Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

ČLANOVI UTIB-a U VUKOVARU

Izlet za članove Udruge tjelesnih invalida Bjelovar u Vukovar organiziran je 09.10.2018. godine. Prijevoz do Vukovara i nazad organiziran je prilagođenim kombi vozilom.

ČLANOVI UTIB-a U VUKOVARU
Prvo odredište bio je Muzej Vukovarske bolnice – prostor atomskog skloništa, najsigurnijega dijela bolnice. Sudionici su imali priliku pogledati multimedijski prikaz ratnih zbivanja unutar bolnice tokom jeseni 1991. godine za vrijeme bitke za Vukovar.

ČLANOVI UTIB-a U VUKOVARU
ČLANOVI UTIB-a U VUKOVARU
Nakon šetnje do križa uz Dunav izletnici su krenuli prema Ovčari gdje su posjetili Spomen dom i Masovnu grobnicu. Na povratku s Ovčare posjetili su Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gdje su uz stručnoga vodiča saznali neke od potresnih činjenica vezanih za najveću masovnu grobnicu u Hrvatskoj.

ČLANOVI UTIB-a U VUKOVARU
U povratku obišli su Vodotoranj – simbol stradanja i otpora grada Vukovara.
U kasnim večernjim satima, puni dojmova i emocija vratili su se u Bjelovar.
PREDSTAVNIK UTIB-A NA OTVORENJU HRVATSKE KUĆE FILANTROPIJE U ZADRU

PREDSTAVNIK UTIB-A NA OTVORENJU HRVATSKE KUĆE FILANTROPIJE U ZADRU
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i zakladništvo otvorila je 01.10.2018. vrata Hrvatske kuće filantropije, resursnog centra za izobrazbu, razvoj i istraživanje filantropije u Republici Hrvatskoj u IMPACT centru u Zadru, Ulica dr. Franje Tuđmana 24b.

PREDSTAVNIK UTIB-A NA OTVORENJU HRVATSKE KUĆE FILANTROPIJE U ZADRU
Hrvatsku kuću filantropije svečano je otvorio mr.sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava i Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
U prvom dijelu svečanosti uzvanicima su se obratili upraviteljica Nacionalne zaklade, gđa Cvjetana Plavša-Matić, ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić, gđa Laura Djuragić iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj te g. Gerry Salole iz Europskog zakladnog centra iz Bruxellesa (European Foundation Centre).
Ministar Pavić je naglasio važnost filantropije za društveni razvoj, a upraviteljica Plavša-Matić je istaknula da se otvaranjem Hrvatske kuće filantropije osvještava važnost čovjekoljublja i zajednice te da je potrebno ulagati u društveni kapital zajednice kako bismo ju osnažili.

PREDSTAVNIK UTIB-A NA OTVORENJU HRVATSKE KUĆE FILANTROPIJE U ZADRU
U drugom su se dijelu događanja europski stručnjaci za razvoj filantropije i zakladništva, gđa Dominique Lemaistre iz Francuske, g. Ludwig Forrest iz Belgije, g. Gerry Salole te g. Colin Habberton iz Južnoafričke Republike osvrnuli na razvoj filantropije i zakladništva u Europi i svijetu. Panel je tematizirao razvoj filantropije i zakladništva u Europi i svijetu danas i u budućnosti, kroz teme: “Važnosti umrežavanja za filantropiju”, “Prekogranično doniranje – prilike i izazovi”, “Zajedničko tržište za filantropiju u Europi” te “Poduzetnička filantropija: mit ili stvarnost?”
Uzvanici su nakon otvorenja imali priliku razgledati prostor Hrvatske kuće filantropije te izložbu učeničkih radova zadarskih škola na temu filantropije.
Predstavnik UTIB-a bio je predsjednik T. Novosel s pratnjom.RIBOLOVCI UTIBA-A NA 8. MEĐUŽUPANIJSKOM NATJECANJU U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK

UDRUGA „BOLJE SUTRA“ KOPRIVNICA

Na poziv suradničke udruge “Bolje sutra” Koprivnica, na jezeru u Miholjancu, 30.09.2018. g. održano je 8. međužupanijsko natjecanje u ribolovu udicom na plovak. Takmičenje je provedeno ustaljenim pravilima a sudjelovalo je 30 ribolovaca iz 10 udruga.

