Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

IX. PLIVAČKI MARATON „SRCEM PROTIV BARIJERA RAB 2019.“

„Srcem protiv barijera“ naziv je tzv. Krešinog plivačkog maratona za osobe s invaliditetom. Naime, Krešimir Butković, rapsko-zagrebački književnik i kolumnist, paraplegičar, inicijator je Rapskog plivačkog maratona za osobe s invaliditetom koji se svake godine održava na otoku Rabu u mjestu Barbat, od plaže Vodenča do otočića Dolin i natrag u dužini od 1480 m.

image

Ove su godine na IX. rapskom maratonu sudjelovali i članovi UTIBa iz Bjelovara s visokim stupnjem tjelesnoga oštećenja: Marko Mišić, Paulina Mišić – pratnja, Josip Cimerman, Zdenka Šorša, Tajana Gluhak, Vjekoslav Zeko – pratnja, Dragan Pavić, Đurđa Vučetić i Dražen Horvat – vozač.
Po dolasku u grad Rab smješteni smo s ostalim sudionicima u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivana Rabljanina. Poslijepodne smo proveli na plažama, u šetnji gradom i druženju u ugostiteljskim objektima.
U subotu, 24.8.2019. u 8.30 počeo je plivački maraton koji su ove godine „isplivale“ Tajana Gluhak i Đurđa Vučetić, a medalje su dobili i svi koji su svojim sudjelovanjem podržali ovaj humanitarni maraton.

image

Cilj održavanja maratona – premostiti barijere oko nas i osvijestiti politiku i društvo te ih senzibilizirati za problematiku OSI, ostvaren je, a mediji su zabilježili nastojanje da se u Hrvatskoj izgradi Dom za OSI čijoj realizaciji doprinosi i humanitarni Rapski plivački maraton za OSI.

image

U nedjelju, 25.8.2019. godine oprostili smo se sa svim sudionicima maratona i nakon kupanja na Vodenči u 13.00 sati krenuli put Bjelovara kamo smo, nakon polusatnog odmora i osvježenja u Vukovoj Gorici, stigli oko 19.00 sati.
Ovim putem zahvaljujemo gospođi Ani Čačić koja nas je dočekala i ispratila, a u međuvremenu pomagala i koordinirala u svim segmentima našeg boravka na Rabu, kao i gradonačelniku Grada Raba, gospodinu Nikoli Grguriću za večeru i ugodno druženje u restoranu VELUM.

LJETOVANJE ČLANOVA UTIB-A U STUDENTSKOM DOMU U RIJECI

U suradnji s Društvom tjelesnih invalida Grada Rijeke Udruga tjelesnih invalida iz Bjelovara organizirala je od 7. do 14.8.2019. godine sedmodnevno ljetovanje za svoje članove s najvećim stupnjem tjelesnog oštećenja i za njihove pratnje.
U srijedu, 7.8.2019., u 5 sati ujutro krenuli su na put sljedeći članovi UTIB-a: Marijana Grgić, Tatjana Margetić - osobni asistent, Marko Mišić, Paulina Mišić – pratnja, Josip Cimerman, Zdenka Šorša, Đurđa Vučetić, Zlatko Horvatić – pratnja i Dražen Horvat – vozač.

image

U Rijeci smo se smjestili u četverokrevetne sobe u jednom od paviljona u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić. Pristup paviljonu i svi prostori – sobe, kuhinja, dnevni boravak, zajednička kupaonica, tuševi, WC-i, terasa – potpuno su prilagođeni osobama u invalidskim kolicima, s hodalicama i sa štakama u što se i osobno uvjerio predsjednik UTIB-a, gospodin Tomislav Novosel, koji nas je posjetio i u paviljonu i na plaži.

