Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

TREĆA EVALUACIJA I SUPERVIZIJA EUROPSKOG PROJEKTA OSOBNI ASISTENTI

TREĆA EVALUACIJA I SUPERVIZIJA EUROPSKOG PROJEKTA
„OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM“

Dana 29.06.2022. (srijeda) s početkom u 12.00 sati u svečanoj dvorani hotela Central, Vatroslava Lisinskog 2, Bjelovar održana je treća evaluacija i supervizija rada osobnih asistenata u okviru projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda te je provedba projekta započela 03.05.2021. a trajat će sve do 03.01.2023. Vrijednost projekta iznosi 573.050,00 kn.

image

O samom tijeku provedbe projekta predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. ukratko je kazao - Tim sredstvima ćemo u tom razdoblju financirati ovaj institut (osobnu asistenciju) za šestero naših članova te smo, isto tako, zaposlili još šestero osobnih asistenata koji s njima rade. Dakle, zadovoljni smo, sretni i ponosni što ovaj posao radimo već punih 15 godina. U priču smo krenuli sa svega tri asistenta, a s vremenom smo, surađujući s europskim partnerima uvidjeli da je to nešto što ima smisla i nešto što osobama s invaliditetom može biti od velike koristi. Sada sveukupno imamo 29 osobnih asistenata, a moram naglasiti kako nam na samom početku nije bilo potpuno jasno u što se opuštamo. No, kako su godine prolazile tako smo i mi učili (formalno – na raznim edukacijama, ali i neformalno – u svakodnevnom životu). Svaki korisnik je na svoj način zahtjevan, izazovan pa koristim ovu priliku te se zahvaljujem svim osobnim asistentima na trudu kojeg ulažu.

image

Predsjednik Novosel, prof. istaknuo je važnost asistenata mladim osobama s invaliditetom - Ovoga trenutka imamo osam osoba koje pohađaju fakultete, dok su se neki već i zaposlili. Jedan od najsvjetlijih primjera je naša Marieta Magdić koja je uz odlične obrazovne rezultate došla do položenog vozačkog ispita B kategorije. Vrijedno spomena jest i to da se bavi sportom, točnije stolnim tenisom gdje niže medalju za medaljom.

image

Pored toga što ima osobnu asistenticu već godinu dana, Marieta Magdić niže mnogobrojne rezultate u stolnom tenisu - Unatoč operacijama koje sam imala ove godine sam se maksimalno trudila odlaziti na treninge te sam ih, usprkos bolovima odrađivala na najvišoj mogućoj razini. Obzirom da nemamo dvoranu u Ivanskoj naš DVD mi je ustupio vatrogasni dom i ja sam svim njegovim članovima na tome neizmjerno zahvalna. Srce mi je veliko kao kuća obzirom na osvojena odličja za Hrvatsku iako, moram istaknuti kako sam u Češku, na svjetske igre mladih koje su održane prije svega nekoliko dana otišla neopterećena rezultatom. Moja trenerica mi je rekla da se tamo idemo zabavljati tako da su ova tri zlatna odličja koja sam donijela kući samo jedna velika kruna.

image

Osobna asistentica, Mihaela Bujan predstavila je ukratko njen rad sa svoje dvije korisnice - Asistentica sam od rujna prošle godine, a moje korisnice su Adriana Krog i Božica Vugrinec. Svaki dan sam s njima – četiri sata kod Adriane, četiri kod Božice te bih naglasila kako mi se ovaj posao sviđa jer sam u mogućnosti pomaganja potrebitim osobama. Pomažem im u svakodnevnim aktivnostima i nije mi teško. Inače sam završila Ekonomsku i Birotehničku školu Bjelovar, sada pohađam predškolski odgoj te ovo radim uz svoje fakultetske obveze. Uz sve navedeno, moram kazati kako sam sa svojim korisnicama postala dobra prijateljica što je još jedna lijepa stvar ovoga posla.

image

Zaključno, evaluacija – supervizija rada osobnih asistenata, uz potrebne intervencije je obvezna projektna aktivnost kojom se nastoji postići da pružena usluga bude kvalitetnija te prilagođena specifičnim potrebama pojedinaca – korisnika i sigurni smo kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti.