Bolje sutra
Bolje sutra
Bolje sutra
Bolje sutra
Predsjednica Udruge domaćina gđa Marija Mraz i njeni suradnici dočekali su nas obilnim doručkom, osvježenjem na mjestima takmičenja te ručkom za svaku pohvalu. Ovakvim provođenjem neslužbenog dijela takmičenja, a koji je za svaku pohvalu, stavljeni smo u situaciju da si postavimo pitanje dali je tvrdnja o poslovičnoj podravskoj “šparnosti” uopće opravdana.
Naši takmičari opravdali su sudjelovanje jer je članica ekipe Zdenka Šorša nagrađena kao najuspješnija ribolovkinja, a član ekipe Vlado Benčak nagrađen je prigodnim nagradama za osvojeno treće mjesto kao pojedinac. Treći član ekipe Božidar Kranjec ovaj puta nije imao sreće i nije polučio očekivani rezultat. Bodovanja ekipa nije bilo iako je u pozivu za takmičenje navedeno i takmičenje ekipa.
Susret smo završili zahvalom domaćinu gđi Mariji Mraz i njenim suradnicima te nadom da se vidimo, ako ne prije onda na našem kupu sljedeće godine.TISKOVNA KONFERENCIJA POVODOM ZAVRŠETKA PROVEDBE PRVE GODINE TROGODIŠNJEG PROGRAMA

„JAVNOST – OSOBE S INVALIDITETOM – POLITIKA“

Održana je 27.09.2018. godine (četvrtak) s početkom u 11:00 h, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1. Program financira Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, nositelj programa je Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, a partner je Savez osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.

Javnost – osobe s invaliditetom – politika
Teme:
1. O projektu „Javnost – osobe s invaliditetom – politika“;
2. Ciljevi, aktivnosti i postignuti rezultati

Opći cilj: promicati sudjelovanje žena i mladih osoba s invaliditetom u javnom i političkom djelovanju na svim razinama.

Specifični ciljevi:
1. Izraditi analizu uključenosti žena i mladih osoba s invaliditetom u rad značajnih političkih stranaka na području Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske i lokalne (Grad Bjelovar) i područne (Bjelovarsko-bilogorska Županija) samouprave;
2. Vodstvima političkih stranaka ukazati na probleme žena i mladih osoba s invaliditetom te sklopiti sporazum o obvezi stranke da na izbornim listama za sljedeće izbore bude njihov predstavnik;
3. Osigurati predstavnicima korisnika (žena i mladih osoba s invaliditetom) sudjelovanje na tematskim sjednicama skupština Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije o osnivanju Povjerenstva za osobe s invaliditetom;
4. Sastaviti i poslati savezima OSI i Saboru RH Deklaraciju o potrebi izmjena izbornog zakonodavstva i osiguranju uvjeta za elektroničko glasovanje;
5. Informirati i senzibilizirati javnost za ovo područje djelovanja žena i mladih osoba s invaliditetom (okrugli stolovi, tribine, radionice i sastanci).

U drugoj godini provedbe dodat ćemo još jedan specifični cilj:
6. Na temelju realnih potreba OSI na našemu području, dobrih poslovnih praksi i relevantnih dokumenata, utvrditi okvire projekta „Izgradnje Centra za osobe s invaliditetom u Bjelovaru“ kako bi ga mogli napisati i prijaviti za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 2014. -2020. godine.
Više na:
http://www.utib.hr/invalidi-dogadjaji/centar_za_osobe_s_invaliditetom_bjelovar_cosib/

Partner na projektu:
- Savez osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH

Javnost – osobe s invaliditetom – politika
Sudionici:
1. Predstavnici Grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalnu skrb Bjelovar;
2. Predstavnici političkih stranaka: Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske demokratske zajednice;
3. Članovi upravnih tijela i zaposlenici Udruge.17. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

U okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je 17. evaluacija rada osobnih asistenata.

17. Evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluacija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u utorak, 18. rujna 2018. godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1.

