Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ

U okviru provedbe Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, financiranog od MDOMSP-a, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (UTIB), organizirala je 26.05.2018. godine jednodnevni izlet u Beč.

ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ
Premda je putovanje bilo naporno i dugo, pokazali smo ustrajnost i volju i sve teškoće potisnuli sa strane jer nas je europska metropola oduševila bogatstvom kulturne ostavštine iz doba Habsburgovaca.

ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ
ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ
Znamenitosti smo obišli pod stručnim vodstvom, dio autobusom, a dio pješice.
Krenuli smo od znamenitog dvorca Schönbrunn, zatim se panoramski provezli autobusom ispred važnijih povijesnih zgrada kao što je npr. zgrada Parlamenta, a ostatak smo razgledavali pješice, te smo između ostalog vidjeli Zimski dvorac, Trg Marije Terezije, katedralu sv. Stjepana, Mariahilfestrasse i sl.

ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ
ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ
U večernjim satima bio je povratak u Bjelovar, u koji smo se vratili umorni, ali puni dojmova i bogatiji za još jedno iskustvo.

3. MEĐUNARODNA BEE 2018 BUSINESS & ENTREPRENEURIAL KONFERENCIJA U ŠIBENIKU

Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Studentskim poduzetničkim inkubatorom Sveučilišta u Zagrebu i ove godine organizirala je provedbu FBA specijalističkog programa pod nazivom „Poduzetništvo u ekonomiji znanja – Društveno poduzetništvo“. Program je certificiran od strane Zagrebačkog sveučilišta i priznaje se kao dopunsko obrazovanje i usavršavanje u struci, a ove godine provodi se kao sastavnica projekta „Kako postati društveni poduzetnik“, koji se financira u okviru Europskog socijalnog fonda Operativni program – Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

3. MEĐUNARODNA BEE 2018 BUSINESS & ENTREPRENEURIAL KONFERENCIJA U ŠIBENIKU
Ekonomski fakultet u Zagrebu i Studentski poduzetnički inkubator Sveučilišta u Zagrebu uspješno je proveo projekt “Kako postati društveni poduzetnik”, kroz koji je edukaciju uspješno završilo preko 60 polaznika iz različitih društveno ugroženih skupina (nezaposlenih, mladih, invalida, branitelja i djece branitelja, te pripadnika romske manjine).

3. MEĐUNARODNA BEE 2018 BUSINESS & ENTREPRENEURIAL KONFERENCIJA U ŠIBENIKU
Najuspješniji polaznici dobili su priliku prezentirati svoje Poslovne planove na 3. Međunarodnoj BEE 2018 Business & Entrepreneurial konferenciji u Šibeniku, održanoj od 30. svibnja do 2. lipnja 2018. godine u hotelu D-Resort Šibenik.

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije, svoje uratke prezentirali su:
- Ivana Toncer, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar: Poslovni plan “BIO store”;
- Ivana Pavunić, Savez za pravedno društvo: Poslovni plan “Ivana d.o.o.”;
- Goran Đurđević, Udruga Romi Lovari: Poslovni plan “Romska kuća”.

3. MEĐUNARODNA BEE 2018 BUSINESS & ENTREPRENEURIAL KONFERENCIJA U ŠIBENIKU
U sklopu programa konferencije je, između ostalog, organiziran i posjet Nacionalnom parku Krka i Etnolandu Pakovo Selo.

3. MEĐUNARODNA BEE 2018 BUSINESS & ENTREPRENEURIAL KONFERENCIJA U ŠIBENIKU
Pokrovitelj konferencije je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvo regionalnog razvoja, čiji su predstavnici prisustvovali događaju.
Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Više na linku: https://bee-conference.com/ČLANOVI UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR POSJETILI AQUATIKU - SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Dana 19. 5. 2018. godine (subota) članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, organizirali su jednodnevni izlet u Karlovac prilikom kojeg su posjetili Aquatiku – Slatkovodni akvarij Karlovac te razgledali prirodne ljepote grada Karlovca i rijeke Korane. Aktivnost je održana u okviru provedbe trogodišnjega programa “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Izlet u Karlovac