Sudionici:
⦁ Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.;
⦁ Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak;
⦁ Viša stručna suradnica za OSI HZZ – Višnja Jandrašić Zeman;
⦁ Pročelnica UO za zdravstvo, demografiju i mlade – Andrea Bengez;
⦁ Predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar – Sanja Đurić;
⦁ Koordinatorica osobnih asistenata – Nada Bilek;
⦁ Edukatorica/evaluatorica osobnih asistenata – Tea Bošnjak, bacc.oec.;
⦁ Tajnica i blagajnica UIB – Štefica Diebalo;
⦁ Korisnici osobne asistencije – Damir Glavak, Marieta Magdić, Matej Vlahović, Snježana Marić;
⦁ Osobni asistenti – Anka Mamić, Mirela Skroban, Mihaela Bujan, Slađan Devčić;
⦁ Sredstva javnog priopćavanja.

TERENSKA POSJETA U OKVIRU PROVEDBE DRUGE GODINE DVOGODIŠNJEG PROGRAMA

TERENSKA POSJETA U OKVIRU PROVEDBE DRUGE GODINE DVOGODIŠNJEG PROGRAMA
„ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM!“

Dana 28.06.2022. godine, izvršena je terenska posjeta kod obitelji KOA Marka Gele, Rovišće, Kolodvorska 17, povodom uvođenja usluge osobne asistencije u okviru provedbe druge godine dvogodišnjeg programa usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom „Asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“

image

Tom prilikom, provedeno je upoznavanje s obitelji KOA Marka Gele i OA Slađana Devčića. Prisutni su upoznati s aktivnostima svakodnevnog življenja: samozbrinjavanja, produktivnosti i socijalnih aktivnosti. Usluga se pruža polovicu mjesečnog fonda sati, za tekući mjesec, a prema unaprijed utvrđenom planu korisnika; o pruženoj usluzi vodi se izvješće o radu o izvršenosti usluga izraženim u minutama; pročitan je i pojašnjen Etički kodeks OA-KOA.
Etičkim kodeksom osobnog asistenta i korisnika usluga utvrđuju se načela i pravila ponašanja osobnih asistenata kojih su se oni dužni uvijek pridržavati s ciljem očuvanja i daljnjeg razvoja ljudskih prava i dostojanstva korisnika kao samostalne i neovisne osobe. 

image

Opći cilj projekta je unapređenje kvalitete života osobama s najtežim oblikom invaliditeta, omogućiti im socijalnu uključenost te doprinijeti ostvarivanju ljudskih prava i dostojanstva.
Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima.Projekt je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Terensku posjetu su izvršili voditelj projekta Tomislav Novosel, prof. i Nada Bilek, koordinatorica OA.

UTIB NA XIII. MEĐUNARODNOJ NAUČNO-STRUČNOJ KONFERENCIJI

UTIB NA XIII. MEĐUNARODNOJ NAUČNO-STRUČNOJ KONFERENCIJI
„UNAPREĐENJE KVALITETE ŽIVOTA DJECE I MLADIH“
24. - 26. 06. 2022. GODINE, ARANĐELOVAC, SRBIJA

image
image
image
image

U razdoblju od 24. do 26. lipnja 2022. godine u Aranđelovcu u Srbiji održana je XIII. Međunarodna naučno-stručna konferencija ”Unapređenje kvalitete života djece i mladih”.

Konferencija je održana u organizaciji Udruženja za podršku i kreativni razvoj djece i mladih i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli.

Teme ovogodišnje Međunarodne konferencije odnosile su se na Unapređenje kvalitete života djece predškolskog i školskog uzrasta, Unapređenje kvalitete života mladih, Unapređenje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju kao i slobodne teme.

O izvaninstitucionalnom obrazovanju djece i mladih osoba s tjelesnim invaliditetom koje, kroz projektne aktivnosti provodi Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, sudionike je upoznao predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel, prof.

image

image

image

Na Konferenciji je u ime UTIB-a sudjelovao predsjednik Tomislav Novosel, prof. s asistenticom.

