Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

TISKOVNA KONFERENCIJA

Povodom nastavka provedbe treće godine trogodišnjeg programa (2017. do 2020.) ,,Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”, usmjerenog prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalnog uključivanja korisnika, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku:

„SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM“

Održana je u srijedu 06.11.2019. godine u 10,00 sati, u prostorijama Veleučilišta Bjelovar - VUB, u Bjelovaru, A. B. Šimića 1.

image

image

Predsjednik UTIB-a i voditelj Tomislav Novosel, prof. izvijestio je opću i zainteresiranu javnost o osnovnim karakteristikama programa:
> Provodi se treća godina provedbe 01.06.2019 – 31.05.2020.

> Partneri: Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar i Centar za socijalnu skrb Bjelovar

> Opći cilj programa: razvoj alternativnih inovativnih usluga s ciljem prevencije institucionalizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom, te povećanje kvalitete njihova života.

> Posebni ciljevi su:
1. Djeca i mladi – ostati u svojim obiteljima, pohađati školu u mjestu stanovanja, završiti škole i fakultete koji osiguravaju konkurentnost na tržištu rada
2. Odrasle osobe, zaposleni i nezaposleni koji bi htjeli raditi – da se zaposle i da što duže rade
3. Starije osobe s tjelesnim invaliditetom – samostalno kretanje u zajednici, samostalnost i neovisno življenje.

> Očekivani rezultati:
1. Djeca i mladi (42): imaju educirane asistente u nastavi, provodi se izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje (domaće zadaće, instrukcije, glazbene radionice), prijevoz se organizira prilagođenim kombi vozilom;
2. Odrasle osobe, zaposleni i koji bi htjeli raditi (34): organizirana je edukacija iz informatike i e-Građani, omogućeno je trajno polaganje ECDL ispita, organizacija i polaganje vozačkih ispita na prilagođenom vozilu, zaposleno je 5 korisnika;
3. Starije osobe s tjelesnim invaliditetom (24): zapošljavanje 4 pomoćnika u kući i 8 volontera uz prethodnu edukaciju i socijalizaciju, postizanje većeg samoodređenja 24 korisnika usluge, uključenost 24 korisnika u aktivnosti svakodnevnog življenja, uključivanje 2 korisnika u rad Udruge, uključivanje 2 korisnika u sustav formalnog obrazovanja.
4. Svi (100): osnovani klubovi i izabrani voditelji:
Klub sportske rekreacije – voditelj: Mladen Rajković;
Klub izletnika i kulturno zabavnih večeri – voditeljica: Ljubica Štefinec OSI
Klub učenika i studenata – voditeljica: Ines Seleš;
Klub ribiča – voditelj: Vlado Benčak.
> Sudionici: Predstavnici partnera – Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Centar za socijalnu skrb Bjelovar; suradnici: Predstavnici Zavoda za zapošljavanje; Predstavnici korisnika; Članovi upravnih tijela i zaposlenici udruge; Sredstva javnoga priopćavanja.

image

POZDRAV JESENI

Kulturno-zabavna večer u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, održala se u petak, 25.10.2019. godine u hotelu „Central“ Bjelovar prema sljedećem rasporedu:
1. Okupljanje sudionika od 17:00 do 17:30 sati;
2. Pozdravna riječ domaćina;
3. Prezentacija ortopedskih pomagala i usluga poduzeća „OTOS“;
4. Večera;
5. Zabava uz glazbeni sastav “Bolero“.

Naglašavamo da je Hotel Central Bjelovar jedan od rijetkih ugostiteljsko-turističkih objekata koji je u potpunosti prilagođen osobama s tjelesnim invaliditetom!

image

Pozdravnu riječ članovima i zaposlenicima udruge, gostima, zaposlenicima hotela i članovima glazbenog sastava „Bolero“ uputili su potpredsjednica Ljubica Štefinec i predsjednik Tomislav Novosel. 

image

Predstavnice Otos-a Snježana Biloš, direktorica i Ivana Balić, voditeljica službe za komercijalne poslove i maloprodaju, održale su nadahnutu prezentaciju poduzeća i ukazale na pravce moguće suradnje s UTIB-om.

image

Nakon večere slijedio je ples, pjesma, razgovori i zabava sve do 24:00 sata.

