Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

AKCIJA PRIKUPLJANJA DONACIJA ZA NABAVKU POTKOLJENIČNE PROTEZE

TROMJESEČNA EVALUACIJA – SUPERVIZIJA

U sklopu provedbe dvogodišnjega projekta (za razdoblje od 2017. do 2019. godine), usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom

OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM!

održana je tromjesečna evaluacija – supervizija.

Supervizija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u četvrtak 12. listopada 2017. godine u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar.

Tromjesečna evaluacija – supervizija
Supervizija primarno služi razvoju pojedinaca i organizacija. Ona unaprjeđuje ponašanje ljudi u njihovim profesionalnim ulogama u određenom institucionalnom kontekstu uzimajući interaktivno u obzir osobni, organizacijski, društveni i politički aspekt.

Tromjesečna evaluacija – supervizija namijenjena je osobnim asistentima i korisnicima.

Tromjesečna evaluacija – supervizija
Evaluaciju su proveli:
1. Tomislav Novosel, prof. – voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra – koordinatorica projekta
3. Nikolina Posuda, bacc. therap. occcup. – edukatorica/evaluatorica projekta
4. Monika Polančec, oec. – projektna administartorica.

Tema: evaluacija rada osobnih asistenata – osvrt korisnika, oosbnih asistenata i članova projektnog
tima na prvih šest mjeseci povedbe Projekta.TISKOVNA KONFERENCIJA O PROVEDBI PROJEKATA I PROGRAMA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR U 2017.

U okviru provedbe projekata i programa financiranih od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u četvrtak 12. 10. 2017. godine, u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar, održana je tiskovna konferencija o provedbi projekata i programa Udruge tjelesnih invalida Bjelovar u 2017. godini.

Tiskovna konferencija
Predsjednik Udruge, gosp. Tomislav Novosel, prof., javnost je informirao o statusu projekata/programa koje Udruga trenutno provodi;
- „Aktivna starost“ - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
- Trogodišnji program „Osiguravanje usluge osobnoga asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta“ - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
- Trogodišnji program „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
- „Kombi koji život znači!“ - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
- Program građanske akcije ‘’Naš doprinos zajednici’’ – Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah, Prilagodba sanitarnog čvora osobama s invaliditetom u prostorijama udruge.

Tom prilikom dvojici aktivnih članova i volontera Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, donirana su dva (2) obnovljena računala.

Tiskovna konferencija
Tiskovna konferencija
Sudionici:
1. predstavnici Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar
2. korisnici i osobni asistenti
3. zaposlenici
4. sredstva javnoga priopćavanja.

Tiskovna konferencijaSASTANAK S UČENICIMA, STUDENTIMA TE NJIHOVIM RODITELJIMA/SKRBNICIMA

U petak 22. rujna 2017. godine, u prostorijama Udruge, I. Gundulića 1, u okviru Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ – 1. specifični cilj: „Djeca i mladi – ostati u svojim obiteljima, pohađati školu u mjestu stanovanja, završiti škole i fakultete koji osiguravaju konkurentnost na tržištu rada“, održan je sastanak predstavnika Udruge s učenicima, studentima te njihovim roditeljima/skrbnicima. 

Sastanak je vodio predsjednik Udruge, gosp. Tomislav Novosel, prof., sa suradnicama.

Sastanak s učenicima
Teme:

1. predstavljanje Programa – usluge i aktivnosti: osiguravanje prijevoza, organizacija pomoći u učenju i pisanju domaćih zadaća / instrukcije
2. intervjuiranje sudionika – potrebe učenika/studenata, problematični nastavni predmeti, razmjena iskustava
3. profiliranje usluga.

Sastanak s učenicima
Sudionici: 
− učenici
− studenti
− roditelji/skrbnici
− stručni tim Udruge.JEDNODNEVNI IZLET U BUDIMPEŠTU

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, u sklopu društvenih aktivnosti za svoje članove organizirala je jednodnevni izlet u Budimpeštu, Republika Mađarska, dana 30. rujna 2017.

