Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

19. MEĐUNARODNI SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE „IVANEC 2022. POLEG JEDNE VELKE GORE“

Udruga tjelesnih invalida „ILO“ Ivanec organizirala je dana 05.08.2022. godine u Ivancu u restoranu „BVB“ 19. Međunarodni susret osoba s invaliditetom Hrvatske „ Ivanec 2022. Poleg jedne velke gore“.
Susret je otvorio predsjednik Udruge prigodnim govorom i zahvalom suradničkim udrugama koje su prisustvovale susretu, a zatim se uz prigodni govor obratila predstavnica Grada Ivanca.

image

Nakon prigodnih govora uslijedila su sportska natjecanja u belotu, pikadu, visećoj kuglani, igri nabaci krug i plesu.
Članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar sudjelovali su u pikadu, visećoj kuglani, igri nabaci krug i i plesu i ostvarili odlične rezultate osvojivši drugo mjesto u visećoj kuglani i treće mjesto u igri nabaci krug.

image

Nakon završenih sportskih natjecanja uslijedio je ručak i podjela medalja za osvojene rezultate, a poslije je uslijedilo veselo druženje uz ples i pjesmu uz odličan muzički sastav „Narodni ritam“.
Rasplesani, raspjevani i sretni zbog odličnih rezultata u sportskim disciplinama članovi udruge su oko 17.30 h krenuli put Bjelovara.

image

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar su predstavljali;
1. Zlata Bajs,
2. Mladen Rajković
3. Danica Antunović
4. Vesna Rosandić
5. Stjepan Rosandić
6. Matija Kelava

LJETOVANJE U ZADRU 18.07. - 22.07.2022.

Napokon je došao i taj ponedjeljak. Malo prije 7 sati ujutro krenuli smo put Zadra. Uzbuđenje je bilo na vrhuncu, svi smo bili nestrpljivi jedva smo čekali da stignemo u hostel i da se okupamo u moru. Na putu prema našem odredištu stali smo na odmorištu da popijemo kavu i osvježimo se.

image

image

image

U HI hostel Zadar stigli smo poslije 13h na ručak na kojem nam se pridružio vozač Horvat Dražen prije povratka u Bjelovar. Nakon ručka je slijedilo preuzimanje ključeva od soba i kupanje do zalaska sunca. Druženje se nastavilo na terasi hostela i nakon večere. Sljedeća dva dana smo proveli u uživanju, svako jutro poslije doručka kupanje pa popodnevni odmor u sobama i navečer ponovno na plažu i na kraju druženje i šetnja. U srijedu navečer smo otišli na sladoled.
Vozač udruge došao je nešto ranije i odvezao nas do centra grad. Večer prije povratka u Bjelovar proveli smo u šetnji centrom grada na piću i večeri. Ni radovi na obali blizu Morskih orgulja nisu nas spriječili da se prošećemo, poslušamo ih i napravimo koji selfie i zajedničku fotku.

image

image

Jutro prije povratka nam je teško palo jer nam je bilo prekrasno. Iskoristili smo još to malo vremena za kupanje i sunčanje prije povratka kući. Zbog gužve na autocestama, vožnja starom cestom je bila još ugodnija nego autoputom, pa nam je bilo lakše što moramo kući. Bilo je to prekrasnih pet dana s najboljom ekipom. 

LJETOVANJE UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR U DIKLU - ZADAR

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar za svoje članove organizirala je ljetovanje u hostelu „ADRIA“ u Diklu, pokraj Zadra. Ljetovanje je trajalo u razdoblju od 07.07. do 16.07.2022. godine.

image

Polazak za Zadar je bio u jutarnjim satima. Put je protekao u ugodnom raspoloženju. Cilj ljetovanja je pružanje mogućnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, razvijanja samopouzdanja i neovisnosti kao i socijalnih kontakata osoba s invaliditetom, upoznavanja novih krajeva Hrvatske.

image

image

image

Poslije višednevnog odmora, kupanja, sunčanja, večernjih šetnji i ugodnog druženja, članovi UTIB-a su se sretno vratili svojim kućama 16.07.2022., u kasnim poslijepodnevnim satima. 