ODRŽAN 24. HRVATSKI SIMPOZIJ OSOBA S INVALIDITETOM S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

21. listopada otvoren je 24. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem o temi “Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom“ – globalni ciljevi održivog razvoja do 2030., zapošljavanje na otvorenom tržištu rada i usluge osobnih pomagača. Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) i ove godine organizirala je Simpozij u partnerstvu sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i Gradom Zagrebom, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba.

image

Na simpoziju sudjelovalo je preko 200 predstavnika nacionalnih saveza i udruga osoba s invaliditetom iz cijele RH, predstavnika ministarstava, gradske uprave te različitih institucija. U radu Simpozija sudjelovali su i predstavnici europskih organizacija osoba s invaliditetom te predstavnici ministarstva i nacionalnih saveza nekih europskih država.

Program simpozija:

image

Posebno naglašavamo:
Catherine Naughton, izvršna direktorica Europskog foruma osoba s invaliditetom (EDF) predstavila je Opći komentar broj 7 Odbora UN za ljudska prava osoba s invaliditetom na članak 4.3. i 33.3. Konvencije kojima se propisuje obveza aktivnog uključivanja osoba s invaliditetom u provedbi i procesu praćenja Konvencije. Ukazala je na potrebu uključivanja osoba s invaliditetom u sve politike i područja donošenja odluka na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Istaknula je primjere dobre prakse suradnje državnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva u zemljama EU.

image

Na simpoziju je, u ime UTIB-a sudjelovao predsjednik T. Novosel, prof. s pratnjom.

image

ČLANOVI UTIB-a U VUKOVARU

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar organizirala je u utorak, 15.10.2019. izlet u Vukovar.

Sudionici izleta: Zdenka Šorša, Josip Cimerman, Marko Mišić, Zvjezdana Humljanović, Katarina Pospišil, Božica Pećar, Marijana Grgić i Tatjana Margetić te vozač kombija Dražen Horvat.

image

Tom prilikom obišli su Vukovarsku bolnicu – ratni muzej, gdje su ih domaćini, uz multimedijsku prezentaciju upoznali sa stradavanjem civila.

image

Posjetili su masovnu grobnicu i spomen dom na Ovčari te Memorijalno groblje.

image

I na kraju, kratko se zadržavši kraj vodotornja, nastavili su do Dunava, prošetali i osvježeni, puni dojmova, krenuli prema Bjelovaru.

RIBOLOVCI UTIB-A NA 2. RIBOLOVNOM NATJECANJU OSI U OSIJEKU

Na poziv suradničke Udruge paraplegičara i tetraplegičara („UPIT“) iz Osijeka, ribolovci UTIB-a sudjalovali su u nedjelju 29.09.2019. u Petrijevcima na 2. ribolovnom natjecanju za osobe s invaliditetom.

image

Natjecanje se održalo u okviru provedbe projekta „Tko peca – zlo ne misli II.“, koji u potpunosti financiraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

image

Sudionike natjecanja pozdravili su predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te predsjednik UPIT-a Danijel Balažić.
Nakon natjecanja, organizator u suradnji s lokalnim ribičkim i lovačkim društvom, priredili su zajednički ručak za sve sudionike.

image

Za aperitiv pobrinuli su se članovi UTIB-a poklonivši prije ručka gosp. Balažiću bocu bilogorske jabukovače!
Boje UTIB-a branili su ribolovci Vlado Benčak i Božidar Kranjec koji je ulovio najveću ribu na natjecanju - ČESTITAMO!

SUDJELOVANJE ČLANOVA UTIB-A NA SUSRETU OSI-JA „JESEN V MEĐIMORJO“

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije iz Čakovca organiziralo je dana 28.09.2019. godine u Prelogu u Sportsko – rekreacijskom centru „DG-SPORT“ 31. susret osoba s invaliditetom.

image

image

Nakon uvodne riječi predsjednice DOSTI-ja Miljenke Radović, mag.iur. uslijedilo je obraćanje predstavnika Murskog Središća i Grada Preloga.
Nakon toga uslijedila su sportska natjecanja na kojima su uspješno nastupili i članovi UTIB-a osvojivši 2. mjesto u visećoj kuglani i 3. mjesto u belotu.

image

DOM KULTURE I EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Dana 26.09.2019. godine (četvrtak) s početkom u 10:30 h, u Bjelovaru, u okviru provedbe projekta „JAVNOST – OSOBE S INVALIDITETOM – POLITIKA“ održana je tiskovna konferencija Udruge tjelesnih invalida Bjelovar povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti (od 16. do 22.09.2019. godine) pod motom: „Krećite se s nama!“.

