Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

ČLANOVI UTIB-A NA PRIJEMU KOD PREDSJEDNICE

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila je 11. i 12.12.2017. godine svoj privremeni ured u Bjelovaru i održala sastanke sa županom Bajsom, saborskim zastupnicima s područja županije te gradonačelnicima i načelnicima. Također, sastala se s predstavnicima nacionalnih manjina i braniteljskih i ostalih udruga.

Članovi UTIB-a na prijemu kod predsjednice
U ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar na sastanku s Predsjednicom sudjelovali su Tomislav Novosel, Ratko Kovačić i Katarina Pospišil.
Tomislav Novosel upoznao je Predsjednicu sa stanjem, problemima i izazovima osoba s nvaliditetom na području Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, istaknuvši pri tome:

Članovi UTIB-a na prijemu kod predsjednice
Gospođo predsjednice,
Hvala vam na pozivu na radni sastanak s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom s područja BBŽ u vaš Privremeni ured ovdje u zgradi BBŽ; Dobro nam došli!

Broj OSI s područja BBŽ, prema izvješću Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom pri HZJZ-u:

Bjelovarsko-bilogorska županija - 15.077
Područje grada Bjelovara - 4.844

Oko 20% OSI organizirano je u udruge gdje se različitim aktivnostima i inicijativama bore za bolji život svojih članova. Glavni dio aktivnosti odvija se u okviru nacionalnih i europskih projekata.

Vas gospođo predsjednice molim da se u okviru svojih nadležnosti zauzmete za rješavanje slljedećih zajedničkih problema:

Zakoni: Konvencija UN POS-i, Zakon o udrugama (OSI i ostale ranjive skupine – financiranje hladnoga pogona), Zakon o osobnom asistentu - MDOMSP, Pravilnik o pomoćniku u nastavi – MZOS (osnovne i srednje škole)

Raspolaganje državnom imovinom (Ministarstvo državne imovine):
Dostavili smo projektni prijedloga temeljem raspisanog Javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga za projekte za infrastrukturna ulaganja u sustav socijalne skrbi koji imaju namjeru aplicirati za korištenje strukturnih fondova EU 2014. – 2020. Cilj javnog poziva bio je priprema zalihe prihvatljivih projekata u sustavu socijalne skrbi visokog stupnja spremnosti (Indikativna lista) čija bi se provedba mogla financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 2014. – 2020.
Odgovoreno nam je, citiram: „Vaš projektni prijedlog uvršten je na indikativnu listu projektnih prijedloga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom“. Radi se o projektu izgradnje i opremanja Centra za osobe s invaliditetom Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, predračunske vrijednosti 7.000.000 €, površine 5.000 m², koji bi se gradio na parceli u vlasništvu Države Hrvatske, veličine 2,8 ha.
Molimo Vas da se zauzmete da se predmetna čestica od 2,8 ha ustupi za provedbu ovoga projekta.

Rana intervencija:
Rana intervencija se definira kroz sve oblike poticanja orijentiranog prema djeci i savjetovanja orijentiranog prema roditeljima koji se primijenjuju kao izravne i neposredne posljedice nekog utvrđenog razvojnog rizika ili razvojne teškoće. Rana intervencija uključuje dijete kao i njegove roditelje, obitelj i širu socijalnu mrežu.
Usluge rane intervencije na području Grada Bjelovara počeli smo pružati provedbom evropskog projekta „Osnaživanje obitelji i djece s teškoćama u razvoju“, 2015. g., u suradnji HSUCDP-om iz Zagreba i pri tom, od 150 obitelji i djece s teškoćama u razvoju, obuhvatili njih 15. Osnovali smo udrugu „Bjelovarski leptirići“ koja je, zbog nedostatka sredstava trenutno u nezavidnom položaju.
Rješenje koje predlažemo i molimo Vas da se za njega zauzmete je da se, suradnjom MDOMSP-a, MZOS-a i osnivača škola i ustanova (Grad i Županija), financijsko-organizacijski model migrira iz Zagreba u Bjelovar i BBŽ.

