Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

ČLANOVI UTIB-A NA BOK FESTU

Ovogodišnji jubilarni 20. Bjelovarski odjeci kazališta, popularni BOK fest, započeo je 28.04.2023. svečanim otvorenjem izložbe “20 godina Bok festa” u Gradskom muzeju Bjelovar i koncertom BOK Alfa Jukebox na paviljonu u središnjem gradskom parku.

image

U sklopu BOK festa ove godine odigrano je 11 različitih predstava, a novost su predstave održane u zatvoru, Domu za starije i Čazmi te dodjela nagrade Tihomir Vondra osobama koje su u posljednjih 20 godina značajno doprinijele održavanju BOK festa.

image

image

image

Bok fest i Bjelovar posjetili su brojni glumci i kazališne skupine iz Hrvatske i cijele regije:
28.4. Crnogorsko narodno pozorište – ”Potonja ura Njegoševa”
29.4. Kazalište Moruzgva Zagreb – ”Tvorničke postavke”
30.4. Kazalište Marina Držića Dubrovnik – ”Krijesnice”
30.4. Kazališna družina “Glumci u Zagvozdu” – “Govori ljubav”
2.5. Teatar Ulysses – ”Tko se boji Virginije Wolf”, 3 predstave u 3 dana
5.5. Zijah Sokolović – ”Lijevo, desno, glumac”
6.5. Kameni Teatar Sarajevo – ”Ljubičasto”
7.5. Bjelovarsko kazalište – ”Ifigenija”
8.5. Narodno pozorište u Beogradu – ”Rat i mir”
9.5. Bjelovarsko kazalište – ”A ti još plačeš”

Osim kazališnog programa u sklopu Bok festa, održana je tradicionalna Izložba glumaca, Moto alka, Retro party, u Dvorani Europskih prvaka Bjelovar organiziran je tradicionalni BOK rukometni turnir, na Vidikovcu iznad Velikog Trojstva održan je koncert “Svjetionik nad Panonskim morem” na kojem su se čuli hitovi Đorđa Balaševića.

image

BOK fest je završio 09.05.2023. opravdavši status jedne od glavnih prepoznatljivosti Bjelovara. Umjetnički direktor, bjelovarčanin i glumac Goran Navojec, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Bok fest od ove godine nosi službeni status kazališnog festivala, gostovanjem kazališnih skupina i iznimnim interesom i odazivom publike. Ivica Pucar, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, uručio je Goranu Navojcu posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom glumištu i kazališnoj umjetnosti.

image

image

image

Na predstavama koje su održane u obnovljenom i potpuno pristupačnom Domu kulture Bjelovar sudjelovali su mnogi članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar među kojima su bili i polaznici literarne radionice.

image

RADNI SASTANAK KLUBA RIBOLOVACA – KUP TOMAŠ 2023.

Dana 11.05.2023. godine s početkom u 12.00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar održan je sastanak Kluba ribolovaca UTIB-a radi provedbe kupa „Tomaš 2023“ koji će se održati 20.05.2023. godine na ribnjacima Vujčevac u Tomašu kojim gospodari ŠRD „Česma“ Bjelovar, naše domicilno ŠRD.

image

Odrađene pripreme:
• Voditelj Kluba upoznaje prisutne članove Kluba ribolovaca o obavljenim pripremnim radovima za kup
• Pred pozivi suradničkim udrugama poslani su sredinom travnja i njihovom obavezom da do kraja mjeseca pošalju obavijest o sudjelovanju na kupu
• Početkom mjeseca udrugama koje su potvrdile dolazak na kup poslane su propozicije i hodogram takmičenja

Organizacija:
• Za Kup prijavljene su ekipe UHB Korenovo, ILO Ivanec, UI Daruvar, UOSI Virovitica, UI Koprivničko-Križevačke županije, ŠRD „Česma“ Bjelovar i 3 ekipe UTIB-a
• Sastav ekipa: 9 ekipa sa 3 ribolovca odnosno 27 takmičara, 4 ekipe imaju pratioca – vozača
• Pehari za ekipe 1., 2. i 3. mjesto i medalje za pojedince za 1., 2. i 3. mjesto sa pripadajućim obilježjem osigurane su u „Čvor“ Bjelovar
• Peciva za doručak nabavit ćemo u „Ekler“ Bjelovar kao i prethodnih godina
• Napitke vodu i sokove dobavljamo u KTC Bjelovar
• Ručak, čevape na ribnjak dostaviti će „Vinko grill“ u 13.00 sati

image

Raspored natjecanja i ekipa:

UTIB na natjecanju predstavljaju 3 ekipe čiji su voditelji i natjecatelji Oremović Antun, Rakovčan Milan i Kranjec Božidar. Ribolovce članove ekipa izvlačenjem voditelji su izabrali od članova Mihelić Davora, Kraguljac Miroslava, Šorša Zdenke, Cimerman Josipa, Ćurković Zdenka i Benčak Vlade.
• Ekipa I: Kranjec Božidar, Šorša Zdenka i Cimerman Josip
• Ekipa II: Oremović Antun, Mihelić Davor i Ćurković Zdenko
• Ekipa III: Rakovčan Milan, Kraguljac Miroslav i Benčak Vlado

Organizacijska i sudačka ekipa ŠRD „Česma“ pod vodstvom predsjednika Žugović Marijana obaviti će pripremu i provedbu natjecanja.

Na kupu sudjelovat će članovi kluba koji se ne takmiče, članovi i volonteri UTIB kao i predsjednik UTIB Tomislav Novosel, prof. koji će podijeliti pehare ekipama i medalje pojedincima.

Kao goste na Kup pozivamo župana BBŽ i gradonačelnika Bjelovara i njihove zamjenike te predsjednika SZŠRD Sever Vladimira.

image

Predsjednik UTIB Tomislav Novosel, prof. pozdravio je članove kluba i izrazio zadovoljstvo radom kluba i pripremnim radnjama za provedbu takmičenja „Tomaš 2023“

Zaključak:

Osim primjedbe na limitiranost dužine ribolovnog štapa izrečene od Rakovčan Milana nije bilo drugih rasprava. Zaključeno je da ostane preporuka za navedenu dužinu štapa, ali da će se dozvoliti i štap veće dužine ali ne „šteka“.

Sastanak zaključen u 13.00 sati sa nadom dobrog vremena za 20.05.2023. i pozdravom BISTRO. 

RADIONICA U ORGANIZACIJI HSUCDP UZ SURADNJU S CEDEPE ZAGREB

RADIONICA U ORGANIZACIJI HSUCDP UZ SURADNJU S CEDEPE ZAGREB
„ODMOR OD SKRBI – RAZVOJ NOVE INOVATIVNE SOCIJALNE USLUGE“

Radionica je se održana u petak, 5. svibnja 2023. g. s početkom u 10,00 sati u prostoru boravka udruge CeDePe Zagreb, Zahradnikova 12 u Zagrebu.

image

Prateći nacionalne strateške dokumente i planove jasno je naznačeno da je potrebno dati prioritet razvoju onih usluga koje nedostaju u zajednici, a koje također podrazumijevaju i uvođenje novih usluga namijenjenih podršci roditeljstvu i obitelji. Za planiranje razvoja mreže usluga ključna je kvalitetna koordinacija i usklađivanje procesa na nacionalnoj i regionalnoj razini, te koordinacija i usklađivanje procesa razvoja mreže institucijskih i izvaninstitucijskih usluga svih pružatelja usluga. U skladu sa strateškim dokumentima i nacionalnim planovima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike naznačilo je i najavu novog poziva, čija objava je najavljena u trećem kvartalu 2023. godine s ciljem prevencije institucionalizacije kroz osiguravanje odmora od skrbi za osobe koje skrbe o članu obitelji koji je potpuno ovisan o njihovoj pomoći i njezi.  Stoga i uloga udruga zauzima značajno mjesto kao nositelji projekata i programa u partnerstvima s različitim pružateljima usluga na lokalnoj razini.