Aquatica – Slatkovodni akvarij Karlovac je javna ustanova prvenstveno namijenjena djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, akvaristima i lokalnom stanovništvu, kako bi se razvijala svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti te istovremeno educiralo korisnike kako na održiv način koristiti iznimna bogatstva. Kompleks je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom što je pridonijelo izboru dane destinacije budući da su sudionici mlađe osobe s invaliditetom koje koriste invalidska kolica te su akvarij posjetili uz pratnju.
Izlet u Karlovac
Izlet u Karlovac

Sudionici izleta razgledali su slatkovodni centar te obišli rijeku Koranu i uži centar grada Karlovca te se puni pozitivnih utisaka uputili put Bjelovara.

Sudionici:
− članovi UTIB-a
− osobni asistenti i zaposlenici.
13. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

U okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je 13. evaluacija rada osobnih asistenata.

13. evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluacija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u četvrtak, 17. svibnja 2018. godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1.

Evaluacija služi za vrednovanje i procjenu učinka, utjecaja, isplativosti, određene aktivnosti, skupa aktivnosti, projekta, programa i ostalih društvenih intervencija, a cilj evaluacije je povećanje kvalitete pruženih usluga.

Evaluacija je namijenjena četrnaestero osobnih asistenata.

13. evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluaciju su proveli:
1. Tomislav Novosel, prof., voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra, koordinatorica projekta
3. Ivana Toncer, bacc. oec., edukatorica/evaluatorica projekta.

13. evaluacija rada osobnih asistenata
Teme:
1. osvrt na prvih mjesec dana druge godine provedbe projekta
2. praćenje rada osobnih asistenata
3. plan korištenja godišnjih odmora OA
4. evaluacija rada osobnih asistenata.

Sudionici:
- osobni asistenti
- zaposlenici na projektnim aktivnostima.

„POZDRAV PROLJEĆU“

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar organizirala je kulturno-zabavnu večer pod nazivom „Pozdrav proljeću“ dana 27. travnja 2018. godine s početkom u 16:00 sati.

Događanje je održano u hotelu “Central“, V. Lisinskoga 2, Bjelovar prema slijedećem rasporedu:
- Prijava gostiju i sudionika 16,00 do 16,30;
- Početak u 17,00;
- Pozdravna riječ domaćina;
- Prigodni program – nastup KUD “Ivana Viteza Trnskog“ Nova Rača;
- Večera u 18,30;
- Zabava uz glazbeni sastav “STOP“, druženje i ples.

Pozdrav proljeću
Pozdrav proljeću
Kulturno-zabavna večer započela je pozdravnom riječju domaćina – predsjednika Udruge gospodina Tomislava Novosela, i gospođe potpredsjednice Ljube Štefinec, također voditeljice kluba kulturno-zabavnih aktivnosti UTIB-a. Potom je nastupio KUD „Ivana Viteza Trnskog“ iz Nove Rače na oduševljenje prisutnih 100-njak članova i gostiju te se zabava nastavila svirkom glazbenog sastava „STOP“ do kasno u noć.

Pozdrav proljeću
Pozdrav proljeću
Navedenom aktivnošću doprinijelo se unaprjeđenju kvalitete života osoba s inveliditetom te umanjilo osjećaj marginaliziranosti i društvene isključenosti osoba s invaliditetom.
Sudionici:
− izvoditelji i njihova pratnja
− članovi UTIB-a i njihova pratnja
− zaposlenici.

XI. SUSRET UDRUGA OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM HRVATSKE - „BJELOVAR 2018“

I

DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

održan je u petak, 11.05.2018. godine, s početkom u 9,00 sati, hotel Central, Bjelovar, V. Lisinskoga 2.