Evaluacija služi za vrednovanje i procjenu učinka, utjecaja, isplativosti, određene aktivnosti, skupa aktivnosti, projekta, programa i ostalih društvenih intervencija, a cilj evaluacije je povećanje kvalitete pruženih usluga.

17. Evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluacija je namijenjena četrnaestero osobnih asistenata.

Evaluaciju su proveli:
1. Tomislav Novosel, prof., voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra, koordinatorica projekta
3. Ivana Toncer, bacc. oec., edukatorica/evaluatorica projekta.

Teme:
1. osvrt na proteklih mjesec dana
2. praćenje rada osobnih asistenata
3. plan korištenja godišnjih odmora OA
4. evaluacija rada osobnih asistenata.

Sudionici:
- osobni asistenti
- zaposlenici na projektnim aktivnostima.5. NACIONALNA KONFERENCIJA I SIMPOZIJ O RIJETKIM BOLESTIMA

5. Nacionalna konferencija i simpozij o rijetkim bolestima s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog društva za rijetke bolesti Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, održana je 21. i 22. 9. 2018. u Zagrebu, u Hotelu Panorama.

5. Nacionalna konferencija i simpozij o rijetkim bolestima
Ovo je jedinstveni događaj u Republici Hrvatskoj koji okuplja sve neposredne dionike koji su uključeni u liječenje i skrb osoba oboljelih od rijetkih bolesti – liječnike, medicinske stručnjake, zdravstvene djelatnike, medicinske sestre, socijalne radnike, predstavnike udruga, pacijenata i predstavnike javnog zdravstvenog i socijalnog sustava. Cilj konferencije i simpozija je širenje znanja i razvijanje međusektorske suradnje te uključivanje svih koje dotiče pitanje rijetkih bolesti u zajedničku komunikaciju i djelovanje.
Rijetke bolesti posljednjih su dvadeset godina istaknute kao važno javnozdravstveno pitanje u zemljama Europe. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj ima oko 250.000 oboljelih od rijetkih bolesti. To je, ukupno gledajući, veliki broj, no riječ je o heterogenoj skupini pojedinih rijetkih stanja od kojih mnoga zahvaćaju tek nekoliko desetaka oboljelih. S obzirom na to da su rijetke, malo je stručnjaka a i šire javnosti upoznato s njihovim kliničkim tijekom, mogućnostima dijagnostike, liječenja i prevencije.

5. Nacionalna konferencija i simpozij o rijetkim bolestima
5. Nacionalna konferencija i simpozij o rijetkim bolestima
Konferencija i simpozij o rijetkim bolestima organizira se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Sudionici: Tomislav Novosel s pratnjomTISKOVNA KONFERENCIJA POVODOM POČETKA PROVEDBE PROJEKTA „54 + KULTURA“

Dana 20. rujna 2018. godine (četvrtak) održana je tiskovna konferencija povodom početka provedbe projekta „54 + Kultura“ sa početkom u 10:00 sati, u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar. Nositelj projekta je Udruga tjelesnih invalida Bjelovar dok je projekt odobren u okviru natječaja „Umjetnost i kultura 54+“.

54 + Kultura
Teme:
1. Cilj projekta, očekivani rezultati i održivost

Cilj projekta obuhvaća socijalno uključivanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba s invaliditetom starijih od 54 godine kroz aktivnu participaciju u kulturno-umjetničkim aktivnostima, uključujući glazbene (zbor) i literarne radionice za članove Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.
Projekt „54 + Kultura“ traje 12 mjeseci od 23.07.2018. do 22.07.2019. godine. 
U sklopu projekta provode se glazbene radionice (zbor) srijedom u 17:00 sati pod vodstvom gospodina Gorana-Krune Kukolja te literarne radionice petkom u 14:00 sati pod vodstvom gospođe Đurđe Vučetić. Radionice se provode u prostorijama Udruge, Gundulićeva 1, Bjelovar. Također, predviđena su dva javna nastupa unutar godine dana te nekoliko posjeta kazalištu i kulturno-umjetničkim institucijama.

54 + Kultura
54 + Kultura
54 + Kultura
54 + Kultura
54 + Kultura
Ovom prilikom pozivamo članove da se uključe u rad glazbene (zbor) i literarne radionice.

