Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

KAMPANJA POVODOM SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O DUCHENNE MIŠIĆNOJ DISTROFIJI (DMD)

Dana 07.09.2021. godine (utorak) s početkom u 11.00 sati preko ZOOM platforme članovi, zaposlenici, volonteri Udruge tjelesnih invalida Bjelovar priključili su se Savezu društva distrofičara Hrvatske – SDDH povodom obilježavanja 7. rujna – Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD) koju provodi World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom).

image

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana svjesnosti o DMD bila je „Život odraslih i Duchenne“ te se tim povodom oformio Okrugli stol stručnjaka na svim područjima kako bi se pridružili i doprinijeli povećanju svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji.

image

Na samom početku, sve prisutne na platformi pozdravila je dobrodošlicom predsjednica SDDH Marica Mirić, dipl.ing. te sve nazočne uvela u tijek obilježavanja Okruglog stola „Svjetlo za Duchenne“.
Prof.dr.sc. Ervina Bilić, prim.dr.med. kroz odabranu temu „Duchenne mišićna distrofijan – bolest s novim horizontom“ sa stručne strane pojasnila je i približila što se događa u tijelu osobe koja se bori sa mišićnoj distrofijom te kako izgleda liječenje osoba oboljelih od mišićne distrofije.

image
image

Gosti i stručnjaci na ZOOM platformi bili su također prim. Željko Plazonić, dr.med. državni tajnik Ministarstva zdravstva te objasnio doprinos Ministarstva unaprjeđenje kvalitete življenja osoba s mišićnom distrofijom u Republici Hrvatskoj. Nadalje, Marija Borovec, voditeljica Službe za zaštitu osoba s invaliditetom i skrbništvo u Ministarstvu rada, istaknula je doprinos Ministarstva unaprjeđenju življenja osoba s mišićnom distrofijom te navela probleme kroz koje se susreću.
Kako život sa Duchennom nije lak i da je potrebna konstantna borba objasnili su nam roditelji djece sa mišićnom distrofijom kroz temu „Život s DMD – iskustva mladića s DMD i roditelja“.
Dragana Budimir, stručna suradnica SDDH najavila je da u sklopu kampanje SDDH, a povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD), u utorak, 7. rujna, u večernjim satima, budu osvijetljene poznate znamenitosti, građevine i spomenici u brojnim gradovima u RH. Za obilježavanje će biti primijenjena crvena boja osvjetljenja ili logotip Kampanje. Više o tome na web stranici: https://www.sddh.hr/savez-drustava-distroficara-hrvatske-aktualnosti-pregled/svjetlo-za-duchenne-u-gradovima-rh

Sudionici:
1. Zaposlenici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar – Nada Bilek, voditeljica ureda, Tea Bošnjak, bacc.oec., projektna suradnica, Monika Polančec, stručna suradnica.

image
image

SUDJELOVANJE UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR NA 17. PETRINJSKIM SPORTSKIM SUSRETIMA BRANITELJA

Dana 04.09.2021 (subota) godine Udruga HVIDR-a Grada Petrinje održala je sportsko – kulturnu manifestaciju pod nazivom „17. Petrinjski sportski susret branitelja“. Sukladno epidemiološkim mjerama, manifestacija se održala na otvorenom prostoru gradskog kupališta u Petrinji s početkom u 8.00 sati. Prema pozivu, sportskom događaju prisustvovao je i Klub sportaša zastupajući Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar.

image

U sportskom dijelu sudionici su se mogli natjecati u boćanju, visećoj kuglani, kuhanju graha i sportskom ribolovu. Naša četiri člana okušala su se u kategoriji viseće kuglane te ekipno odnijeli prvo mjesto od ukupno šesnaest ekipa. U grupi pojedinačno, članica Vesna Rosandić bila je najbolja u konkurenciji natjecateljica i natjecatelja u visećoj kuglani.

