Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

UTIB ODRŽALA XII. SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE „BJELOVAR 2019“

UDRUGA TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR ODRŽALA
XII. SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE „BJELOVAR 2019“
I
DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar održala je u petak, 10.05.2018. godine, s početkom u 9,00 sati, hotel Central, Bjelovar, V. Lisinskoga 2., XII. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske pod nazivom „Bjelovar 2019“ u sklopu kojeg je organiziran i Dan otvorenih vrata udruge.

image
image

Događanje je službeno otvoreno himnom Republike Hrvatske koju su otpjevali sudionici glazbene radionice koja se provodi u sklopu projekta „54 + Kultura“, nakon čega je uslijedio glazbeno- recitatorski nastup sudionika glazbene i literarne radionice projekta uz pozdravnu riječ domaćina, predsjednika Udruge Tomislava Novosela i voditeljice projekta Ivane Toncer.

image
image
image

Predsjednik Udruge Tomislav Novosel prisutne je izvijestio o radu i postignućima Udruge te naglasio kako je značajan broj članova sudjelovao u više od jedne aktivnosti što upućuje na zaključak da su aktivnosti dobro odabrane i da su članovima od koristi!

image
image

Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar obilježen je uz prezentaciju EU projekata: „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.  – 2020, PT1 Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, PT2 Hrvatski zavod za zapošljavanje i „54 + Kultura“ financiranog od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020, PT1. Ministarstvo kulture, PT2 Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva te prezentaciju ostalih projekata i aktivnosti udruge.

image
image
image

Događanju su nazočili gosti: Jasmina Radojčić – pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i umirovljenike Bjelovarsko-bilogorske županije, Zvjezdana Galkowski – ravnateljica POU Bjelovar, predstavnice Centra za socijalnu skrb Bjelovar Sanela Mlatilik i Lidija Kozić, predstavnik Općine Rovišće Ivica Tanjić, predstavnik Hrvatskog saveza cerebralne i dječje paralize Benjamin Petrović te djelatnici Instruktažnog centra Križevci.

Svi zainteresirani mogli su sudjelovati u zdravstvenom savjetovalištu kojega provodi stručna suradnica Udruge, Nada Bilek, s pomoćnicama Ines Seleš i Darinkom Marković.

Za sportska natjecanja nadležan je bio Mladen Rajković, voditelj sportskih aktivnosti Udruge.

image
image
image
image

U sportskim igrama, uz domaćina, sudjelovali su i gosti iz sljedećih udruga: Udruge invalida Križevci, Udruge osoba s invaliditetom, distrofije, cerebalne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom grada Siska, Udruge osoba s invaliditetom Daruvar, Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice, Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, Gradskog društva osoba s invaliditetom Đurđevac, Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec, Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije, Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec, Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Grada Bjelovara, UHDDR-a Bjelovar, Udruge tjelesnih invalida “LIO” Ludbreg, Udruge OSI − osoba s invaliditetom Kutina i Udruge osoba s invaliditetom Virovitica.

image
image
image
image
image
image

Nakon sportskih natjecanja uslijedilo je proglašenje pobjednika i zabava do kasno popodne uz glazbeni sastav „Bolero“. 

15. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI

15. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I
ZAPOŠLJAVANJU OSOBA S INVALIDITETOM POD NAZIVOM
„NAŠ POGLED U BUDUĆNOST“

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine u Zadru je otvoren 15. međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom pod nazivom „Naš pogled u budućnost“. Organizatori ovog skupa su Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske-OSVIT i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uz suorganizaciju Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Grada Zadra, Grada Zagreba, BBRZ-a, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Auditor-a.

image
image

Dvodnevni Međunarodni stručni skup koji se već 15. godinu održava u Zadru svim sudionicima pruža priliku razmjene iskustva i dobre prakse, te znanja na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali i pruža priliku za evaluiranjem učinjenog u proteklom razdoblju.