image

Kupanje, sunčanje, šetnje i ostali oblici rekreacije i rehabilitacije odvijali su se na plaži Kostanj – potpuno prilagođenoj osobama s invaliditetom – prilazne staze, rampa za ulazak i izlazak iz mora, dizalica za spuštanje i podizanje u i iz mora. Na plaži se nalaze 2 tuša, WC i tuš-kabina. Organizirana je i spasilačka služba kod koje se mogu besplatno unajmiti suncobrani. Aparat s toplim napitcima (po 2 i 3 kn!) je na parkirališnom prostoru, u hladovini, a na udaljenosti od stotinjak metara je i caffe bar. Na kupanje smo odlazili kombijem, prema dogovoru – u jutarnjim i/ili poslijepodnevnim satima.

image

Uz druženje, razgovore, društvene igre, uzajamnu pomoć tijekom svih 7 dana bolje smo se međusobno upoznali, a time ponovo osvijestili potrebu aktivnog uključivanja osoba s invaliditetom u javni, kulturni, sportski i rekreacijski život s ciljem osnaživanja vlastite ličnosti i uključivanja šire društvene zajednice u brigu osobama s najvećim postotkom tjelesnog oštećenja i pomoć pri ostvarivanju navedenih životnih potreba.
Puni dojmova, sretni i zadovoljni, zahvalni UTIB-u i Društvu tjelesnih invalida grada Rijeke vratili smo se u Bjelovar u srijedu, 14.8.2019. u 20.00 sati sa željom da se što više osoba, članova UTIB-a odluči za ljetovanje u Rijeci jer će tako rekreacijom i rehabilitacijom poboljšati i očuvati svoje tjelesno stanje.

ČLANOVI UTIB-A NA 12. LIKOVNOJ KOLONIJI ORGANIZIRANOJ NA JEZERU JEŠKOVO

Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije u subotu je u prekrasnom ambijentu jezera Ješkovo organizirala tradicionalnu likovnu koloniju na kojoj su sudjelovali likovni umjetnici i prijatelji udruge. Dvanaestu po redu koloniju svečano je otvorio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je uputio čestitke te pohvalio rad Udruge naglasivši kako Županija veliku pažnju pridaje radu udruga, posebno onih koje se bave zaštitom prava najosjetljivijih društvenih skupina.

image
image

U ime organizatora prisutne je pozdravio predsjednik Udruge Miroslav Mačković poželjevši slikarima poticajan i kreativan rad. 

Domaćin likovne kolonije, poznati umjetnik Dragutin Ciglar svim je poželio uspješan i kreativan rad naglasivši kako mu je čast što može županijsku Udrugu invalida ugostiti na svojem imanju.
Druženje je svo vrijeme praćeno živom glazbom te je naša kolegica Đurđa Vučetić pronavši partnericu za ples i zaplesala na veselje prisutnih koji su je pljeskom pozdravili; ovaj put cipele nije izgubila!

image

Nakon doručka likovnjaci su nastavili s radom; prisutni sudionici kolonije su ih pomno pratili!

image

Na kraju, susret je završen obilnim ručkom i željom za suradnjom, izmjenom iskustava i susretima članova dviju suradničkih udruga. 

IZVJEŠĆE S JEDNODNEVNOG IZLETA NA OTOK KRK - U MALINSKU

U četvrtak, 11.7.2019. godine kombijem UTIB-a Bjelovar krenuli smo na jednodnevni izlet na otok Krk, u Malinsku.

U pet sati ujutro iz Bjelovara na izlet su krenule osobe s najtežim stupnjem invaliditeta, članovi UTIB-a i njihove pratnje: Katarina Pospišil, Marko Mišić, Tajana Gluhak, Vjekoslav Zeko, Đurđa Vučetić, Božica Pečar, Zlatko Horvatić i vozač Dražen Horvat.

image

Putem smo se zaustavili na odmorištu u Vukovoj Gorici, a poslije kratkotrajnog osvježenja uz druženje i smijeh nastavili put mora.

image

Po dolasku u Malinsku prošetali smo uz more do plaže RUPA koja je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Svoje druženje, rekreaciju, terapijske aktivnosti i ugodno provođenje dana nastavili smo do 18 sati kada smo krenuli prema Bjelovaru.

image

Na povratku, opet uz polusatno zadržavanje u Vukovoj Gorici, zaključili smo da je cilj izleta u potpunosti ostvaren. 