image

image

image

Nakon sportskog druženja, poslužen je pobjednički grah te se ostatak vremena proveo u veselju i pozitivnoj atmosferi. Kao šećer na kraju, pobjedničkim ekipama podijeljene su medalje i pehari te se druženje nastavilo do kasnog poslijepodneva uz nadu da će se uskoro ponoviti susret i druženje.
Sudionici:
Članovi Kluba sportaša UTIB-a: Stjepan i Vesna Rosandić, Martina Tukerić, Zlata Bajs

image

TISKOVNA KONFERENCIJA I IZOBRAZBA VOLONTERA I ZAINTERESIRANIH GRAĐANA

TISKOVNA KONFERENCIJA I IZOBRAZBA VOLONTERA I ZAINTERESIRANIH GRAĐANA POVODOM PROVEDBE PROJEKTA „VOLONTERSKI CENTAR UTIB“

Dana 02.09.2021. godine (četvrtak) s početkom u 10:00 sati u svečanoj dvorani Hotela Central, Vatroslava Lisinskog 2, Bjelovar održana je tiskovna konferencija povodom provedbe prve godine Dvogodišnjeg programa „Lokalni volonterski centar UTIB“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

image

Nakon konferencije, provedena je izobrazba volontera i zainteresiranih građana: 2 ciklusa – 10 volontera i zainteresiranih građana po ciklusu, ukupno 20 sudionika.

U prvom dijelu izobrazbe stručni suradnik u projektu, predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. objasnio je vrste invaliditeta, predstavio Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar, strukturu članstva i značajna područja djelovanja udruge (redovni rad Udruge, izgradnju kapaciteta Udruge, zagovaranje prava osoba s invaliditetom, projektne aktivnosti, mladi s invaliditetom u školskom sustavu, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, pružanje socijalnih usluga, kulturno-zabavne i izletničke aktivnosti, sportske aktivnosti, suradnja s lokalnim, državnim i europskim dionicima) te važnost i utjecaj volontiranja u navedenim područjima djelovanja.

image

Nakon osvježenja, drugi dio izobrazbe volontera provela je voditeljica projekta Tea Bošnjak:  1. predstavljanje volontiranja; 2. zakonska podjela; 3. vrste i razlozi volontiranja;
4. paradigmatski okvir zaokruženi su sa slikama i primjerima provedenog volontiranja u organizacijskim, sportskim, kulturno-zabavnim i projektnim aktivnostima.

image

Tiskovnoj konferenciji i edukaciji volontera prisustvovali su volonteri UTIB-a, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar Daniela Popović, predstavnik BBŽ Ratko Kovačić, predstavnici Udruge invalida Bjelovar, predsjednik udruge i stručni suradnik u projektu Tomislav Novosel, prof., voditeljica projekta Tea Bošnjak, bacc.oec., voditeljica ureda/koordinatorica Nada Bilek, Monika Polančec, stručna suradnica.

image

ČLANOVI UTIB-A NA LJETOVANJU U NOVOM VINODOLSKOM

U suradnji sa Gradom Bjelovarom, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar za svoje članove organizirala je ljetovanje u hostelu „Bjelovar“ u Novom Vinodolskom. Ljetovanje je trajalo u razdoblju od 07.08. do 17.08.2021. godine.

image

Polazak za Novi Vinodolski bio je sa autobusnog kolodvora Bjelovar u jutarnjim satima te je put protekao u ugodnom raspoloženju. Cilj održavanja ljetovanja bilo pružanje mogućnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, razvijanja samopouzdanja i neovisnosti kao i socijalnih kontakata osoba s invaliditetom. Pozitivno iscrpljeni, napijeni sunčevim zrakama, puni elana i entuzijazma, vratili smo se svojim kućama u nadi za novim avanturama. Uz druženje, pjesmu, smijeh desetodnevno ljetovanje približilo se kraju te je povratak u Bjelovar bio u kasnim poslijepodnevnim satima.

image

Ljetovanje se organiziralo u skladu s mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i HZJZ-a.