image

Na otvaranju skupa uz ostale su govorili predsjednik organizacijskog odbora Ante Vučić te ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc. Ona je rekla kako se u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj bilježe značajni pomaci na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom te da je tome pridonijela cjelovita zakonska regulativa koja je temelj za razvoj ovog sustava. „Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, u suradnji sa ustanovama iz svoje nadležnosti, kontinuirano provodi niz mjera i aktivnosti s ciljem integracije osoba s invaliditetom na tržište rada, mjere za održivi razvoj sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, te na održivi razvoj zaštitnih i integrativnih radionica.“, rekla je Benc dodajući kako je svima zajednički cilj poslodavcima osigurati zaposlenika sukladno njegovim potrebama, iskoristiti svu preostalu radnu sposobnost osoba s invaliditetom, te osigurati takve uvjete da se osobe s invaliditetom mogu zadržati što duže u svijetu rada.

U ime UTIB-a u radu skupa sudjelovao je T. Novosel s pratnjom.

image

DVODNEVNE RADIONICE HSUCDP-A

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirao je 06.-07. svibnja 2019. godine u Jastrebarskom u hotelu „Princess“, Cvetković 85/B radionice pod nazivom „Znanjem do socijalnih usluga“.

image

Cilj radionica je jačanja kapaciteta udruga članica za planiranje, razvoj i pružanje kvalitetnih usluga u zajednici koja će potaknuti na kvalitetniju suradnju te razvoj mreže usluga s ciljem zadovoljavanja socijalnih potreba i socijalnog uključivanja osoba s cerebralnom paralizom i ostalih osoba s invaliditetom.

image

Naglasak je stavljen na povećanje socijalnih usluga kako bi se obuhvatilo prostorno i prometno izolirane korisnike. Ciljana skupina radionice su voditelji/stručni suradnici 31 udruge članice HSUCDP koji su sudjelovanjem u radionicama održanim od strane stručnjaka iz polja pružanja socijalnih usluga, osnažili kapacitete vlastitih organizacija u svrhu pružanja kvalitetnijih socijalnih usluga.
Iz UTIB-a, u radu radionice sudjelovao je T. Novosel s pratnjom.

image

PREDSTAVNICI UTIBA-A NA POČETNOJ TK U KOPRIVNICI

Predstavnici UTIB-a V. i M. Benčak sudjelovali su na početnoj tiskovnoj konferenciji promocije projekta Socijalno uključivanje i jačanje marginaliziranih skupina putem mobilnog mentora – SUJ3M koja je održana 08.05.2019. (u srijedu) u prostorijama Podravskog sunca, Hercegovačka 1, 48000 Koprivnica, u dvorani na 1. katu u 10 sati.

image
image

Projekt Socijalno uključivanje i jačanje marginaliziranih skupina putem mobilnog mentora – SUJ3M polaznicima osigurava organizaciju verificiranog programa edukacija za ECDL operatera temeljem kojeg će dobiti potvrdu o stečenim vještinama informatičke pismenosti.

Ključna je i uloga mobilnog mentora čija je zadaća savjetovanje, motivacija, jačanje te podrška osobama s invaliditetom u osnaživanju u području neovisnog življenja.

image

Projekt je odobren na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.

Nakon službenog dijela održan je domjenak u restoranu Klas iz Koprivnice.

RIBOLOVCI UTIBA-A U ZLATARU NA VINI POTOKU

Članovi kluba ribolovaca UTIB-a, 27.04.2016. godine, sudjelovali su i ove godine na takmičenju ribolova udicom na plovak u Zlataru na bajerima u Vini potoku, u organizaciji UOI Krapinsko-zagorske županije.
Naše dvije ekipe, ribolovkinje Ljuba Štefinec, Marica Oremović i Zdenka Šorša i ribolovci Antun Oremović, Josip Cimerman i Stjepan Štefinec dostojno su predstavljali UTIB jer su bili takmičari koji su imali i ulovljenih riba za razliku od nekih drugih sudionika koji u ribolovu nisu polučili nikakav rezultat.

image

image

image

image

Ribolovna sreća iznevjerila je Cimerman Josipa jer je riba koja je prihvatila mamac na njegovoj udici bila “nepoštena” te se zavukla u granje i nije dopustila da Josip poluči moguće i prvo mjesto. Prema riječima ostalih ribolovaca to bi bio najkrupniji primjerak ulovljene ribe na takmičenju.
Susret je završen ručkom na jezeru. Ribolov i druženje provedeno je po dobrom vremenu za razliku od povratka u Bjelovar koji je bio praćen obilnom kišom te mjestimično i ledom.