ZAVRŠNA TISKOVNA KONFERENCIJA PROJEKTA „54 + KULTURA“

Dana 18. srpnja 2019. godine (četvrtak) održana je završna tiskovna konferencija projekta „54 + Kultura“ s početkom u 10:00 sati, u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar. Nositelj projekta je Udruga tjelesnih invalida Bjelovar dok je projekt odobren u okviru natječaja „Umjetnost i kultura 54+“. Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 20 milijuna kuna, od toga je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

image

image

Teme:
1. Cilj projekta, ostvareni rezultati i održivost

Predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. pozdravio je okupljene i obrazložio cilj projekta koji obuhvaća socijalno uključivanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba s invaliditetom starijih od 54 godine kroz aktivnu participaciju u kulturno-umjetničkim aktivnostima, uključujući glazbene (zbor) i literarne radionice za članove Udruge tjelesnih invalida Bjelovar. Osvrnuo se i na održivost budući da su dane aktivnosti polučile velik interes članova i volontera te je iskazana želja za nastavkom glazbenih i literarnih radionica.
Projekt „54 + Kultura“ traje 12 mjeseci od 23.07.2018. do 23.07.2019. godine dok vrijednost projekta iznosi 244.271,43 kn.

image

image

image

image

Voditeljica projekta Ivana Toncer, bacc. oec. predstavila je ostvarene rezultate projektnih aktivnosti i zahvalila sudionicima na predanom kreativnom angažmanu. U sklopu projekta provodile se se glazbene radionice (zbor) srijedom u 17:00 sati pod vodstvom gospodina Gorana-Krune Kukolja, ukupno 48 radionica tijekom 12 mjeseci provedbe te literarne radionice petkom u 14:00 sati pod vodstvom gospođe Đurđe Vučetić, ukupno 48 radionica tijekom 12 mjeseci provedbe. Radionice su se provodile u prostorijama Udruge, Gundulićeva 1, Bjelovar. Također, ostvarena su tri javna nastupa sudionika – glazbeni i literarni dio unutar godine dana te pet posjeta kazalištu i kulturno-umjetničkim institucijama. U sklopu projekta financiran je i bilten u svojstvu output-a projektnih aktivnosti.
Potom su sudionicima i volonterima podijeljene zahvalnice radi doprinosa projektnim aktivnostima.

image

Sudionici:
1. Predstavnici Centra za socijalnu skrb Bjelovar i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje;
2. Sudionici – članovi Udruge;
3. Članovi upravnih tijela i zaposlenici Udruge;
4. Mediji.

ČLANOVI UTIB-A NA 23. SUSRETU OSOBA S INVALIDITETOM REPUBLIKE HRVATSKE

ČLANOVI UTIB-A NA 23. SUSRETU OSOBA S INVALIDITETOM REPUBLIKE
HRVATSKE NA INVALIDSKOJ PLAŽI “KOSTANJ” U RIJECI

Na poziv Društva tjelesnih invalida grada Rijeke, članovi UTIB-a sudjelovali su na 23. susretu osoba s invaliditetom Republike Hrvatske, na Invalidskoj plaži “Kostanj” u Rijeci.

image
image

Susret je održan u subotu, 22.06.2019. godine s početkom u 11,00 sati prema programu:

• od 10 sati: okupljanje gostiju,
• pozdravne riječi domaćina: tajnica Marijana Kraljić i predsjednica Irene Ujčić-Rob,
• kulturno-umjetnički program,
• ručak,
• kupanje i povratak.