Izlet u Budimpeštu
Izlet u Budimpeštu
Tom prilikom, članovi Udruge obišli su znamenitosti Budimpešte, poznate po bogatoj kulturnoj baštini, kao i burnoj povijesti uključujući obilazak Citadelle – staru budimsku tvrđavu koja se nalazi na najvišoj točki Gelert brda, Bijeli most što se proteže preko Dunava (naziv je dobio po austro-ugarskoj carici Sissy) zatim Trg heroja na području Pešte te baziliku sv. Stjepana, zgradu Parlamenta i mnoge druge, pod stručnim vodstvom vodiča.

Izlet u Budimpeštu
Izlet u Budimpeštu
U centru Budimpešte održavao se Međunarodni susret invalida prilikom kojeg su osobe sa tjelesnim i intelektualnim invaliditetom prikazale svoja znanja i vještine u okviru glazbenog i plesnog nastupa te sportskih igara, čime su članovi Udruge obogaćeni primjerima dobre prakse usvojili ideje za daljnje aktivnosti.

Izlet u Budimpeštu
Članovi udruge bili su oduševljeni ljepotama Dunava te su Budimpeštu napustili sa nadom da će uskoro imati priliku razgledati i Palaču kraljeva te ostale znamenitosti koje Budimpešta nudi u okviru bogate kulturno – gastronomske ponude. Na kraju putovanja, članovi Udruge obišli su jezero Balaton, ujedno najveće jezero u središnjoj Europi i ondje u ugodnoj atmosferi kušali poznate mađarske delicije te se pripremili za povratak.

Izlet u BudimpeštuIZLET U VUKOVAR

U ponedjeljak 18. 9. 2017. godine, za članove Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i njihovu pratnju organiziran je izlet u Vukovar.

Svrha aktivnosti razonode je opuštanje i relaksacija, poticanje socijalnog razvoja osobe uz razvoj socijalnih kompetencija, što u konačnici rezultira boljom kvalitetom života.

Izlet u Vukovar
Na putovanje prema Slavoniji i Srijemu krenuli smo iz smjera Bjelovara našim kombi vozilom.

Naše prvo odredište bila je Mitnica, odnosno Vodotoranj – simbol stradanja i otpora grada.

Zatim smo krenuli prema Ovčari, mjestu koje je poznato po najvećem pokolju počinjenom u Domovinskom ratu. Obišli smo Spomen dom i Masovnu grobnicu.

Izlet u Vukovar
Po povratku s Ovčare posjetili smo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gdje smo naišli na gosp. Damira Jukića, vodiča, koji je za vrijeme opsade Vukovara, kao prognanik, bio smješten u Bjelovaru. Budući da ga vežu uspomene za Bjelovar i Bjelovarčane, ponudio nam je besplatno ispričati činjenice vezane uz najveću masovnu grobnicu u Hrvatskoj.

Izlet u Vukovar
Sljedeća destinacija bio je Muzej Vukovarske bolnice – prostor atomskog skloništa, u ratu najsigurnijeg dijela bolnice, prezentiran izgledom i funkcijom iz vremena bitke za Vukovar.
Također, imali smo priliku pogledati i multimedijski prikaz ratnih zbivanja unutar bolnice tijekom jeseni 1991. godine.

Izlet smo nastavili obilaskom vukovarskog trgovačkog centra „Golubica“ i šetnjom uz prekrasni Dunav.

Sve ljepote „Grada heroja“ ovjekovječili smo predivnim fotografijama te se puni ponosa vraćamo u Bjelovar.