RADNI SASTANAK POVODOM PROVEDBE AKTIVNOSTI OSPOSOBLJAVANJA KANDIDATA ZA B KATEGORIJU

Dana 19.08.2021.(četvrtak) godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, Bjelovar s početkom u 08.00 sati u okviru Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom“ financiranog od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji socijalne politike, održan je ZOOM sastanak sa predstavnicima Autoškole „Instruktažni centar Križevci“.

image

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar trenutno ima na obuci šestoro kandidata, koji se približavaju kraju obuke te ispitnoj vožnji. Cilj ovog sastanka bio je rezimirati do sada obavljen posao te dobiti povratne informacije sa terena, odnosno od instruktora koji rade sa kandidatima. Udruga će i dalje poticati svoje članove na osposobljavanje B kategorije, čime članovi, odnosno, kasnije vozači postaju samostalni, neovisni za svoje potrebe, potrebe svojih obitelji i prema tome postaju korisni svojoj zajednici u kojoj se nalaze te sami sebi.
Trenutno na listi čekanja nalazi se novih četvoro kandidata koji će, nakon obavljanja Liječničkog pregleda, moći krenuti u osposobljavanje za B kategoriju, čime se Udruga ponosi.

image

Sudionici ZOOM sastanka:
1. Predstavnici Instruktažnog centra – Domagoj Brunović, stručni upravitelj ICK, Lina Unterberger, instruktorica;
2. Predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar – Tomislav Novosel, prof.;
3. Zaposlenice Udruge – Nada Bilek, voditeljica ureda/koordinatorica, Tea Bošnjak, bacc.oec., voditeljica projektnih aktivnosti, Monika Polančec, stručna suradnica.

RADNI SASTANAK POVODOM PROVEDBE EU PROJEKTA „OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITET

Dana 13.08.2021.(petak) godine u konferencijskoj sali Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, Bjelovar, s početkom u 14.00 sati u okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održan je radni sastanak pružatelja usluge osobe asistencije.

image

Na radnom sastanku sudjelovali su korisnici usluge osobne asistencije sa svojim osobnim asistentima te Nositelj projekta Udruga tjelesnih invalida Bjelovar na čelu sa predsjednikom udruge Tomislavom Novoselom, prof. Prisustvovale su i suradnice na projektu, Nada Bilek, voditeljica Ureda/koordinatorica OA-KOA i Tea Bošnjak, bacc.oec. voditeljica projektnih aktivnosti/edukatorica/evaluatorica.

image

image

Cilj radnog sastanka bio ju rezimirati do sada obavljene aktivnosti, prikupiti informacije sa terena, intervenirati na specifične situacije OA - KOA te prikupiti potrebnu dokumentaciju korisnika i osobnih asistenata, potrebnu radi tromjesečnog izvještavanja provedbenom tijelu.

image

Tijekom sastanka predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. istaknuo je važnost radnih obaveza koje predstoje pred osobnim asistentima te njihovo informatičko opismenjavanje, te isto tako i važnost uzajamnog dogovora između korisnika i osobnog asistenta. Najavljena je edukacija osobnih asistenta na kraju koje će asistenti dobiti Uvjerenje.
Sudionici sastanka:
1. Predsjednik UTIB-a – Tomislav Novosel, prof.;
2. Korisnici osobnog asistenta – Marieta Magdić, Adriana Krog, Snježana Marić, Damir Glavak, Mihael Mandić;
3. Osobni asistenti – Valentina Tkalec, Leonarda Jukić, Dalia Šarić, Anka Mamić, Mirela Skroban;
4. Zaposlenice UTIB-a – Nada Bilek, koordinatorica OA-KOA; Tea Bošnjak, bacc.oec. evaluatorica/edukatorica OA-KOA.

TISKOVNA KONFERENCIJA

TISKOVNA KONFERENCIJA POVODOM PROVEDBE EUROPSKOG PROJEKTA „OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM“

Dana 13.08.2021. (petak) ispred zgrade Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, Bjelovar s početkom u 13.00 sati održana je tiskovna konferencija povodom provedbe europskog projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranog 100 – postotnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje od 2021. do 2023. godine usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