POZDRAV PROLJEĆU

Ovu, već tradicionalnu kulturno-zabavnu večer organizirala je Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, u petak, 26.04.2019.g. u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar.

image

Na početku, članove, zaposlenike, volontere i goste, njih 1.012, u ime 925 članova udruge, pozdravio je predsjednik T. Novosel. U par riječi upoznao ih je s rezultatima rada u 2018. godini i planovima u 2019. godini. Svima je, uz ljubazno osoblje hotela Central i glazbeni sastav Bolero, zaželio ugodno veče i dobru zabavu. 
Zamjenica predsjednika i voditeljica kluba kulturno-zabavnih večeri i izleta gđa Lj. Štefinec svima je zaželjela ugodno veče i dobar tek.

image

Nakon večere zabava je nastavljena u ugodnoj atmosferi uz razgovore, pjesmu i ples sve do 24:00 sata.

AKTIVNOSTI PODRŠKE UČENICIMA I STUDENTIMA, ČLANOVIMA UTIB-A

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar kontinurano provodi aktivnosti podrške najmlađim članovima, učenicima i studentima te njihovim roditeljima/skrbnicima kod pripomoći u učenju te organizaciji raznih edukativnih aktivnosti od interesa ciljanoj skupini u okviru Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

image

Temeljem održanih sastanka i savjetovanja učenika, studenata te njihovih roditelja, utvrđene su potrebe članova za pripomoć u učenju i instrukcijama.

image

Prisutni su iskazali interes za sudjelovanje u aktivnostima udruge, potrebe za instrukcijama iz matematike i engleskog jezika u osnovnoj i srednjoj školi, stoga su im omogućene instrukcije i stručna pomoć pri učenju.

TEČAJ ENGLESKOGA JEZIKA ZA ČLANOVE UTIB-A

U petak, 22. ožujka 2019. godine, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, u okviru Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ održan je uvodni dio tečaja engleskoga jezika, kojega vodi gospođa Jasmina Damjanović, prof. U ime UTIB-a, polaznike i profesoricu pozdravio je voditelj programa Tomislav Novosel, prof.

image
image

Tečaj egleskoga jezika održava se jednom tjedno, u trajanju od 90 minuta u prostorijama Udruge, te ga trenutno polazi 13 članova.

image

DODJELA SREDSTAVA ZA JEDNOGODIŠNJE PROJEKTE I PROGRAME TE JEDNOKRATNE FINANCIJSKE POTPORE

DODJELA SREDSTAVA ZA JEDNOGODIŠNJE PROJEKTE I PROGRAME TE
JEDNOKRATNE FINANCIJSKE POTPORE ZA AKTIVNOSTI UDRUGA
U 2019. GODINI.

Nakon raspisanoga Javnog poziva, Grad Bjelovar dodijelio je sredstva za jednogodišnje projekte i programe te jednokratne financijske potpore za aktivnosti udruga u 2019. godini.

image

Gradonačelnik Dario Hrebak s predstavnicima udruga u četvrtak je, 25. travnja 2019., potpisao ugovore, zajedno vrijedne gotovo milijun kuna. Za 44 udruge za jednogodišnje projekte dodijeljeno je ukupno 583.852,00 kn, a za aktivnosti 42 udruga na jednokratnim potporama dodijeljeno je 376.653,00 kn. Najniži dodijeljen iznos bio je 1000 kuna, a najveći 60 tisuća kuna.

image

U ime Udruge invalida Bjelovar i Udruge tjelesnih invalida Bjelovar ugovore je potpisao predsjednik Tomislav Novosel, prof.