Izlet u Vukovar
Izlet u VukovarSTUDIJSKO PUTOVANJE DRUŠTVA OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM, PODRUŽNICA GRADA PULE U BJELOVAR

„Društva osoba s tjelesnim invaliditetom“ Podružnica grada Pule od 2005. godine provodi aktivnost „Upoznajmo Lijepu našu“, u okviru čega posjećuje odredišta i udruge sa kojima dijeli iskustva u radu i izazove sa kojima se osobe s invaliditetom redovito susreću, te primjere dobre prakse preslikava na lokalnu zajednicu. Aktivnost je usmjerena na povezivanje udruga te razmjenu znanja i iskustva s ciljem zajedničkog djelovanja u izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom. 

Upoznajmo Lijepu našu
Društvo je od 14. do 16. rujna 2017. posjetilo Bjelovarsku-bilogorsku županiju, uključujući obilazak Koestlina d.d., Grada Bjelovara, Kulturnog centra Mato Lovrak u Velikom Grđevcu te Udruge tjelesnih invalida Bjelovar s ciljem razmjene dobre prakse. Tom prigodom goste je dočekao član Izvršnoga odbora gospodin Vlado Benčak s članovima i zaposlenicama Udruge te im uručio prigodne poklone. Druženje je nastavljeno u ugodnoj atmosferi uz iznošenje planova buduće suradnje.

Upoznajmo Lijepu našu
Upoznajmo Lijepu našu
„Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom“ grada Pule već 35 godina aktivno djeluje na rješavanju problematike osoba s invaliditetom. Ovom prilikom izrazili su spremnost podijeliti svoja iskustva s kolegama iz Bjelovara.17. SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE „ KRIŽEVCI 2017“

Udruga osoba s invaliditetom Križevci, na blagdan Sv. Marka Križevčanina,7. rujna 2017. godine u restoranu „Vojarna“ uz visoko pokroviteljstvo Grada Križevaca, održala je 17. susret osoba s invaliditetom Hrvatske, „Križevci 2017“.

17. susret osoba s invaliditetom Hrvatske
Na susretu je bilo 200 osoba s invaliditetom među kojima su bili i predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

17. susret osoba s invaliditetom Hrvatske
17. susret osoba s invaliditetom Hrvatske
Nakon pozdrava predsjednika Udruge osoba s invaliditetom Križevci, gosp. Gatarić Petra, župana i gradonačelnika Križevaca koji je i otvorio 17. susret, sudionici 17. susreta su sudjelovali na misnom slavlju povodom blagdana Sv. Marka Križevčanina.
Poslije misnog slavlja sudionici su nastavili druženje uz ručak, ples i razgovor.
Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su: Katarina Pospišil s pratnjom, Antun Cingel, Ines Seleš, Miroslav Pleić i Ivica Mamić.5. EDUKACIJA/EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

U okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je 5. edukacija/evaluacija rada osobnih asistenata.

Edukacija/evaluacija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u četvrtak 7. rujna 2017. godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1.

5. edukacija/evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluacija služi za vrednovanje i procjenu učinka, utjecaja, isplativosti, određene aktivnosti, skupa aktivnosti, projekta, programa i ostalih društvenih intervencija, a cilj evaluacije je povećanje kvalitete pruženih usluga.

Evaluacija je namijenjena četrnaestorici stalno zaposlenih osobnih asistenata te trima zamjenskim asistentima.

5. edukacija/evaluacija rada osobnih asistenata
Edukaciju/evaluaciju su proveli:
1. Tomislav Novosel, prof. – voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra, koordinatorica projekta
3. Nikolina Posuda, bacc. therap. occcup., edukatorica/evaluatorica projekta.