Skup je službeno otvoren himnom Republike Hrvatske, nakon čega je uslijedila pozdravna riječ domaćina, predsjednika Udruge T. Novosela, prof.
Prisutne je izvijestio o radu i postignućima Udruge; udruga broji 925 članova, 2017.g. u Udruzi je radila 31 osoba zaposlena na ugovor o radu te je 21 volonter ostvario 1173 volonterska sata, iz analize postignuća Udruge po značajnim područjima djelovanja u razdoblju od 01.01.2017. do 31.12.2017. godine proizlazi ukupni broj sudionika – 5.594! To znači da je značajan broj članova sudjelovao u više od jedne aktivnosti što upućuje na zaključak da su aktivnosti dobro odabrane i da su našim članovima od koristi!

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
U okviru XI. susret udruga osoba s invaliditetom Hrvatske obilježen je i Dan otvorenih vrata UTIB uz prezentaciju EU projekata: Mobilnost osoba s invaliditetom – nabavka prilagođenog kombi vozila (donacija CNF CEE) i projekt OA ESF „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020, te prezentaciju svih ostalih projekata i aktivnosti udruge.

Više na:

http://utib.hr/invalidi-akcija/

http://utib-oa-esf.hr/

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
Skupu su nazočili gosti; Damir Bajs – župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Ljiljana Strčić − referentica za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Bjelovara, predstavnice Centra za socijalnu skrb, Domagoj Brunović i Dejan Plentaj – djelatnici Instruktažnog centra Križevci koji za troje članova UTIB-a, u prilagođenim automobilima „Mercedes“ i „Tojota“ provodi aktivnosti autoškole za vozače „B“ kategorije.

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
Župan Damir Bajs pohvalio je rad udruge, istaknuo potporu županije i partnerstvo u projektima koje udruga provodi s ciljem osiguranja bolje kvalitete života osoba s tjelesnim invaliditetom. Polaznicima tečaja informatike svečano je uručio svjedodžbe o završenoj edukaciji.

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
U 2017.g. u okviru trogodišnjeg programa iz područja socijalne skrbi za razdoblje 2014.– 2017. godine pod nazivom “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom“, financiranoga od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, organizirana je akcija prikupljanja sredstava „MI ZA JOSIPA, JOSIP ZA HRVATSKU“ za nabavku potkoljenične proteze i stopala za Josipa Slivara, paraolimpijca u bacanju kugle. Ovom prigodom T. Novosel svečano je uručio protezu Josipu Slivaru, koji se zahvalio udruzi i svim donatorima te izrazio želju da se nabavka ovakvih pomagala u budućnosti pojednostavi i olakša.

Dan otvorenih vrata
Više na: http://utib.hr/invalidi-akcija5/

Gospođa Ana Kozić je prezentirala skorašnje otvaranje dućana “Happy and healthy life“, specijaliziranu trgovinu za nabavku ortopedskih pomagala, zdravih i ekoloških pripravaka uz naglasak na ponudu domaćih OPG-ova, didaktičkih pomagala i svih ostalih proizvoda koje osobe s invaliditetom zbog svojih potreba i zdravstvenog statusa teško nabavljaju u udaljenijim gradovima u RH i inozemstvu. U budućnosti spremna je zapošljavati osobe s invaliditetom!

Dan otvorenih vrata
Svi zainteresirani mogli su sudjelovati u zdravstvenom savjetovalištu kojega provodi stručna suradnica Udruge, Nada Bilek, s pomoćnicom Darinkom Marković.

Dan otvorenih vrata
Za sportska natjecanja nadležan je bio Mladen Rajković, voditelj sportskih aktivnosti Udruge.

Dan otvorenih vrata
U sportskim igrama, uz domaćina, sudjelovali su i gosti iz sljedećih udruga: Udruge invalida Križevci, Udruge osoba s invaliditetom, distrofije, cerebalne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnih invalida grada Siska, Udruge osoba s invaliditetom Daruvar, Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice, Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, Gradskog društva osoba s invaliditetom Đurđevac, Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec, Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije, Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec, Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Grada Bjelovara, UHDDR-a Bjelovar, Udruge tjelesnih invalida “LIO” Ludbreg i Udruge OSI − osoba s invaliditetom Kutina.