RIBOLOVCI UTIB-A NA JEZERU GRANEŠINA U ZAGREBU

Članovi kluba ribolovaca UTIB-a sudjelovali su na tradicionalnom ribolovu na jezeru u Granešini na poziv suradničke Udruge športskih ribolovaca invalida domovinskog rata RH koje djeluje u sklopu ŠDPP Zagreb.

image
image

U ribolovu koji se održao 19.04.2019. godine bili su članovi Zdenka Šorša, Josip Cimerman, Antun Oremović, Božidar Kranjec i Vlado Benčak.
Naša članica Zdenka Šorša bila je po broju ulovljene ribe među vodećim sudionicima ribolova kojih je ove godine bilo 140.

image
image

Prekrasno vrijeme i ugođaj ribolova na jezeru nisu pokvarili ni općenito slabi učinci u odnosu na prošlogodišnji ribolov po ribolovcima.
Ribolov je završen ručkom – uobičajeno ribljim obrokom i pozivom kolegama ribolovcima da dođu na naš Kup UTIB-a na ribnjak u Tomašu. Poziv su kolege prihvatile uz pozdrav „Vidimo se u Tomašu“.

TISKOVNA KONFERENCIJA POVODOM ZAVRŠETKA PROVEDBE PROJEKTA

TISKOVNA KONFERENCIJA POVODOM ZAVRŠETKA PROVEDBE PROJEKTA
„OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM!“

U okviru provedbe dvogodišnjega projekta (za razdoblje od 2017. do 2019. godine) usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“, financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u četvrtak 18. 4. 2019. godine sa početkom u 10:00 sati, u prostorijama hotela Central u Bjelovaru, V. Lisinskog 2, održana je završna tiskovna konferencija.

image
image

Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama (14) s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja: samozbrinjavanja, produktivnosti i socijalnih aktivnosti. Usluga se pruža 80 sati mjesečno prema unaprijed utvrđenom planu korisnika, a o pruženoj usluzi vodi se evidencija.

image
image

Tema:
1. Ciljevi projekta, ostvareni rezultati i održivost projekta

Sudionici:
1. predstavnici partnera - Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar
2. korisnici i osobni asistenti
3. predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije
4. predstavnici Centra za socijalnu skrb Bjelovar i Zavoda za zapošljavanje Bjelovar
5. članovi upravnih tijela i zaposlenici udruge
6. sredstva javnoga priopćavanja.

Saznajte više

TROMJESEČNA EVALUACIJA – SUPERVIZIJA

U sklopu provedbe dvogodišnjega projekta (za razdoblje od 2017. do 2019. godine), usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom

OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM!

održana je tromjesečna evaluacija – supervizija.

Supervizija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u ponedjaljak, 15. travnja 2019. godine u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar.

image

Supervizija primarno služi razvoju pojedinaca i organizacija. Ona unaprjeđuje ponašanje ljudi u njihovim profesionalnim ulogama u određenom institucionalnom kontekstu uzimajući interaktivno u obzir osobni, organizacijski, društveni i politički aspekt.

Tromjesečna evaluacija – supervizija namijenjena je osobnim asistentima i korisnicima.

image
image

Evaluaciju su proveli:
1. Tomislav Novosel, prof. – voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra – koordinatorica projekta
3. Monika Polančec, oec. – voditeljica Ureda
4. Ivana Toncer, bacc. oec. – edukatorica/evaluatorica projekta.

Tema: evaluacija rada osobnih asistenata – osvrt korisnika, osobnih asistenata i članova projektnog
tima na dosadašnju povedbu projektnih aktivnosti te nastavak provedbe pružanja usluge
osobne asistencije.

Sudionici:
- osobni asistenti
- korisnici usluge osobne asistencije
- zaposlenici na projektnim aktivnostima.

Saznajte više

24. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

U okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je 22. evaluacija rada osobnih asistenata.

image

Evaluacija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u petak, 15. veljače 2019. godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1.

Evaluacija služi za vrednovanje i procjenu učinka, utjecaja, isplativosti, određene aktivnosti, skupa aktivnosti, projekta, programa i ostalih društvenih intervencija, a cilj evaluacije je povećanje kvalitete pruženih usluga.

image
image

Evaluacija je namijenjena trinaestero osobnih asistenata.

Evaluaciju su proveli:

Tomislav Novosel, prof. – voditelj projekta
Nada Bilek, med. sestra – koordinatorica projekta
Ivana Toncer, bacc. oec. – edukatorica/evaluatorica projekta.