TEČAJ ZA MASERE

TEČAJ ZA MASERE – OTVORENA SURADNJA MEDICINSKE ŠKOLE BJELOVAR I UTIB-A KROZ REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI U SEKTORU ZDRAVSTVA

Dana 13.07.2022. godine (srijeda) s početkom u 10.00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, održan je sastanak između ravnateljice Medicinske škole Bjelovar, Biljane Balenović, mag.med.biochem. i dopredsjednika Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Vlade Benčaka sa suradnicama. Tema sastanka bila je promocija i poziv članovima udruge starijima od 18 godina sa stupnjem obrazovanja SSS da se kroz Regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva educiraju za poslove masera.  Edukacija je za polaznike besplatna i svakom polazniku nakon uspješno završene provjere se izdaje Uvjerenje o osposobljavanju za poslove masera. Navedeno uvjerenje nudi osobama veću konkurentnost na tržištu rada, jer sve veći broj građana koristi usluge masiranja.

image

Pojedinosti o Edukaciji:

Osposobljavanje traje 150 sati i može ga polagati osoba koja ima završenu srednju školu, ima navršenih 18 godina te ima liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova masera.

Od navedenih 150 sati teorijska nastava čini 45 sati, vježbe 20 sati i praktična nastava 85 sati.

• Konzultativno - instruktivna nastava: broj skupnih konzultacija iznosi 2/3 sati od ukupnog broja sati teorijske nastave planirane u programu za nastavu pojedine cjeline. Skupne konzultacije u trajanju od 29 sati se izvode s cijelom obrazovnom skupinom i obavezne su za sve polaznike. Individualne konzultacije u trajanju od 16 sati izvode se putem e-pošte, telefonski, neposredno, prema utvrđenom rasporedu i potrebi polaznika.

• Praktična nastava i vježbe provode se u punom fondu sati. Rad polaznika na praktičnoj nastavi nadzirat će mentor. Polaznik vodi dnevnik praktične nastave.

Početak Edukacije planira se na jesen, nakon što se uspostavi nastavna godina te još jednom pozivamo članove zainteresirane za Tečaj da se uključe u Program educiranja koje će se provoditi uz prisustvo mentora stručnjaka u tom zvanju.

image

Sudionici sastanka:
⦁ Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak;
⦁ Ravnateljica Medicinske škole Bjelovar – Biljana Balenović, mag.med.biochem.;
⦁ Djelatnice Udruge – Nada Bilek, voditeljica ureda i Tea Bošnjak, bacc.oec., voditeljica projekata;
⦁ Kandidatkinja za tečaj – Karla Polančec, članica udruge.

UTIB NA OKRUGLOM STOLU:

„VIZIJA PRISTUPAČNOG PRIJEVOZA ZA OSOBE S INVALIDITETOM U REPUBLICI HRVATSKOJ“

U cilju podizanja razine javne svijesti SOIH je 5. srpnja 2022. s početkom u 10.00 sati organizira online Okrugli stol o toj temi i od 2003. svake godine u okviru Europskog tjedna mobilnosti promiče potrebu i značaj pristupačnog prijevoza, čime se uključuje u promicanje zelenih i održivih prometnih sustava, a time i u primjenu Ciljeva održivog razvoja. Unatoč tome što su pomaci značajni – pristupačni putnički vagoni, niskopodni prigradski vlakovi, niskopodni autobusi, niskopodni tramvaji te posebno prilagođena kombi vozila u javnom prijevozu, još uvijek postignuća ne mogu zadovoljiti potrebe. Ne samo da nema prilagođenih vozila nego na brojnim relacijama su ukinute prijevozne linije.

image

image

image

image

image

image

Potiče se razvoj pristupačnog javnog prijevoza istaknutog u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2023. godine, u okviru Strateškog cilja 10. „Održiva mobilnost“ te Nacionalnog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2027., Akcijskog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2024. te kroz mogućnosti u okviru novog ESF+, a posebice Programa konkurentnosti i kohezije 2021.-2027. i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027.
U ime BBŽ i UTIB-a na Okruglom stolu sudjelovao je predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel, prof.

U prikazu stanja pristupačnosti javnog prijevoza u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i šire, gosp. Novosel naglasio je:
- U BBŽ ne postoji javni prijevoz za OSI; udruge OSI rješavaju to kroz projekte nabave i održavanja specijalnih kombi vozila. Nabavna cijena – 400.000,00 kn, godišnji troškovi održavanja i pogona – 150.000,00 kn;
- Dobar primjer su Rijeka, Pula i Zagreb: jedinice JLS osiguravaju prijevoz OSI!