Konferencija je održana ispred Doma kulture Bjelovar, a pozvani su predstavnici vlasnika, Grada Bjelovara, gradonačelnik Dario Hrebak, i zamjenica Valna Bastijančić-Erjavec te sredstva javnoga priopćavanja i članovi UTIB-a. Na konferenciju se, u ime vlasnika, Grada Bjelovara, nitko nije odazvao!

image

Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, predsjednik Tomislav Novosel, prof. naglasio je važnost Europskoga tjedna mobilnosti za osobe s invaliditetom: Ovaj Europski tjedan mobilnosti naglasak stavlja na sigurno hodanje i vožnju biciklom te na koristi koje oni imaju za naše zdravlje, okoliš i stanje na bankovnom računu! Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Pridružujemo se aktivnostima s naglaskom na redefiniciju pojma mobilnosti kod osoba s invaliditetom:

> Osobna mobilnost OSI = preostali kapacitet + potporna tehnologija (štap, štake kolica, osobni automobil);
> Opća mobilnost OSI = osobna mobilnost + dostupnost usluga (prometnice, javni prijevoz, pristupačnost objektima davatelja usluga)

Prema zatečenoj situaciji na licu mjesta, Dom kulture Bjelovar nepristupačan je za osobe s invaliditetom a to znači da nema pristupne rampe niti WC za OSI; gledalište također nije prilagođeno!
Uoči konferencije, od zamjenice gradonačelnika dobili smo e-mail u kojemu se navodi da je 04.04.2019. potpisan ugovor za energetsku obnovu Doma kulture u Bjelovaru, u okviru koje će se na jugozapadnom pročelju izgraditi ulaz za invalide prema Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN078/2013). Predviđeno je betoniranje pristupne rampe u 2 traka, duljine 6,63 m, širine 2,92 m s odmorišnim podestom i nagibom od 5,5%.

image

U tom kontekstu pozdravljamo i podržavamo planirane aktivnosti Grada Bjelovara kako bi bjelovarski hram kulture postao pristupačan za osobe u kolicima i teže pokretne građane Bjelovara – povećat će im se OPĆA MOBILNOST!

Sudionici:
1. Članovi i zaposlenici Udruge
2. Predstavnici medija
3. Volonteri

DOM ZDRAVLJA (DENTALNA MEDICINA) I EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Dana 26.09.2019. godine (četvrtak) s početkom u 10:00 h, u Bjelovaru, u okviru provedbe projekta „JAVNOST – OSOBE S INVALIDITETOM – POLITIKA“ održana je tiskovna konferencija Udruge tjelesnih invalida Bjelovar povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti (od 16. do 22.09.2019. godine) pod motom: „Krećite se s nama!“.
Konferencija je održana ispred Doma zdravlja, (Dentalna medicina – ulaz prilagođen osobama s invaliditetom), a pozvani su ravnateljica Doma zdravlja Ljubica Čaić, predstavnici osnivača, Bjelovarsko-bilogorska županija: župan, zamjenica župana i pročelnica, predstavnici Grada Bjelovara, sredstva javnoga priopćavanja i članovi UTIB-a. Na konferenciju odazvala se ravnateljica Doma zdravlja, poslavši glavnu sestru Doma, PR i članovi.

image

Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, predsjednik Tomislav Novosel, prof. naglasio je važnost Europskoga tjedna mobilnosti za osobe s invaliditetom: Ovaj Europski tjedan mobilnosti naglasak stavlja na sigurno hodanje i vožnju biciklom te na koristi koje oni imaju za naše zdravlje, okoliš i stanje na bankovnom računu! Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Pridružujemo se aktivnostima s naglaskom na redefiniciju pojma mobilnosti kod osoba s invaliditetom:
> Osobna mobilnost OSI = preostali kapacitet + potporna tehnologija (štap, štake kolica, osobni automobil);
> Opća mobilnost OSI = osobna mobilnost + dostupnost usluga (prometnice, javni prijevoz, pristupačnost objektima davatelja usluga)

image

U tom kontekstu ovom prilikom pozdravljamo primjer dobre prakse osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije i Doma zdravlja, (Dentalna medicina – ulaz prilagođen osobama s invaliditetom) kao korisnog rješenja za osobe u kolicima i teže pokretne.