5. edukacija/evaluacija rada osobnih asistenata

Teme:
1. provedba projekta u prvih pet mjeseci
2. godišnji odmori
3. edukacija i podjela uvjerenja o edukaciji zamjenskim osobnim asistentima
4. razgovor vezan uz RT procjene (intervencija u kontekstu postavljenih ciljeva)
5. tablice radnih sati
6. pitanja i prijedlozi.INAUGURACIJSKA TISKOVNA KONFERENCIJA O PROVEDBI PROJEKTA

„IKSOC – INOVATIVNI KOPRIVNIČKI SOCIJALNI CENTAR „KOPRIVITA“

U ponedjeljak 28. 8. 2017. godine u prostorijama Podravskog sunca, Hercegovačka 1, Koprivnica, Udruga „Bolje sutra“ održala je inauguracijsku tiskovnu konferenciju o provedbi projekta „IKSoC – Inovativni koprivnički socijalni centar „KopriVITA“, financiranog od strane Europskog socijalnog fonda.

INAUGURACIJSKA TISKOVNA KONFERENCIJA O PROVEDBI PROJEKTA
Cilj projekta je stvaranje preduvjeta za osnivanje društvenog poduzeća koje će doprinijeti uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada na području grada Koprivnice. Ovim projektom Udruga “Bolje sutra” nastoji kroz pokretanje društvenog poduzeća doprinijeti rješavanju osnovnog problema, zapošljavanja OSI, te im na taj način omogućiti pronalazak posla i približiti ih tržištu rada. Zbog nepostojanja sustava osnaživanja, edukacije i zapošljavanja OSI, njihova mogućnost pronalaska posla vrlo je mala te samim time u nemogućnosti su stvarati uvjete za neovisno življenje o čemu govori „Konvencija o pravima OSI”.

INAUGURACIJSKA TISKOVNA KONFERENCIJA O PROVEDBI PROJEKTA
Ciljnu skupinu projekta čine osobe s invaliditetom koje imaju status nezaposlene osobe, u dobi od 21 do 35 godina starosti. Prema podatcima HZZ-a na području Koprivnice u rujnu 2016. u evidenciji nezaposlenih osoba s invaliditetom je ukupno 98, od čega čak 55 osoba pripada dobnoj skupini od 21 do 35 godina starosti. Prema stručnoj spremi, prevladavaju osobe sa završenom osnovnom školom te srednjom stručnom spremom.
Ciljnu skupinu projekta čini i šira zajednica s naglaskom na OSI, medije i nezaposlene osobe. Prema njima će specifično biti usmjerene aktivnosti afirmativnog promicanja društvenog poduzetništva. Oni su ujedno i krajnji korisnici projekta, uz obitelji članova ciljne skupine koja će aktivno sudjelovati u edukacijskim programima.

INAUGURACIJSKA TISKOVNA KONFERENCIJA O PROVEDBI PROJEKTA
Projekt će osigurati stvaranje preduvjeta za razvoj društvenog poduzeća kroz sveobuhvatnu edukaciju ciljne skupine, osoba s invaliditetom. Naime, oni će proći edukacije o osnovama poduzetništva, mekim vještinama, te radionice osnaživanja kao neophodne psihološke pomoći za otvaranje nove stranice u životu na putu prema osamostaljivanju.
Na taj način stvorit će se jednaki uvjeti za osobe s invaliditetom na tržištu rada, doprinijet će se njihovoj socijalnoj uključenosti te će se smanjiti diskriminacija s kojom se redovito susreću prilikom zapošljavanja.

Projektom se planiraju stvoriti uvjeti za pokretanje društvenog poduzeća u kojem će se proizvoditi inovativni proizvod, tjestenina „KopriVITA“. Proizvod koji će biti jedinstven iz razloga što će se proizvoditi od brašna od cjelovitog zrna mljevenog na vodenici, s jajima od autohtone pasmine kokoši hrvatice i koprive kao samonikle biljke, izuzetno ljekovite koja raste na područjima izvan naselja, bez kemijskih tretiranja, na zaštićenom području.