Gđa Natalija Šimunović, načelnica Sektora za koordinaciju u pripremi i provedbi projekata i za koordinaciju korištenja sredstava tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije spomenula je kao mogućnost financijske potpore „Prava osoba s invaliditetom kao horizontalnog načela u programima
koji dobivaju potporu EU fondova“. Nedavno je gosp. Premijer izjavio da je „donio“ 700.000.000 € za oporavak i regionalni razvoj! Jedan dio tih sredstava treba usmjeriti na poboljšanje kvalitete života OSI i to djelovanjem u dva smjera:
1. Top down: Zakonodavac – vlada i resorno ministarstvo da hitno KUN o POSI pretoče u zakon, da naprave računalni program za praćenje i da zaduže županije i JLS da mapiraju stanje na terenu. U svemu tražiti svaku moguću podršku od 8. centra znanja;
2. Batum up: županije i JLS da hitno pripreme određenu zalihu projekata za apliciranje na raspisane natječaje (kada spomenuta sredstva dođu) koji trebaju pokrivati utvrđene potrebe na terenu. U svemu tražiti svaku moguću podršku lokalnih udruga OSI na terenu.
3. Odgovorne osobe i integratori ovih aktivnosti su vodeći ljudi države, ministarstva, župani i gradonačelnici i načelnici općina te saborski zastupnici iz pojedinih županija – kao kada se projektiraju i izvode aglomeracije.

5. MEMORIJALNI RIBOLOVNI KUP „MIŠKO“ UHD KORENOVO

Dana 02.07.2022. (subota) održan je 5. memorijalni ribolovni „Miškov kup u ribolovu“ u organizaciji UHD Korenova na ribnjaku u Velikom Korenovu.

image

image

image

Na kupu sudjelovalo je 6 ekipa sa po dva ribolovca i to: ekipa A satnije, ekipa UHDDR, ekipa Pulman, ekipa UHD Korenovo seniori i veterani te ekipa UTIB koju su činili Božidar Kranjec i Vlado Benčak.

Takmičenje je održano u vremenu 08.00 – 12.00 sati i provedeno u dva sektora. Na kraju, provedeno je vaganje ulovljene ribe koja je potom vraćena u ribnjak.

Proglašeni su rezultati: 
⦁ Sektor A
⦁ Tušak
⦁ Jerotić
⦁ Šobak

⦁ Sektor B
⦁ Pavlinušić
⦁ Kranjec
⦁ Žugović

Takmičarima za najbolje pojedinačne rezultate podijeljene su i pripadajuće medalje.

U ekipnom takmičenju poredak je slijedeći:
⦁ ekipa veterana UHD Korenovo
⦁ ekipa seniori UHD Korenovo
⦁ ekipa A satnije

Ekipama su dodijeljeni i pripadajući pehari.

image

Posebnost takmičenja bio je Sektor B jer su 1, 2 i 3 mjesto pojedinačno podijelili ribolovci Pavlinušić, Kranjec i Žugović koji su u tom sektoru bili tako i poredani na mjesta za takmičenje.

image

image

Takmičenje je završeno ručkom i pozivom domaćina da se vidimo krajem godine na Novogodišnjem kupu UHD Korenovo.

SVEČANA PODJELA UVJERENJA POLAZNICIMA TEČAJA ENGLESKOG JEZIKA

Dana 30.06.2022. godine (četvrtak) u 12.00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, održana je svečana podjela Uvjerenja polaznicima tečaja Engleskog jezika u okviru provedbe druge godine trogodišnjeg programa (2021. do 2023.) ,,Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ usmjerenog prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalnog uključivanja korisnika, financiranog od strane Ministarstva.

image

U uvodnom djelu, predsjednik Tomislav Novosel, prof. osvrnuo se na postignute rezultate i ciljeve tokom provedbe druge godine programa usmjerene prema edukaciji članova i zaposlenika Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

Jasmina Damjanović, profesorica i voditeljica aktivnosti, zahvalila se Udruzi na ponovno ukazanom povjerenju za provedbu tečaja engleskog jezika. Čestitala je polaznicima koji su stekli nova znanja, komunikacijske vještine, proširili prijateljstva i stvorili nova.