Sudionici i teme Radionice:

image

Iz UTIB-a na Radionici su sudjelovali T. Novosel i N. Bilek

1. KOLO MALE LIGE VISEĆE KUGLANE I „MEMORIJAL NIKOLA PAVIČIĆ-GARO“

Dana 29.04.2023. godine u organizaciji HVIDR-e Petrinja odigrano je prvo kolo Male lige viseće kuglane i „Memorijal Nikola Pavičić-Garo“. Prije samog natjecanja u visećoj kuglani sudionici Lige položili su vijence na grobove Nikole Pavičića-Gare na groblju „Sv. Benedikt“ i kod spomenika „Pukovniku Predragu Matanoviću i osloboditeljima Petrinje“ na Senjaku.

image

Ove godine u Ligi sudjeluje šest ekipa. Svako kolo je jedna ekipa domaćin a pobjednik je ekipa koja nakon svih šest kola sakupi najveći broj bodova. Boduje se na način da najbolja ekipa u pojedinom kolu dobije 6 bodova a svaka sljedeća ekipa po bod manje. Natjecanje je proteklo u veseloj ali sportskoj i natjecateljskoj atmosferi.

Na kraju natjecanja najbolja ekipa je bila HVIDRA Susedgrad, dok su predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar zauzeli šesto mjesto.

image

Sljedeća dva kola se održavaju u Gudovcu gdje će domaćini biti predstavnici UHDDR-a Bjelovar i Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su:
1. Draga Uremović,
2. Jelena Šostarec,
3. Danica Antunović,
4. Anđelko Skukan i
5. Dušan Duduković.

KULTURNO-ZABAVNA VEČER „POZDRAV PROLJEĆU 2023“

Dana 28.04.2023. godine (petak) s početkom u 17.00 sati u svečanoj dvorani restorana Golub, Franjevačka ul. 6a, Bjelovar Udruga tjelesnih invalida Bjelovar organizirala je kulturno-zabavnu večer pod nazivom „Pozdrav proljeću“.

image

Program je započeo u 17.30 sati pozdravnom riječi predsjednika Udruge Tomislava Novosela, obraćajući se svim uvaženim gostima, zaposlenicima, volonterima, asistentima i njihovim korisnicima, članovima udruge, te svima koji su pridonijeli svojim radom i zalaganjem kako bi ovaj svečani događaj protekao u što boljem raspoloženju. Upoznao je prisutne sa radom Udruge, ostvarenim i planiranim aktivnostima i događajima. Uslijedio je kulturni program kojeg je predstavila voditeljica projekata Udruge Tea Bošnjak, te pojasnila koju značajnu ulogu aktivnosti imaju za članove osobe s invaliditetom. Upoznala je sve prisutne upravo o važnosti projekata za Udrugu te od koje su zapravo koristi za sve članove i širu zajednicu.

image

image

image

image

Zbor Udruge tjelesnih invalida Bjelovar uz stručno vodstvo Dubravka Kovačevića otpjevao je pjesme „Bilogorsko dijete“, „Vesela je šokadija“, „Dok palme njišu grane“ i „Na sokaku“.

Članovi literarne radionice pročitali su dva djela. Adrijana Krog pročitala je svoj uradak „Ljepota života“ i Draženka Gadanac čitala je pjesmu „ Dobro nam došlo proljeće“.

image

Nakon kulturnog programa, uslijedila je večera u 18.00 sati te ples, druženje, veselje i zabava sve do 23.00 sata uz glazbeni sastava „Stare staze“.

image

image

Sudionici:
1. Upravljačko tijelo UTIB-a;
2. Zaposlenici UTIB-a i UIB-a;
3. Voditelj radionice – Dubravko Kovačević;
4. Volonteri, OA, KOA, članovi udruge.