Teme:

1. osvrt na proteklih mjesec dana
2. praćenje rada osobnih asistenata
3. evaluacija rada osobnih asistenata.

Sudionici:

- osobni asistenti
- zaposlenici na projektnim aktivnostima.

Saznajte više

UDRUGA TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR KONTUNUIRANO PROVODI LITERARNE I GLAZBENE RADIONICE ZA STARIJE

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar provodi literarne i glazbene radionice za starije osobe s invaliditetom u okviru odobrenoga projekta: „54 + Kultura“ od strane Ministarstva kulture.
Radionice su namijenjene odraslim članovima Udruge tjelesnih invalida Bjelovar starosne dobi 54 i više godina života, a zamišljene su kao interaktivno druženje i razmjena iskustava, uz stručnu podršku i vodstvo. Na literarnim radionicama obrađuju se teme literarnog stvaralaštva dok glazbene radionice obuhvaćaju formiranje i uvježbavanje osnova glazbe i mješovitog zbora.
Radionice se održavaju u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Ivana Gundulića 1, Bjelovar. Predviđeno trajanje radionice je oko 90 minuta. Radionice su besplatne uz osigurano osvježenje i radne materijale.
Glazbene radionice (mješoviti zbor) održavaju se srijedom od 17:00 do 19:00 sati u prostorijama Udruge, Gundulićeva 1 pod stručnim vodstvom gospodina Gorana Krune Kukolja.
Literarne radionice održavaju se četvrtkom od 14:00 do 16:00 sati u prostorijama Udruge, Gundulićeva 1 pod stručnim vodstvom gđe Đurđe Vučetić.
POZIVAMO ČLANOVE DA SE PRIDRUŽE RADIONICAMA!

image
image
image
image

Neki od literarnih radova sudionika nastalih na radionicama:

I Z V J E Š Ć E

U sklopu projekta 54+ kultura Udruga tjelesnih invalida Bjelovar uspjela je okupiti zainteresirane za literarnu grupu i rad u njoj.
Uistinu se radi o grupi 60++, ali to ne znači da se sudionici osjećaju prestarima za liriku, epiku i – dramu!
Već na prvim sastancima otkrivamo među sobom prave pjesnikinje!
Grupa je šarolika, ali puna želja i volje da zajedničkim snagama provede jednogodišnji projekt do samog kraja.
Radujemo se predstojećim druženjima , diskusijama, kazališnim predstavama i putovanjima....
Nada Vranko-Nagy