Zatim je uslijedila svečana dodjela Uvjerenja polaznicima tečaja engleskog jezika u sljedećim razinama: A2 i B1.2.

image

image

image

Sudionici:
⦁ Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.;
⦁ Profesorica engleskog jezika – Jasmina Damjanović, prof.;
⦁ Predstavnici korisnika – Nada Jurković, Višnja Jeličić, Snježana Marić;
⦁ Članovi upravnih tijela i zaposlenici udruge –Vlado Benčak, Tea Bošnjak, Nada Bilek.

TREĆA EVALUACIJA I SUPERVIZIJA EUROPSKOG PROJEKTA OSOBNI ASISTENTI

TREĆA EVALUACIJA I SUPERVIZIJA EUROPSKOG PROJEKTA
„OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM“

Dana 29.06.2022. (srijeda) s početkom u 12.00 sati u svečanoj dvorani hotela Central, Vatroslava Lisinskog 2, Bjelovar održana je treća evaluacija i supervizija rada osobnih asistenata u okviru projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda te je provedba projekta započela 03.05.2021. a trajat će sve do 03.01.2023. Vrijednost projekta iznosi 573.050,00 kn.

image

O samom tijeku provedbe projekta predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. ukratko je kazao - Tim sredstvima ćemo u tom razdoblju financirati ovaj institut (osobnu asistenciju) za šestero naših članova te smo, isto tako, zaposlili još šestero osobnih asistenata koji s njima rade. Dakle, zadovoljni smo, sretni i ponosni što ovaj posao radimo već punih 15 godina. U priču smo krenuli sa svega tri asistenta, a s vremenom smo, surađujući s europskim partnerima uvidjeli da je to nešto što ima smisla i nešto što osobama s invaliditetom može biti od velike koristi. Sada sveukupno imamo 29 osobnih asistenata, a moram naglasiti kako nam na samom početku nije bilo potpuno jasno u što se opuštamo. No, kako su godine prolazile tako smo i mi učili (formalno – na raznim edukacijama, ali i neformalno – u svakodnevnom životu). Svaki korisnik je na svoj način zahtjevan, izazovan pa koristim ovu priliku te se zahvaljujem svim osobnim asistentima na trudu kojeg ulažu.

image

Predsjednik Novosel, prof. istaknuo je važnost asistenata mladim osobama s invaliditetom - Ovoga trenutka imamo osam osoba koje pohađaju fakultete, dok su se neki već i zaposlili. Jedan od najsvjetlijih primjera je naša Marieta Magdić koja je uz odlične obrazovne rezultate došla do položenog vozačkog ispita B kategorije. Vrijedno spomena jest i to da se bavi sportom, točnije stolnim tenisom gdje niže medalju za medaljom.

image

Pored toga što ima osobnu asistenticu već godinu dana, Marieta Magdić niže mnogobrojne rezultate u stolnom tenisu - Unatoč operacijama koje sam imala ove godine sam se maksimalno trudila odlaziti na treninge te sam ih, usprkos bolovima odrađivala na najvišoj mogućoj razini. Obzirom da nemamo dvoranu u Ivanskoj naš DVD mi je ustupio vatrogasni dom i ja sam svim njegovim članovima na tome neizmjerno zahvalna. Srce mi je veliko kao kuća obzirom na osvojena odličja za Hrvatsku iako, moram istaknuti kako sam u Češku, na svjetske igre mladih koje su održane prije svega nekoliko dana otišla neopterećena rezultatom. Moja trenerica mi je rekla da se tamo idemo zabavljati tako da su ova tri zlatna odličja koja sam donijela kući samo jedna velika kruna.

image

Osobna asistentica, Mihaela Bujan predstavila je ukratko njen rad sa svoje dvije korisnice - Asistentica sam od rujna prošle godine, a moje korisnice su Adriana Krog i Božica Vugrinec. Svaki dan sam s njima – četiri sata kod Adriane, četiri kod Božice te bih naglasila kako mi se ovaj posao sviđa jer sam u mogućnosti pomaganja potrebitim osobama. Pomažem im u svakodnevnim aktivnostima i nije mi teško. Inače sam završila Ekonomsku i Birotehničku školu Bjelovar, sada pohađam predškolski odgoj te ovo radim uz svoje fakultetske obveze. Uz sve navedeno, moram kazati kako sam sa svojim korisnicama postala dobra prijateljica što je još jedna lijepa stvar ovoga posla.

image

Zaključno, evaluacija – supervizija rada osobnih asistenata, uz potrebne intervencije je obvezna projektna aktivnost kojom se nastoji postići da pružena usluga bude kvalitetnija te prilagođena specifičnim potrebama pojedinaca – korisnika i sigurni smo kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti.