DRUGA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HSUTI U 2023. GODINI

image

Na sjednici sudjelovao je predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel, prof. s asistenticom.

image

image

image

image

image

POSJET ČLANOVA UTIB-A 16. DARUVARSKOM CVJETNOM SAJMU

Turistička zajednica Daruvar-Papuk, u suradnji s Gradom Daruvarom i Daruvarskim toplicama, organizirala je 16. Sajam cvijeća, ukrasnog bilja, sadnica i domaćih proizvoda u Daruvaru.
Sajam je održan dana 22. travnja 2023. godine od 09,00 do 15,00 sati u Julijevom parku Daruvarskih toplica.

image

Daruvar je grad parkova i prekrasnog zelenila, mjesto koje je osvojilo najviše „Zelenih cvjetova“ za najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske. Građani Daruvara ulažu veliki trud i napor prilikom uređivanja svojih okućnica, stoga je Daruvarski cvjetni sajam prilika da posjetitelji dobiju nove ideje koje će ostvariti u svojim vrtovima i okućnicama.

image

Program sajma obogatile su razne kreativne radionice za odrasle i najmlađe, zvučna kupka, edukativna izložba gljiva i ljekovitog bilja, amatersko slikanje PAINT&FINE, ali i tri akcije: Akcija „Za ljepši Daruvar“ u organizaciji Grada i Darkoma d.o.o., zatim Akcija prikupljanja sredstava za prijevoz onkoloških bolesnika za Zagreb Udruge “Liga protiv raka” Daruvar i Akcija “Čuvajmo pčele” Pčelarske udruge Bagrem iz Daruvara.

image

S obzirom na to da se u istom terminu održavala i manifestacija “10 dana astronomije u Daruvaru“ ove su godine posjetitelji u sklopu sajma po prvi put mogli promatrati Sunce teleskopima, a najmlađi su imali priliku naučiti nešto više o Suncu.

image

image

Sajam su posjetili članovi literarne radionice uz pratnju: Višnja Jeličić, Nada Jurković, Draženka Gadanac, Snježana Marić, Ivanka Marić, Katarina Pospišil, Dražen Horvat i voditeljica literarne radionice Monika Polančec.

SASTANAK KLUBA RIBOLOVACA UTIB-A

30.03.2023.g. u 13,00 sati u sali UTIB-a održan je radni sastanak članova, voditelja kluba V. Benčaka i predsjednika T. Novosela.
Dnevni red:
1. Izvještaj o radu u 2022.g.;
2. Članarina SŠRD za 2023.g.;
3. Članovi kluba – članstvo – 14 članova;
4. Kup UTIB-a, „Tomaš 2023.g.“; sudionici takmičenja.

image

Sastanak je otvorio predsjednik UTIB-a T. Novosel, pozdravio prisutne, i izvijestio o zaključcima Skupštine UTIB, pohvalio rad kluba i postignute rezultate. Naglasio je da će UTIB, u financijskim i organizacijskim okvirima i nadalje podržati ribolovce u ostvarenju njihovih planova.

image

image

Potpredsjednik UTIB-a i Voditelj Kluba V. Benčak pozdravio je prisutne i uspješnom PwP prezentacijom podsjetio na rezultate i ostvarenja članova i simpatizera Kluba.

Doneseni su zaključci:
1. Za 2 ribolovke i 14 ribolovaca, koji su sudjelovali na takmičenjima da se plati članarina SŠRD;
2. Doprinose u ŠRD članovi plaćaju sami;
3. Naš kup „Tomaš 2023“ na ribnjacima Vujčevac u Tomašu u provedbi sa ŠRD „Česma“ Bjelovar održat ćemo 20.05.2023. godine. Na kup pozvat ćemo ribolovce suradničkih udruga koje i nas pozivaju na susrete;
4. Odazvat ćemo se na pozive suradničkih udruga i sudjelovati na takmičenjima kod njih. Nastojat će se da na tim susretima sudjeluju svi naši članovi u skladu s mogućnostima.