Zapošljavanje OSI – zaštitne radionice:
Ukazujemo Vam i molimo da se zauzmete za simetričniju (pravedniju) raspodjelu sredstava za zapošljavanje OSI.
Velika sredstva su u pitanju a raspodjela je, blagorečeno nesimetrična!
Npr. raspisana su tri natječaja vrijednosti:
- 4.000.000,00 kn za održavanje zaposlenosti u postojećim integrativnim radionicama;
- 40.000.000,00 kn za otvaranje novih radnih mjesta u postojećim integrativnim radionicama;
- 40.000.000,00 kn za inovativno zapošljavanje poslodavcima na otvorenom tržištu rada
Na području RH postoji 7 zaštitnih radionica!
Rješenje koje predlažemo je da se pod hitno u svakoj županiji i većem gradu osnuju zaštitne radionice. Nositelji aktivnosti: županije, gradovi, HZZZ, udruge. Tek tada treba krenuti (nastaviti) s raspisivanjem natječaja i podjelom sredstava! 

Regionalna uprava i lokalna samouprava:
Molim Vas da se zauzmete da se s ciljem što kvalitetnije suradnje udruga OSI i predstavničkih tijela u županijama i gradovima, statutarno predvide i osnuju povjerenstva za osobe s invaliditetom.

Članovi UTIB-a na prijemu kod predsjednice
Gospođa predsjednica pažljivo je pratila iznošenje problema i prijedloge za riješenja te obećala da će se zauzeti za našu stvar.
TERENSKA KONTROLA PROJEKTA „OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM“

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata EU kao Posredničko tijelo razine 2 (PT2) organizirao je posjet Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar u svrhu provjere na licu mjesta provedbe financiranih aktivnosti za Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava UP.02.2.2.02.0007 „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranog iz poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom UP.02.2.2.02.

Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom

Provjera na licu mjesta izvršena je 8. prosinca 2017. s početkom u 11,00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, Bjelovar.

Tema: Praćenje provedbe financiranih aktivnosti projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda.
Sukladno članku 17. Opći uvjeti Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (PT2) osiguran je pristup cjelokupnoj projektnoj dokumentaciji s naglaskom na sljedeće:
• dokumentacija vezana uz troškove rada i prijevoza osobnih asistenata (ugovori, platne liste, prijevozne karte, putni nalozi i dr.),
• dokumentacija vezana uz troškove rada koordinatora i evaulatora OA (ugovori, troškovi putovanja, izvješća i sl.),
• dokumentacija vezana uz ostvarenje ciljnih vrijednosti pokazatelja (potpisani obrasci),
• računovodstvene evidencije (način praćenja projektnih izdataka).

Također, izvršen je uvid u provedene mjere informiranja i vidljivosti prema Uputi za korisnike sredstava vezano uz mjere informiranja, komunikaciju i vidljivost projekata financiranih u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju 2014.-2020. 
Predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (PT2) omogućen je i razgovor s koordinatoricom osobnih asistenata gđom Nadom Bilek, jednim osobnim asistentom te korisnicom usluge osobne asistencije gđom Katarinom Pospišil.

Od strane PT2 provjeri na licu mjesta prisustvovali su:
1. Aleksandra Vuk, voditeljica Odjela za provjere na licu mjesta
2. Tomislav Tinodi, viši stručni savjetnik u Odjelu za provjere na licu mjesta
3. Vedran Odović, stručni suradnik u Odjelu za provjere na licu mjesta

Zaključak: Udruga tjelesnih invalida Bjelovar obvezna je do 22. prosinca 2017. godine dostaviti nadzornom tijelu potvrdu o pristupu AZOP-u i popunjenu Zbriku osobnih podataka, te knjigovodstvenu karticu u svrhu knjigovodstvenog praćenja projektnih izdataka.
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar predstavila je svoj rad i doprinos u naporima da usluga osobne asistencije zaživi kao institucionalna potpora osobama s invaliditetom a tijelo nadzora izrazilo je pozitivne i konstruktivne komentare.