MARIETA MAGDIĆ OSVOJILA TRI ZLATNE MEDALJE ZA BJELOVAR I HRVATSKU U PARASTOLNOM TENISU U ČEŠKOJ

Marieta Magdić, mlada sportašica iz bjelovarskog Kulturno – sportskog KUL PONG kluba, puna elana, snage i volje, otputovala je u Češku, 21. lipnja 2022. godine kako bi na Međunarodnom natjecanju mladih Emil Open, odnosno 11. Europskim igrama mladih osoba s invaliditetom i poteškoćama branila boje svoga kluba i ostvarila svoj san.

image

Marieta je osoba s 90-postotnim invaliditetom, uporna 20-godišnjakinja iz Ivanske nedaleko od Bjelovara koja je prije dvije godine u Splitu osvojila naslov državne prvakinje u parastolnom tenisu. U češki grad Brno otputovala je u pratnji svog trenera Marinka Bana te volonterke i članice kluba, Monike Đuričić, sa kojom je i odigrala zadnju igru.
Trener Marinko Ban poručio je – Sav rad i trud koji smo uložili, sve suze i znoj su se isplatili!

image

image

Svoj rad i trud uspjela je okruniti i s čak tri zlatne medalje u Češkoj na kojoj je uz Hrvatsku nastupilo još 15 zemalja. Prvu zlatnu medalju osvojila je u ženskoj kategoriji (bez obzira na kategoriju invaliditeta), drugim zlatom okitila se u kategoriji “OPEN” u kojoj se natječu svi natjecatelji stolnog tenisa u Brnu bez obzira na spol i stupanj invaliditeta, dok je treće zlato osvojeno u natjecanju parova (MIX) za koje u propozicijama stoji uvjet da za stolom svoju zemlju predstavljaju osoba s invaliditetom i volonter.

image

Postoji jedna zanimljiva činjenica, a to je da Marieta i njezina volonterka Monika Đuričić još nikad nisu igrale u paru, no ovog puta su prihvatile izazov i osvojile prvo mjesto. Dvije prijateljice možda nisu ni sanjale da će se kući vratiti s čak tri zlatne medalje, a to je možda i povijesni rekord za Bjelovar.

image

Možemo sa sigurnošću reći da je Marieta ispunila svoj san, ali da tu neće stati što i dolikuje jednoj mladoj i razboritoj sportašici. Marieta je doputovala 26. lipnja 2022. iz Češke, gdje ju je, u njezinoj rodnoj Ivanskoj, dočekala njena obitelj, prijatelji, susjedi i svi oni koji su je pratili putem društvenih mreža i lokalnih medija.

image

Draga Marieta, predsjednik i djelatnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar čestitaju ti od sveg srca! Vjerujemo kako je ovo samo jedna stepenica više i nadamo se još pokojem zlatu uz onu prigodnu „samo nebo ti je granica“!

SUSRET RIBOLOVACA U ORGANIZACIJI UTI ILO IVANEC

Dana 22.06.2022. godine (srijeda) u organizaciji UTI ILO Ivanec održan je I. susret i takmičenje ribolovaca na ribnjacima ŠRD Ivanec u sklopu kupa grada Ivanca. Ekipu Udruge tjelesnih invalida Bjelovar činili su Zdenka Šorša, Antun Oremović i Miroslav Kraguljac koji su, nakon vaganja i mjerenja, osvojili ekipno 2. mjesto i pripadajući pehar.

image

image

Na kupu je sudjelovalo ukupno 69 ribolovaca iz ukupno 23 ekipa. Ekipa osoba s invaliditetom je ukupno bilo četiri – UOSI Virovitica, UOI Koprivničko-križevačke županije, domaćini UTI ILO Ivanec te naš UTI Bjelovar.

image

image

Nakon zajedničkog ručka i ugodnog druženja, naša ekipa natjecatelja u pratnji Josipa Cimermana i vozača kombi vozila za OSI Dražena Horvata, zahvalila se domaćinu susreta te sretno i zadovoljno krenuli put kućama.