image

Sudionici:
1. Predstavnici Doma zdravlja i članovi i zaposlenici Udruge
2. Predstavnici medija
3. Volonteri

SUDOVI U BJELOVARU I EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Dana 26.09.2019. godine (četvrtak) s početkom u 11:00 h, u Bjelovaru, u okviru provedbe projekta „JAVNOST – OSOBE S INVALIDITETOM – POLITIKA“ održana je tiskovna konferencija Udruge tjelesnih invalida Bjelovar povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti (od 16. do 22.09.2019. godine) pod motom: „Krećite se s nama!“.

Konferencija je održana ispred prostorija Prekršajnog suda, Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 8, a pozvani su predsjednica suda Sanja Klauda te sredstva javnoga priopćavanja i članovi UTIB-a. Na konferenciju se, u ime Prekršajnoga suda, nitko nije odazvao!

image

Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, predsjednik Tomislav Novosel, prof. naglasio je važnost Europskoga tjedna mobilnosti za osobe s invaliditetom: Ovaj Europski tjedan mobilnosti naglasak stavlja na sigurno hodanje i vožnju biciklom te na koristi koje oni imaju za naše zdravlje, okoliš i stanje na bankovnom računu! Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Pridružujemo se aktivnostima s naglaskom na redefiniciju pojma mobilnosti kod osoba s invaliditetom:

> Osobna mobilnost OSI = preostali kapacitet + potporna tehnologija (štap, štake kolica, osobni automobil);
> Opća mobilnost OSI = osobna mobilnost + dostupnost usluga (prometnice, javni prijevoz, pristupačnost objektima davatelja usluga)

image

Prema zatečenoj situaciji na licu mjesta, prostor Prekršajnog suda Bjelovar nepristupačan je za osobe s invaliditetom a to znači da nema pristupne rampe, dizala niti WC za OSI.

Naglašavamo da ni prostori ostalih sudova u Bjelovaru (Županijski sud, Općinski sud, Trgovački sud, Gruntovnica) nisu pristupačni za osobe s invaliditetom!

Podsjećamo nadležne da ovim nečinjenjem ne poštuju Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN078/2013)! 

image

Sudionici:
1. Članovi i zaposlenici Udruge
2. Predstavnici medija
3. Volonteri

ČLANOVI UTIB-A SUDJELOVALI NA OBILJEŽAVANJU 20. OBLJETNICE RADA I 30. GODINA OSNUTKA UDRUGE„OSI”

ČLANOVI UTIB-A SUDJELOVALI NA OBILJEŽAVANJU 20. OBLJETNICE RADA I 30. GODINA OSNUTKA UDRUGE „OSI“ KUTINA

image

Svečanost je započela govorom predsjednice Udruge gđe Jozefine Kranjčec koja je ukratko predstavila Udrugu i njen rad. Nakon nje riječ su imali predstavnici lokalne vlasti koji su i službeno otvorili susret osoba s invaliditetom.
Uslijedio je nastup KUD-a „Seljačka sloga“ iz Kutinskih sela koji se predstavio s nekoliko pjesama.

image

Nastavljeno je sa sportskim natjecanjima u belotu, pikadu, visećoj kuglani i igri nabaci krug.
Članovi UTIB-a su uspješno nastupili u tri discipline i osvojili 1. mjesto u visećoj kuglani, 2. mjesto u pikadu i 3. mjesto u igri nabaci krug.

image

Nakon ručka nastupili su članovi KAD „Beskućnici“ koji su razveselili prisutne sa nekoliko svojih točaka.
Na kraju su podijeljene nagrade za najuspješnije u pojedinim sportskim disciplinama i nastavljeno je druženje uz sastav Party band Draganić.