Sudionici:
⦁ Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.;
⦁ Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak;
⦁ Viša stručna suradnica za OSI HZZ – Višnja Jandrašić Zeman;
⦁ Pročelnica UO za zdravstvo, demografiju i mlade – Andrea Bengez;
⦁ Predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar – Sanja Đurić;
⦁ Koordinatorica osobnih asistenata – Nada Bilek;
⦁ Edukatorica/evaluatorica osobnih asistenata – Tea Bošnjak, bacc.oec.;
⦁ Tajnica i blagajnica UIB – Štefica Diebalo;
⦁ Korisnici osobne asistencije – Damir Glavak, Marieta Magdić, Matej Vlahović, Snježana Marić;
⦁ Osobni asistenti – Anka Mamić, Mirela Skroban, Mihaela Bujan, Slađan Devčić;
⦁ Sredstva javnog priopćavanja.

TERENSKA POSJETA U OKVIRU PROVEDBE DRUGE GODINE DVOGODIŠNJEG PROGRAMA

TERENSKA POSJETA U OKVIRU PROVEDBE DRUGE GODINE DVOGODIŠNJEG PROGRAMA
„ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM!“

Dana 28.06.2022. godine, izvršena je terenska posjeta kod obitelji KOA Marka Gele, Rovišće, Kolodvorska 17, povodom uvođenja usluge osobne asistencije u okviru provedbe druge godine dvogodišnjeg programa usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom „Asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“

image

Tom prilikom, provedeno je upoznavanje s obitelji KOA Marka Gele i OA Slađana Devčića. Prisutni su upoznati s aktivnostima svakodnevnog življenja: samozbrinjavanja, produktivnosti i socijalnih aktivnosti. Usluga se pruža polovicu mjesečnog fonda sati, za tekući mjesec, a prema unaprijed utvrđenom planu korisnika; o pruženoj usluzi vodi se izvješće o radu o izvršenosti usluga izraženim u minutama; pročitan je i pojašnjen Etički kodeks OA-KOA.
Etičkim kodeksom osobnog asistenta i korisnika usluga utvrđuju se načela i pravila ponašanja osobnih asistenata kojih su se oni dužni uvijek pridržavati s ciljem očuvanja i daljnjeg razvoja ljudskih prava i dostojanstva korisnika kao samostalne i neovisne osobe. 

image

Opći cilj projekta je unapređenje kvalitete života osobama s najtežim oblikom invaliditeta, omogućiti im socijalnu uključenost te doprinijeti ostvarivanju ljudskih prava i dostojanstva.
Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima.Projekt je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Terensku posjetu su izvršili voditelj projekta Tomislav Novosel, prof. i Nada Bilek, koordinatorica OA.

UTIB NA XIII. MEĐUNARODNOJ NAUČNO-STRUČNOJ KONFERENCIJI

UTIB NA XIII. MEĐUNARODNOJ NAUČNO-STRUČNOJ KONFERENCIJI
„UNAPREĐENJE KVALITETE ŽIVOTA DJECE I MLADIH“
24. - 26. 06. 2022. GODINE, ARANĐELOVAC, SRBIJA

image
image
image
image

U razdoblju od 24. do 26. lipnja 2022. godine u Aranđelovcu u Srbiji održana je XIII. Međunarodna naučno-stručna konferencija ”Unapređenje kvalitete života djece i mladih”.

Konferencija je održana u organizaciji Udruženja za podršku i kreativni razvoj djece i mladih i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli.

Teme ovogodišnje Međunarodne konferencije odnosile su se na Unapređenje kvalitete života djece predškolskog i školskog uzrasta, Unapređenje kvalitete života mladih, Unapređenje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju kao i slobodne teme.

O izvaninstitucionalnom obrazovanju djece i mladih osoba s tjelesnim invaliditetom koje, kroz projektne aktivnosti provodi Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, sudionike je upoznao predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel, prof.

image

image

image

Na Konferenciji je u ime UTIB-a sudjelovao predsjednik Tomislav Novosel, prof. s asistenticom.

