Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

AKTIVNOSTI LITERARNE RADIONICE UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Voditeljica Literarne radionice Višnja Jeličić

16.03.2023. u 19 sati, na Studijskom odjelu Narodne knjižnice “Petar Preradović”, održano je predavanje “Zdravlje žene nakon 40-e: gubim li razum ili samo hormone?”.
Predavanje je bilo namijenjeno svim ženama iznad 40-tih, ali i drugima koje su i ranije doživjele promjene u svojem tijelu i osjetile neke od simptoma koji se javljaju u tom razdoblju života.

image

Kroz predavanje, Alma Bunić, specijalistica nutricionizma i Marijana Jurković, instruktorica joge, obuhvatile su teme: kako sve počinje, koji su najčešći simptomi, a koji manje poznati. Što nam se točno događa u tijelu s estrogenom i progesteronom, kako si možemo pomoći kroz prehranu i dodatke, koliko i kako vježbati, te koliko je važna mentalna higijena i podrška zajednice.

image

Predavanje je izazvalo veliki interes građana, što je potvrđeno prepunom dvoranom posjetitelja, među kojima su bile i članice UTIB-a.
17.03.2023. u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” na Studijskom odjelu, održano je predavanje pod nazivom “Kako voljeti sebe, unatoč svemu”. Predavanje je održala Sandra Mihelčić Franulić, psihijatrica i psihoterapeutkinja, koja je završila Medicinski fakultet u Rijeci, te specijalizirala psihijatriju u KBC Zagreb. U predavanje nas je nadahnutim riječima uvela knjižničarka Irena Rašo, istaknuvši kako je pojačani interes za posudbu knjiga tematskog sadržaja, bio inspiracija za organiziranje ciklusa predavanja sadržaja kako pomoći sebi.

image

Polaznici su upoznati s nekima od tehnika samopomoći, te su u praktičnom dijelu pokušali i savladati te tehnike.

image

image

Iz UTB-a Predavanju su prisustvovali Snježana i Ivanka Marić, Adriana i Ankica Krog, Ljiljana Metzner, Monika Polančec i Višnja Jeličić.

21.03.2023. povodom Svjetskog dana poezije, u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ izloženi su radovi članova Literarne radionice Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.
Narodna knjižnica „Petar Preradović“, ponudila nam je prostor za izlaganje literarnih radova povodom Svjetskog dana poezije. Zadovoljstvo je imati izvrsnu suradnju s knjižničarkom Irenom Rašić, kao i doživjeti susretljivost mlade djelatnice Knjižnice Marije Ježić, koja je svojim znanjem, sugestijama i radom pomogla da se uredi pano s izlošcima.
Izloženi su radovi Javorke Pangerčić, Adriane Krog, Draženke Gadanac, Monike Polančec i Luciana Bosanca, koji je pišući poeziju na engleskom jeziku, pokazao i rezultate sudjelovanja u tečaju engleskog jezika koji organizira Udruga tjelesnih invalida Bjelovar.
Želja nam je u dogledno vrijeme, u Studijskom odjelu Knjižnice izložiti bogatstvo stvaralaštva članova Literarne radionice, ali i ostalih članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

BESPLATNO ONLINE SAVJETOVANJE – FINANCIJE UDRUGA

28.02.2023. od 10.00 do 14.00 održano je online savjetovanje udruga u području financija udruga u sklopu Programa regionalnog razvoja civilnoga društva koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Vodila ga je gđa Adriana Stanivuk.

image

Teme koje su obrađene:
• Putni nalozi
• Blagajna
• Vođenje financija udruga
• Ostala pitanja

image

Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, u online savjetovanju sudjelovala je Nada Bilek.

image

GOSTOVANJE MLADENA MEDAK-GAGE U KULTURNOM CENTRU ROVIŠĆE

image

image

Dana 10. ožujka 2023. u Kulturnom centru Rovišće nastupio je komičar Mladen Medak Gaga, u autorskoj predstavi “Kajbare zaglazbancije & politikancije”, kabaretskog tipa s elementima stand up komedije. Gaga na sebi svojstven, humorističan način kroz igru i pjesmu progovara o svakodnevnim dilemama i problemima malog čovjeka. Predstavu je do sada izveo oko 120 puta u mnogim gradovima, a već 9 godina ju izvodi u Histrionima.

image

U prepunoj dvorani Kulturnog centra Rovišće predstavu su pratili i članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Mirjana i Vlado Benčak, Ankica i Adriana Krog, Dragan Pavić i Višnja Jeličić.