image

Predsjednik Tomislav Novosel, prof. istaknuo je ciljeve provedbe: „Projekt je financiran od strane Europskog socijalnog fonda i spada u sektor razvoja usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom. Početak provedbe je 3. svibnja 2021., projekt traje do 3. siječnja 2023. godine i vrijedan je 573.050,00 kuna. Opći ciljevi projekta su jačanje socijalnog uključivanja kroz daljnji razvoj i povećavanje kvalitete usluge osobne asistencije. Konkretnije, putem projekta ćemo naše korisnike “izvlačiti” iz njihova četiri zida, omogućiti im odlazak u grad, kino, kazalište, na bazen, fakultet te razne kulturne, edukativne, zabavne, sportske sadržaje, jer bez pomoći osobnih asistenata oni to ne mogu sami. Život na taj način postaje kvalitetniji i sadržajniji. Mjesto provođenja projekta je Bjelovarsko – bilogorska županija, a naša udruga trenutno ima oko tisuću članova. Krajnji korisnici ovog projekta su članovi obitelji naših primarnih korisnika. Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja.“
Istaknute su još planirane i ostvarene aktivnosti: „Usluga putem projekta pruža se u okviru 80 sati mjesečno, odnosno četiri sata dnevno i to prema utvrđenom planu korisnika, a o pruženoj usluzi vodi se službena evidencija. Svi oblici usluga detaljno se dogovaraju nekoliko dana prije, temeljem razgovora i iznošenja argumenata. Očekivani rezultati projekta su pružanje usluga osobne asistencije prema korisnicima, provedba aktivnosti promidžbe i vidljivosti te na kraju uspješno provedene projekte i administrativne aktivnosti. Uz šest korisnika kojima uslugu osobne asistencije osigurava Europski socijalni fond, postoji još 23 korisnika kojima se asistencija omogućava zahvaljujući projektu financiranom od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.“

image

Sudionici tiskovne:
1. Predsjednica partnerske Udruge – Sanja Đurić, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama;
2. Predstavnica HZZ-a – Višnja Jandrašić-Zeman
3. Predstavnici i upravljačka tijela Udruge – Tomislav Novosel, prof. – predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar; Vlado Benčak – dopredsjednik UTIB-a;
4. Korisnici osobne asistencije – Mihael Mandić, Damir Glavak, Adriana Krog, Marieta Magdić, Snježana Marić;
5. Osobni asistenti – Mirela Skroban, Valentina Tkalec, Anka Mamić, Dalia Šarić, Leonarda Jukić;
6. Zaposlenice UTIB-a – Nada Bilek, koordinatorica OA-KOA; Tea Bošnjak, bacc.oec. evaluatorica/edukatorica OA-KOA; Monika Polančec, suradnica;
7. Sredstva javnog priopćavanja.

SUDJELOVANJE UTIB-a NA 5. KUPU „MIŠKO“ UHB KORENOVO

Dana 24.07.2021. godine (subota) s početkom u 07:00 sati u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Korenovo održan je 5. Kup „Miško“. Na ovom tradicionalnom kupu lova ribe udicom na plovak sudjelovali su i ribolovci Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Antun Oremović, Milan Rakovčan i Božidar Kranjec.

image

Pojedinačne nagrade izborili su Milan Rakovčan i Božidar Kranjec. U ekipnom takmičenju ribolovci Udruge tjelesnih invalida Bjelovar osvojili su 1. mjesto.

image
image

Na kraju, domaćin je organizirao ručak, zahvalio sudionicima na sudjelovanju i izrazio nadu da će se ovo tradicionalno natjecanje nastaviti. 

JEDNODNEVNI IZLET U IČIĆE

Dana 24.07.2021. godine (subota) u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar održan je jednodnevni izlet u Ičiće, u mjesto pored Opatije.

image

image

image

Osim aktivnosti samozbrinjavanja i produktivnosti, važnu ulogu u životu pojedinca imaju i aktivnosti slobodnoga vremena koje služe za razonodu, opuštanje i relaksaciju. One potiču socijalni razvoj osobe uz razvoj socijalnih kompetencija, što u konačnici rezultira boljom kvalitetom života.

image

image

Putovanje prema Ičićima krenulo je u ranim jutarnjim satima iz smjera Bjelovara autobusom. Stigavši na odredište, plan je bio smjestiti se na plaži koja je prilagođena osobama s tjelesnim invaliditetom: na plaži se nalazi lift, omogućena je pomoć dežurnog spasioca, postoji prilagođeni WC, a kretanje u razini je bez prepreka, povezano rampama.
Prekrasno vrijeme i raspoloženje pratili su članove od početka putovanja, kroz svo vrijeme druženja i zabave do samog polaska kući. Povratak kući proveo se uz smijeh i veselje, te pjesme našega kraja, a u Bjelovar se stiglo u kasnim večernjim satima.