STANJE PROVEDBE PROJEKTA „CENTAR ZA OSOBE S INVALIDITETOM BJELOVAR“

Dana 19.09.2019. u 10,30h u prostorijama Grada Bjelovara, Trg E. Kvaternika 2, Ured zamjenice gradonačelnika, održan je radni sastanak kojemu su prisustvovali predstavnici Grada Bjelovara: zamjenica gradonačelnika gospođa Valna Bastijančić Erjavec, prof. i viša stručna suradnica na projektima gospođa Andrea Posarić, ravnateljica V. OŠ Bjelovar gospođa Jasmina Vuković, prof. def. i predstavnici Udruge: gospodin Tomislav Novosel, prof. i gospođa Ivana Toncer, bacc. oec.

Sastanak je sazvan, u okviru provedbe projekta „JAVNOST – OSOBE S INVALIDITETOM – POLITIKA“, na inicijativu Udruge tjelesnih invalia Bjelovar radi informiranja o statusu prijave projektnog prijedloga o izgradnji Centra za osobe s invaliditetom, o čemu je Gradsko vijeće donijelo odluku.
Također, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar traži donošenje Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Bjelovara.
Kako bi predstavnici korisnika (žene i mladi i osobe s invaliditetom) sudjelovali na tematskim sjednicama Gradskoga vijeća Grada Bjelovara, predlaže se osnivanje Povjerenstva za osobe s invaliditetom.

image

Zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec navela je kako je Grad Bjelovar odlučio na Otvoreni poziv „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“ prijaviti projekt u partnerstvu sa V. OŠ Bjelovar, koja je ujedno i nositelj projekta. Projekt obuhvaća djecu i mlade OSI do 21. godine starosti te je za potrebe prilagodbe dogovorena nadogradnja objekta na sadašnjoj parceli V. OŠ u suradnji sa Obiteljskim centrom. Također je navela kako je Grad Bjelovar odlučio projekt aplicirati u partnerstvu sa institucijama radi povoljnijeg omjera financiranja, što je zadano predmetnim natječajem. Grad Bjelovar ulaže kontinuirane napore kako bi zadovoljio projektne parametre koje UTIB zahtjeva.

image

Ravnateljica V. OŠ Jasmina Vuković predstavila je projekt koji planira aplicirati te planove i predložila UTIB-u pripremu projektnog prijedloga u vidu organiziranog stanovanja za osobe s teškoćama budući da isti nisu pokriveni aktivnostima V. OŠ nakon navršene 21. godine života, a predmetni natječaj prvenstveno sufinancira infrastrukturnu prilagodbu za osobe s teškoćama. Također je navela kako UTIB može sudjelovati u horizonalnim aktivnostima danog projekta te predložila daljnju suradnju.

Zaključci sastanka:
> UTIB se obvezuje detaljno proučiti Upute predmetnoga natječaja; ukoliko se odluči aplicirati, obje stranke su se obvezale na partnerstvo na projektu;
> Zajednički raditi na pripremi Strategije i osnivanju Povjerenstva;
> Dogovorena je buduća suradnja na ovome, ali i ostalim projektima i aktivnostima;
> Predložena adaptacija zgrade INA-e za potrebe OSI; istražiti situaciju i zatražiti donaciju INA-e;
> Provesti anketu za korisnike kako bi se utvrdila razina potrebe i interesa za organiziranim stanovanjem.

NA POZIV UOSI VIROVITICA ČLANOVI UTIBA-A SUDJELOVALI NA 3. NATJECANJU RIBOLOVACA

NA POZIV UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM VIROVITICA ČLANOVI UTIBA-A SUDJELOVALI NA 3. NATJECANJU RIBOLOVACA

Natjecanje međužupanijskog karaktera održano je u nedjelju 21.09.2018.  na jezeru ŠRK “Karas“ u Budakovcu s početkom u 09,00 sati.

image

Sportsko rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom održavaju se uz podršku Općine Gradina i Športskog ribolovnog kluba „Karas”.