Pitanja i primjedbi članova nije bilo te je sastanak završen kratkim druženjem i dogovorom da se vidimo na dogovoru o provedbi kupa „Tomaš 2023“. 

image

PREDMET:Poziv na završnu konferenciju Erasmus+ projekta eOdrasli

image

image

image

U četvrtak 30. ožujka, u prostorijama učilišta Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar održana je završna konferencija Erasmus+ projekta eOdrasli. Projekt je realizirao CUK Bjelovar s partnerskom organizacijom Ljudska univerza Lendava iz Slovenije, s ciljem osmišljavanja i implementacije novih pristupa i metoda za online obrazovanje odraslih.
– Naime, riječ je o našem prvom Erasmus+ projektu i jako smo ponosni na njegov uspješni završetak. U cijelu priču smo krenuli s velikim entuzijazmom, svjesni svih izazova koje on nosi. Zahvaljujući odličnim partnerima na projektu, stečeno iskustvo nam je vrlo dragocjeno. Vjerujem da su i naši polaznici itekako zadovoljni organizacijom nastave, kao i predavačem, uvodno je poručila Ivana Hrpalo, ravnateljica CUK-a.

image

Na Završnoj konferenciji, kao polaznica sudjelovala članica UTIB-a Višnja Jeličić.

image

Vrijednost projekta iznosila je 30 tisuća eura u stopostotnom financiranju od strane Europske unije. Početak projekta bio je 1. travnja 2022. godine, a završetak 31. ožujka 2023. Općeniti ciljevi bili su ciljanim skupinama ponuditi stjecanje usavršavanja svojih kompetencija kako bi mogli postati aktivni građani i što više biti uključeni u digitalni svijet.
Također, konferencija je uključivala i panel rasprave te sudionicima pružila priliku da razgovaraju o svojim iskustvima i idejama o online obrazovanju odraslih.

U ime UTIB-a u radu Završne konferencije sudjelovali su Nada Bilek, voditeljica ureda/koordinatorica i predsjednik Tomislav Novosel, prof.

PREDSTAVLJANJE AKTIVNOSTI UOSI „BOLJE SUTRA“ GRADA KOPRIVNICE

Dana 29.03.2023. godine (srijeda) s početkom u 13.00 sati u „Restoran & catering Ura“, Nazorova 22, Bjelovar održana je prezentacija aktivnosti Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice i degustacija i prezentacija proizvoda društvenog poduzeća „KopriVITA d.o.o.“ u vlasništvu istoimene udruge.

image

Susret je organizirala Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice u sklopu projekta Start-up nacija: Hrvatska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja u suradnji s Bjelovarskim centrom za razvoj civilnog društva (BCRCD). 
Predsjednica Udruge „Bolje sutra“ Marija Mraz zahvalila se na gostoprimstvu te prisutne upoznala zašto je odlučila da baš kopriva bude osnova za pokretanje društvenog poduzeća KopriVITA kojeg je otvorila udruga. 
Ksenija Krušelj predstavila je projekt Start-up nacija: Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja, prezentirala sve aktivnosti koje su odrađene kroz projekt. Krušelj je posebno naglasila kako se formira tematska mreža, kako je pokrenut online alat koji služi za rasprave, sugestije, prijedloge, te da se nakon provedenog ispitivanja javnog mnijenja mapirana 4 specifična interesa sa 8 smjernica za razvoj javnih politika.

Tema susreta bilo je društveno poduzetništvo i smjernice za razvoj javnih politika.

image

Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar prisustvovali su Tea Bošnjak, bacc.oec. – voditeljica projekata i Vlado Benčak – dopredsjednik Udruge.

POČETAK PROVEDBE TREĆE FAZE PROJEKTA „ZAŽELI – BJELOVAR III“

image

Dana 27.03.2023. godine (ponedjeljak) s početkom u 09:00 sati u prostoriji Velike vijećnice Grada Bjelovara održana je uvodna tiskovna konferencija projekta „Zaželi – Bjelovar III“. Na konferenciji su sudjelovale i Renata Jakić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Danijela Popović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislav Novosel, voditeljica projektnih aktivnosti UTIB-a Tea Bošnjak te žene zaposlene na projektu.

image

image

Gradonačelnik D. Hrebak naglasio je: „Treća faza projekta odlična je pomoć kako korisnicima usluga pomoći u kući, tako i teže zapošljivim ženama koje na ovaj način dolaze do posla. Riječ je o projektu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost mu je 198.818,77 eura, odnosno nešto manje od 1,5 milijuna kuna“.

Predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel: Zadovoljni smo činjenicom da je Grad Bjelovar ušao u taj sektor preko europskih, odnosno nacionalnih sredstava i pripomogao nam u aktivnostima pomaganja ranjivim skupinama – ovim projektom 37 članova Udruge tjelesnih invalida dobilo je uslugu pomoći u kući. To znači da se nedavno promovirani slogan „Grad Bjelovar, prijatelj ranjivih skupina“ i kroz ovu komponentu djelovanja počinje ostvarivati!

image

TISKOVNA KONFERENCIJA

„BJELOVARSKO SREDIŠTE MORA BITI PRISTUPAČNO I IMATI JAVNI SANITARNI ČVOR“

Grad Bjelovar, prijatelj ranjivih skupina, slogan je pod kojim u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar pokušavaju grad u kojem žive učiniti pristupačnijim osobama s invaliditetom. Kako bi ukazali na mnoge prepreke redovno na razgovor u prostorije Udruge u Gundulićevoj ulici pozovu i predstavnike Grada, naravno i novinare. Zadovoljni su, kaže predsjednik Tomislav Novosel, što imaju podršku gradske vlasti i nada se da njihova suradnja uroditi plodom. Za najnovijeg susreta gradskom predstavniku, stručnom suradniku za investicije Radovanu Zoriću, ukazali su na nedostatke prilikom aktualnog uređenja glavne gradske šetnice, korza.

image

Intervencije koje smatramo da bi trebalo napraviti su prilazne rampe poslovnim subjektima i kafićima, kako bi bili pristupačni ne samo osobama s invaliditetom smanjenje pokretljivosti, već i majkama s kolicima te starijim osobama. Treba što prije dogovoriti model osiguranja pristupačnosti po kojem bi se financiralo postavljanje, bilo pristupnih staza koje bi se po potrebi stavljale ili prilaznih rampi (kao gradska apoteka). Ovakvo stanje je neodrživo jer osobe smanjenje pokretljivosti ne mogu ući u niti jedan kafić na Korzu te brojne poslovne subjekte – ukazao je Novosel na hitnost intervencija.

image

Sada kada je uređenje korza u punom jeku, smatraju u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar, ne smije se propustiti napraviti posao po uzoru na uljuđene svjetske metropole.
Svakako bismo što prije u središtu grada trebali imati i jedan javni sanitarni čvor prilagođen osobama s invaliditetom. Mi predlažemo jednu do dvije lokacije koje su pogodne za to. Sada kada se događaju mnoge manifestacije nedopustivo je da nemamo u središtu grada javni sanitarni čvor, pogotovo kada znamo da naši lokali nemaju čak niti normalne sanitarne čvorove – ukazao je Novosel na nedostatke.
Također je skrenuo pažnju i na činjenicu da su u gradu Bjelovaru parkirna mjesta za osobe s invaliditetom obilježena žutom bojom, a da zapravo svojim dimenzijama, smještajem i oblikom ne odgovaraju takvoj namjeni.

image

– Nema više improvizacije. Veliki novac se ulaže i ima se od kuda povući dodatne iznose kako bi središte Bjelovara bilo uljuđeno za sve kategorije stanovništva – zaključio je Novosel i upozorio na zakonske obveze u tom smislu.

image

Oko svega stojimo na raspolaganju i želimo i podržavamo zakonski utemeljena, brza i civilizacijski prihvatljiva rješenja.
Sudionici:
1. Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.
2. Stručni suradnik za investicije Grada Bjelovara – Radovan Zorić
3. Predsjednica DOSTI Čakovec – Miljenka Radović, dipl. iur.
4. Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak
5. Predstavnici Pravne klinike sa Pravnog fakulteta iz Zagreb
6. Zaposlenici i stručni tim Udruge
7. Sredstva javnog priopćavanja.