L I T E R A R N A R A D I O N I C A

Pričala mi je prijateljica iz Zagreba kako pohađa tečaj kreativnog pisanja. Već drugu godinu zaredom sastaje se ista grupa ljudi i pod stručnim vodstvom poznate književnice uče, razgovaraju, dijele razmišljenja, oblikuju svatko svoj roman… Prethodno su im na puno književnih primjera objašnjene finese dobrog zapleta, umetanja sporednih likova, naglih preokreta u radnji i još mnogo toga… Takvi se satovi plaćaju, a polaznici su sve koherentnija grupa koja se dobro poznaje i zna što od kojeg sudionika može očekivati.
Slušala sam je sa zavišću i mislila: Eh, kad bi barem u Bjelovaru postojalo takvo nešto! No, ničeg sličnog nije bilo na vidiku!
Prije nekoliko godina okupljali smo se u okviru Matice hrvatske, Ogranak u Bjelovaru, ali je i to polako zamrlo. Postojale su i večeri poezije u kafiću „Katarina“, a unazad dvije-tri godine ni toga više nema…
Kad sam se ovoga ljeta učlanila u Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar, učinila sam to najviše iz razloga kako bih na zajedničkim izletima mogla fotografirati.
Pred kraj ljeta stigao je mail iz Udruge kojim s epozivaju zainteresirani da se uključe u rad glazbene ili literarne radionice.
To je bilo ono što mi je trebalo: Literarna radionica! Mjesto gdje ću naći ljude sličnog afiniteta s kojima ću moći razmjenjivati mišljenja o pročitanim ili zadanim knjigama, gdje ću dobiti poduku iz književnog jezika, gdje ću imati priliku napisati nešto na zadanu temu i zatim je zajedno prodiskutirati s ostalim polaznicima.
Prva dva sastanka naše radionice protekla su u ležernom tonu, upoznavajući se. Još uvijek ne znam je li to konačan broj sudionika ili će nam se još netko pridružiti. Voljela bih!
Uvjeti rada su odlični. Imamo zasebnu prostoriju, dobili smo pisaći pribor. Stručne suradnice u Udruzi vrlo su susretljive, a nadam se da ću od voditeljice dosta toga naučiti.
Za početak bih voljela znati nešto o svakom sudioniku: zašto je pristupio, je li se okušao u pisanju, što piše, koliko dugo i je li do sada nešto objavljivao.
Kad vidimo kakvi su nam potencijali, bilo bi dobro napraviti okvirni plan rada po mjesecima da znamo što nas čeka jer će radionica trajati godinu dana pa da i sami pomalo kreiramo ono što želimo postići ovim druženjem.
Malo nas je… Radionica mora biti zanimljiva, kreativna i stimulativna da bi se održala tenzija tijekom cijele godine.
Trebamo znati postoje li mogućnosti da se naši uradci objave, samostalno ili grupno, mogu li se uradci tiskati kao zbornik ili pojedinačno....
Imamo lijep prostor, stručno vodstvo, primjeren termin, nema materijalnih izdvajanja, a zgode se i kolači....pa tko ne bi poželio takvu radionicu???
Javorka Pangerčić
„M A J Z L“

Kuća, kakve su u to vrijeme bile – „u ključ“! „U ključu“, prema dvorištu, štaglju i ogradi s vrtom, na koji se nastavljala okućnica, nalazilo se predsoblje iz kojega se ulazilo u sobe: dvije do puta i u kuhinju na koju se nastavljala komora i ulaz na tavan. Podrumi se nisu gradili jer je teren na Rašću vodoliježan pa su se krumpir i repa , umjesto spremanja u podrum, trapili u trapove u kojima su preko zime bili zaštićeni od smrzavanja. Kuće „u ključ“ bile su u modi oko 1964. godine pa nadalje…
Kod Majerićevih je u kuhinji dominirala kuma Manda, Bosanka. Patila je od krončne glavobolje te je često kao lokalnu anesteziju nosila povezani, vlažni ručnik oko glave… Poslije dobre zabave DVD-a Gudovac pola je Rašća nosilo poveze oko glave, a Matek Makarov, preko puta Doma zabijao je u plot nove „štaketle“. Nekako prije jutra potukli se Gudovčani i Korijenčani i dohvatili što im je prvo palo pod ruke…
U prvoj sobi kum Joža Majerić naložio je „piljevinku“.  Bila je rana zima, početak mjeseca studenoga. Noći su bile hladne, minus 10 stupnjeva, a društvo se najavilo da će doći na „ajnc“…
Išli smo kako tko:  Dragan, mlađi sin kuma Jože i kume Mande, u 8. razred osnovne škole, stariji – Ivica, radio je kod Šingerbergera u gradu. Nije mu išla škola pa se poslije završetka osmoljetke zaposlio, Zvonko u Gimnaziju, ja u 1. razred Tehničke škole, a Vlado Hudić i Zdravko Oreški ostali su na selu. Jedna grupa nas školaraca išla je u škole u Bjelovar poslije podne. Već je vozio autobus pa smo u grad putovali onim s polaskom s gudovačkog križanja u 13.00, a iz škole se vraćali u 19.15, ali samo do Mate, do križanja gudovačke ceste i ceste za Veliko Korenovo i Nartu. Do Rašća ili Marofa, zaseoka ili ulica Gudovca, do naših kuća, bilo je još četiri-pet kilometara za pješačenje…
Oko 19.30 autobus je stao kod Mate. Izašli smo iz toplog autobusa u hladnu, maglenu noć i uputili se svojim kućama. Hladan zrak zasićen maglom presjekao nas je, osjećali smo kako nam se para pri izlasku iz nosa – ledi!
Na Rašću je bio mekani put, zimi – blato doslovce do koljena, a na nogostupu koji se redovito godišnje uređivao – nešto manje. Od Frtalića do Majerića je oko 500 metara.
Šljapkali smo intuitivno uz Frtalićevu živicu po polusmrznutom gustom blatu. Školske torbe na remenu šivaču klatile se po guzicama, blato je špricalo na sve strane!
Prozor na sobi Majerićeve kuće bio je osvjetljen, znak da će se večeras, a možda i noćas „anjcati“. Za provjeru, napravili smo „ciganjsku lotru“ pa je Dragan izreferirao: „Miljek Sitar, Hudić, Ratković, moj stari i… E, ovoga ne poznam! Čini mi se da je to onaj od Dalmatinke, došao je iz Njemačke. Valjda je on...Dečki, idemo i mi baciti jednu!“
Ušli smo u predsoblje, bacili torbe uza zid, skinuli kapute, kape, vunene rukavice i šalove i sve nabacali na stolić u kutu. Trljali smo dlanove i uši, stepali po betonskom podu… E, ovdje se već da, toplo je!
„Gamad jedna, gdje ste do te dobe? Pusta’ije, nikad od vas poštenih ljudi, kradete Bogu dane!“ – dočekala nas je kuma Manda na svoj osebujni način i sa šalicom vrućeg, lipovog čaja s malo rakije. Skutrili smo se svak sa svojom šalicom blagotvornoga napitka i za tili su se čas uha upalila, obrazi zarumenjeli, postali smo rječiti – počela je zafrkancija:
„Zvonko, vidjeli smo te, nemoj mislit’ da nismo! Kod groblja si šlatao Ankicu!“
„Nije istina! Pomagao sam joj da prijeđe preko grabe na drugu stranu ceste.“
„Ha, a što ti je ruka radila pod njenim kaputom?“
„Lažeš!Pizda ti materina, razbit ću ti nos!“
„Kaj je, jebivjetri?! Mir! Tam’ imate stol, zemite si panj pod guzicu i da vas nismo čuli!“ – zagrmio je kum Joža Majerić, Zagorac, otvorivši vrata sobe u kojoj je ekipa već počela „anjcati“…
Tomislav Novosel
M E N I J E T O V A Ž N O