Sudionici:
− predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (PT2)
− korisnici
− osobni asistenti
− zaposlenici.ČLANOVI UTIB-A OSTVARILI ODLIČNE SPORTSKE REZULTATE U PORTUGALU

Dana 5. prosinca 2017. godine, Portugal.

Odlične sportske rezultate u Portugalu osvojili su članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Radovan Halas, zlato i Josip Slivar, srebro.

IWAS
Drugi dan održavanja IWAS svjetskih igara u Portugalu također je dobro prošao za hrvatske paraolimpijce, a posebno za naše Bjelovarčane Radovana Halasa i Josipa Slivara, također članove AKOSI Sokol Bjelovar. Josip Slivar je osvojio srebrnu medalju u spojenim kategorijama F42 i F44, a Radovan Halas je u bacanju čunja u kategoriji F51 osvojio zlatnu medalju.

– Ovo je za mene prvo veliko natjecanje i odmah zlatna medalja. Jako sam zadovoljan rezultatom. Iza mene je pet godina bavljenja sportom i tri godine intenzivnog treninga. Sport mi je pomogao i zdravstveno, a ne samo kao područje interesa. Uoči samog natjecanja imao sam tremu, ali kad je natjecanje počelo trema je nestala. Bacio sam udaljenost od 20,88 metara što smatram da je dobra udaljenost, zaključio je Radovan Halas dodavši kako je pred njim zima prepuna intenzivnih treninga kako bi ostvario i bolje rezultate na europskom natjecanju.

IWAS
Radovanu Halasu je ovo ujedno i prvi nastup za reprezentaciju te mu od srca čestitamo i želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu!
OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM

Svečano obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održano je u petak, 01.12.2013. godine, u prostorijama hotela Central, Bjelovar, V. Lisinskoga 2, s početkom u 13,00 sati.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Raspored:
1. Okupljanje sudionika od 13,00 – 13,30 sati;
2. Pozdravna riječ domaćina i gostiju;
3. Predstavljanje rada udruga članica UIB-a;
4. Svečani ručak;
5. Zabava uz glazbeni sastav “STOP“, druženje i ples.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Sudionici: članovi udruga osoba s invaliditetom Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije, Centra za socijalnu skrb i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

“Djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima, te svima koji sudjeluju u skrbi i poboljšanju kvalitete življenja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom upućujemo čestitke povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 03.12.”

Međunarodni dan osoba s invaliditetom
PREDSTAVNICI UTIB-A NA REDOVNOJ SKUPŠTINI DRUŠTVA OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM MEĐIMURSKE

Skupštini su u ime UTIB-a prisustvovali Mirjana i Vlado Benčak. Skupština održana kao izvještajna za 2016.g. na kojoj je oko 120 članova društva prihvatilo izvještaj o radu i financijskom poslovanju koje izvještaje je članstvu predočila predsjednica društva Miljenka Radović i predsjednik NO Zdravko Soldo. Na sjednici Skupštine predsjednica je predočila plan i program rada kao i financijski plan za 2018.g. s nadom da će se planirano i ostvariti ali da to sve ovisi o ostvarenju financijskog plana, odnosno o prihvaćanju projekata koji su podnijeti nadležnim institucijama.

Skupština Čakovec
V. Benčak, u svoje ime i u ime predsjednika UTIB-a gosp. T. Novosela, održao je pozdravnu riječ članovima Skupštine i pohvalu radu rukovodstvu Društva i predsjednici Miljenki Radović sa željom da uspješno ostvarujui zacrtane planove u slijedećoj godini te pozivom da se susrećemo i nadalje kroz aktivnosti kojima nastojimo omogućiti našim članovima ostvarenje mogućeg.