UTIB NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI EUROPSKOG PROJEKTA

„RAZVOJ HRVATSKOG RESURSNOG CENTRA ZA RIJETKE BOLESTI“

Završna konferencija europskog projekta „Razvoj Hrvatskog resursnog centra za rijetke bolesti“ (UP.02.2.2.06.0139), održana je dana 14. lipnja 2022. godine s početkom u 18 sati, u prostorima Kaptol centra u Zagrebu - Kaptol Boutique Cinema.

image

Završna konferencija održana je prema programu:

image

image

Konferencija je obuhvatila pregled rezultata i postignuća ostvarenih tijekom dvogodišnjeg razdoblja provedbe projekta od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2022. godine, kojega je nositelj projekta Hrvatski savez za rijetke bolesti u partnerstvu s Udrugom DEBRA uspješno realizirao.

image

Sudionici iz UTIB-a bili su T. Novosel i N. Bilek.

UTIB NA OKRUGLOM STOLU NA TEMU ”SEKSUALNOST I REPRODUKTIVNA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM”

Dana 07. lipnja 2022. godine s početkom u 10.00 sati na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom održan je Okrugli stol na temu ”Seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom”.
Okrugli stol su svojim dolaskom i obraćanjem nazočnima uveličale gospođa Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, Marija Borovec iz MROMSP, te Branka Meić Salie iz ureda POSI.

image

Nakon pozdravnih govora i uvodnih riječi Predsjednice Saveza Jozefine Kranjčec, stručni suradnik Luka Keller predstavio je rad i djelovanje HSUTI-a s naglaskom na aktualne kampanje i aktivnosti u okviru Razvojne suradnje u području Centara znanja za društveni razvoj u RH.

image

image

Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studijskog centra socijalnog rada, Marko Buljevac, izlagao je o Predrasudama i mitovima vezani uz temu seksualnosti i reproduktivnih prava osoba s invaliditetom. S tim u vezi, iznio je rezultate novijih znanstvenih istraživanja koja opovrgavaju sve raspravljane predrasude i mitove o seksualnosti osoba s invaliditetom te predrasude o osobama s invaliditetom općenito.

image

Predsjednica Udruge ”Bolje sutra” iz Koprivnice, Marija Mraz iznijela je vrlo osobno iskustvo vlastite borbe s predrasudama vezanim uz seksualnost i roditeljstvo. Gospođa Mraz prezentirala je primjere aktivnosti koje Udruga provodi dugi niz godina kako bi mlade članove informirala i osvještavala o ovoj još uvijek tabu temi u našem društvu. Vlastito iskustvo ju je posebno nadahnulo da kroz djelovanje svoje Udruge uspješno pruža podršku osobama s invaliditetom u borbi za ravnopravan život u zajednici.

Okrugli stol je održan uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Predstavnici UTIB-a na Okruglom stolu bili su T. Novosel i N. Bilek. U raspravi, istakli su potrebu za organizacijom sličnog događaja za osobe s invaliditetom u Bjelovaru.

HPO „LIGA VISEĆE KUGLANE“ – SLAVONSKI BROD

Dana 11.06.2022. godine (subota) s početkom u 10:00 sati u prostorijama HVIDRE S. Brod odigrano je 5. kolo Lige viseće kuglane gdje je domaćin bio Sportski savez osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije.

image

Nakon pozdravne riječi predsjednika domaćina Štefana Pauna i gradonačelnika S. Broda gospodina Duspare otvoreno je natjecanje predstavnika sportskih saveza te uvidom u ostvarene rezultate natjecanja prvo mjesto osvojio je Športski savez osoba s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije, drugo mjesto osvojio je Sportski savez osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije, a treće mjesto je pripalo Bjelovarskom sportskom savezu osoba s invaliditetom.

image

Nakon odigranih pet kola najbolja u Regiji „Zapad“ je ekipa Sportskog saveza osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije, druga je ekipa Športskog savez osoba s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije dok je treća ekipa Sportskog saveza osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije. Te tri ekipe će nastaviti natjecanje na završnici sa prve tri ekipe iz Regije „Istok“.

image

Natjecanje Lige viseće kuglane završeno je oko 15.00 sati uz prigodni domjenak.
Bjelovarski sportski savez osoba s invaliditetom su predstavljali:
1. Mladen Rajković
2. Zdenka Šorša
3. Josip Cimerman
4. Vesna Rosandić
5. Stjepan Rosandić
6. Dušan Duduković
7. Zlata Bajs

ČLANOVI UTIB-A NA EDUKACIJSKOM PROGRAMU U OKVIRU PROJEKTA INKLUZIV

Od 08. do 10.06.2022. HSUCDP je organizirao edukacijski program u okviru projekta Inkluziv, kojim su se realizirala stručna predavanja, izobrazbe i radionice prema sljedećem rasporedu:

image

image

image

image

Projektni partneri su:
• Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava;
• Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac
• Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice
• Udruga invalida Koprivničko – križevačke županije
• Udruga osoba s invaliditetom Virovitica
• Udruga tjelesnih invalida Bjelovar

UTB su na edukacijskom programu zastupali: V. Benčak, M. Benčak, T. Bošnjak, T. Novosel i S. Novosel.