image

Putovanje se ovjekovječilo prekrasnim fotografijama te kretanje prema svakodnevici zadovoljni i prepuni lijepih dojmova.

image

POTPISIVANJE UGOVORA ZA DODJELU JEDNOKRATNIH FINANCIJSKIH POTPORA I POTPORA ZA VIŠEGODIŠNJE PROGRA

Održano je u dvorištu Gradske uprave Grada Bjelovara,12. srpnja 2021. godine u 10,00 sati.

image

Ukupno 510 tisuća kuna dodijeljeno je tom prilokom iz gradskog proračuna udrugama s bjelovarskog područja temeljem raspisanog Javnog poziva za jednogodišnje projekte i programe, odnosno jednokratne financijske potpore za njihove aktivnosti u 2021. godini.

Novac su dobile ukupno 72 udruge. Na račune 35 udruga za jednogodišnje projekte sjest će ukupno 419 tisuća kuna, dok će 37 udruga dobiti 291 tisuću kuna. Riječ je o udrugama iz područja kulture i obrazovanja, kao i o humanitarnim te braniteljskim udrugama.

„Svima vama zahvaljujem na tome što svatko od vas iz svog područja doprinosi boljem, kulturnijem i humanijem Bjelovaru“ – kazao je Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

image

U ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ugovore je potpisao predsjednik Tonislav Novosel, prof. Prisutne su bile voditeljica ureda/koordinatorica Nada Bilek i voditeljica projektnih aktivnosti Tea Bošnjak, bacc. oec. 

image

10. RIBOLOVNO NATJECANJE UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Tradicionalno ribolovno natjecanje lova ribe udicom na plovak UTIB održano je 10.07.2021. uz prisustvo ribolovaca iz naših suradničkih udruga, na ribnjacima u Tomašu, kojima gospodari ŠRD „Česma“ Bjelovar.

image

image

Natjecanje je bilo pojedinačnog karaktera i sudjelovali su ribolovci : Županović Marin, Tovernić Mario i Gojković Goran - voditeljica Majnik Biljana iz UPIT Osijek; Dostal Milan, Šobak Ivan i Pavlinušić Petar iz UHB Korenovo; Horvat Mirjana i Kutarek Juraj iz UI Koprivničko-Križevačke županije; Đurkas Branko, Cerovček Drago, Vuk Stjepan i voditelj Putarek Jurica iz UTI ILO Ivanec; Mraz Josip i Međimorec Vinko iz Udruge „Bolje sutra“ Koprivnica; Zobec Davor i Berginac Vlado iz ŠDPZ Zagreb; Hršak Stjepan i Jandroković Josip iz ŠRD „Česma“ Bjelovar; Vargović Dejan, Brkić Damir i Pejić Robert iz UOI Virovitica te ribolovci UTIB-a: Kranjec Božidar, Benčak Vlado,Oremović Antun, Šorša Zdenka, Cimerman Josip, Rakovčan Milan, Verić Anđelko, Jerotić Dragan, Kraguljac Miroslav i Ćurković Zdenko.
Takmičenje i druženje provedeno je uz poštivanje mjera zaštite i samozaštite propisane odlukama Stožera CZ.

image

Provedba takmičenja u organizaciji domaćina ŠRD „Česma“ Bjelovar provedena je pod stručnim nadzorom predsjednika ŠRD Žugović Marijana i člana Svoboda Tihomira.
Takmičenje je, uz pozdravnu dobrodošlicu otvorio dopredsjednik UTIB-a i voditelj kluba ribolovaca Vlado Benčak. Nakon doručka ribolovci su otišli na takmičarska mjesta.
Takmičenje je, u skladu s Pravilnikom započelo i završilo pod stručnim vodstvom komisije ŠRD „Česma“ Bjelovar. U skladu s dogovorom svih sudionika trajalo je dva i pol sata.

image

image

image

image

Prije proglašenja rezultata prisutnima se obratio predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel, prof. zahvalivši ribolovcima na dolasku i sudjelovanju na takmičenju, domaćinu na prihvatu i provedbi takmičenja i s uvjerenjem da su sudionici takmičenja zadovoljni organizacijom i provedbom takmičenja i količinom ulova. Posebno je naglasio programski cilj UTIB-a da se u ovu aktivnost uključi što veći broj mlađih članova osoba s tjelesnim invaliditetom.