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
Susret je posjetila predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida, gospođa Jozefina Kranjčec sa suprugom. Pozdravila je skup i ukratko informirala o novostima u području zakonodavstva i propisa za osobe s invaliditetom. Pozdravljena je srdačnim pljeskom!

Dan otvorenih vrata
Nakon sportskih natjecanja uslijedilo je proglašenje pobjednika i zabava do kasno popodne uz grupu STOP.

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata

PODIJELIMO ZNANJE

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, u okviru odobrenog programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom”, pokrenula je ciklus radionica pod nazivom „Podijelimo znanje“.
Teme radionica: životne priče osoba s invaliditetom uz prenošenje iskustava i informacija drugim članovima kako bi se potaknuo razvoj samopouzdanja, razvoj sporta, zapošljavanje, socijalizacija i uključivanje u aktivniji život zajednice.

Sudionici: članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar

Prva radionica održana je 27.04.2018. godine u 13,00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Bjelovar, I. Gundulića 1.

PODIJELIMO ZNANJE
PODIJELIMO ZNANJE
Svoja iskustva, znanja i stavove iznijeli su Josip Zima, sportaš i paraolimpijac koji je nastupio na Zimskim paraolimpijskim igrama u Južnoj Koreji kao prvi predstavnik Hrvatske u disciplini sjedećeg nordijskog skijanja i Ivan Šola, trener, profesor kineziologije posebno kvalificiran za rad u skijanju.

Josip Zima predstavio je nordijsko skijanje, način na koji je ostvario normu za olimpijske igre, nedostatke i poteškoće u treniranju zbog nedostatka zimskih uvjeta, skijaške staze, pravih skija, neiskustva jer su prvi u Hrvatskoj koristili ovakve „bob“ skije; borbenost koja ga je potaknula na bavljenje sportom i zavidne rezultate koje je postigao u rekordno kratko vremenu.

PODIJELIMO ZNANJE
Trener Ivan Šola prenio je detalje sa početka njihove suradnje, pojasnio svakodnevno treniranje i potrebe održavanja visoke razine fizičke spreme, skijanje za osobe s invalidetom je vrlo zahtjevno pogotovo za sportaša koji u Bjelovaru nema odgovorajuće uvjete, u godinu dana treniranja puno su naučili i stekli iskustvo koje mogu prenijeti osobama koje se odluče baviti ovim sportom. Sada se posvećuju pripremama za iduće Paraolimpijske igre u Pekingu.

Kao uigrani dvojac zrače zaraznim optimizmom koji su prenijeli prisutnima i potaknuli ih na razmišljanje kako su naoko nepremostive barijere samo u našim glavama, a snovi mogu biti ostvareni uz puno truda i upornosti ali prije svega volje.

Stoga pozivamo sve članove koji žele naučiti nešto novo i podijeliti svoja iskustva da se prijave na sljedeću radionicu.

RADIONICA „SVAKODNEVICA STRESA“

Dana 26. 4. 2018. godine, četvrtak, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, održana je, u organizaciji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, psihološka radionica „Svakodnevica stresa“. Radionicu je vodila gospođa Marija Stojević, psihologinja Hrvatskoga saveza za rijetke bolesti. Aktivnost je provedena u okviru trogodišnjeg projekta „Centar podrške“, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji je fokusiran na pružanje izvaninstitucionalne psihosocijalne podrške oboljelima od rijetkih bolesti.

SVAKODNEVICA STRESA
Radionica je namijenjena odraslim članovima/korisnicima Udruge tjelesnih invalida Bjelovar kroz interaktivno okupljanje i razmjena iskustava, uz stručnu podršku i vodstvo. Na radionici su obrađene teme: stres u svakodnevnom životu, povezanost zdravstvenog stanja i stresa, strategije suočavanja sa stresom te kada i kako stres prelazi naše kapacitete suočavanja.