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ PRAVNE KLINIKE PRAVNOG FAKULTETA U ZAGREBU

Održale su se u četvrtak, 23.03.2023. od 10:00 do 14:00 sati, u Bjelovaru, prostorije Udruge tjelesnih
invalida Bjelovar, I. Gundulića 1.
Udruga invalida Bjelovar sklopila je Sporazum o suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u
Zagrebu koja pruža besplatnu pravnu pomoć ranjivim skupinama i socijalno ugroženim osobama.

image

U okviru ovih aktivnosti održana je od 12:00 do 13:00 sati

TISKOVNA KONFERENCIJA
na teme:

Miljenka Radović, vanjska suradnica, predsjednica DOSTI Čakovec, preko ZOOM-a:
DOSMRTNO I DOŽIVOTNO UZDRŽAVANJE

Preko ZOOM platforme sudionicima se obratila dugogodišnja suradnica UTIB-a diplomirana pravnica Miljenka Radović iz Čakovca: „Starije osobe kroz cijeli svoj život stječu svoju imovinu na koju smo na našim radionicama najviše fokusirani. Te osobe moraju znati raspolagati imovinom, a pritom si osigurati dostojnu starost. Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju na neki način rješavaju pitanje brige i skrbi, no istovremeno može doći do iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba,
pogotovo osoba s invaliditetom. Na sreću, ne govorimo o velikom broju takvih slučajeva, iako moramo biti svjesni da dosta osoba skriva te probleme, o njima ne želi govoriti niti priznati da su u nezavidnom položaju.

image

Kod nas sudski sporovi traju jako dugo i u pravilu većina starijih osoba ne dočeka rješenje sudskog spora, već se moraju snalaziti na razne načine i tražiti pomoć jedinica lokalne samouprave, prijatelja, susjeda i slično. Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju sklapaju se u obliku javnobilježničkog akta, no postavlja se pitanje u kojoj je mjeri javni bilježnik zainteresiran posvetiti se konkretnom slučaju te odrediti koje su točno obveze davatelja uzdržavanja, da li je to njega, osiguravanje obroka, plaćanje režijskih troškova i sl.


Dario Hrebak, gradonačelnik i saborski zastupnik
GRAD BJELOVAR – PRIJATELJ RANJIVIH SKUPINA – KORZO BJELOVAR

„BJELOVARSKO SREDIŠTE I KORZO MORA BITI PRISTUPAČNO I IMATI
JAVNI SANITARNI ČVOR“

image

Grad Bjelovar, prijatelj ranjivih skupina, slogan je pod kojim u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar pokušavaju grad u kojem žive učiniti pristupačnijim osobama s invaliditetom. Kako bi ukazali na mnoge prepreke redovno na razgovor u prostorije Udruge u Gundulićevoj ulici pozovu i predstavnike Grada, naravno i novinare. Zadovoljni su, kaže predsjednik Tomislav Novosel, što imaju podršku gradske vlasti i nada se da njihova suradnja uroditi plodom. Za najnovijeg susreta gradskom predstavniku, stručnom suradniku za investicije Radovanu Zoriću, ukazali su na nedostatke prilikom aktualnog uređenja glavne gradske šetnice, korza.

image

– Intervencije koje smatramo da bi trebalo napraviti su prilazne rampe poslovnim subjektima i kafićima, kako bi bili pristupačni ne samo osobama s invaliditetom smanjenje pokretljivosti, već i majkama s kolicima te starijim osobama. Treba što prije dogovoriti model osiguranja pristupačnosti po kojem bi se financiralo postavljanje, bilo pristupnih staza koje bi se po potrebi stavljale ili prilaznih rampi. Ovakvo stanje je neodrživo jer osobe smanjenje pokretljivosti ne mogu ući niti u jedan lokal – poslovni prostor na Korzu! Odličan primjer kako se rješava pristupačnost je ljekarna!

image

Sada kada je uređenje korza u punom jeku, smatraju u Udruzi tjelesnih invalida
Bjelovar, ne smije se propustiti napraviti posao po uzoru na uljuđene svjetske metropole.
– Svakako bismo što prije u središtu grada trebali imati i jedan javni sanitarni čvor prilagođen osobama s invaliditetom. Mi predlažemo jednu od četiri lokacije koje su pogodne za to. Sada kada se događaju mnoge manifestacije nedopustivo je da nemamo u središtu grada javni sanitarni čvor, pogotovo kada znamo da naši lokali nemaju čak niti normalne sanitarne čvorove – ukazao je Novosel na nedostatke.