XV. SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE „BJELOVAR 2022“

I
DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Dana 03.06.2022. (petak) s početkom u 9:30 sati u svečanoj dvorani Šljukin Gon, Đurđevačka cesta 167, Bjelovar održan je XV. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske “Bjelovar 2022“ te Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar uz moto “Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu, budimo aktivni”. Događaju se odazvao veliki broj članova suradničkih udruga iz Bjelovara, Siska, Križevaca, Kutine, Grubišnog Polja, Daruvara i Krapine, a održan je s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici, u najvećoj mjeri kroz okupljanje, prezentacije, konferencije te održavanje prigodnih kulturnih, sportskih i zabavnih programa.

image

image

Susret je svečano otvoren himnom „Lijepa naša domovino“ koju je otpjevao zbor Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

Predsjednik Udruge, Tomislav Novosel, prof., pozdravio je sve prisutne uvažene goste, suradnike, zaposlenike, korisnike asistencije i članove Udruge istaknuvši - Udruga tjelesnih invalida Bjelovar u ovome trenutku boji 33 zaposlene osobe, bilo da je riječ o radu na određeno ili neodređeno. Za našu udrugu to je velika brojka i mislim da time dokazujemo kako se naš rad iz godine u godinu razvija, postaje sve kvalitetniji, vidljiviji i značajniji. Mi smo oslonac i prva pomoć osobama s invaliditetom na putu poboljšanja njihova života, ostvarivanju ciljeva i planova, dobivanja adekvatne pomoći.  Osim što se na ovaj način pojačava vidljivost rada udruga, utječe se i na poboljšanje percepcije udruga u široj javnosti. Na kraju, posebno je pozdravio:
- Važne goste i predstavnike suradničkih udruga – Udruga OSI Kutina, UOSI G. Polje, UHDDR Bjelovar, Udruga PTSP Bjelovar, UOSI Daruvar, UOSI KZ županije;
- Članove UTIB-a i voditelje klubova i projektnih aktivnosti: Klub izletnika i KZV – Ljuba Štefinec, potpredsjednica UTIB-a; Klub sportaša – Mladen Rajković; Klub ribolovaca – Vlado Benčak, potpredsjednik UTIB-a; Klub učenika i
studenata – Ines Seleš; Voditeljicu literarne sekcije – Đurđa Vučetić; Voditelj glazbene sekcije – D. Kovačević; Profesoricu matematike – M. Martinjak; Profesoricu engleskog jezika – J. Damjanović; Logopedsku agenciju
„Demosten“; ICK – „B“ kategorija; CUK, Ivana Hrpalo – Smartphone, e-Građani, edukacija 7 naših članova za pisanje i vođenje EU i nacionalnih projekata;
- Zaposlenici: Voditeljica ureda/koordinatorica – Nada Bilek; Voditeljica projekata – Tea Bošnjak, bacc. oec.; Stručna suradnica – Monika Polančec; Vozač kombija/asistent – Dražen Horvat; Stručna suradnica Štefica Diebalo;
Osobni asistenti: (23) u programu MRMSOSP i (6) u ESF  Ukupno zaposlenih: 33 osobe!