Poput boca na tekućoj vrpci kreću se uredno dani, jedan za drugim. Ljeto je prošlo k’o „San ivanjske noći“ i pred nama se otvara nova jesen.
Kroz prozor gledam ocvali ružičnjak u susjednom vrtu. I drveće mijenja ruho. Svježa zelena boja lišća prelazi u žuto-smeđu koja će na kraju prije opadanja postati skarletna.
Razmišljam: Nema više posjeta mojoj „kolibi na kraju puta“ kako nazivam kućicu smještenu nekih dvanaestak kilometara od grada na vrhu brda čije su padine obrasle vinogradima, a u podnožju caruje gusta šuma. Pitam se kako ću ispuniti to nailazeće, neugodno, kišovito i sniježno razdoblje do novoga početka!? Dakako, mislim na iduće proljeće. Istina je...još uvijek povremeno slikam i, naravno – pišem! Kad naiđe inspiracija, iznjedri se i koja pjesma, a vodim i dnevnik. Moram priznati – malo sam ga i zanemarila. Sigurna sam da su se neke stvari „provukle ispod radara“, iako nisu baš i nevažne. Nisam ih uspjela pravodobno registrirati.
Zanijela me, naime, ideja o pisanju memoara! Hoću li uspjeti probuditi to mnoštvo događaja iz prošlosti i „izvući“ iz sivih moždanih stanica, teško je reći.
No, sve je to moja, rekla bih svakodnevica. I dok razmišljam o svemu, prene me zvuk telefona:
„Halo, mila! Imam vijest!“ – veselo će moja prijateljica Javorka.
„Slušam te!“ – rekoh.
„Zamisli! Konačno nešto dobro za nas! U mojoj Udruzi tjelesnih invalida počinju literarne radionice, a što je najvažnije – besplatne su! Što kažeš? Sjeti se da smo razgovarale kako je prava šteta što ne postoji neko mjesto gdje bismo se mogle književno „izgrađivati“, komentirati nešto i, dakako, nešto novoga naučiti!“
„Pa znaš da nisam član Udruge!“ – rekoh.
„Ništa zato! Propitah se! Možeš biti pridruženi član!“
„To je nešto drugo! No, jesi li sigurna u to što govoriš? Otkuda u današnjim vremenima nešto – besplatno?“
„Dakako! Molim te, razmisli!“
„Iskreno – ne moram razmišljati! Pristajem!“
Pomišljam – evo nečeg novog. Neka nova, neočekivana luč koja će me, uvjerena sam, zaokupiti tijekom turobnih godišnjih doba. U poodmaklim se godinama ne radujemo maglovitim danima, staccatu kiše po oknima ili bjelini snijega koja nas je u djetinjstvu toliko očaravala.
Ali – literarna druženja! Nešto novo, nešto – izvanredno! Zapravo – meni je to važno!
Prošla su od tada tri tjedna. Na pragu smo četvrtoga. Svakoga četvrtka u četrnaest sati sjedam u „školsku klupu“ osjećajući se, (naravno u nutrini), pomlađeno!
Spremna sam opet obnoviti nešto zaboravljenoi naučiti nešto novo o svom jeziku koji se tijekom povijeszi mijenjao ovisno o osjećajima, odnosno vladajućim strukturama.
Suvremena globalizacija ponovo nam „prijeti“ pa se jezikoslovci trude neke strane, već gotovo udomaćene riječi, zamijeniti riječima našega materinjeg jezika. Ponekad više, ponekad manje uspješno. Slažem se da je vrlo izazovno raspravljati o tome.
Iskreno – još nisam dobro upamtila imena polaznika kao ni njihov konačni broj. Jer, svaki puta nekoga nema ili se pojavi netko novi. Složili smo se da svakako moramo poraditi na tome kako bismo se konačno pomnije upoznali.
Raspon dobi sudionika? Pedesetčetiri plus – kako glasi i naziv projekta. Ja sam ipak najstarija. No, je li to bitno? Bitno je da se kreće uz vrlo ugodnu, neposrednu nastavnicu hrvatskoga jezika Đurđu Vučetić te mladu voditeljicu projekta Ivanu Toncer.
Nastojat ću biti redovita polaznica, što će, naravno, o mnogočemu ovisiti!
Jer k’o što već i spomenuh: MENI JE TO VAŽNO!
Bjelovar, listopad 2018.
Anita Franjević