U Rijeku su išli: Petar i Branka Petričić, Vjekoslav i Ante Kozić, Marijana Grgić, Tatjana Margetić, Dragan Pavić, Đurđa Vučetić i vozač Dražen Horvat.

image

X. MEĐUNARODNA NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA „Unapređenje kvalitete života djece i mladih“

21. - 23. 06. 2019. godine
Istanbul, Turska

TEME KONFERENCIJE:
• Unapređenje kvalitete života djece predškolskog i školskog uzrasta
• Unapređenje kvalitete života mladih
• Unapređenje kvalitete života djece i mladih s posebnim potrebama
• Slobodne teme

OBLICI UČEŠĆA:
• Plenarna izlaganja
• Usmena izlaganja
• Poster prezentacije
• Učešće bez izlaganja

image

Na Konferenciji je, u okviru projektnih aktivnosti, na poziv Udruženja za podršku i kreativni razvoj djece i mladih Tuzla i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, u ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, sudjelovao predsjednik Tomislav Novosel, prof. s asistenticom. Održao je plenarno izlaganje „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“.

image
image

Rad je objavljen u Zborniku radova Konferencije.

image

Za ovogodišnje sudjelovanje i doprinos uspješnoj provedbi: 

image

Za višegodišnje sudjelovanje i doprinos:

image

Oko 70 predavača izlagalo je tokom 4 dana svoje radove. Spomenimo samo neke: Slavica M. Golubović: Dijagnostika i diferencijalna dijagnostika autizma i stanja sličnih autizmu; Ljiljana Igrić, Mateja Marinić: Inkluzivno obrazovanje i pomoćnici u nastavi; Jozefina Kranjčec: Spektar usluga udruga; Teodora Not, Smiljana Eljuga, Dajana Bulić, Vanda Kos Jerković: Iskustva u poticanju inkluzivne zajednice - nevidljive učiniti vidljivima.

I na kraju (citat):
Turska je zemlja koja se nalazi na dva kontinenta, gdje se susreću istok i zapad, ukrštaju kulture i religije, pa upravo zbog bogatstva različitosti i svojih kontrasta predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju.
Istanbul je grad neopisive ljepote, grad pun života čija je istorija stara preko 20000 godina. Za neke Istanbul predstavlja bajku iz lOOl noći ili vrata Orijenta, a za druge posjetioce on je metropola koja se nalazi na mjestu gdje se spajaju Azija i Evropa.
Car Konstantin je ovaj grad 330 godine p.n.e. proglasio glavnim gradom Rimskoga carstva. Istočna rimska imperija daje mu svoj poseban istorijski pečat, a nakon njene propasti 1453. godine Osmanlije, kao novi gospodari grada, u njega unose duh orijenta.

image
image

TREĆI JAVNI NASTUP UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR U SKLOPU PROJEKTA „54 + KULTURA“

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar održala je u utorak, 18.06.2019. godine, s početkom u 19:00 sati, Studijski odjel Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11/2, treći javni nastup sudionika projekta „54 + Kultura“. Sredstava za provedbu osigurana su iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Tema:
- Treći javni nastup sudionika projekta „54 + Kultura“

Raspored:
- Okupljanje sudionika od 18,30 do 19,00 sati;
- Pozdravna riječ domaćina i gostiju;
- Prigodni program: nastup Zbora i Literarne sekcije Udruge tjelesnih invalida Bjelovar u okviru projekta Ministarstva kulture „54 + Kultura“;
- Domjenak.

image
image
image
image

Okupljene su uvodno pozdravili ravnatelj Narodne knjižnice Marinko Iličić i predsjednik Udruge Tomislav Novosel.

image

Ovom prigodom okupljeni članovi Udruge, građani i volonteri imali su priliku doživjeti produkte vrijednog rada sudionika projekta „54 + Kultura“ putem glazbenih i literarnih radionica. Mješoviti glazbeni zbor pod vodstvom gospodina Gorana-Krune Kukolja izveo je uvježbane tradicionalne pjesme bilogorskog kraja, dok su sudionice literarne sekcije gospođe Nada Vranko-Nagy, Anica Franjević i Branka Kolar, pod vodstvom gospođe Đurđe Vučetić interpretirale svoja i djela gospođe Javorke Pangerčić. Okupljeni su također mogli razgledati izložene akvarele i fotografije sudionica Anice Franjević i Javorke Pangerčić. Voditeljica projekta Ivana Toncer okupljenima je prezentirala bilten koji predstavlja output projektnih aktivnosti koji je podijelila okupljenima.

image

Sudionici:
- Predstavnici Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar
- Građani
- Predstavnici medija
- Članovi Udruge, zaposlenici i volonteri.