Skupština Čakovec
Predsjednica Miljenka Radović zahvalila se na odazivu i prisustvu radu Skupštine, zahvalila se na riječima pohvale, naglasila da izvrsno surađuje sa našim predsjednikom Novosel Tomislavom i da želi da imamo i nadalje dobra kontakte ali i više susreta i suradnje u ostvarenju ciljeva zacrtanih za poboljšanje života naših članova.
UVODNI SEMINAR O PRIMJENI INSTRUMENTA MELBA/IDA

Održan je od 30.11. do 01.12.2017. godine u Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka, Senjskih uskoka 2, u organizaciji Udruge edukacijskih rehabilitatora Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije.

Radi se o instrumentariju za procjenu radnih sposobnosi OSI kojega je predstavila Dr. Anke Kleffmann, diplomirani psiholog, direktor i partner u Miro-Gmbh, Siegen, www.miro-gmbh.de

Glavne teme seminara:
• Dokumentacija zahtjeva: Razmatraju se razne metode prikupljanja podataka i izrađuje se primjereni profil zahtjeva;
• Dokumentacija vještina: Studija slučaja – razgovarat će se o različitim sposobnostima.  Nakon toga će se stvoriti primjereni profil vještina.
• Usporedba profila: Korištenjem razvijenih profila prikazana je upotreba MELBA kao postupka usporedbe profila.
Raspored aktivnosti:

Uvodni seminar o primjeni instrumenta MELBA/IDA
Uvodni seminar o primjeni instrumenta MELBA/IDA
Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su L. Novosel i T. Novosel
„DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO I POSLOVNI PLAN“

Dana 27. studenoga 2017. godine, u prostorijama CISOK-a, A. B. Šimića 1, Bjelovar održana je prva radionica ciklusa „Društveno poduzetništvo i poslovni plan“, koji se provodi u sklopu projekta „Postani društveni poduzetnik“ čiji je organizator Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva, financiran iz Europskog socijalnog fonda. Partneri na projektu su Bjelovarsko-bilogorska županija i Regionalna razvojna agencija BBŽ.

Svrha projekta je na inovativan i kreativan način potaknuti razvoj i osnivanje društvenih poduzeća, kroz promotivne i edukacijske aktivnosti, a ciljanoj skupini (nezaposlenim osobama, osobama s invaliditetom, starijim osobama, pripadnicima nacionalnih manjina i svim ostalim) omogućiti stjecanje novih poduzetničkih znanja i vještina kroz besplatne seminare i radionice, kako bi pronašli zaposlenje u društvenom poduzetništvu.

Prvi dio ciklusa obuhvaća radionicu o društvenom poduzetništvu i poslovnom modeliranju, dok će se naredni ciklus radionica fokusirati na poslovno modeliranje DP pothvata.

Društveno poduzetništvo i poslovni plan
Ciljevi radionice obuhvaćaju:
- Razumijevanje koncepta društvenog poduzetništva i prepoznavanja primjera dobre prakse;
- Razumijevanje i interpretaciju principa „Lean startup“ metodologije, korake u razvoju proizvoda, prepoznavanju kupaca, te rizik proizvoda, kupaca i tržišta;
- Sudionici imaju priliku izraditi svoj poslovni model za DP pothvat (plan A);
- Sudionici će imati izrađenu pripremu testiranja za razumijevanje problema kupaca.

Društveno poduzetništvo i poslovni plan
Sudionici:
- Udruge (iz UTIB-a: I. Toncer i V. Kuzmek)
- Predstavnici institucija;
- Građani.

13. SIMPOZIJ DISTROFICARA ISTRE POD NAZIVOM ‘’KOMUNIKACIJA U ZDRAVSTVU – VAŽNOST IZGOVORENIH RIJE

Održan je 23. studenoga 2017. godine u Domu sportova Mate Parlov, Pula.

Program Simpozija:

13. simpozij distrofičara Istre
Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljao je predsjednik Tomislav Novosel s pratnjom.