Uz suradnju predsjednika ŠRD „Tomaš“ Žugović Marijana i voditelja kluba ribolova UTIB Benčak Vlade proglašeni su rezultati takmičenja; za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto pehare je uručio predsjednik UTIB Tomislav Novosel,prof.

Prvo mjesto s osvojenih 10.066 bodova (10,06 kg ribe) osvojio je ribolovac UTIB
Rakovčan Milan;

image

image

Drugo mjesto s osvojenih 8.060 bodova (8,06 kg ribe) osvojio je ribolovac UHB Korenovo Šobak Ivan;

image

Treće mjesto s osvojenih 6.700 bodova (6,70 kg ribe ) osvojio je ribolovac UTI ILO Ivanec
Đurkas Branko.

image

image

Svim sudionicima ribolovcima i njihovim udrugama kao i provedbenom organizacijskom tijelu, ukupno pedeset sudionika, uručena su i priznanja za sudjelovanje.

image

Susret je nastavljen ručkom. Nadzor i podjelu obroka provele su voditeljica ureda UTIB Nada Bilek i stručna suradnica Tea Bošnjak, volonterke koje su cijelo vrijeme susreta bile na pomoći ribolovcima.

image

Ručak je završen u dobrom raspoloženju, koje po tradiciji uz zvuke harmonike uvijek na susretima upotpunjava ribolovac Đurkas Branko iz UTI ILO Ivanec.

image

image

Zahvalom na pozivu i zadovoljstvom sudjelovanja na ovogodišnjem susretu te nadom da se vidimo na susretima kako kod nas tako i na susretima koje organiziraju suradničke udruge završen je 10 susret UTIB.

REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA UDRUGE INVALIDA BJELOVAR

Redovna izvještajna Skupština Udruge invalida Bjelovar održana je u prostorijama hotela Central, Ul. Vatroslava Lisinskog 2, Bjelovar, 29.06.2021. s početkom u 12:00 sati. 

image

Skupština je održana prema dnevnom redu:
1. Otvaranje Skupštine:
a. Izbor radnoga predsjedništva i predsjedavajućeg;
b. Izbor verifikacijske komisije;
c. Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika;
2. Izvješće verifikacijske komisije;
3. Usvajanje poslovnika o radu Skupštine;
4. Izvješće o radu u 2020. godini;
5. Izvješće Nadzornoga odbora o financijskom poslovanju Udruge u 2020. godini;
6. Rasprava o podnesenim izvješćima i njihovo usvajanje;
7. Prijedlog Programa rada za 2021. godinu i usvajanje;
8. Prijedlog financijskoga plana za 2021. godinu i usvajanje;
9. Razno.

image

Na Skupštini su sudjelovali: predsjednik UTIB Tomislav Novosel, predsjednik Nadzornog odbora UIB i član UTIB Vlado Benčak, zastupnici UTIB Ljuba Štefinec, Antun Majurec, Monika Polančec; predsjednici i zastupnici Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, Udruge slijepih Bjelovar i Udruge gluhih i nagluhih Bjelovar.

image

XIV. SUSRET UDRUGA TJELESNIH INVALIDA HRVATSKE «BJELOVAR 2021»

Održan je u petak, 18.06.2021. u restoranu Šljukin Gon, Đurđevačka cesta 167, 43000 Bjelovar, s početkom u 13:00 sati. Zbog COVID-19 pandemije na susretu su sudjelovali isključivo članovi, zaposlenici, volonteri i predstavnici partnera Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, bez svojih kolega i prijatelja iz ostalih mjesta Hrvatske.

Nakon prijave gostiju i sudionika od 12:00 do 13:00 sati, intoniranjem himne susret je otvoren.

image
image
image
image
image
image
image

Na početku, domaćin, predsjednik Tomislav Novosel, prof., pozdravio je gosta iz HSUTI-a stručnog suradnika L. Kellera, dipl. iur. te suradnike iz partnerskih institucija: S. Đurić – UOSIT, L. Unterberger – ICK Križevci i D. Nemčić i P. Kupsjak-Varmuža – CUK Bjelovar.