image
image
image

PREDAVANJE O VOLONTIRANJU U ČAZMI U SKLOPU PROJEKTA „LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR UTIB“

Dana 17. 6. 2019. godine (ponedjeljak) sa početkom u 13:00 h, u prostorijama Matice umirovljenika Čazma, Ulica kralja Tomislava 10A, održano je predstavljanje projektnih aktivnosti „Lokalnog volonterskog centra UTIB“ i predavanje o volontiranju u sklopu obrazovnog ciklusa izobrazbe potencijalnih volontera i zainteresiranih građana kod partnera – Grada Čazme. Projekt „Lokalni volonterski centar UTIB“ financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

image

Tema:
− O volontiranju; ciljevi projekta, aktivnosti i očekivani rezultati

Opći cilj projekta je doprinijeti promociji i razvoju volonterstva na području Grada Bjelovara i Grada Čazme, a samim time Bjelovarsko-bilogorske županije te na području Republike Hrvatske.

Posebni ciljevi:
− povećati broj građana (posebice mladih) uključenih u volonterske aktivnosti na području lokalne zajednice
− povećati broj organizatora volontiranja na lokalnom području
− unaprijediti partnerske odnose između organizacija civilnog društva i jedinica lokalne i područne samouprave, te drugih institucija na lokalnoj i nacionalnoj razini u provedbi volonterskih projekata
− poticati razvoj novih oblika volontiranja
− poboljšati praksu vrednovanja volontiranja i priznavanja kompetencija stečenih volontiranjem koje će se moći primijeniti u daljnjem obrazovanju i zapošljavanju (osobito mladih)
− promovirati volontiranje u svim segmentima društva.

image

Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, predstavljanje projektnih ciljeva i aktivosti te očekivanih rezultata održala je voditeljica projekta Ivana Toncer, bacc. oec., stručna suradnica na projektnim aktivnostima, dok je predavanje o volontiranju održao predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. Predavanju su također prisusvovale voditeljica Ureda Monika Polančec, oec. i stručna suradnica za socijalne usluge Nada Bilek, med. sestra te ispred Grada Čazme pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i unutarnji nadzor gospođa Elvira Babić Marković.

Partneri na projektu:

- Grad Bjelovar
- Grad Čazma
- Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
- Centar za socijalnu skrb Bjelovar

Sudionici:
1. Predstavnici partnera: Grad Čazma – zaposlenici u javnom sektoru
2. Predstavnici medija

PREDAVANJE O VOLONTIRANJU U SKLOPU PROJEKTA „LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR UTIB“

Dana 13. 6. 2019. godine (četvrtak) sa početkom u 13:00 h, u prostorijama Male vijećnice Grada Bjelovara, Trg Eugena Kvaternika 2, održano je predstavljanje projektnih aktivnosti „Lokalnog volonterskog centra UTIB“ i predavanje o volontiranju u sklopu obrazovnog ciklusa izobrazbe potencijalnih volontera i zainteresiranih građana kod partnera – Grada Bjelovara. Projekt „Lokalni volonterski centar UTIB“ financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

image

Tema:
− O volontiranju; ciljevi projekta, aktivnosti i očekivani rezultati

Opći cilj projekta je doprinijeti promociji i razvoju volonterstva na području Grada Bjelovara i Grada Čazme, a samim time Bjelovarsko-bilogorske županije te na području Republike Hrvatske.

Posebni ciljevi:

− povećati broj građana (posebice mladih) uključenih u volonterske aktivnosti na području lokalne zajednice
− povećati broj organizatora volontiranja na lokalnom području
− unaprijediti partnerske odnose između organizacija civilnog društva i jedinica lokalne i područne samouprave, te drugih institucija na lokalnoj i nacionalnoj razini u provedbi volonterskih projekata
− poticati razvoj novih oblika volontiranja
− poboljšati praksu vrednovanja volontiranja i priznavanja kompetencija stečenih volontiranjem koje će se moći primijeniti u daljnjem obrazovanju i zapošljavanju (osobito mladih)
− promovirati volontiranje u svim segmentima društva.

image

Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, predstavljanje projektnih ciljeva i aktivosti te očekivanih rezultata održala je voditeljica projekta Ivana Toncer, bacc. oec., stručna suradnica na projektnim aktivnostima dok je predavanje o volontiranju održao predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. Predavanju su također prisusvovale voditeljica Ureda Monika Polančec, oec. i stručna suradnica za socijalne usluge Nada Bilek, med. sestra te ispred Grada Bjelovara gospodin Ivica Vrhovnik.