OBILJEŽAVANJE DANA RIJETKIH BOLESTI

28.veljače 2023. u Bogovićevoj ulici u Zagrebu, od 12 do 14 sati, kraj skulpture ‘prizemljenog sunca’ održano je tradicionalno druženje s građanima, suradnicima i predstavnicima institucija i medija te su podijeljeni informativni i edukativni materijali.

image

„Jedan doktor je svojim studentima objasnio kako su rijetke bolesti poput zebre jer kada čujemo zvuk kopita, svi ćemo prvo pomisliti na konja, a ne na zebru.
Tako je zebra u svijetu postala simbol oboljelih od rijetkih bolesti! No, poveznica ima još – kako zebrama pruge pomažu u mimikriji, tako i rijetke bolesti često ostaju prikrivene, izgledaju poput drugih bolesti pa točnoj dijagnozi najčešće prethodi nekoliko pogrešnih.“
Zbog opisane simbolike, kao tema ovogodišnje kampanje odabrana je zebra, te se je moglo aktivno uključiti i pokazati svoje ‘prugice’ i svoje ‘zebrice’.

image

Kampanja je uključila medijsku kampanju u gradu Zagrebu - city lights i city bilboard s plakatima, gostovanja u tv i radioemisijama na temu rijetkih bolesti te kampanju na društvenim mrežama.

image

U provedbu kampanje bile su uključene brojne škole s područja cijele Hrvatske koje čine mrežu podrške učenicima oboljelim od rijetkih bolesti.
Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, kampanji se je pridružio predsjednik Tomislav Novosel, prof. s asistenticom.

image

„MEKSIKO“ PUTOPISNO PREDAVANJE MARTINE HAUTMAN MATIJAŠ

Martina Hautman Matijaš rođena je u Bjelovaru. Završila je Opću gimnaziju i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu. Zaposlena je kao pedagoginja u V. osnovnoj školi Bjelovar i vlasnica je Mandala joga studija.  Obožava putovati i posjetila je tridesetak zemalja.
Svaki kraj našeg planeta ima svoju energiju – Azija je divlja, Afrika spora, Kanada ljubazna, a Meksiko? Meksiko je divan! Bučan, plesan, mirisan, strpljiv! Meksiko je veliki učitelj. Još kad u njega stigneš s djecom, ali bez prtljage koju si ponio, s letom koji kasni, zatvorenim trgovinama, ali mjesec koji gledaš najveći je i najljepši koji si ikada vidio. Shvatiš odmah – ovo će biti nešto posebno. I gledaš sebe kako putujući rasteš…

image

Kroz zanimljivu prezentaciju Martine Hautman Matijaš, doživjeli smo djelić Meksika kako je u kratkom opisu i sama napisala: „Meksiko je divan! Bučan, plesan, mirisav, strpljiv. Meksiko je veliki učitelj“.

image

Prepuna dvorana studijskog odjela knjižnice, gdje su bili prisutni i predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar te članovi literarne radionice, svjedoči o interesu i potrebi za ovakvim prezentacijama, što je sasvim u skladu s tvrdnjom Martine Hautman Matijaš: „Putovanja otvaraju oči!“.

image

ČLANOVI UTIB-a NA PREDSTAVLJANJU ROMANA ZA DJECU I MLADE

Dana 17.02.2023. godine (petak) Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar u dva termina ugostila je mladu splitsku autoricu koja je održala predstavljanje problemskih romana za djecu, tinejdžere i mlade. Riječ je o djelima Magdalene Mrčela.

image

Na prvom susretu s autoricom u 12:00 sati na Dječjem odjelu knjižnice predstavljen je roman za osnovnoškolsku djecu “Kako je Flegmarin postao kapetan”. Radi se o njenom romanu prvijencu koji je pobijedio na natječaju Zvonko Todorovski 2017. godine kao najbolji neobjavljeni roman za djecu i mlade.

