zvonar, OA Ivana Jungvirt te obitelj KOA upoznati su s aktivnostima svakodnevnog življenja: samozbrinjavanja, produktivnosti i socijalnih aktivnosti. Usluga se pruža 80 sati mjesečno prema unaprijed utvrđenom planu korisnika, a o pruženoj usluzi vodi se izvješće o radu o izvršenim uslugama izraženim u minutama; pročitan je i uručen Etički kodeks OA-KOA te je OA potpisala UOR.

image

Opći cilj projekta je unapređenje kvalitete života osobama s najtežim oblikom invaliditeta, omogućiti im socijalnu uključenost te doprinijeti ostvarivanju ljudskih prava i dostojanstva.
Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima.
Projekt je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a na konferenciji su prezentirani ciljevi, očekivani rezultati, održivosti te evaluacija i supervizija projekta.

image

image

Izvršena je terenska posjeta obitelji KOA Petra Petričića povodom zamjene osobne asistentice koja prelazi na drugo radno mjesto i traži sporazumni raskid radnog odnosa.

image

Terensku posjetu izvršili su voditelj projekta Tomislav Novosel, prof. i Nada Bilek, voditeljica ureda i koordinatorica OA.

TERENSKA KONTROLA – EVALUACIJA

Obavljena je, u skladu s planiranim projektnim aktivnostima, 18.03.2022. kod:

A) Korisnice osobne asistentice S. Marić i osobne asistentice M. Skroban:

image

Članovi projektnog tima obavili su terensku posjetu i evaluaciju te zatekli ugodnu dobrodošlicu i pozitivnu atmosferu. Provode puno vremena na zraku, u šetnjama. Kuća u kojoj korisnica stanuje nije u potpunosti prilagođena (stepenice na ulazu); unutrašnjost je bez arhitektonskih barijera. Nakon obavljenog razgovora sa Snježanom i njenom asistenticom podijeljeni su savjeti oko socijalnog uključivanja u aktivnosti Udruge.

B) Korisnika osobne asistentice D. Glavaka i osobne asistentice A. Mamić: 

image

Za vrijeme terenske kontrole Damir je s asistenticom provodio aktivnost vježbanja, što je njihova glavna aktivnost. Ulaz u kuću u kojoj korisnik stanuje prilagođena je njegovim potrebama (kosina); unutrašnjost kuće nije u potpunosti prilagođena (pragovi između prostorija te kupaonica). Provode vrijeme i na stajalici, čime se olakšavaju aktivnosti samozbrinjavanja, produktivnosti i slobodnog vremena. Pruženi su savjeti oko logopedskih vježbi kod stručnjaka te socijalizacija u društvu njegovih vršnjaka kao i mogućnost dolaska na aktivnosti udruge u kontekstu kulturno-zabavnih večeri.

Terensku kontrolu – evaluaciju obavili su Članovi projektnog tima:
- Tomislav Novosel, voditelj projekta
- Nada Bilek, koordinatorica osobnih asistenata
- Tea Bošnjak, bacc.eoc., edukatorica/evaluatorica projekta.

KULTURNO-ZABAVNA VEČER „POZDRAV PROLJEĆU 2022“

Dana 29.04.2022. godine (petak) s početkom u 17.00 sati u svečanoj dvorani restorana Šljukin Gon, Đurđevačka cesta 167, Bjelovar Udruga tjelesnih invalida Bjelovar organizirala je kulturno-zabavnu večer pod nazivom „Pozdrav proljeću“.

image

image

Program je započeo u 17:30 sati pozdravnom riječi predsjednika Udruge Tomislava Novosela, obraćajući se svim uvaženim gostima, zaposlenicima, volonterima, asistentima i njihovim korisnicima, članovima udruge, te svima koji su pridonijeli svojim radom i zalaganjem kako bi ovaj svečani događaj protekao u što boljem raspoloženju. Upoznao je prisutne s radom Udruge, ostvarenim i planiranim aktivnostima i događajima. Uslijedio je kulturni program kojeg je predstavila voditeljica projekata Udruge Tea Bošnjak, navodeći teško razdoblje kroz koje se Udruga borila na sve moguće načine. Upoznala je prisutne s projektnim aktivnostima i važnosti projekata za Udrugu i za sve članove i širu zajednicu.

image

image

image

Čovjek je stvoren da napreduje, da se usavršava, da konstantno probija granice vlastitih mogućnosti, ma koliko god to bilo teško i činilo se nemoguće. Kao dokaz da se sve može kada se hoće, članovi literarne i glazbene radionice prezentirali su i otpjevali svoja najbolja djela i pjesme, predstavili prisutnima nešto lijepo, drugačije, nešto na čemu su radili samostalno ili u grupi i čime se ponose.

image

Zbor Udruge tjelesnih invalida Bjelovar uz stručno vodstvo Dubravka Kovačevića i instrumentalnu podršku Nikole Jurića otpjevao je pjesme „Sinoć kasno draga“ i „Marijana“.
Članovi literarne radionice pročitali su dva djela. Marko Mišić pročitao je pjesmu Javorke Pangerčić „Proljeće je vrijeme pjesnika“, Đurđa Vučetić čitala je dramski tekst Nade Vranko-Nagy „Na Kamenitovac pođoh, na OHBP dođoh“.