Partneri na projektu:
- Grad Bjelovar
- Grad Čazma
- Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
- Centar za socijalnu skrb Bjelovar

Sudionici:
1. Predstavnici partnera: Grad Bjelovar – zaposlenici u javnom sektoru
2. Predstavnici medija
3. Volonteri
4. Članovi upravnih tijela i zaposlenici Udruge.

PREDSTAVNICI KONTAKT TOČKE ODRŽALI INTERAKTIVNU RADIONICU PROGRAMA EUROPA ZA GRAĐANE 2014 – 202

PREDSTAVNICI KONTAKT TOČKE ODRŽALI INTERAKTIVNU RADIONICU
PROGRAMA EUROPA ZA GRAĐANE 2014 – 2020 POTENCIJALNIM
PRIJAVITELJIMA U BJELOVARU

Ured za udruge Vlade RH u svojstvu kontakt točke programa Europa za građane 2014-2020 održao je interaktivnu radionicu 21. svibnja 2019. godine, u Hotelu Central, u Bjelovaru. Sudionici radionice bili su predstavnici udruga i lokalne i područne samouprave, koji su se u prvom dijelu radionice putem interaktivne vježbe i stručnog predavanja upoznali sa strukturom, ciljevima i prioritetima Programa odnosno pojedinih natječaja.

image

U drugom dijelu radionice prezentiran je i proces prijave projektnih prijedloga tj. njegova tehnička priprema, kao i svi potrebni obrasci i način njihovog ispunjavanja.
Radionicu su provodile predstavnice kontakt točke Maja Tomičić i Željka Markulin, koje su na kraju radionice prisutne upoznale s radom kontakt točke programa Europa za građane 2014-2020, tj. mogućnostima suradnje i dostupnim načinima pomoći koju pružaju potencijalnim korisnicima s ciljem što bolje pripreme njihovih projektnih prijedloga.

image

S ciljem povećanja kompetencija Udruge tjelesnih invalida Bjelovar te neprestanog rada na pronalaženju inovativnih načina djelovanja, radionici su prisustvovale stručna suradnica na projektnim aktivnostima Ivana Toncer, bacc. oec. i voditeljica ureda Monika Polančec, oec.

VI. SIMPOZIJ ZA VODITELJE UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

U okviru trogodišnjeg programa »Zajedno u zajednici« kojeg financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u organizaciji HSUTI, dana 20. i 21. svibnja 2019. godine održan je »VI. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom« u »Hotelu I«, Ul. Ive Robića 2, Zagreb kojem je prisustvovalo 64 sudionika.

image

Cilj Simpozija je educirati voditelje lokalnih udruga osoba s invaliditetom, o doprinosu i mogućnostima lokalnih udruga u razvoju mreže izvaninstitucionalnih usluga za osobe s invaliditetom u svrhu jačanja kapaciteta lokalnih udruga i kreiranja prilike za razvoj suradničkih odnosa različitih pružatelja usluga.
Nakon pozdravnih riječi Predsjednice Saveza, Jozefine Kranjčec, VI. Simpozij svečano je otvorila saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

image

Uslijedila su izlaganja predstavnika resornih ministarstava na vrlo aktualne teme važne za upravljanje radom udruga osoba s invaliditetom: Regulacija radnog odnosa zaposlenika udruga osoba s invaliditetom (Irena Cvitanović, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava), Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima (Sanja Horvatić, ministarstvo znanosti i obrazovanja), Doprinos udruga osoba s invaliditetom u razvoju izvaninstitucionalnih oblika skrbi/usluga (Zvjezdana Bogdanović, ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku), Izrada i donošenje Financijskog plana u organizacijama civilnog društva (Hajdica Filipčić, Ministarstvo financija).