Drugi susret održan je na Studijskom odjelu u 19:00 sati gdje je Magdalena Mrčela govorila o svojim djelima za mlade.

image

Predstavljanu romana za djecu i mlade u terminu od 20:00 sati sudjelovale su članice UTIB-a Ljiljana Mecner i voditeljica literarne radionice Udruge Višnja Jeličić.

PREDSTAVLJANJE ROMANA „IDENTITET“

U NARODNOJ KNJIŽNICI „PETAR PRERADOVIĆ“

Dana 10.02.2023. godine (petak) s početkom u 19.00 sati na Studijskom odjelu Narodne knjižnice „Petra Preradović“ predstavljen je roman „Identitet“ Tihane Petrac Matijević.

image

Roman „Identitet“ nagrađen je na premijernom izdanju natječaja Društva hrvatskih književnika „Korzo slova“ za najbolju neobjavljenu knjigu Sisačko-moslavačke županije u 2020. godini. Djelo prati život glavne junakinje Ide Novak koja nakon traumatičnog događaja razvija bipolarno ponašanje te nastoji odgovoriti na pitanje tko je zapravo ona. Sve to vidljivo je i iz recenzije predsjednika Ogranka DHK SMŽ Siniše Matasovića.
Roman se uz osnovnu psihološku temu bavi prikazom društvene zbilje u suvremenoj Hrvatskoj, te prikazuje neke aspekte života u našoj zemlji. U njemu ima elemenata ljubavnoga romana, kako bi priča dobila na dinamičnosti i kako bi radnja romana bila napetija.

image

U ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, prisustvovale su članice udruge Višnja Jeličić i Nada Jurković.

POTVRDA ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA (UTIB-A) ZA LICENCIRANJE NK BJELOVARA ZA 2023./2024.

U petak, 10.02.2023. godine, na poziv tajnika Nogometnog saveza Bjelovar Željka Pavlovića, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel, prof. i voditeljica ureda /koordinatorica Nada Bilek, obišli su novoizgrađeni stadion.

image

image

Utvrdili su da su Infrastrukturni kriteriji na stadionu zadovoljeni te je predsjednik Tomislav Novosel, prof. potpisao POTVRDU:

image

Pozivamo sve članove osoba s invaliditetom da s djecom, obiteljima i prijateljima posjete događaje na stadionu!

Više o stadionu i događajima na: https://nkbjelovar.hr/

image

INTERAKTIVNA KREATIVNA RADIONICA S POTENCIJALNIM PRIJAVITELJIMA CERV PROGRAMA U ZAGREBU

Koju je organizirao Ured za udruge Vlade RH, kao Nacionalna kontakt točka programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021. – 2027., 09.02.2023. od 9:30 do 15:30 sati u Kući Europe, A. Ceasarca 4-6., 10000 Zagreb.

image

image

Program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme - CERV), najveći je program u povijesti Europske unije namijenjen zaštiti i promicanju prava i vrijednosti ugrađenih u temeljne Ugovore i Povelju EU-a o temeljnim vrijednostima: demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti, jednakosti, borbe protiv svih oblika nasilja, zajedničke europske povijesti i dobrog upravljanja. Novi, centralizirani program pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane, Prava, jednakost i građanstvo i DAPHNE, a posvećen je izgradnji demokratskije Europe i podizanju svijesti građanki i građana o pravima i vrijednostima Unije kroz financijsku podršku neprofitnom i javnom sektoru.
U financijskom razdoblju 2021.-2027., predviđeni proračun CERV programa iznosi 1,5 milijardi eura, a bit će raspodijeljen na 4 tematske cjeline: 1) Vrijednosti Unije; 2) Jednakost, prava i rodna ravnopravnost; 3) Uključenost i sudjelovanje građana; 4) Daphne - borba protiv svih oblika nasilja.