image

image

Voditeljica projekata i projektnih aktivnosti, Tea Bošnjak, bacc.oec. navodi - Udruga trenutno provodi deset projekta, od kojih je pet financirano putem nacionalnih natječaja, tri se financiraju od strane Općine Hercegovac, Garešnice i Čazme, dok jedan spada u skupinu EU projekata. U udrugu je učlanjeno 988 osoba, većinom starije životne dobi. Aplicirali smo projekte na većinu natječaja u domeni socijalne skrbi, volonterizma, podizanja kvalitete života starijih osoba i podrške radu udruga. Organiziramo i provodimo dnevne aktivnosti u lokalnoj zajednici, aktivno provođenje slobodnog vremena, redovita druženja, edukacije i informiranje, zatim osiguravamo osobne asistente, samozbrinjavanje, produktivnost i socijalnu aktivnost. Uslugu osobnog asistenta trenutno koristi 29 naših korisnika. Posebnu brigu vodimo o osnovnoškolcima, srednjoškolcima i osobama s invaliditetom na tržištu rada. Putem instrukcija iz matematike, fizike i engleskog jezika te logopedskih vježbi direktno utječemo na povećanje samostalnosti, prihvaćanja pomoći i motivaciju za daljnji rad, uz povećanje prosjeka ocjena i upisa željene škole i fakulteta, istaknula je Tea Bošnjak, voditeljica programa i projekata u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar. Članovima koji se nalaze na tržištu rada, udruga pomaže pri povećanju informatičkih, jezičnih i komunikacijskih vještina, uz mogućnost polaganja vozačkog ispita. Također, za ostvarivanje zadanih ciljeva, važni su volonteri koji kroz redoviti angažman pružaju veliki doprinos radu i djelovanju udruge.

Predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida, Jozefina Kranjčec dodaje kako HSUTI broji 50 udruga, od kojih je među pet najaktivnijih i najuspješnijih upravo Udruga tjelesnih invalida Bjelovar. Posebnu pozornost pridodala je upravo novom Zakonu – Nedavno je donesen novi Zakon o socijalnoj skrbi u čijem sam kreiranju intenzivno sudjelovala. Izborili smo se da prava i povlastice osoba s invaliditetom ne ovise niti o dohodovnom niti o imovinskom cenzusu što nam je do sada stvaralo puno poteškoća. Dakle, uopće više nije bitno da li se u obitelji privređuje primjerice 20 tisuća kuna. Naglašavam da se ovo dogodilo po prvi puta u povijesti Republike Hrvatske. Imamo još jednu dobru vijest, a vezana je za inkluzivni dodatak koji će biti kreiran kroz kategorije.

image

image

image

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar već dugi niz godina kroz program osposobljavanja, usavršavanja i unapređivanja surađuje sa Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu. Zaposlenici i članovi Udruge nedavno su završili edukaciju „Osnove digitalne pismenosti“ te je ovom prilikom v.d. ravnateljica Ivana Hrpalo uručila ukupno 11 potvrdnica i zahvalila se na još jednoj uspješnoj suradnji.

image

image

image

image

Polaznici edukacije:
1. Tomislav Novosel
2. Nada Bilek
3. Tea Bošnjak
4. Vlado Benčak
5. Mirjana Benčak
6. Dražen Horvat
7. Štefica Diebalo
8. Đurđa Vučetić
9. Ines Seleš
10. Nada Jurković
11. Višnja Jeličić

Zbor UTIB-a ponovno nam je pokazao umijeće u izvedbi pjesama „Sinoć kasno draga“ i „Bilogorsko dijete“ i to pod stručnim vodstvom Dubravka Kovačevića i instrumentalnom pratnjom harmonike Nikole Ivana Jurića. Nakon velikog pljeska, uslijedio je „skeč“ članica literarne radionice „Petkom u pet“, a glumile su: Đurđa Vučetić, Katica Pleskat i Ivanka Punčikar-Opitz. Kroz zanimljiv igrokaz prikazale su nam da kako vrijeme teče, godine i starenje nose svoje rizike sa kojima se treba naučiti nositi, ali ono najvažnije ostaje zauvijek, a to su najbolji prijatelji.

image

image

Po završetku svečanoj dijela, predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. proglasio je Dan otvorenih vrata Udruge otvorenima te poziva sve poslije doručka da obiđu izložene Rollupove i spomenute zaposlenike i suradnike i da se na taj način upoznaju sa radom udruge.