Sudionici:
1. Predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije;
2. Predstavnici Centra za socijalnu skrb Bjelovar i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje;
3. Korisnici – članovi Udruge;
4. Članovi upravnih tijela i zaposlenici Udruge.RIBOLOVCI UTIBA-A NA NATJECANJU U RIBOLOVU ZA OSOBE S INVALIDITETOM - “BUDAKOVAC 2018.”

Na poziv Udruge osoba s invaliditetom Virovitica, 16.09.2018. godine naša ribolovna ekipa sudjelovala je na takmičenju lova ribe udicom na plovak. Takmičenje je održano u prekrasnom ambijentu na toku rijeke Drave u Budakovcu. Dolaskom pozvanih ekipa, po obavljenim pripremama kao i obilnim doručkom, takmičenje za započelo ustaljenim protokolom.

Budakovac 2018.
Budakovac 2018.
Po završetku takmičenja i vaganjem ulovljene ribe koja je vraćena u rijeku, povratkom u dom proglašeni su pobjednici. Pobjednička ekipa kao i najbolji pojedinac bili su iz udruge “Bolje sutra” iz Koprivnice.

Naša ekipa bila je četvrta od ukupno osam ekipa, a naš član Božidar Kranjec osvojio je drugo mjesto u pojedinačnom plasmanu.
Zahvalom domaćinu na pozivu i gostoprimstvu , doručak i ručak, te nadom da se nagodinu vidimo i kod nas, vratili smo se u Bjelovar.

Budakovac 2018.
Ekipa: voditelj kluba, Vlado Benčak, Božidar Kranjec (2-mjesto pojedinačno) i Antun Oremović – članovi ekipe

Budakovac 2018.TISKOVNA KONFERENCIJA POVODOM POČETKA PROVEDBE PROJEKTA

„POVEĆANJE DOSTUPNOSTI USLUGA ZA STARIJE OSOBE S INVALIDITETOM“

Održana je 14.09.2018. godine (srijeda) s početkom u 12:00 h, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tiskovna konferencija
Teme:
1. Ciljevi projekta, aktivnosti i očekivani rezultati

Opći cilj projekta je povećanje kvalitete života starijih osoba te osiguranje mobilnosti i neovisnosti, posebice osobama koje koriste pomagala (štap, kolica), a sve to s ciljem zadržavanja u vlastitome domu.
Specifični ciljevi:
− poboljšati mobilnost starijih i slabo pokretnih osoba s ciljem ostanka u svojem domu
− osigurati prijevoz starijim osobama do liječnika i bolnice te do institucija koje pružaju javne usluge
− osigurati prijevoz članovima Udruge i građanima kako bi sudjelovali u aktivnostima Udruge
− provoditi aktivnosti usmjerene podizanju kvalitete življenja starijih osoba.

Tiskovna konferencija
Najzastupljenija vrsta aktivnosti koja se provodi u projektu je prijevoz starijih osoba s invaliditetom.

Partner na projektu:
- Centar za socijalnu skrb Bjelovar

Sudionici:
1. Predstavnici lokalne i regionalne uprave i samouprave;
2. Predstavnici partnera – Centra za socijalnu skrb Bjelovar;
3. Članovi upravnih tijela i zaposlenici Udruge.TISKOVNA KONFERENCIJA POVODOM POČETKA PROVEDBE PROJEKTA „S POMOĆNIKOM DO USPJEHA“

Dana 12. 9. 2018. godine (srijeda) sa početkom u 12:00 h, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, održana je tiskovna konferencija povodom početka provedbe projekta „S pomoćnikom do uspjeha“ financiranog od strane Ministarstva za znanost i obrazovanje Republike Hrvatske.

S pomoćnikom do uspjeha
Teme:
1. O projektu „S pomoćnikom do uspjeha“, potpisivanje Ugovora o radu s pomoćnicima;
2. Uručenje polovnih, doniranih računala članovima UTIB-a.