image

Ured za udruge Vlade RH djeluje kao nacionalna kontakt točka CERV programa, zadužena za informiranje i educiranje o Programu, jačanje njegove vidljivosti u Republici Hrvatskoj te pružanje tehničke podrške prijaviteljima i provoditeljima projekata.

image

Iz UTIB-a u radu radionice sudjelovali su Katarina Pospišil, Višnja Jeličić, Božica Pečar, Nada Bilek i Tomislav Novosel.

TISKOVNA KONFERENCIJA

TISKOVNA KONFERENCIJA

povodom početka provedbe druge godine dvogodišnjega programa usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom:


ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSI!

financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, održana je u ponedjeljak, 06.02.2023. godine u 12,00 sati, u prostorijama Udruge, I. Gundulića 1, 43000 Bjelovar.

image
image

Teme:
1. Ciljevi, očekivani rezultati i održivost projekta; Predsjednik udruge Tomislav Novosel, prof. pozdravio je sudionike:
- Osobni asistenti;
- Članovi upravnih tijela, zaposlenici i volonteri udruge;
- Projektni tim;
- Predstavnici partnera (Grad Bjelovar, BBŽ, ZZSR, HZZ);
- Sredstva javnoga priopćavanja.
Posebno je pozdravio saborskog zastupnika i gradonačelnika Grada Bjelovara Daria Hrebaka i ravnateljicu ZZSR-a Danielu Popović.

Naglasio je: vrijednost projekta: 168.585,89 €; period provedbe: od 01.01. do 31.07.2023.; broj sudionika: osobni asistenti – 29, korisnici – 29, ostali izvršitelji – 5. 

2. Projektantica Tea Bošnjak, bacc. oec. i voditeljica ureda i koordinatorica projekta Nada Bilek izložile su ciljeve, očekivane rezultate i održivost projekta.

3. U ime UTIB-a, ugovore o radu između UTIB-a i osobnih asistenata potpisao je predsjednik Tomislav Novosel, prof.

image

Na kraju, gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je:
- Da podržava inicijativu za provedbu akcije: „Grad Bjelovar – prijatelj ranjivih skupina (majke s kolicima i malom djecom, starije osobe slabije pokretljivosti, osobe s invaliditetom u kolicima)“, posebno prilikom uređenja Korza.

image

- U vezi akcije “I mi i vi – za kombi svi!”, 200 tisuća kuna će Grad donirati za kombi tako da sve ono što ćete s nama dogovoriti, što je realno u nekim okvirima, to će tako biti! 

NASTAVAK LOGOPEDSKIH VJEŽBI U OKVIRU TROGODIŠNJEG PROGRAMA

Provedbom treće godine trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih s tjelesnim invaliditetom“ financiranog od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar ostvarila je suradnju sa logopedskim kabinetom „Demosten“ iz Bjelovara, Blagoja Berse 1/26, Bjelovar te time posvetila posebnu pažnju djeci i mladima s tjelesnim invaliditetom u osnovnoškolskom obrazovanju s ciljem prevencije institucionalizacije i povećanja socijalnoga uključivanja u zajednicu.

image

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar trenutno ima jednu članicu koja, uz podršku majke i obitelji, polazi tretmane logopedskih vježbi, prema dogovorenom terminu, u kabinetu „Demosten“. Kako sa djetetom tako i sa roditeljima, radi se na shvaćanju i poimanju problema te kako roditeljima, dati nadu da ishod pozitivno utječe na obiteljsku dinamiku. 