image

image

image

image

image

Sportski dio susreta odvijao se u sljedećim disciplinama:
1. Viseća kuglana
2. Pikado
3. Nabaci krug
U fer i sportskoj atmosferi, između tridesetak natjecatelja u svakoj disciplini, najbolje rezultate su pokazali natjecatelji Udruge osoba s invaliditetom iz Križevaca osvojivši tri pehara i to treće mjesto u igri nabaci krug, treće mjesto u pikadu i prvo mjesto u visećoj kuglani.
Rezultati po disciplinama.
• Pikado;
1. Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
2. Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Bjelovar
3. Udruga osoba s invaliditetom Križevci
• Nabaci krug:
1. Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Bjelovar
2. Udruga osoba s invaliditetom Daruvar
3. Udruga osoba s invaliditetom Križevci

• Viseća kuglana:
1. Udruga osoba s invaliditetom Križevci
2. Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Bjelovar
3. Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije

Voditelj Kluba sportaša Mladen Rajković podijelio je pehare prema osvojenim rezultatima te nakon podijele svi su se okupili zajedno oko ručka, nakon čega je uslijedio ples, zabava i druženje do kasno popodne uz pratnju benda „Konopa i prijatelj“.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Više o svemu

HPO „LIGA VISEĆE KUGLANE“ – VELIKA GORICA

Dana 04.06.2022. godine (subota) s početkom u 9:00 sati u prostorijama Gradske sportske dvorane u Velikoj Gorici odigrano je 4. kolo Lige viseće kuglane gdje je domaćin bio Sportski savez osoba s invaliditetom Zagrebačke županije.

image

Nakon pozdravne riječi predsjednik domaćina Darka Matića otvoreno je natjecanje predstavnika sportskih saveza te uvidom u ostvarene rezultate natjecanja prvo mjesto osvojio je Sportski savez osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije, drugo mjesto osvojio je Športski savez osoba s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije a treće mjesto je pripalo Sportskom savezu osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije.

image

Natjecanje Lige viseće kuglane završeno je u 16.00 sati te puni dojmova i sa još većim žarom željno se iščekuje zadnje natjecanje u Ligi gdje će čast domaćina pripasti gradu Slavonskom Brodu.

Bjelovarski sportski savez osoba s invaliditetom su predstavljali:
1. Mladen Rajković
2. Zdenka Šorša
3. Josip Cimerman
4. Vesna Rosandić
5. Stjepan Rosandić
6. Dušan Duduković
7. Danica Antunović
8. Matija Kelava

image

HPO „LIGA VISEĆE KUGLANE“ – KOPRIVNICA

Dana 28.05.2022. godine (subota) s početkom u 10.00 sati u prostorijama Škole za osobe s posebnim potrebama COOR „Podravsko sunce“ u Koprivnici odigrano je 3. kolo Lige viseće kuglane gdje je domaćin bio Sportski savez osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije.

image

Nakon pozdravne riječi predsjednice domaćina Nadice Mesar otvoreno je natjecanje predstavnika sportskih saveza te uvidom u ostvarene rezultate natjecanja prvo mjesto osvojio je Sportski savez osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije, drugo mjesto osvojio je Športski savez osoba s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije a treće mjesto je pripalo domaćinu natjecanja, Sportskom savezu osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije.
Natjecanje Lige viseće kuglane završeno je u 16.00 sati te puni dojmova, sa još većim žarom željno se iščekuje sljedeće natjecanje u Ligi gdje će čast domaćina pripasti gradu Velikoj Gorici.

image

Bjelovarski sportski savez osoba s invaliditetom:
1. Mladen Rajković
2. Zdenka Šorša
3. Josip Cimerman
4. Vesna Rosandić
5. Stjepan Rosandić
6. Dušan Duduković
7. Danica Antunović
8. Draga Uremović

10. KUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK

Prema planu i programu rada Kluba ribolovaca UTIB za 2022. godinu u okviru provedbe Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, financiranog od MRMSOSP-a, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (UTIB), organizirala je 28.05.2022. godine na ribnjaku ŠRD „Česma“ Bjelovar, tradicionalni Kup UTIB-a u ribolovu udicom na plovak.
Takmičare je s friškim pecivima i napitcima dočekao i pozdravio voditelj Kluba ribolovaca i zamjenik predsjednika UTIB-a Vlado Benčak koji je, zbog smrtnog slučaja u obitelji, nakon toga napustio ribnjak.

image

image

Cilj natjecanja je razvoj sporta za osobe s invaliditetom te integracija u društvo, razvoj tolerancije prema različitosti i uključivanje u društveni život lokalne zajednice.
Na kupu je sudjelovalo 8 ekipa ribolovaca:  ŠRD „ Česma „ Bjelovar, UHB Korenovo, ILO Ivanec, UI Daruvar, UOSI Virovitica, UTIB I, UTIB II i UTIB III.