Opći cilj projekta je učenicima s teškoćama u razvoju, koji su uključeni u osnovnoškolske i srednjoškolske programe u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, osigurati pomoćnike u nastavi te im pomoći u svladavanju nastavnog plana i programa škole koju pohađaju.
Specifični ciljevi:
1. Učenicima s teškoćama u razvoju (4) u osnovnim školama osigurati pomoćnike u nastavi (4)
2. Učeniku s teškoćama u razvoju (1) u srednjoj školi osigurati pomoćnika u nastavi (1)
2. Osnažiti roditelje i ostale sudionike u procesu te ih upoznati s njihovim zakonskim pravima i obvezama
3. Snažno upozoriti osnivače škola (Gradove i Županiju) na zakonsku obvezu organizacije i financiranja ovoga instituta.

S pomoćnikom do uspjeha
Ciljana skupina su učenici s teškoćama u razvoju koji pohađaju osnovne i srednje škole čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija te njihovi pomoćnici u nastavi
Krajnji korisnici su: učenikova okolina – obitelj, rodbina, učitelji, razredni kolektiv.
Mjesto provedbe je grad Bjelovar, grad Čazma, općina Rovišće i općina Ivanska.

Partneri:
1. OŠ Ivanska;
2. OŠ Čazma;
3. OŠ Rovišće;
4. Obrtnička škola Bjelovar. 

Ovom prigodom potpisani su Ugovori o radu na određeno vrijeme sa pomoćnicima u nastavi (5).

Odlukom Izvršnog odbora članu Udruge Mladenu Rajkoviću iz Bereka, donirano je ispravno, rashodovano računalo.

Također, član Udruge donirao je svoje polovno ispravno računalo članovima Udruge iz Šimljane Đurđici Crkvenac i Anđelku Petričeviću.

S pomoćnikom do uspjeha
Sudionici:
1. Osnivač – Bjelovarsko-bilogorska županija;
2. Ravnatelji – predstavnici partnera;
3. Centar za socijalnu skrb Bjelovar i Hrvatski zavod za zapošljavanje;
4. Pomoćnici u nastavi;
5. Učenici i roditelji;
6. Članovi upravnih tijela i zaposlenici Udruge.CENTAR ZA OSOBE S INVALIDITETOM BJELOVAR – COSIB

U utorak, 11.09.2018. u prostorijama Udruge invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, 43000 Bjelovar, održan je pripremni sastanak za Okrugli stol na temu izgradnje Centra za osobe s invaliditetom u Bjelovaru.

Sudionici sastanka: zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, pročelnica UO za gospodarstvo Sonja Novak, djelatnica grada Bjelovara Andrea Posarić, direktorica Tehnološkog parka Bjelovar Ivana Jurković Piščević, predstavnik Udruge za autizam Bjelovar Mario Milašinović, voditelj Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar Mario Blaha, predstavnica Udruge Bjelovarski leptirići Sanja Vidović, predsjednik Sportskog saveza Bjelovar Ratko Kovačić, predsjednik UIB Tomislav Novosel, član IO UTIB Vlado Benčak, djelatnice UTIB Monika Polančec i Ivana Toncer.

Centra za osobe s invaliditetom Bjelovar
Za pripremu sastanka sudionicima su poslani sljedeći dokumenti: 1. Obrazac za prijavu projekta; 2. Idejni projekt Centra; 3. Rezultati javnoga poziva-socijalna infrastruktura; 4. Odgovor iz Ureda predsjednice; 5. Odgovor Ministarstva državne imovine

Također, sudionicima su obrazložene dosadašnje aktivnosti Udruge invalida Bjelovar kako slijedi:
1. 2014. godine Ministarstvu socijalne politike i mladih podnijeli smo 1. Obrazac za prijavu projekta
2. U prilogu smo dostavili 2. Idejni projekt – prostorno-programska studija;
3. U pripremi i ostalim aktivnostima uključeni su Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija;
4. Odgovor MSPM-a je: 3. Rezultati javnoga poziva-socijalna infrastruktura;
5. Na problem Državnoga zemljišta, na kojemu bi se gradio Centar, ukazali smo i Predsjednici Republike za vrijeme njenog boravka u našoj Županiji - http://utib.hr/invalidi-dogadjaji/chlanovi_utib_a_na_prijemu_kod_predsjednice/
6. Predsjednica se, u skladu sa svojim ovlastima, aktivno uključila u proceduru 4. Odgovor iz Ureda predsjednice;
7. Slijedio je 5. Odgovor Ministarstva državne imovine.