SVAKODNEVICA STRESA
Sudionici:
- članovi Udruge
- zaposlenici.
„KAD JE ŽELJA SNAŽNA, DOB JE MANJE VAŽNA”

Dana 26. 4. 2018. godine (četvrtak) sa početkom u 10:00 h, u prostorijama Udruge invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, održana je prva od četiri predviđene radionice za starije osobe sa invaliditetom i starije osobe bez invaliditeta u sklopu projekta: „Kad je želja snažna, dob je manje važna“. Projekt provodi Hrvatski savez slijepih u suradnji sa Udrugom slijepih Bjelovar te financijskom potporom Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

KAD JE ŽELJA SNAŽNA, DOB JE MANJE VAŽNA
Tema: Kroz ciklus od 3 radionice za starije osobe s oštećenjem vida i njihove videće vršnjake i završno događanje u svakoj od ciljanih županija (Bjelovarsko-bilogorska; Sisačko-moslavačka i Ličko-senjska županija) predstavljat će se i razgovarati o temama koje su relevantne za sudionike te će radionice omogućiti vrijeme za međusobno druženje i razmjenu iskustava, kao i praktična rješenja i informacije za rješavanje problema vezanih u stariju dob i oštećenje vida.

KAD JE ŽELJA SNAŽNA, DOB JE MANJE VAŽNA
Opći cilj: projekta je potaknuti i omogućiti socijalno uključivanje, sudjelovanje i zastupljenost starijih osoba s oštećenjem vida u društvu u kojemu žive, na razini koja odgovara njihovim željama i potrebama.

U ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar radionici su prisustvovali članovi Izvršnog odbora gospodin Vlado Benčak i gospodin Antun Majurec te članica gospođa Branka Kolar.
TROMJESEČNA EVALUACIJA – SUPERVIZIJA

U sklopu provedbe dvogodišnjega projekta (za razdoblje od 2017. do 2019. godine), usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom

OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM!

održana je tromjesečna evaluacija – supervizija.

TROMJESEČNA EVALUACIJA – SUPERVIZIJA
Supervizija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u utorak 17. travnja 2018. godine u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar.

Supervizija primarno služi razvoju pojedinaca i organizacija. Ona unaprjeđuje ponašanje ljudi u njihovim profesionalnim ulogama u određenom institucionalnom kontekstu uzimajući interaktivno u obzir osobni, organizacijski, društveni i politički aspekt.

Tromjesečna evaluacija – supervizija namijenjena je osobnim asistentima i korisnicima.

TROMJESEČNA EVALUACIJA – SUPERVIZIJA
Evaluaciju su proveli:
1. Tomislav Novosel, prof. – voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra – koordinatorica projekta
3. Ivana Toncer, bacc. oec. – edukatorica/evaluatorica projekta.

Tema: evaluacija rada osobnih asistenata – osvrt korisnika, osobnih asistenata i članova projektnog
tima na prvu godinu povedbe Projekta.

Sudionici:
- osobni asistenti
- korisnici usluge osobne asistencije
- zaposlenici na projektnim aktivnostima.
12. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

U okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je 12. evaluacija rada osobnih asistenata.

Evaluacija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u utorak 17.04.2018. godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1.

12. evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluacija služi za vrednovanje i procjenu učinka, utjecaja, isplativosti, određene aktivnosti, skupa aktivnosti, projekta, programa i ostalih društvenih intervencija, a cilj evaluacije je povećanje kvalitete pruženih usluga.

Evaluacija je namijenjena četrnaestero osobnih asistenata.

Evaluaciju su proveli:
1. Tomislav Novosel, prof., voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra, koordinatorica projekta
3. Ivana Toncer, bacc. oec., edukatorica/evaluatorica projekta.

12. evaluacija rada osobnih asistenata
Teme:
1. osvrt na prvu godinu provedbe projekta
2. praćenje rada osobnih asistenata
3. plan korištenja godišnjih odmora OA
4. evaluacija rada osobnih asistenata.