MARIETA MAGDIĆ OSVOJILA TRI ZLATNE MEDALJE ZA BJELOVAR I HRVATSKU U PARASTOLNOM TENISU U ČEŠKOJ

Marieta Magdić, mlada sportašica iz bjelovarskog Kulturno – sportskog KUL PONG kluba, puna elana, snage i volje, otputovala je u Češku, 21. lipnja 2022. godine kako bi na Međunarodnom natjecanju mladih Emil Open, odnosno 11. Europskim igrama mladih osoba s invaliditetom i poteškoćama branila boje svoga kluba i ostvarila svoj san.

image

Marieta je osoba s 90-postotnim invaliditetom, uporna 20-godišnjakinja iz Ivanske nedaleko od Bjelovara koja je prije dvije godine u Splitu osvojila naslov državne prvakinje u parastolnom tenisu. U češki grad Brno otputovala je u pratnji svog trenera Marinka Bana te volonterke i članice kluba, Monike Đuričić, sa kojom je i odigrala zadnju igru.
Trener Marinko Ban poručio je – Sav rad i trud koji smo uložili, sve suze i znoj su se isplatili!

image

image

Svoj rad i trud uspjela je okruniti i s čak tri zlatne medalje u Češkoj na kojoj je uz Hrvatsku nastupilo još 15 zemalja. Prvu zlatnu medalju osvojila je u ženskoj kategoriji (bez obzira na kategoriju invaliditeta), drugim zlatom okitila se u kategoriji “OPEN” u kojoj se natječu svi natjecatelji stolnog tenisa u Brnu bez obzira na spol i stupanj invaliditeta, dok je treće zlato osvojeno u natjecanju parova (MIX) za koje u propozicijama stoji uvjet da za stolom svoju zemlju predstavljaju osoba s invaliditetom i volonter.

image

Postoji jedna zanimljiva činjenica, a to je da Marieta i njezina volonterka Monika Đuričić još nikad nisu igrale u paru, no ovog puta su prihvatile izazov i osvojile prvo mjesto. Dvije prijateljice možda nisu ni sanjale da će se kući vratiti s čak tri zlatne medalje, a to je možda i povijesni rekord za Bjelovar.

image

Možemo sa sigurnošću reći da je Marieta ispunila svoj san, ali da tu neće stati što i dolikuje jednoj mladoj i razboritoj sportašici. Marieta je doputovala 26. lipnja 2022. iz Češke, gdje ju je, u njezinoj rodnoj Ivanskoj, dočekala njena obitelj, prijatelji, susjedi i svi oni koji su je pratili putem društvenih mreža i lokalnih medija.

image

Draga Marieta, predsjednik i djelatnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar čestitaju ti od sveg srca! Vjerujemo kako je ovo samo jedna stepenica više i nadamo se još pokojem zlatu uz onu prigodnu „samo nebo ti je granica“!

SUSRET RIBOLOVACA U ORGANIZACIJI UTI ILO IVANEC

Dana 22.06.2022. godine (srijeda) u organizaciji UTI ILO Ivanec održan je I. susret i takmičenje ribolovaca na ribnjacima ŠRD Ivanec u sklopu kupa grada Ivanca. Ekipu Udruge tjelesnih invalida Bjelovar činili su Zdenka Šorša, Antun Oremović i Miroslav Kraguljac koji su, nakon vaganja i mjerenja, osvojili ekipno 2. mjesto i pripadajući pehar.

image

image

Na kupu je sudjelovalo ukupno 69 ribolovaca iz ukupno 23 ekipa. Ekipa osoba s invaliditetom je ukupno bilo četiri – UOSI Virovitica, UOI Koprivničko-križevačke županije, domaćini UTI ILO Ivanec te naš UTI Bjelovar.

image

image

Nakon zajedničkog ručka i ugodnog druženja, naša ekipa natjecatelja u pratnji Josipa Cimermana i vozača kombi vozila za OSI Dražena Horvata, zahvalila se domaćinu susreta te sretno i zadovoljno krenuli put kućama.