Posebno je, u ovim izazovnim vremenima naglasio ulogu i požrtvovnost potpredsjednika i voditelja aktivnosti Lj. Štefinec i V. Benčaka, članova upravnih tijela UO, NO i komisija, voditelja klubova
M. Rajkovića, I. Seleš, Đ. Vučetić, zaposlenika N. Bilek, T. Bošnjak, M. Polančec, D. Horvata, 25
osobnih asistenata, 30 volontera i suradnice Š. Diebalo.

image
image
image

Udruga tjelesnih invalida ima 1.000 članova koji žive diljem Bjelovarsko-bilogorske županije. S obzirom na složenost situacije u pogledu komunikacije, provedbe aktivnosti i zahtjeva na terenu odgovorili smo na kriznu COVID situaciju tako što smo: U granicama mogućnosti, pomogli svim korisnicima i volonterima da se snađu u novim okolnostima; Pokrenuli aktivnosti pružatelja usluga i korisnika u pravcu oporavka onih koji su zatečeni ovom situacijom; Počeli graditi sve mehanizme koji će nam omogućiti da u idućim razdobljima imamo višu razinu otpornosti na slične situacije (edukacije, oprema, …).
U proteklom razdoblju napravili smo: Ispunjavali smo praktične potrebe najugroženijih skupina; Razvijali smo radnu praksu na daljinu; S obzirom na povećanu potrebu korisnika – najranjivija skupina, u periodu lockdowna i izolacije pomagali smo u rješavanju problema izolacije; Povezali smo se s javnim, zdravstvenim i socijalnim službama – sinergija koja je važna u izvanrednim okolnostima; Volonterstvo i solidarnost – ponovno smo otvorili i predstavili vrednote, pokazali da možemo i da znamo na taj način reagirati i pomoći.

image

Unatoč složenoj situaciji, u proteklom periodu uspjeli smo aplicirati na dva europska, šest
nacionalnih i tri lokalna projekta.

Uslijedio je prigodni program kojega su pripremili vrijedni članovi literarne sekcije i volonteri pod
vodstvom voditeljice Đurđe Vučetić, prof.:
- Izložba fotografija – Javorka Pangerčić

image
image

- Izložba ručnih radova – Andrea Gabud i Snježana Medvidović

image
image
image

- Čitanje poezije i proze – djela „COVID i mi“ – N. Vranko-Nagy (čitala Đ. Vučetić);
„Djevojčica s violinom“ – Andrea Gabud; „Mjesec pun“ – Branka Kolar (čitala Đ. Vučetić);
„Modra haljina“, „Dotaklo mi more“, „More što te slijedi“ – Javorka Pangerčić (pjesme čitala Katica Pleskalt); „Ljepota duše“ pseudonim Mirta Lena (čitala Đ. Vučetić).

image
image
image
image

Nakraju prigodnoga programa, svjedodžbe i uvjerenja polaznicima edukacija i osposobljavanja podijelila je voditeljica projektnih aktivnosti UTIB-a Tea Bošnjak, bacc. oec.:
- e-Građani: Ljiljana Mecner, Đurđa Vučetić, Višnja Jeličić, Draženka Gadanac, Nada Jurković, Javorka Pangerčić, Nevenka Ćurić;
- Engleski jezik – napredni: Đurđa Vučetić, Snježana Marić, Luciano Bosanac, Nikolina Modrić, Nikola Tašić;
- Engleski jezik – početni: Dragica Galović, Nada Vranko-Nagy, Milkica Basta, Vesna
Orober, Josip Jurmanović, Nevenka Ćurić;
- Vozački ispiti – B kategorija: Filip Mlinar, Luciano Bosanac, Marko Kašnik, Jasmina Hrlić, Marieta Magdić, Rafael Tomrecaj;
- Program usavršavanja voditelja i suradnika u pisanju i provedbi EU projekata: M. Rajković
– voditelj, M. Štefinec-Plavac – voditelj, T. Bošnjak – voditelj, N. Bilek – suradnik, V.
Benčak – suradnik.

image
image
image
image

Nakon ručka i osvježenja sve nas je nadahnuto zabavljao glazbeni sastav „KAROBEND“.