Kup je, po kišovitom i vjetrovitom vremenu, počeo prigodnim doručkom i pozdravnom riječju domaćina, prema rasporedu:

07:00-07:30 dolazak natjecatelja
07:30-08:00 izvlačenje brojeva i doručak
08:00-09:00 priprema za natjecanje i izlazak na vodu
09:00-12:00 lov ribe
12:00-12:30 vaganje ulova
12:30 … proglašenje pobjednika, ručak i druženje

Takmičarima su, prema potrebama pomagali članovi ŠRD i volonteri UTIB-a. Posebna pažnja bila je posvećena ribolovcima u kolicima odnosno ribolovcima sa izrazitim poteškoćama u kretanju.

image

image

image

image

image

Nakon vaganja i obrade rezultata proglašeni su pobjednici:
Ekipno: 
1 Česma Bjelovar
2 UHD Korenovo
3 UTIB I ekipa
Pojedinačno:
1 Jandroković ŠRD Česma
2 Šobak UHD Korenovo
3 Pavić UHD Korenovo

Predstavnici organizatora – UTIB-a, zahvalili su domaćinu ŠRD „Česma“ Bjelovar na odličnoj organizaciji takmičenja a natjecateljima na borbenosti, i postignutim rezultatima.

HPO „LIGA VISEĆE KUGLANE“ – BJELOVAR

Dana 21.05.2022. godine (subota) s početkom u 10:00 sati u prostorijama dvorane u Trojstvenom Markovcu, Bjelovar, održano je 2. kolo Lige viseće kuglane gdje je domaćin bio Bjelovarski sportski savez osoba s invaliditetom.

image

Ove godine Liga viseće kuglane podijeljena je na dvije Regije „Istok“ i „Zapad“ čiji je organizator Hrvatski paraolimpijski odbor. Bjelovarski sportski savez osoba s invaliditetom natječe se u Regiji „Istok“ te je time postao domaćin ovog natjecanja gdje je sudjelovalo pet ekipa po četiri igrača s pratećim osobljem.

Nakon pozdravne riječi domaćina, otvoreno je natjecanje predstavnika sportskih saveza. Prvo mjesto osvojio je Sportski savez osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije, drugo mjesto Športski savez osoba s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije i treće mjesto pripalo je domaćinu natjecanja, Bjelovarskom sportskom savezu osoba s invaliditetom.

image

Obrtničkoj školi Bjelovar i učenicima, volonterima Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, veliko hvala na odazivu i pomoći.
Učenici - volonteri 2. razreda Obrtničke škole Bjelovar:
1. Karlo Pintar
2. Alen Oštrić
3. Fran Ivanković.
Natjecanje Lige viseće kuglane završeno je u 16:00 sati.

image

Bjelovarski sportski savez osoba s invaliditetom predstavljali su Mladen Rajković, Zdenka Šorša, Josip Cimerman, Vesna Rosandić, Stjepan Rosandić, Dušan Duduković, Danica Antunović, Matija Kelava i Draga Uremović i Zlata Bajs.

JEDNODNEVNI IZLET ČLANOVA UTIB-A U KRAPINSKE TOPLICE

Dana 21.05.2022. godine (subota) Udruga tjelesnih invalida Bjelovar organizirala je za 18 svojih članova jednodnevni izlet u Krapinske toplice, u Vodeni park Aquae Vivae.

image

image

Radi se o modernom zdanju uklopljenom u pitome zagorske brege, izgrađenom od najkvalitetnijih materijala; posebna pažnja posvećena je kombinacijama drva, kamena, metala i stakla, kako bi toplina i snaga vode ostala dominantna i utjecajna na svakog posjetitelja pa tako i naših izletnika.

Stranica 2 od 50 // <  1 2 3 4 >  Last »