image

image

image

Nakon kulturnog programa, uslijedila je večera u 18.00 sati te ples, druženje, veselje i zabava sve do 22.00 sata uz glazbeni sastava „Konopa i prijatelj“.

image

image

image

Sudionici:
1. Članovi upravljačkih tijela UTIB-a;
2. HSUTI – predstavnik saveza Luka Keller;
3. DOSTI Čakovec – predsjednica Miljenka Radović sa suradnicima;
4. UOSIT Bjelovar – predsjednica Sanja Đurić;
5. SUH Bjelovar – Ana Široki;
6. Zaposlenici UTIB-a i UIB-a;
7. Voditelji radionica – Đurđa Vučetić i Dubravko Kovačević;
8. Volonteri, OA, KOA, članovi udruge;
9. Sredstva javnog priopćavanja.

PROGLAŠENJE NAJBOLJIH SPORTAŠA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE – 2021.

a među njima i sportaša s invaliditetom, održano je 07.04.2022. u prostoru restorana Terasa u Daruvaru. Proglašenju su prisustvovali predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Daruvara, Sportskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, te ostali uzvanici i najbolji sportaši, i ekipe u 2021. godini.

image
image
image
image

Za najbolje sportašice, sportaši i sportske ekipe s invaliditetom u 2021. godini proglašeni su:
1. Marijeta Magdić – KUL PONG Bjelovar – UTIB;
2. Vlasta Kolouh – USROSI Daruvar;
3. Marija Laslo – USROSI Daruvar;
1. Deni Černi – AK OSI OTOS Grubišno Polje;
2. Damir Bošnjak – STRELJAČKI KLUB OSI Bjelovar;
3. Josip Slivar – AK SOKOL Bjelovar – UTIB;
1. Ženska ekipa ŠSOSI BBŽ u pikadu (Šorša, Bajs, Hartl, Pahoki) – UTIB;
2. Ženska ekipa ŠSOSI BBŽ-USROSI Daruvar u visećoj kuglani (Bašek, Kolouh, Cerovečki, Laslo, Pahoki);
3. Ženska ekipa ŠSOSI BBŽ u pikadu (Uremović, Šostarec, Kolouh, Brkić) – UTIB;
1. Atletski klub SOKOL Bjelovar;
2. Atletski klub OTOS Grubišno Polje;
3. Muška ekipa ŠSOSI BBŽ u pikadu (Slivar, Kolouh, Pahoki, Pilizzari) – UTIB.

Nakon službenog dijela sportaši, suradnici i uzvanici nastavili su druženje.
Čestitamo pobjednicima a posebno članovima UTIB-a!

image
image

JEDNODNEVNI IZLET ČLANOVA SPORTSKOG KLUBA UTIB-a U KARLOVAC I SLUNJ

Članovi sportskog kluba UTIB-a Bjelovar – Mladen Rajković, Zdenka Šorša, Josip Cimerman, Martina Tukerić, Dušan Duduković, Jakov Glavinić i voditeljica Literarne radionice Đurđa Vučetić krenuli su s vozačem Draženom Horvatom u petak 8. travnja 2022. godine na jednodnevni izlet i druženje u Karlovac i Slunj.

U Karlovcu smo najprije posjetili jedini potpuno slatkovodni akvarij u Hrvatskoj – Aquatiku.

image

image

AQUATIKA je nastala 2016. godine, a smještena je uz desnu stranu rijeke Korane. Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih eko sustava i geološke prošlosti.

Nakon razgledavanja bogatstava života u rijekama i jezerima i primjeraka više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega je 40-tak endemskih, nastavili smo putovanje u Slunj, u posjet Rastokama.
SLUNJ – RASTOKE.

image

image

Rastoke su slikovito naselje/mjestašce s 50-tak stanovnika u sastavu grada Slunja u Karlovačkoj županiji. U Rastokama se rijeka Slunjčica rastače i preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu te stvara mnoštvo jezera, brzaka i slapova. Žitelji ovoga kraja stoljećima su gradili mlinove koje je pokretala snaga vode. Danas su te mlinice prvorazredna turistička atrakcija.

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA KARLOVAC – TURANJ – u Domovinskom ratu 1991. – 1995. Turanj je strateška važna točka u obrani grada, mjesto na kojem je zaustavljen neprijatelj u pokušaju zauzimanja grada i presijecanju Hrvatske.
Danas je simbol pobjede i svjedok borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i trajni spomen na junake Hrvatske vojske koji su na Turnju obranili Karlovac i Hrvatsku.

image

image

image

U obnovljenoj zgradi uređen je suvremeni muzejski prostor s 350 originalnih predmeta, video-prezentacijama, animacijama, filmovima i s više od 3 sata multimedijskih sadržaja, a u vanjskom prostoru prezentirana su borbena tehnika i borbena vozila.

Prije povratka kući odmorili smo se i okrijepili u restoranu Greencek u Karlovcu i puni dojmova s edukativnog i rekreativnog izleta vratili se u Bjelovar.