INAUGURACIJSKA TISKOVNA KONFERENCIJA O PROVEDBI PROJEKTA
Sudionici:
1. predstavnici lokalne zajednice
2. predstavnici partnerskih/suradničkih udruga
3. sredstva javnoga priopćavanja.
Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su Tomislav Novosel, prof. i Nikolina Posuda, bacc. therap. occup.VII. RAPSKI PLIVAČKI MARATON ZA OSOBE S INVALIDITETOM

VII. RAPSKI PLIVAČKI MARATON ZA OSOBE S INVALIDITETOM
U petak, 25.8.2017., u 8 sati kombijem Udruge… krenulo je 7 (+vozač) predstavnika/članova UTIBa na otok Rab na VII. Rapski plivački maraton za OSI.

VII. RAPSKI PLIVAČKI MARATON ZA OSOBE S INVALIDITETOM
Na kraćem odmoru u Ravnoj Gori osvježili smo se i bolje međusobno upoznali pa je ostatak puta do trajektne luke u Stinici protekao u ugodnoj atmosferi.
U Rabu nas je dočekala tajnica Udruge invalida kvarnerskih otoka gđa Rezika Janković i s ostalim članovima Organizacijskog odbora pomogla oko smještaja u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivana Rabljanina u samom centru grada.

VII. RAPSKI PLIVAČKI MARATON ZA OSOBE S INVALIDITETOM
Gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić pridružio nam se na svečanoj večeri u obližnjem restoranu gdje smo se upoznali i družili s članovima Udruga iz Rijeke, Srbije (Beograda) i Slovenije (Velenja).

VII. RAPSKI PLIVAČKI MARATON ZA OSOBE S INVALIDITETOM
U subotu, 26.8.2017., u 9 sati počeo je plivački maraton SRCEM PROTIV BARIJERA u mjestu Barbat od plaže Vodenča do otočića Dolin i natrag u dužini od 1480 m. Uz već spomenute članove udruga OSI i gradonačelnika Grgurića, u maratonu su sudjelovali i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, književnik Krešimir Butković, paraplegičar, inicijator Rapskog plivačkog maratona, te mnogi predstavnici političkog, kulturnog i javnog života.

VII. RAPSKI PLIVAČKI MARATON ZA OSOBE S INVALIDITETOM
Nakon podjele medalja svim učesnicima slijedila je zakuska i druženje, a poslije ručka u restoranu „Šampjer“ slobodno poslijepodne za razgled grada, šetnju, kupanje, druženje…

VII. RAPSKI PLIVAČKI MARATON ZA OSOBE S INVALIDITETOM
U nedjelju ujutro smo se oprostili od ljubaznih domaćina i ostalih sudionika Maratona, još jednom se okupali u Barbatu, oko 13.30 krenuli kući, osvježili se i odmorili u Vukovoj Gorici te u 18.15 sretno stigli u Bjelovar.
Od ukupno 7 +1 predstavnika UTIBa Bjelovar, važno je napomenuti da su Tajana Gluhak, Vjekoslav Zeko, Dražen Horvat i Đurđa Vučetić preplivali svih 1480 m, Jozo Šarić se s cilja vratio brodom, Jelena Šostarec i Dragan Pavić plivali su premasvojim mogućnostima, dok je Branka Novković zdušno davala potporu navijajući s plaže!

VII. RAPSKI PLIVAČKI MARATON ZA OSOBE S INVALIDITETOM
Maraton su popratili i o njemu izvještavali mediji pa su naši članovi Dragan Pavić i Jozo Šarić govorili za HRT, dio je emitiran na HRT 1, u ponedjeljak u emisiji „Hrvatska uživo“ dok se ostali prilozi mogu vidjeti na www. VII. rapski maraton za OSI.TISKOVNA KONFERENCIJA O PROVEDBI TROGODIŠNJEG PROGRAMA

„SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM“

U okviru provedbe prve godine trogodišnjeg programa (2017. − 2020.) ,,Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”, usmjerenog prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalnog uključivanja korisnika, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u četvrtak 17. 8. 2017. godine u 10 h, u u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar, održana je inauguracijska tiskovna konferencija o provedbi trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“.