UTIB NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI EUROPSKOG PROJEKTA

„RAZVOJ HRVATSKOG RESURSNOG CENTRA ZA RIJETKE BOLESTI“

Završna konferencija europskog projekta „Razvoj Hrvatskog resursnog centra za rijetke bolesti“ (UP.02.2.2.06.0139), održana je dana 14. lipnja 2022. godine s početkom u 18 sati, u prostorima Kaptol centra u Zagrebu - Kaptol Boutique Cinema.

image

Završna konferencija održana je prema programu:

image

image

Konferencija je obuhvatila pregled rezultata i postignuća ostvarenih tijekom dvogodišnjeg razdoblja provedbe projekta od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2022. godine, kojega je nositelj projekta Hrvatski savez za rijetke bolesti u partnerstvu s Udrugom DEBRA uspješno realizirao.

image

Sudionici iz UTIB-a bili su T. Novosel i N. Bilek.

UTIB NA OKRUGLOM STOLU NA TEMU ”SEKSUALNOST I REPRODUKTIVNA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM”

Dana 07. lipnja 2022. godine s početkom u 10.00 sati na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom održan je Okrugli stol na temu ”Seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom”.
Okrugli stol su svojim dolaskom i obraćanjem nazočnima uveličale gospođa Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, Marija Borovec iz MROMSP, te Branka Meić Salie iz ureda POSI.

image

Nakon pozdravnih govora i uvodnih riječi Predsjednice Saveza Jozefine Kranjčec, stručni suradnik Luka Keller predstavio je rad i djelovanje HSUTI-a s naglaskom na aktualne kampanje i aktivnosti u okviru Razvojne suradnje u području Centara znanja za društveni razvoj u RH.

image

image

Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studijskog centra socijalnog rada, Marko Buljevac, izlagao je o Predrasudama i mitovima vezani uz temu seksualnosti i reproduktivnih prava osoba s invaliditetom. S tim u vezi, iznio je rezultate novijih znanstvenih istraživanja koja opovrgavaju sve raspravljane predrasude i mitove o seksualnosti osoba s invaliditetom te predrasude o osobama s invaliditetom općenito.

image

Predsjednica Udruge ”Bolje sutra” iz Koprivnice, Marija Mraz iznijela je vrlo osobno iskustvo vlastite borbe s predrasudama vezanim uz seksualnost i roditeljstvo. Gospođa Mraz prezentirala je primjere aktivnosti koje Udruga provodi dugi niz godina kako bi mlade članove informirala i osvještavala o ovoj još uvijek tabu temi u našem društvu. Vlastito iskustvo ju je posebno nadahnulo da kroz djelovanje svoje Udruge uspješno pruža podršku osobama s invaliditetom u borbi za ravnopravan život u zajednici.

Okrugli stol je održan uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Predstavnici UTIB-a na Okruglom stolu bili su T. Novosel i N. Bilek. U raspravi, istakli su potrebu za organizacijom sličnog događaja za osobe s invaliditetom u Bjelovaru.

HPO „LIGA VISEĆE KUGLANE“ – SLAVONSKI BROD

Dana 11.06.2022. godine (subota) s početkom u 10:00 sati u prostorijama HVIDRE S. Brod odigrano je 5. kolo Lige viseće kuglane gdje je domaćin bio Sportski savez osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije.

image

Nakon pozdravne riječi predsjednika domaćina Štefana Pauna i gradonačelnika S. Broda gospodina Duspare otvoreno je natjecanje predstavnika sportskih saveza te uvidom u ostvarene rezultate natjecanja prvo mjesto osvojio je Športski savez osoba s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije, drugo mjesto osvojio je Sportski savez osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije, a treće mjesto je pripalo Bjelovarskom sportskom savezu osoba s invaliditetom.

image

Nakon odigranih pet kola najbolja u Regiji „Zapad“ je ekipa Sportskog saveza osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije, druga je ekipa Športskog savez osoba s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije dok je treća ekipa Sportskog saveza osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije. Te tri ekipe će nastaviti natjecanje na završnici sa prve tri ekipe iz Regije „Istok“.

image

Natjecanje Lige viseće kuglane završeno je oko 15.00 sati uz prigodni domjenak.
Bjelovarski sportski savez osoba s invaliditetom su predstavljali:
1. Mladen Rajković
2. Zdenka Šorša
3. Josip Cimerman
4. Vesna Rosandić
5. Stjepan Rosandić
6. Dušan Duduković
7. Zlata Bajs

Stranica 1 od 49 // 1 2 3 >  Last »