image

U okviru teme „Doprinos udruga osoba s invaliditetom u razvoju izvaninstitucionalnih oblika skrbi/usluga“ predavanje pod naslovom „Usluga pomoćnika u nastavi“ održao je predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislav Novosel, prof.

image

Drugog dana Simpozija, 21. svibnja 2019. godine ugostili smo predstavnika Zveze društev za cerebralno paralizo »Sonček«, gospodina Ivana (Janka) Rešetu iz Slovenije koji je kao primjer dobre prakse predstavio djelovanje i rad organizacije »Sonček«.

image

alt=

Simpozij smo završili na temu Prevencije sindroma sagorijevanja o kojoj je govorio ravnatelja Centra znanja PROFECTUS, Darko Kobetić.

8. RIBOLOVNI KUP UTIB

Tradicionalni Kup ribolova UTIB-a održan je 18.05.2019. na jezerima Vujčevac u Tomašu na ribnjacima kojima gospodari ŠRD „Česma“ Bjelovar. Kup je započet pozdravnom riječju voditelja Kluba ribolovaca UTIB-a Benčak Vlade koji je zaželio da se prijavljene ekipe korektno i pošteno takmiče i posebno pozdravio članice ekipe kadetkinja, domaćina ŠRD „Česma“ Bjelovar i članice ekipe UTIB-a.

Na takmičenju sudjelovale su ekipe: ILO Ivanec, UOI Krapinsko-zagorske županije Zlatar, UHB Korenovo I i II, UHDDR BBŽ Bjelovar, UHDDR Bjelovar, ŠRD „Česma“ Bjelovar kadetkinje i seniori i UTIB ribolovke i ribolovci I i II.

Predsjednik ŠRD „Česma“ Bjelovar Marijan Žugović pozdravio je takmičare, upoznao ih s pravilima takmičenja i započeo je sa svojim suradnicima provedbu natjecanja.

image
image

Kadetkinje ŠRD „Česma“ na takmičarskom mjestu i dopredsjednica UTIB-a, ribolovka Ljuba Štefinec pokazuju koju će veličinu ribe uloviti na takmičenju.

image
image

Ribolovke UTIB Marica Oremović i Zdenka Šorša.

image
image

Voditelj II muške ekipe UTIB-a Anđelko Verić očekuje „ugriz“ pobjedniče ribe. Član ekipe Josip Glogovčan pažljivo stavlja mamac na udicu da riba konačno ugrize i da mu osvjetla ribički obraz.

image

Takmičenje je završeno; „bake i unuke“ razmjenjuju iskustva.

Završetkom takmičenja po izvršenom vaganju ulova prišlo se proglašenju pobjedničkih ekipa i pojedinaca.

Ekipni pobjednik 8. kupa UTIB-a je ekipa ILO Ivanec u sastavu Andrija Uranić, Stjepan Vuk i Branko Đurkas s ukupnim ulovom 8.030 grama ribe.

Drugo mjesto ekipno osvojila je ekipa seniora ŠRD „Česma„ Bjelovar u sastavu Josip Jandroković, Ivan Devčić i Stjepan Hršak s ulovom 5.750 grama ribe.

Treće mjesto ekipno osvojile su kadetkinje ŠRD „Česma“ Bjelovar, Erna Čizmalija, Gabrijela Kranjec i Helena Žugović s ulovljenih 5.635 grama ribe.

image

Kadetkinje ŠRD „Česma“ osvojile su pehar za ekipno treće mjesto na Kup UTIB-a.

Pojedinačni pobjednik 8. kupa UTIB-a je član ekipe ILO Ivanec Andrija Uranić s ulovom 3.995 grama ribe.
Drugo mjesto pojedinačno osvojio je član ekipe UHDDR Bjelovar Željko Nevžala s ulovom 3.745 grama ribe.
Treći u pojedinačnom plasmanu je član ekipe UHB Korenovo Tihomir Đipalo s ulovom 2.720 grama ribe.

image
image

Prvoplasirani pojedinačno Andrija Uranić i njegova prvoplasirana ekipa ILO Ivanec.