13. simpozij distrofičara Istre
13. simpozij distrofičara IstreSASTANAK RIBOLOVNOG KLUBA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Održan je 17.11.2017. u prostorijama Udruge s početkom u 13,00 sati.

Prisutni: predsjednik Udruge T. Novosel, član IO V. Benčak, članovi ribolovnog kluba: A. Verić, Z. Šorša, J. Cimerman, J. Glogovčan, A. Oremović, S. Štefinec, B. Kranjec, D. Jerotić, S. Bušetinčan, Z. Ćurković.

Sastanak ribolovnog kluba UTIB-a
Uvod o radu Udruge predstavio je T. Novosel. U okviru trogodišnjeg programa “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom“ predviđena je mogućnost sufinanciranja rada Ribolovnog kluba. Nakon rasprave donosi se odluka da se V. Benčak imenuje za voditelja Ribolovnog kluba a B. Kranjec za voditelja aktivnosti.

Sastanak ribolovnog kluba UTIB-a
Izvješće o radu u 2017. godini podnosi A. Verić. U raspravi je istaknuta dobra organizacija kluba i odlična suradnja sa svim drugim udrugama u Hrvatskoj. Izvješće se jednoglasno usvaja.

Sastanak ribolovnog kluba UTIB-a
U okviru rasprave o planu rada u 2018. godini A. Verić ističe da klub ima dva člana više što iziskuje više sredstava za članarinu. T. Novosel iznosi da je u 2018. g. planiran isti iznos sredstava kao i za ovu. S ciljem animiranja mlađih članova u kolicima u planu je sastanak, u proljeće 2018.g., kako bi ih se animiralo za uključenje u Ribolovni klub. Donosi se odluka da se ribolovno natjecanje UTIB-a održava zadnje subote u lipnju 2018.g.
POČETAK INFORMATIČKOG TEČAJA „OSNOVE INFORMATIKE - e-Građanin““

Dana 15. 11. 2017. godine (srijeda) sa početkom u 10:00 h, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Bjelovar, Nazorova 9, započeo je drugi ciklus informatičkog tečaja „Osnove informatike – e – Građanin“, u okviru provedbe trogodišnjega programa “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

OSNOVE INFORMATIKE - e-Građanin

„Cilj edukacije je modernizacija, pojednostavljenje i ubrzanje komunikacije građana i
javne uprave te povećanje transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga“ –
Slobodan Kaličanin, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Bjelovar

Sustav e-Građani je projekt Vlade Republike Hrvatske pokrenut s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga.

OSNOVE INFORMATIKE - e-Građanin
Plan radionica edukacije e-Građanin:
1. Uvod u E-usluge u RH, preduvjeti, osnovni pojmovi;
2. Javni pristup e-uslugama (katastar, matične knjige, ministarstva, policija);
3. Autorizacijske usluge NETBANKINGA (općenito, sigurnost, vrste usluga, e-računi).

Preduvjet pohađanja nastave je osnovno poznavanje rada na računalu (npr. ECDL start) te
po završenom tečaju uspješni polaznici dobivaju svjedodžbu.7. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

U okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je 7. evaluacija rada osobnih asistenata.

7. evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluacija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u srijedu, 15. studenoga 2017. godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, Bjelovar.

7. evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluacija služi za vrednovanje i procjenu učinka, utjecaja, isplativosti, određene aktivnosti, skupa aktivnosti, projekta, programa i ostalih društvenih intervencija, a cilj evaluacije je povećanje kvalitete pruženih usluga.

Evaluacija je namijenjena četrnaestorici osobnih asistenata, uključujući i one koji rade na zamjenama.

7. evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluaciju su proveli:
1. Tomislav Novosel, prof., voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra, koordinatorica projekta
3. Ivana Toncer, bacc. oec., edukatorica/evaluatorica projekta
4. Monika Polančec, eoc., administratorica.