Tiskovna konferencija
Programom ćemo razviti usluge koje direktno doprinose proširenju postojeće mreže usluga u lokalnoj zajednici (obrazovanje, terenske posjete, prijevoz, radna terapija, razonoda), čime ćemo prevenirati institucionalizaciju djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom te poticati njihovu samostalnost i neovisno življenje − povećanje kvalitete života.

Tiskovna konferencija
Tiskovna konferencija

Vrste usluga i aktivnosti: Usluge koje doprinose prevenciji institucionalizacije osoba s invaliditetom i većoj kvaliteti života osoba s invaliditetom; Aktivnosti: 1. klubovi korisnika (organizirane usluge koje doprinose socijalnom aktiviranju, druženju, kreativnom izražavanju i sudjelovanju u aktivnostima lokalne zajednice); 2. stjecanje novih vještina u svrhu povećanja potencijala osoba s invaliditetom za uključivanje na tržište rada; 3. inovativne socijalne usluge i modeli skrbi u zajednici koji doprinose neovisnom življenju i socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom; 4. radno-okupacijske aktivnosti u svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina.

Posebno naglašavamo da ćemo u okviru aktivnosti ovoga programa organizirati primjerene tečajeve i edukaciju u prikladnim i pristupačnim kabinetima i učionicama i po primjerenim nastavnim programima za stjecanje novih vještina u svrhu povećanja potencijala osoba s invaliditetom za uključivanje na tržište rada (organizacija i polaganje vozačkih ispita na prilagođenom vozilu, tečaj informatike, tečaj „e-Građani“).

Sudionici:
1. predstavnici partnera
2. članovi i zaposlenici udruge
3. sredstva javnoga priopćavanja.IZLET U CRIKVENICU

U srijedu 2. 8. 2017. godine, Udruge tjelesnih invalida Bjelovar organizirala je izlet u Crikvenicu za svoje članove i njihovu pratnju.

Izlet u Crikvenicu
Osim aktivnosti samozbrinjavanja i produktivnosti, važnu ulogu u životu pojedinca imaju i aktivnosti slobodnoga vremena koje služe za razonodu, opuštanje i relaksaciju. One potiču socijalni razvoj osobe uz razvoj socijalnih kompetencija, što u konačnici rezultira boljom kvalitetom života.

Izlet u Crikvenicu
Na putovanje prema Crikvenici krenuli smo u ranim jutarnjim satima iz smjera Bjelovara našim kombi vozilom.

Prvo stajalište bilo je odmorište u Vukovoj Gorici, gdje smo se nakratko osvježili te nastavili put.

Stigavši na odredište, smjestili smo se na glavnoj gradskoj plaži koja je prilagođena osobama s tjelesnim invaliditetom: na plaži se nalazi lift, omogućena je pomoć dežurnog spasioca, postoji prilagođeni WC, a kretanje u razini je bez prepreka, povezano rampama.

Crikvenička plaža prirodna je plaža koja se tijekom proteklih desetljeća mijenjala pod utjecajem valova i morskih struja. Kopneni dio je dijelom nasipan finim pijeskom i morskim šljunkom, dok se morski dio odlikuje plitkim morem sa sitnim zlatnožutim pijeskom.

Izlet u Crikvenicu
Po povratku s mora, na istome mjestu ponovno smo se odmorili i osvježili te već poprilično umorni nastavili put ka kućama. Stigli smo u kasnim večernjim satima.

Putovanje smo ovjekovječili prekrasnim fotografijama te se vraćamo u svakodnevicu zadovoljni i prepuni lijepih dojmova.ČLANOVI UTIB-A NA LIKOVNOJ KOLONIJI I 23. SUSRETU OSOBA S INVALIDITETOM

KOPRIVNIČKO- KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE U „JEŠKOVU“

Likovna kolonija
Odazvali smo se na pozivnicu suradničke udruge iz Koprivnice i njenoga predsjednika Slavka Kuzmića; Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su Benčak Vlado, Benčak Mirjana, Seleš Ines i Vučetić Đurđa.