Podjelom pehara za ekipe i medalja za pojedince koje je uručio predsjednik UTIB Tomislav Novosel, prof., zahvalom sudionicima takmičenja kao i posebnom zahvalom domaćinu Žugović Marijanu predsjedniku ŠRD „Česma“ i njegovoj ekipi koja je provela takmičenje, zajedničkim fotografiranjem s pobjedničkim ekipama i pojedincima završen je takmičarski dio, 8. kup UTIB-a.

image

Takmičenje je bilo uspješno jer je količina ribe koju je ulovilo 30 ribolovaca bila 48.854 grama.

Troje takmičara koji nisu ulovili ni jednu ribu su članica ekipe ribolovki UTIB-a Ljuba Štefinec te voditelj II muške ekipe UTIB-a Anđelko Verić i član njegove ekipe Josip Glogovčan . Vjerujemo da oni namjerno nisu željeli uloviti ribe jer bi tada bili najbolji takmičari, a ipak nije umjesno da ekipe UTIB zauzmu pobjednička mjesta.

Podjelom prigodnog ručka, željom sretnog povratka kući sudionika, nadom dobrog zdravlja i ponovnim susretima na drugim takmičenjima kao i viđenjem na našem 9. Kup slijedeće godine završen je 8. kup UTIB-a – lova ribe udicom na plovak.

25. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

U okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je 25. evaluacija rada osobnih asistenata.

image

Evaluacija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u petak, 17. svibnja 2019. godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1.

Evaluacija služi za vrednovanje i procjenu učinka, utjecaja, isplativosti, određene aktivnosti, skupa aktivnosti, projekta, programa i ostalih društvenih intervencija, a cilj evaluacije je povećanje kvalitete pruženih usluga.

Evaluacija je namijenjena jedanaestero osobnih asistenata.

image


Evaluaciju su proveli:

1. Tomislav Novosel, prof. – voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra – koordinatorica projekta
3. Monika Polančec, oec. – voditeljica Ureda
4. Ivana Toncer, bacc. oec. – edukatorica/evaluatorica projekta.

Teme:

1. osvrt na proteklih mjesec dana
2. praćenje rada osobnih asistenata
3. evaluacija rada osobnih asistenata.Sudionici:

- osobni asistenti

- zaposlenici na projektnim aktivnostima.


Saznajte više

RADIONICA: „DRUŠTVENI KAPITAL U LOKALNOJ ZAJEDNICI“

Dana 16. 05. 2019. godine (četvrtak) s početkom u 10:00 h, u prostorijama Velike vijećnice Bjelovarsko-bilogorske županije, Dr. A. Starčevića 8, održana je radionica: „Društveni kapital u lokalnoj zajednici“ namijenjena udrugama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, u organizaciji Centra za civilne inicijative.

image

Cilj radionice bio je upoznati predstavnike organizacija civilnog društva i institucija lokalnih zajednica s pojmom, definicijama i stvaranjem društvenog kapitala u lokalnoj zajednici. Govorilo se o stvaranju društvenih veza, povjerenju u zajednici, sudjelovanju i proaktivnim građanima te kako to doprinosi sveukupnom osjećaju zadovoljstva kvalitetom života građana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ova radionica bila je prilika svim sudionicima da steknu znanje o tome što su elementi i koje su dimenzije društvenog kapitala te kroz praktičnu vježbu postave mogućnosti razvoja društvenog kapitala u svojim zajednicama Bjelovarsko-bilogorske županije.

image

U ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar na radionici je sudjelovala stručna suradnica za projektne aktivnosti Ivana Toncer, bacc. oec.

Sudionici:
1. Predstvnici Bjelovarsko-bilogorske županije
2. Predstavnici udruga
3. Predstavnici Centra za civilne inicijative

Stranica 1 od 34 // 1 2 3 >  Last »