Također je skrenuo pažnju i na činjenicu, kako je rekao, na rijedak slučaj u koji se
ubraja i grad Bjelovar, a to je da su parkirna mjesta za osobe s invaliditetom obilježena žutom
bojom, a da zapravo svojim dimenzijama ne odgovaraju takvoj namjeni.
– Nema više improvizacije. Veliki novac se ulaže i ima se od kuda povući dodatne
iznose kako bi središte Bjelovara bilo uljuđeno za sve kategorije stanovništva – zaključio je
Novosel i upozorio na zakonske obveze u tom smislu.

Sudionici:
1. Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.
2. Stručni suradnik za investicije Grada Bjelovara – Radovan Zorić
3. Predsjednica DOSTI Čakovec – Miljenka Radović
4. Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak
5. Predstavnici Pravne klinike sa Pravnog fakulteta iz Zagreb
6. Zaposlenici Udruge
7. Sredstva javnog priopćavanja.

Više o svemu:
https://bjelovar.info/drustvo/ugovori-o-dosmrtnom-i-dozivotnom-uzdrzavanju-jesu-li-cesci-uurbanim-ili-ruralnim-sredinama/
https://bjelovar.info/drustvo/o-pristupacnosti-gradevina-osobama-s-invaliditetom-u-bjelovarunovosel-velikogrdevacki-bazen-je-antiprimjer/

TEČAJ ENGLESKOGA JEZIKA ZA POČETNIKE

U utorak, 21.03.2023. godine, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, u okviru Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ počeo je tečaj engleskoga jezika za članove kojeg vodi gospođa Jasmina Damjanović, prof. 

image

Tečaj engleskoga jezika za početnike održava se dva puta tjedno, u trajanju od 90 minuta u prostorijama Udruge, te ga trenutno polazi 8 članova.

Tečaj je osmišljen tako da se sa polaznicima početne grupe prolaze programi općeg i kulturnog snalaženja i govora u vremenu i prostoru u kojem se nalaze u tom trenutku (bolnica, trgovina, aerodrom, banka, javna površina i mnoge druge…).

Po završenom tečaju uspješni polaznici dobivaju svjedodžbu.

image

Početna grupa: Ines Seleš, Dragica Galović, Josip Jurmanović, Zdenka Kajtez, Krunislav Petrović, Dubravko Kovačević, Nedeljka Grubačević.

REDOVNA SKUPŠTINA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Na temelju zaključka Izvršnoga odbora od 02.03.2023. te članka 21. Statuta Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, u petak 17.03.2023. godine u 15.00 sati u prostorijama restorana Golub, Bjelovar, Franjevačka 6a, održana je Redovna Skupština Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

image

U radu Skupštine sudjelovali su članovi koji su platili članarinu za 2023. godinu. Prijave za sudjelovanje u radu Skupštine primale su se u Udruzi do utorka, 14.03.2023. godine do 12:00 sati gdje su se mogli preuzeti materijali.

Na Skupštini je sudjelovalo 76 članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar koji su svoj status člana potvrdili predočenjem članske iskaznice Udruge.

Za Skupštinu predložen je bio sljedeći dnevni red:

1. Otvaranje Skupštine;
a) Izbor Radnoga predsjedništva i predsjedavajućeg;
b) Izbor Verifikacijske komisije;
c) Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika;
2. Izvješće Verifikacijske komisije;
3. Usvajanje poslovnika o radu skupštine;
4. Izvješće o radu Udruge u 2022. godini;
5. Izvješće Nadzornoga odbora o financijskom poslovanju Udruge u 2022. godini;
6. Rasprava o podnesenim izvješćima i njihovo usvajanje;
7. Donošenje Odluke o prihvaćanju Plana rada za 2023. godinu s financijskim planom;
8. Donošenje Odluke o promjenama Statuta Udruge;
9. Donošenje odluke o članstvu Udruge u savezima i udrugama;
10. Zaključivanje rada Skupštine.

Zasjedanje Redovne Skupštine završeno je u 17:30 sati.

image

image

image

Stranica 8 od 61 //« First  <  6 7 8 9 10 >  Last »