U Budakovcu su ispred UTIB-a bili Oremović Marica i Antun, Kranjec Božidar- voditelj i vozač Horvat Dražen. Ekipno su osvojili 6 mjesto s ulovljenih oko 2,5 kg ribe.

image

Ribolovni doživljaj malo im je kvario vjetar; jako su zadovoljni prijemom i gostoljubivošću domaćina. 

image

ČLANOVI UTIB-A NA PIKNIKU NA INVALIDSKOJ PLAŽI „KOSTANJ“ U RIJECI

Piknik na Invalidskoj plaži “Kostanj”, u Rijeci održan je, povodom zatvaranja sezone kupanja, u subotu 14.09.2019. godine s početkom u 10,00 sati.

image

Program susreta:
- od 10 sati: okupljanje gostiju,
- pozdravne riječi domaćina,
- ručak,
- zabava uz živu glazbu i kupanje. 

image

Sudionici: Zdenka i Jozo Šorša, Paulina i Marko Mišić, Marija Kasumović, Tatjana Margetić i Marijana Grgić. Vozač Dražen Horvat.

Krenuli smo u 5:30h. U Rijeci smo srdačno dočekani, druženje smo nastavili uz kupanje.
Iz Rijeke smo krenuli u 16:45h, sretni i zadovoljni stigli smo u Bjelovar.

ČLANOVI UTIB-A SUDJELOVALI NA 19. SUSRETIMA UDRUGE INVALIDA KRIŽEVCI

07.09.2019. u Križevcima su održani 19. susreti osoba s invaliditetom koje je organizirala Udruga invalida Križevci. Susreti se tradicionalno organizira povodom blagdana sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Križevaca.

image

Program susreta počeo je pozdravnim govorom dobrodošlice predsjednika udruge Petra Gatarića. Pozdravnim govorima pridružili su se i predstavnici grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, predsjednica HSUTI-ja te saborski zastupnici.

image

Nakon pozdravnih govora sudionici su sudjelovali na svečanom misnom slavlju koje se održalo na središnjem trgu u Križevcima. Zanimljiv program koji je trajao do kasnih poslijepodnevnih sati omogućio je druženje osoba s invaliditetom sudionika deset udruga iz čitave Hrvatske. Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljalo je osam sudionika.

I za kraj … plesna točka …

image

IX. PLIVAČKI MARATON „SRCEM PROTIV BARIJERA RAB 2019.“

„Srcem protiv barijera“ naziv je tzv. Krešinog plivačkog maratona za osobe s invaliditetom. Naime, Krešimir Butković, rapsko-zagrebački književnik i kolumnist, paraplegičar, inicijator je Rapskog plivačkog maratona za osobe s invaliditetom koji se svake godine održava na otoku Rabu u mjestu Barbat, od plaže Vodenča do otočića Dolin i natrag u dužini od 1480 m.

image

Ove su godine na IX. rapskom maratonu sudjelovali i članovi UTIBa iz Bjelovara s visokim stupnjem tjelesnoga oštećenja: Marko Mišić, Paulina Mišić – pratnja, Josip Cimerman, Zdenka Šorša, Tajana Gluhak, Vjekoslav Zeko – pratnja, Dragan Pavić, Đurđa Vučetić i Dražen Horvat – vozač.
Po dolasku u grad Rab smješteni smo s ostalim sudionicima u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivana Rabljanina. Poslijepodne smo proveli na plažama, u šetnji gradom i druženju u ugostiteljskim objektima.
U subotu, 24.8.2019. u 8.30 počeo je plivački maraton koji su ove godine „isplivale“ Tajana Gluhak i Đurđa Vučetić, a medalje su dobili i svi koji su svojim sudjelovanjem podržali ovaj humanitarni maraton.

image

Cilj održavanja maratona – premostiti barijere oko nas i osvijestiti politiku i društvo te ih senzibilizirati za problematiku OSI, ostvaren je, a mediji su zabilježili nastojanje da se u Hrvatskoj izgradi Dom za OSI čijoj realizaciji doprinosi i humanitarni Rapski plivački maraton za OSI.

image

U nedjelju, 25.8.2019. godine oprostili smo se sa svim sudionicima maratona i nakon kupanja na Vodenči u 13.00 sati krenuli put Bjelovara kamo smo, nakon polusatnog odmora i osvježenja u Vukovoj Gorici, stigli oko 19.00 sati.
Ovim putem zahvaljujemo gospođi Ani Čačić koja nas je dočekala i ispratila, a u međuvremenu pomagala i koordinirala u svim segmentima našeg boravka na Rabu, kao i gradonačelniku Grada Raba, gospodinu Nikoli Grguriću za večeru i ugodno druženje u restoranu VELUM.

Stranica 1 od 35 // 1 2 3 >  Last »