TERETANA ZA OSI PONOVNO OTVARA SVOJA VRATA

Dana 26.01.2023. godine (četvrtak) u suradnji s predstavnicima Grada Bjelovara i Bjelovarskog sportskog saveza, otvorena je teretana namijenjena svim osobama s invaliditetom, a prvenstveno osobama s invaliditetom koje koriste invalidska kolica pod stručnim vodstvom licenciranih voditelja i trenera za OSI Dražena Družinca i Višnje Družinec.

image

Svi članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar zainteresirani za vježbanje u teretani mogu se javiti u Udrugu radi dogovora i detaljnih informacija.

image

UTIB NA PRVOJ SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA HSUTI-A

Dana 11. siječnja 2023. u prostorijama HSUTI-a u Šoštarićevoj 8 u Zagrebu održana je Prva sjednica Predsjedništva HSUTI-a na kojoj je sudjelovao predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel, prof.

image

image

Na Sjednici su odrađene sve točke dnevnog reda, a o Sjednici postoji Zapisnik.

1. Usvajanje Dnevnog reda
2. Usvajanje Zapisnika treće sjednice Predsjedništva HSUTI održane 24. listopada 2022. godine
3. Zapisnik i odluke Redovne godišnje skupštine HSUTI održane u prosincu 2022.
4. Podjela €-konvertera za udruge članice
5. Razno

Predsjednica HSUTI:
Jozefina Kranjčec

POTPISIVANJE ANEKSA UOR-u OSOBNIH ASISTENATA

04.01.2022. godine s početkom u 13:00 sati u prostoriji UTIB-a održano je potpisivanje novih aneksa UOR-u za uslugu osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

image

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar pruža uslugu osobne asistencije već šesnaestu godinu, a trenutačno je koristi 29 korisnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije te je na tim poslovima zaposlen 21 osobni asistent. S obzirom da novi projekt za 2023. godinu nije još odobren od strane MRMSOSP-a, aneksom se osigurava plaća za siječanj mjesec 2023. godine.

image

Sudionici: osobni asistenti (21), vozač kombija/asistent Dražen Horvat i projektno provedbeni tim: predsjednik Tomislav Novosel, prof., voditelj projekta; voditeljica projekata Tea Bošnjak, bacc. oec.; voditeljica ureda Nada Bilek, koordinatorica OA; zamjenik predsjednika Vlado Benčak.

UTIB NA 6.NOVOGODIŠNJEM RIBOLOVNOM KUPU – UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA VELIKO KORENOVO

Suradnička Udruga Hrvatskih branitelja Veliko Korenovo održala je 30.12.2022. na ribnjaku udruge u Velikom Korenovu 6.NOVOGODIŠNJI KUP u ribolovu štapom na plovak (direktaš).

image

image

Svaka ekipa mogla je prijaviti 2 člana + voditelj ekipe. Ekipa UTIB-a: Božidar Kranjec i Davor Mihelić.
Okupljanjem na ribnjaku, pozdravom domaćina, doručkom i izvlačenjem startnih mjesta ribolovci 6 udruga s po 2 ribolovca zauzeli su svoja mjesta i počeli s takmičenjem.

P R O T O K O L
- 7:30 – 8:00 Okupljanje;
- 8:00 – 8:30 Izvlačenje startnih pozicija;
- 8:30 – 9:00 Doručak i odlazak na vodu;
- 9:30 – 12:30 Takmičenje;
- 12:30 – 13:00 Vaganje i proglašenje pobjednika
- 13:00 Ručak i druženje

image

Davor Mihelić zauzeo je 2. mjesto u pojedinačnom plasmanu, ekipno 4. i Božidar Kranjec bez plasmana u prva tri pojedinca.
Proglašenjem rezultata, podjelom nagrada ekipama i pojedincima, čestitkom domaćina pobjednicima, željom za zdravom i uspješnom 2023.godinom i susretima na takmičenjima susret je završen ručkom u dobrom raspoloženju. 

image

image

Svaka ekipa dobila je zahvalnicu i medalju za sudjelovanje; nagrade i pehari podijeljeni su pobjednicima na temelju postignutih rezultata u ulovu ribe koja je po vaganju vraćena u ribnjak.

Stranica 9 od 61 //« First  <  7 8 9 10 11 >  Last »