7. evaluacija rada osobnih asistenata
Teme:
1. osvrt na prvih sedam mjeseci provedbe Projekta
2. praćenje rada osobnih asistenata
3. odluke o godišnjim odmorima
4. edukacija i podjela Uvjerenja o edukaciji
5. razgovor vezan uz RT procjene (intervencija u kontekstu postavljenih ciljeva)
6. tablice radnih sati
7. pitanja i prijedloziTISKOVNA KONFERENCIJA POVODOM POČETKA INFORMATIČKOG TEČAJA „OSNOVE INFORMATIKE - e-Građanin”

Dana 10. 11. 2017. godine (petak) sa početkom u 11:00 h, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, održana je tiskovna konferencija u okviru provedbe trogodišnjega programa “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

OSNOVE INFORMATIKE - e-Građanin
Tema: E-Građani – cilj: modernizacija, pojednostavljenje i ubrzanje komunikacije građana i javne uprave te povećanje transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga – Slobodan Kaličanin, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Bjelovar

Sustav e-Građani je projekt Vlade Republike Hrvatske pokrenut s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga.

OSNOVE INFORMATIKE - e-Građanin
Ovom prigodom svečano su uručene svjedodžbe članovima koji su uspješno završili edukaciju te je predstavljen plan radionica za slijedeći ciklus polaznika.

OSNOVE INFORMATIKE - e-Građanin
Plan radionica edukacije e-Građanin:
1. Uvod u E-usluge u RH, preduvjeti, osnovni pojmovi;
2. Javni pristup e-uslugama (katastar, matične knjige, ministarstva, policija);
3. Autorizacijske usluge NETBANKINGA (općenito, sigurnost, vrste usluga, e-računi).

Preduvjet pohađanja nastave je osnovno poznavanje rada na računalu (npr. ECDL start) te
po završenom tečaju uspješni polaznici dobivaju svjedodžbu.

Sudionici:
− predstavnici partnera
− korisnici
− izvoditelji
− članovi upravnih tijela
− zaposlenici.
“ZAPOŠLJAVANJE I RAD OSOBA S INVALIDITETOM – PRILIKA, A NE NAMET”

U srijedu, 8. 11. 2017. godine u 11 sati, u Maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije održan je stručni skup pod nazivom „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“ u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore. Ovom prilikom sudionicima su se obratili gospodin Davorko Vidović, savjetnik, Hrvatska gospodarska komora i gospođa Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet
Potom su uslijedila izlaganja:
Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom, Dario Karačić, Institut za razvoj tržišta rada
Kvote i poticaji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i usluge Centra za profesionalnu rehabilitaciju, Natalija Krajnović, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom
Iskustva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Marijana Grgin
Iskustvo poslodavca, Tamara Milić, Financijska agencija – FINA uz kratku raspravu.

Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet
Neka od pitanja na koja su sudionici mogli dobiti odgovor su: „Koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom? Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom? Koji su problemi pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati? Kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti? Kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti? Kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote?“ Predstavljena je i internet stranica: http://www.zaposliosi.hr, pokrenuta s ciljem približavanja ove teme poslodavcima i osobama s invaliditetom.
Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su predsjednik Tomislav Novosel, prof. sa suradnicama Ivanom Toncer, bacc. oec. i Monikom Polančec, oec. Gosp. Novosel naglasio je važnost i očekivanja od Ureda pravobraniteljice za OSI, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje kod ostvarivanja prava osoba s invaliditetom te kontinuiranoga rada na edukaciji i osposobljavanju osoba s invaliditetom ka samostalnijem životu. Kao doprinos u ovim aktivnostima naveo je Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar koja, osim što zapošljava osobe s invaliditetom, radi na poboljšanju postojećih uvjeta i osposobljavanju svojih članova kako bi ravnopravno konkurirali na tržištu rada.TISKOVNA KONFERENCIJA O PROVEDBI GRAĐANSKE AKCIJE „UTIB ZA ČLANOVE“

U petak 3. 11. 2017. godine u 10 sati, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, održana je tiskovna konferencija o provedbi građanske akcije „UTIB za članove“ financiranoga od Regionalne zaklade za lokalni razvoj ZAMAH, u sklopu građanske akcije“Naš doprinos zajednici“. Akciju su podržali Grad Bjelovar, Bjelovarsko – bilogorska županija i „Beming d.o.o.“ Bjelovar.