Sudionici su e-mailom zamoljeni da za predmetni sastanak prouče priložene dokumente i „Dobru praksu“ drugih sredina:
• Sv. Ivan, Zelina: http://www.udruga-srce-zelina.hr/hr/
• Knin: http://www.uosisb-knin.hr/index.php
• Sloboština, Zagreb: http://www.crzagreb.hr/hr/podruznice/slobostina/
• Koprivnica:  http://www.podravsko-sunce.hr/
• Slovenija: http://www.soncek-maribor.si/drutvo-sonek.html
• Austrija: http://www.mosaik-web.org/
• Mađarska: http://utib.hr/invalidi-dogadjaji/studijsko_putovanje_madjarska_03_04102011_godine/

Centra za osobe s invaliditetom Bjelovar
Predloženo je da se ove jeseni održi Okrugli stol na kojemu bi se, na temelju realnih potreba OSI na našem području, dobrih poslovnih praksi i relevantnih dokumenata, utvrdili okviri ovoga projekta kako bi ga mogli napisati i prijaviti za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 2014. -2020. godine.
Od svih sudionika očekuje se da aktivno sudjeluju u organizaciji Okruglog stola i da na taj način dadu svoj obol dobrom rješenju.RADIONICA ZA USPJEŠNU PROVEDBU PROJEKATA U OKVIRU NATJEČAJA „UMJETNOST I KULTURA 54+“

Dana 30. kolovoza 2018. godine (četvrtak) Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva organizirala je u Zagrebu, hotel Dubrovnik, Gajeva 1 radionicu o provedbi svim organizacijama kojima su odobrene podrške za provedbu projekata u okviru natječaja „Umjetnost i kultura 54+“.

Umjetnost i kultura 54+
Natječaj „Umjetnost i kultura 54+“ je proveden u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.
Specifični ciljevi su poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, povećanje vidljivosti starijih osoba i prepoznavanje njihovih potencijala u svrhu veće socijalne uključenosti te jačanje kapaciteta kulturnih djelatnika i umjetnika za rad usmjeren na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine.

Aktivnostima projekta radnoga naziva „54+Kultura“ želimo postići aktivnu participaciju u kulturno-umjetničkim aktivnostima, uključujući glazbene (zbor) i literarne radionice za članove Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Umjetnost i kultura 54+
U ime Udruge, na radionici je sudjelovala voditeljica projektnih aktivnosti „54 + Kultura“ Ivana Toncer, bacc. oec.

Ovom prilikom pozivamo članove da se uključe u projektne aktivnosti i obogate umjetnički i društveni segment kako osobnog tako i života zajednice.

TISKOVNA KONFERENCIJA

Povodom nastavka provedbe druge godine trogodišnjeg programa (2017. do 2020.) ,,Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”, usmjerenog prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalnog uključivanja korisnika, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, održanaje u petak 31.08.2018. godine u 12,00 sati, u prostorijama udruge, I. Gundulića 1, Bjelovar.

Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
Teme: 1. Osvrt na postignute rezultate u prvoj godini provedbe

U razdoblju provedbe druge godine programa od 01.06.2017. do 31.05.2018. u potpunosti su ostvareni Opći cilj i Posebni ciljevi programa.
Posebno naglašavamo:
- Završetak akcije „Adrianin korak“ – prikupljanje sredstava za fizikalnu terapiju i neurorehabilitaciju robotikom (više na http://utib.hr/invalidi-akcija6/) gdje je od planiranih 133.200,00 kn prikupljeno 119.654,62 kn što je, uz popust klinike dostatan iznos. 
Hvala donatorima na pomoći!

- Podjela vozačkih dozvola „B“ kategorije – troje članova udruge, nakon liječničkog pregleda apsolviralo je predavanja i položilo ispite za stjecanje vozačke dozvole „B“ kategorije više na http://utib.hr/invalidi-dogadjaji/pocetak_osposobljavanja_kandidata_razlicitog_stupnja_tjelesnog_invaliditeta/
Čestitamo Marku Mišiću, Valentini Kuzmek i Ines Seleš!

Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
2. Ciljevi projekta, aktivnosti i očekivani rezultati u drugoj godini provedbe
- Opći cilj programa: razvoj alternativnih inovativnih usluga s ciljem prevencije institucionalizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom, te povećanje kvalitete njihova života.
- Posebni ciljevi su:
1. Djeca i mladi – ostati u svojim obiteljima, pohađati školu u mjestu stanovanja, završiti škole i fakultete koji osiguravaju konkurentnost na tržištu rada;
2. Odrasle osobe, zaposleni i nezaposleni koji bi htjeli raditi – da se zaposle i da što duže rade;
3. Starije osobe s tjelesnim invaliditetom – samostalno kretanje u zajednici, samostalnost i neovisno življenje.

Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
Sudionici:
1. Predstavnici partnera – Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Centar za socijalnu skrb Bjelovar;
2. Predstavnici Zavoda za zapošljavanje;
3. Predstavnici korisnika;
4. Članovi upravnih tijela i zaposlenici udruge;
5. Sredstva javnoga priopćavanja.

ČLANOVI UTIB-A NA VIII. RAPSKOM PLIVAČKOM MARATONU

U subotu, 25. kolovoza, u 9 sati na Rabu se osmi put zaredom održao plivački maraton za osobe s invaliditetom „Srcem protiv barijera 2018.“ Riječ je o maratonu čiji je pokretač književnik i novinar s rapsko–zagrebačkom adresom, jedan od značajnijih promotora i boraca za prava osoba s invaliditetom, Krešimir Butković.

Srcem protiv barijera 2018.
Sudionici maratona i ove su godine, vođeni motom jednakih mogućnosti za sve, plivali dionicu Vodenča–Dolin–Vodenča u Barbatu kako bi pružili potporu osobama s invaliditetom te skrenuli pozornost javnosti na njihov položaj i potrebe te glavne zapreke za njihovu socijalnu uključenost.

Srcem protiv barijera 2018.
Maraton su svojim sudjelovanjem u organizaciji podržali Udruga invalida kvarnerskih otoka iz Punta, Udruga za promicanje kulture življenja – Komin Barbat,Turistička zajednica Grada Raba, Grad Rab, te gradonačelnik Nikola Grgurić.

Na maratonu sudjelovale su osobe s i bez invaliditeta, a valja izdvojiti: udruge osoba s invaliditetom iz Velenja (Slovenija), Zagreba, Bjelovara, Zadra, Rijeke, Srpskog paraolimpijskog komiteta, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom, brojni sportaši, uvaženi gosti, Rabljanke i Rabljani i njihovi prijatelji.

Srcem protiv barijera 2018.
Srcem protiv barijera 2018.
Srcem protiv barijera 2018.
Za Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar nastupili su: Šarić Jozo, Šarić Filip (pratnja), Mišić Marko, Mišić Ilija (pratnja), Zima Josip, Zima Plentaj Marija (pratnja), Gluhak Tajana, Vjekoslav Zeko, Novosel Tomislav, Novosel Slava (pratnja) i vozač Dražen Horvat.
MARTINA CRKVENAC OSVOJILA MEDALJE U DUBLINU

Irski Dublin bio je od 13. do 19. kolovoza domaćin Europskog prvenstva u plivanju za osobe s invaliditetom na kojemu je nastupalo 400 plivača iz 37 zemalja, među kojima i naša članica Martina Crkvenac.

Martini je to prvo Europsko prvenstvo.
Plivala je 50 m u kraul i 100 m u slobodnoj, prsnoj i delfin disciplini.
Osvojila je 7. mjesto na 100 u prsnoj i delfin disciplini, 10.mjesto na 50 m u kraul disciplini i 15.mjesto na 100 m u slobodnoj disciplini.

Martina Crkvenac
Hrvatska reprezentacija okitila se jednom zlatnom medaljom i to je osvojio Dino Sinovčić iz pk Cipal iz Splita.

Za Martinu je ovo najveće natjecanje do sad. Želje i snovi joj se ostvaruju uz puno truda,rada i odricanja te dolaze i rezultati. Uspješno je završila Opću gimnaziju sa vrlo dobrim uspjehom i upisala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Martina Crkvenac
Martina, od srca čestitamo!Stranica 2 od 31 // <  1 2 3 4 >  Last »