ČLANOVI UTIB-a NA PUTOPISOM PREDAVANJU ZA PAMĆENJE

Najpoznatiji hrvatski alpinist, spisatelj, fotograf, redatelj i filmski snimatelj Stipe Božić, gostovao je u četvrtak, 07.04.2022. godine u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, gdje je za sve ljubitelje avanturističkih priča i doživljaja održao putopisno predavanje za pamćenje.

image

Božić je ovom prilikom bjelovarskoj publici predstavio uspone na najviše vrhove svijeta, dok je u fokusu priče bio uspon na Mount Everest 1979. i 1989. godine. Naš veliki pustolov i avanturist na svojim je putovanjima snimio mnoštvo fotografija i video uradaka, a autor je i mnogobrojnih novinskih članaka te pet knjiga. Pored navedenog, režirao je više od 80 dokumentarnih filmova koji su u sklopu putopisnih serija prikazani na HRT-u. 
Organizator predavanja bila je Narodna knjižnica “Petar Preradović” u suradnji s Kulturnim i multimedijskim centrom. 

image

– Za mene nema veće sreće nego se veseliti tuđoj sreći, ostvarenju snova i postizanju ciljeva, stoga kolegama nastojim uvijek biti na raspolaganju i savjetovati ih prilikom odlaska na planinu i osvajanja vrhova. U današnje vrijeme je to možda nelogično, no za mene je to sasvim normalno. Komercijalni odlazak na Mount Everest stoji najmanje 50 tisuća eura, u što je uključen tamošnji boravak, pomoć Šerpi, kompletna oprema i aparatura, hrana, kisik i sve ostalo. Iznos se čini velikim, ali ne biste vjerovali u kojoj su mjeri naši ljudi spremni platiti takvu ili sličnu životnu avanturu, otkriva Stipe Božić.

U suradnji s Narodnom knjižnicom Bjelovar predavanju je prisustvovalo osam članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

ZAPOČELA RADIONICA „SMARTPHONE“ ZA ZAPOSLENIKE, VODITELJE KLUBOVA I ČLANOVE UDRUGE

Povodom provedbe Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ financiranog iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u organizaciji sa Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu dana 06.04.2022. (srijeda) s početkom u 13.00 sati započela je prva radionica za zaposlenike Udruge i voditelje Klubova Udruge u cilju izobrazbe, jačanja kapaciteta zaposlenika i članova Udruge pod nazivom „SMARTPHONE“.

image

image

image

Za sudjelovanje na radionici potrebno je raspolagati sa:
1. Pametnim telefonom, odnosno mobitelom polaznika koji ima aktivnu SIM karticu i telefonski broj, dakle da imate normalnu funkciju mobitela koji ima paket usluga preko ovlaštenog operatera (T-Com, A1,..)
2.  Za CERTILI-u polaznik posjeduje sigurnosnu omotnicu koju je dobio s eOI, a koja sadrži podatke za aktivaciju eOI (e-osobne iskaznice). U slučaju da polaznik nema novu osobnu iskaznicu može pristupiti e-uslugama koje podržavaju vjerodajnicu koju posjeduje.
3. Vjerodajnicu za uslugu portala E-građani morate imati prije samog dolaska na radionicu, a zatražit ćete je na šalteru Fine.
4. Za m-banking ugovorenu uslugu banke.
5. Za kupovinu na internetu pomoću pametnog telefona odgovarajuću karticu (npr. MasterCard, Visa, Visa Electron, American Express, Diners Club).

image

Sudionici:
1. Slobodan Kaličanin – predavač CUK;
2. Polaznici radionice: Tomislav Novosel, prof, Nada Bilek, Tea Bošnjak, Dražen Horvat, Vlado Benčak, Štefica Diebalo, Mirjana Benčak, Ines Seleš, Đurđa Vučetić, Nada Jurković i Višnja Jeličić.

POTPISIVANJE UGOVORA ODOBRENOG PROJEKTA – GRAD ČAZMA

Dana 06.04.2022. (srijeda) s početkom u 9:00 sati u prostorijama Multifunkcionalnog poslovnog prostora, Trg Čazmanskog kaptola 16, Čazma, potpisani su Ugovori o financijskoj potpori udrugama iz Proračuna Grada Čazme za 2022. godinu.

image

Ugovor je u ime Grada Čazme potpisao gradonačelnik Dinko Pirak, prof. a u ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, predsjednik Tomislav Novosel, prof.

image

Grad Čazma vodi računa o radu udruga koje djeluju na gradskom području i ne štedi na financiranju dobrih programa. U skladu s Pravilnikom o financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Grada Čazme, Javnim natječajem za sufinanciranje projekata donesena je odluka o dodjeli sredstava udrugama iz Proračuna Grada Čazme u 2022. godinu – ukupno 245.000,00 kn.
U ime UTIB-a na potpisivanju sudjelovali su voditeljica ureda Nada Bilek i predsjednik Tomislav Novosel, prof

Stranica 4 od 51 //« First  <  2 3 4 5 6 >  Last »