image
image
image
image
image

Više na:

https://www.facebook.com/HRTvijesti/videos/1130734854079378

TISKOVNA KONFERENCIJA I DONIRANJE RAČUNALNE OPREME ČLANOVIMA

Povodom završetka prve godine trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ održana je dana 14.06.2021. godine (ponedjeljak), ispred prostorija Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, Bjelovar.
Opći cilj programa: razvoj alternativnih inovativnih usluga s ciljem prevencije institucionalizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom, te povećanje kvalitete njihova života i života njihovih obitelji.
Posebni ciljevi su:
1. Djeca i mladi – ostati u svojim obiteljima, pohađati školu u mjestu stanovanja, završiti škole i fakultete koji osiguravaju konkurentnost na tržištu rada.
2. Odrasle osobe, zaposleni i nezaposleni koji bi htjeli raditi – da se zaposle i da što duže rade.
3. Starije osobe s tjelesnim invaliditetom – samostalno kretanje u zajednici, samostalnost i neovisno življenje.

image

Odlukom Izvršnog odbora dio otpisane opreme je rashodovan i tehnološki dorađen; sudionicima predmetnog programa donirana su dva (2) laptopa i jedno (1) stolno računalo. Na taj način, u granicama mogućnosti, pomogli smo korisnicima da se snađu u novim okolnostima COVID-19; počeli smo graditi mehanizme koji će nam omogućiti da u idućim razdobljima imamo višu razinu otpornosti na slične situacije.

image

Kao partner, u suradnju s Gradom Bjelovarom, provodili smo projekt “Mi to možemo”; podrška nezaposlenim, dugotrajno nezaposlenim osobama, osobama s invaliditetom i primateljima minimalne zajamčene naknade u procesu socijalnog uključivanja i zapošljavanja na bjelovarskom području. Od planiranog uključivanja 60 dugotrajno nezaposlenih osoba, ukupno je bilo uključeno njih 76. Osim UTIB-a partneri na projektu bili su Udruga osoba oštećena sluha BBŽ, Centar za socijalnu skrb Bjelovar i Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Bjelovar. Programe obrazovanja odraslih u sklopu projekta završila je ukupno 41 osoba, od toga deset (10) članova UTIB-a. Njima su ovom prilikom donirani prikladni tableti koji će im olakšati lakše savladavanje gradiva i prepreka u napredovanju. Tablete su dobili:
Milkica Basta
Suzana Petreković
Delimir Obrazović
Đurđica Crkvenac
Anđelko Petričević
Mihael Mandić
Karla Polančec
Katica Djak
Dalibor Grubač
Luciano Bosanac

image

SEMINAR – GDPR - USAVRŠAVANJE SLUŽBENIKA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

U utorak, 01.06.2021. godine od 9:00 do 14:00 u Hotelu Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb, u organizaciji tvrtke Mapa znanja d.o.o. održan je seminar GDPR – Usavršavanje službenika za zaštitu osobnih podataka, predavač Tatjana Salopek.

image

Svrha ovog seminara je u najvećoj mogućoj mjeri ukazati službenicima za zaštitu osobnih podataka, te ostalim zainteresiranim osobama, koja su područja obrade osobnih podataka problematična odnosno koje su najčešće greške voditelja obrade i izvršitelja obrade prilikom obrade osobnih podataka, te što je sve potrebno poduzeti kako bi u cijelosti uskladili obradu osobnih podataka u svom poslovanju sa odredbama GDPR-a i time izbjegli poprilično visoke kazne kojima će biti potencijalno izloženi u slučaju neusklađenosti sa novom europskom regulativom u području zaštite osobnih podataka.

image

Ovaj seminar je namijenjen prije svega osobama koje su imenovane službenicima za zaštitu podataka, ali i ostalim zainteresiranim osobama, a koji obzirom na svoje zadaće moraju pratiti praktičnu primjenu GDPR-a kako bi osigurali adekvatno provođenje odredbi GDPR-a.

image

U ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar na seminaru su sudjelovali predsjednik Tomislav Novosel, prof. i Nada Bilek, voditeljica ureda/koordinatorica.

Stranica 1 od 43 // 1 2 3 >  Last »