PREDAVANJE DR.S BRZOVIĆA I STRUČNO SAVJETOVANJE ZA ČLANOVE U SKLOPU ZDRAVSTVENOGA SAVJETOVALIŠTA

PREDAVANJE DR. STIPE BRZOVIĆA I STRUČNO SAVJETOVANJE ZA ČLANOVE U SKLOPU ZDRAVSTVENOGA SAVJETOVALIŠTA

Dana 09.04.2019. godine (utorak) sa početkom u 11:00 h, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, održano je stručno predavanje dr. Stipe Brzovića i savjetovanje za članove.

Tema:
1. Predavanje dr. Stipe Brzovića i savjetovanje u sklopu usluge zdravstvenoga savjetovališta

image
image

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar redovito pruža članovima uslugu zdravstvenoga savjetovališta, u sklopu koje volonterski sudjeluje dr. Stipe Brzović sa kvalitetnim predavanjima i stručnim savjetima na temu zdravlja i povećanja kvalitete i produljenja života. Zdravstveno savjetovalište vodi stručna suradnica za socijalne usluge gđa Nada Bilek, med. sestra.

image

U okviru Zdravstvenoga savjetovališta organizirano je pružanje zdravstvenih usluga:
mjerenje tlaka i šećera, savjeti prema zdravstvenom statusu.

Zdravstveno savjetovalište radi u prostorijama Udruge: 
utorak – 11:00 do 12:00 sati
četvrtak – 9:00 do 10:00 sati

Sudionici:
1. Članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar;
2. Članovi upravnih tijela i zaposlenici Udruge.Stranica 1 od 33 // 1 2 3 >  Last »