Sudionici:
- osobni asistenti
- zaposlenici na projektnim aktivnostima.
UGOVOR S GRADOM BJELOVAROM ZA FINANCIRANJE JEDNOGODIŠNJEG PROJEKTA

„POVEĆANJE SAMOSTALNOSTI OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM“

Potpisala je Udruga tjelesnih invalida Bjelovr dana 12. 4. 2018. godine (četvrtak) u 9:00 h, u prostorijama Velike vijećnice Grada Bjelovara, Trg Eugena Kvaternika 2.
U ime Grada Bjelovara, Ugovor je potpisao gradonačelnik gospodin Dario Hrebak, dipl. kriminalist, dok je u ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ugovor potpisao predsjednik gospodin Tomislav Novosel, prof.

POVEĆANJE SAMOSTALNOSTI OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM
POVEĆANJE SAMOSTALNOSTI OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM

Projektom će se povećati samostalnost osoba s tjelesnim invaliditetom u provođenju aktivnosti dnevnog života i produktivnosti, (re)integrirati u zajednicu, smanjiti ovisnost o tuđoj pomoći razvijajući postojeće mogućnosti te učeći i stječući nove sposobnosti.
Opći cilj projekta je doprinijeti poboljšanju uvjeta pružanja socijalnih i obrazovnih usluga osobama s invaliditetom.

POVEĆANJE SAMOSTALNOSTI OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM
IZBORNA SKUPŠTINA HRVATSKOGA SAVEZA OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM

Održana je u subotu, 7. travnja 2018., u Omladinskom hostelu Zadar, s početkom u 10.00 sati.
Na Izbornoj skupštini za predsjednicu HSUTI ponovno je izabrana gospođa Jozefina Kranjčec.

Delegat Udruge tjelesnih invalida Bjelovar na Skupštini, predsjednik T. Novosel, izabran je u predsjedništvo HSUTI-a.

IZBORNA SKUPŠTINA HRVATSKOGA SAVEZA OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM
IZBORNA SKUPŠTINA HRVATSKOGA SAVEZA OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM
V. SIMPOZIJ ZA VODITELJE UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

Održan je u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, od 6. do 7. travnja u Omladinskom hostelu Zadar. Raspored tema i predavača vidljiv je iz plakata:

Simpozij za voditelje

Riječ je o projektu unutar trogodišnjeg programa Zajedno u zajednici financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Program Zajedno u zajednici je usmjeren razvoju priroritetnih izvaninstitucionalnih usluga socijalne skrbi s ciljem prevencije institucionalizacije i povećanja socijalne uključenosti korisnika. Spomenuti program uz Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom još sadrži aktivnosti Informativnih radionica za roditelje osoba s invailditetom i Ljetni kamp.
Simpozij su uvodnim govorima otvorili Ljubica Lukačić, zastupnica u Hrvatskom saboru te Jozefina Kranjčec, predsjednica HSUTI-a. Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljao je predsjednik T. Novosel.

Simpozij za voditelje
SASTANAK S POLAZNICIMA OSNOVNOG TEČAJA INFORMATIKE

U utorak, 20. ožujka 2018. godine, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, u okviru Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ održan je sastanak predstavnika Udruge s polaznicima Osnovnog tečaja informatike koji Udruga organizira u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Bjelovar, kojeg predstavlja ravnatelj gospodin Slobodan Kaličanin.

Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
Sastanak je vodio predsjednik Udruge, gosp. Tomislav Novosel, prof., sa suradnicama.

Teme:

1. predstavljanje Programa – usluge i aktivnosti: organizacija edukacija – osnovni tečaj informatike, tečaj ECDL, web dizajn, sustav e-Građani
2. intervjuiranje sudionika – potrebe polaznika, problematični segmenti, razmjena iskustava
3. profiliranje usluga.

Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
Ciklus Osnovnog tečaja informatike počinje u četvrtak, 29. ožujka 2018. godine sa početkom u 10:00 sati u prostorijama POU-a, V. Nazora 9, Bjelovar.

Sudionici:
− korisnici/članovi
− predstavnici Pučkog otvorenog učilišta Bjelovar
− stručni tim Udruge.

Stranica 3 od 30 //« First  <  1 2 3 4 5 >  Last »