UTIB za članove
Tema: Rekonstrukcija sanitarnog čvora osoba s invaliditetom u sklopu građanske akcije „UTIB za članove“ -> voditelj akcije predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof.

UTIB za članove
UTIB za članove
Građanskom akcijom osigurana je pristupačnost sanitarnog čvora osoba s invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivosti te duži boravak i osjećaj sigurnosti i opuštenosti u prostorijama Udruge. To ima za utjecaj i veću mogućnost uključivanja osoba s invaliditetom u različite aktivnosti Udruge, čime se poboljšava kvaliteta života osoba s invaliditetom i veća socijalna uključenost u zajednicu. Uspješnom adaptacijom sanitarnog čvora u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, utjecalo se na veće zadovoljstvo članova, što ujedno utječe na i na bolju kvalitetu života istih, te osjećaj komfora i željom za izlaskom iz svojih domova. Utjecaj na njihov razvoj kroz uključivanje u razne aktivnosti, poput edukacija, zdravstvenih i pravnih savjetovanja koje jedino mogu dolaskom u Udrugu. Također, olakšana je mogućnost rada zaposlenika, što uključuje i razvoj većeg broja projekata sa ciljem zapošljavanja osoba sa invaliditetom budući da su na ovaj način osigurani nužni uvjeti za kvalitetno obavljanje radnih zadataka.

UTIB za članove
UTIB za članove

Sudionici:
− predstavnici institucija
− suradnici
− korisnici
− izvoditelji
− članovi upravnih tijela
− zaposlenici.
POČETAK OSPOSOBLJAVANJA KANDIDATA RAZLIČITOG STUPNJA TJELESNOG INVALIDITETA ZA VOZAČE „B“ KAT

U okviru provedbe trogodišnjeg programa “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u petak 20. 10. 2017. godine na prostoru oko središnjeg paviljona u gradskom parku, Trg Eugena Kvaternika, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar u suradnji s Instruktažnim centrom Križevci d.o.o. organizirala je održavanje prezentacije mogućnosti osposobljavanja kandidata različitog stupnja tjelesnog invaliditeta za vozače „B“ kategorije u prilagođenim vozilima (2).

Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom
Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom
Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom
Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom
Osposobljavanje iz nastavnog predmeta prometni propisi i sigurnosna pravila te pružanje prve pomoći provodit će se u partnerskoj autoškoli u Bjelovaru, zbog strogih propisanih prostornih uvjeta koji uvjetuju i sam rad autoškole. Daljnji dio osposobljavanja iz nastavnog predmeta upravljanje vozilom također će se provoditi u Bjelovaru, uz korištenje prilagođenih vozila Instruktažnog centra Križevci te educirane instruktore vožnje za program obuke osoba s invaliditetom.

Nakon prezentacije kod paviljona, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, održan je operativni sastanak u kontekstu dogovaranja detalja osposobljavanja i provedbe prvog odabira potencijalnih polaznika.

Ove godine, Udruga će financijski poduprijeti osposobljavanje za vozače B kategorije za troje svojih članova.

Uvjet za pristup osposobljavanju je potvrda liječnika opće prakse da osoba ne boluje od psihičkih i duševnih bolesti te liječnička potvrda medicine rada.

Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom
Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom

Sudionici:
1. predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar
2. predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije
3. zaposlenici
4. sredstva javnoga priopćavanja.
Stranica 1 od 26 // 1 2 3 >  Last »