Likovna kolonija
Likovna kolonija
Likovna kolonija
Sve prisutne pozdravili su domaćin Dragutin Ciglar, predsjednika udruge L.V. MOTACILLA ALBA Ješkovo, Slavko Kuzmić, predsjednika Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, načelnik općine i zamjenik župana koji je i otvorio likovnu koloniju i susrete.
Likovni umjetnici u prirodnom ambijentu slikali su slike, a članovi koji nisu slikali uživali su u njihovu stvaralačkom zanosu, krasnoj prirodi i međusobnom druženju.

Likovna kolonija
Likovna kolonija
Likovna kolonija
Nakon zajedničkog ručka, umjetnici su izložili svoje radove, a svi sudionici dobili su medalje kao uspomenu za sudjelovanje na 23.  susretima osoba s invaliditetom.6. RIBOLOVNO NATJECANJE OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM „ČESMA“ TOMAŠ

6. ribolovno natjecanje osoba s tjelesnim invaliditetom Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak, održano je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, 08.07.2017. godine na ribnjacima „Česma“ Tomaš s počekom u 08:00 sati.

Raspored:
07:00 – 07:30 – dolazak natjecatelja
07:30 – 08:00 – izvlačenje brojeva i izlazak na vodu
08:00 – 09:00 – priprema za natjecanje
09:00 – 12:00 – lov ribe
12:00 – 12:30 – vaganje ulova
13:00 – 13:30 – proglašenje pobjednika
14:00 – ručak i druženje

6. Ribolovno natjecanje
6. Ribolovno natjecanje
6. Ribolovno natjecanje
6. Ribolovno natjecanje

Natjecanje se odvijalo po lijepom vremenu ekipno – svaka ekipa imala je 3 člana koji su se natjecali u 3 sektora.

Sudionici:
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice,
Udruga invalida Križevci, ŠRRU Česma Tomaš, UHDDR Bjelovar,
Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec i Športsko društvo paraplegičara Zagreb

6. Ribolovno natjecanje
6. Ribolovno natjecanje

Na kraju natjecanja sudionike je pozdravio predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel, prof. Čestitao je pobjednicima i uručio im zaslužena odličja. Posebno je naglasio da je cilj ovakvih natjecanja razvoj sporta za osobe s invaliditetom te integracija u društvo, razvoj tolerancije prema različitosti i uključivanje u društveni život lokalne zajednice.

Sudionicima se prigodnim riječima obratio predstavnik Grada Bjelovara Ivica Vrhovnik.

Nakon proglašenja pobjednika slijedio je ručak, druženje i pjesma. 

6. Ribolovno natjecanje
6. Ribolovno natjecanjeTISKOVNA KONFERENCIJA O PROVEDBI PROJEKTA „AKTIVNA STAROST“

U okviru provedbe projekta usmjerenog unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici − „Aktivna starost“, financiranog od strane Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u utorak 27. 6. 2017. godine u 10 h, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, održana je inauguracijska tiskovna konferencija koju je otvorila zamjenoca predsjednika Ljubica Štefinec.

Aktivna starost
Ovim projektom Udruga će, provođenjem organiziranih dnevnih aktivnosti, povećati uključenost starijih osoba u život zajednice i spriječiti institucionalizaciju. Ujedno će, članovima njihovih obitelji, omogućiti slobodno vrijeme, odnosno predah od skrbi – respite.

Aktivna starost
Aktivna starost
Tema: Ciljevi projekta, aktivnosti i očekivani rezultati – Nikolina Posuda, bacc. therap. occup. →
voditeljica projekta

Sudionici:
1. predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije
2. predstavnici Zavoda za zapošljavanje
3. članovi upravnih tijela i zaposlenici udruge
4. sredstva javnoga priopćavanja.

Aktivna starostStranica 3 od 26 //« First  <  1 2 3 4 5 >  Last »