Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

INFORMATIVNE RADIONICE U KRAPINSKIM TOPLICAMA

Održane su 9. srpnja 2018. godine, u Seminar sali, Toplice Hotela, Ul. A. Mihanovića 2.

- Prva radionica u sklopu ESF otvorenog trajnog Poziva ”Razvoj usluge osobne asistencije za osobe sa invaliditetom- faza II ” održana je s početkom u 10:00 sati.
Cilj informativne radionice je pružiti osnovne informacije o ciljevima i prihvatljivim aktivnostima Poziva, a usmjerena je na predstavnike potencijalnih prijavitelja i njihovih partnera;

INFORMATIVNE RADIONICE U KRAPINSKIM TOPLICAMA
- Druga radionica, u sklopu trenutno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF), održana je s početkom u 13:00 sati.
S ciljem povećanja socijalne uključenosti, Pozivom se nastoji povećati dostupnost besplatnih sportskih sadržaja djeci i mladima u riziku od socijalne isključenosti te poboljšati pristup i sudjelovanje u športskim sadržajima osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

INFORMATIVNE RADIONICE U KRAPINSKIM TOPLICAMA
Na radionicama su potencijalni prijavitelji informirani o ciljevima i prihvatljivim aktivnostima, kriterijima natječaja te postupcima za prijavu i dodjelu sredstava za provedbu projekata.

INFORMATIVNE RADIONICE U KRAPINSKIM TOPLICAMA
Na radionicama je, u ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar sudjelovao T. Novosel s pratnjom.
RADIONICA: „DOBRI PRIMJERI PRAKSE DRUŠTVENOGA PODUZETNIŠTVA U HRVATSKOJ“

Dana 03.07.2018. godine (utorak) s početkom u 12:00 h, u prostorijamaVijećnice Bjelovarsko-bilogorske županije, Dr. A. Starčevića 8, održana je radionica: „Dobri primjeri prakse društvenoga poduzetništva u Hrvatskoj“ namijenjena udrugama na području Bjelovarsko-bilogorske županije u organizaciji Centra za civilne inicijative.

Cilj radionice je educirati udruge s područja Bjelovarsko-bilogorske županije o
dobrim primjerima društveno – poduzetničkih projekata i inicijativa, kako bi bili motivacija za razvoj održivih projekata na korist zajednici.

Dobri primjeri prakse društvenoga poduzetništva u Hrvatskoj
Tijekom radionice je ugošćena predsjednica udruge Bolje sutra gospođa Marija Mraz iz Koprivnice, koja je predstavila koncept nastajanja i razvoja društvenoga poduzeća Koprivita.
Radionicu je vodila djelatnica Centra za civilne inicijative gospođa Nikolina Turčinović Dupor.

Na radionici bile su predstavnice Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Monika Polančec i Ivana Toncer.

Dobri primjeri prakse društvenoga poduzetništva u Hrvatskoj
Primjeri dobre prakse:
• Sv. Ivan Zelina: http://www.udruga-srce-zelina.hr/hr/
• Knin: http://www.uosisb-knin.hr/index.php
• Sloboština, Zagreb: http://www.crzagreb.hr/hr/podruznice/slobostina/
• Koprivnica:  http://www.podravsko-sunce.hr/
• Slovenija: http://www.soncek-maribor.si/drutvo-sonek.html
• Austrija: http://www.mosaik-web.org/

Sudionici:
1. Predstavnici udruga
2. Predstavnici organizatora

FBA SPECIJALISTIČKI PROGRAM POD NAZIVOM

„PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA – DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO“

Dana 02. srpnja 2018. godine (ponedjeljak) u prostorijama Velike vijećnice BBŽ održana je tiskovna konferencija i svečano uručenje certifikata polaznicima FBA specijalističkog programa pod nazivom „Poduzetništvo u ekonomiji znanja – Društveno poduzetništvo“.
Program je certificiran i priznaje se kao dopunsko obrazovanje i usavršavanje u struci, a ove godine provodio se kao sastavnica projekta „Kako postati društveni poduzetnik“, financiran u okviru Europskog socijalnog fonda, odnosno Operativnog programa - Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
Bjelovarsko-bilogorska županija i Studentski poduzetnički inkubator Sveučilišta u Zagrebu zajednički su aplicirali projekt „Kako postati društveni poduzetnik“ i osigurali 450.000,00 kuna.

PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA
Specijalistički studij proveden je u suradnji sa Visokom poslovnom školom PAR iz Rijeke.
Specijalistička edukacija bila je namijenjena nezaposlenim osobama, a prednost su imali branitelji i članovi obitelji poginulih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, mladi do 25 godina, osobe s invaliditetom te pripadnici romske nacionalne manjine. Program je za polaznike bio potpuno besplatan, a uz to su tri najbolja polaznika uz sve plaćene troškove sudjelovala i na 3. međunarodnoj BEE konferenciji u Šibeniku.
Iz Udruge tjelesnih invalida Bjelovar ovaj specijalistički studij uspješno su završile zaposlenica Ivana Toncer, bacc. oec. i članica Lidija Novosel, prof.

PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA
PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA
Inače, program je trajao 12 tjedana uz 4 tjedna mentorskog rada, odnosno ukupno 120 sati nastave. Polaznici su pohađali 16 kolegija čije su gradivo predavali profesori s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te 8 stručnih kolegija koje su držali predavači iz ostalih nadležnih državnih institucija.
Uspješnim završetkom programa polaznici su dobili certifikat o završenoj edukaciji od strane Visoke poslovne škole PAR, što se upisuje i u e-radnu knjižicu.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, dekanica Visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić i prof. Marko Kolaković s Ekonomskog fakulteta Zagreb, prigodnim riječima obratili su se sudionicima posebno naglasivši da je pitanje „Kako postati društveni poduzetnik“ aktualna tema koja je ovog trenutka dio europske pa i hrvatske svakodnevice.

PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA
U ime svih polaznika programa, na ukazanoj prilici, uloženim sredstvima i trudu zahvalila je Ivana Toncer, polaznica i zaposlenica Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.
ATAAC“ LJETNA ŠKOLA, ZADAR

Ljetna škola
U radu Ljetne škole koja se održala u zgradi Novog kampusa Sveučilišta u Zadru na adresi Ulica dr. Franje Tuđmana 24i, od 25.06.2018. do 29.06.2018. sudjelovao je T. Novosel s pratnjom.
Provedeno je pet dana edukacije i druženja s vrhunskim stručnjacima iz područja asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije.
Predavači: Ian Bean, Velika Britanija; Kasia Łuszczak, Poljska; Nemanja Šević, Srbija; Miroslav Vrankić, Tehnički fakultet Rijeka.

Ljetna škola
Ljetna škola
Teme:
1. DAN - Pregled tehnologije: Potpomognuta komunikacija, upravljanje okolinom, pristup računalu
2. DAN - Procjena, metode rada i studije slučaja
3. DAN - Komunikacija pomoću “touch” uređaja
4. DAN - Komunikacija korisnika s motoričkim poteškoćama
5. DAN - Asistivna tehnologija u vrtićima i školama

Ljetna škola
IX. Međunarodna naučno-stručna konferencija „Unapređenje kvalitete života djece i mladih”

Unapređenje kvalitete života djece i mladih
Na poziv Udruženja za podršku i kreativni razvoj djece i mladih Tuzla i Edukacijsko-
rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, predsjednik UTIB-a T. Novosel s pratnjom sudjelovao je na IX. Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji “Unapređenje kvalitete života djece i mladih”, koja se održala od 22.-24.06.2018.  godine u Harkanju (Mađarska).
U okviru slobodne teme, u ime UTIB-a i HSUTI-a pozdravio je skup i zaželio uspješan rad.
Predstavio je Strateški i Operativni plan rada UTIB-a i viziju i misiju HSUTI-a kao krovne organizacije u okviru 8. Centra znanja u RH.

Unapređenje kvalitete života djece i mladih
Unapređenje kvalitete života djece i mladih
14. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

U okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je 14. evaluacija rada osobnih asistenata.

Evaluacija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u srijedu, 13. lipnja 2018. godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1.

14. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

Evaluacija služi za vrednovanje i procjenu učinka, utjecaja, isplativosti, određene aktivnosti, skupa aktivnosti, projekta, programa i ostalih društvenih intervencija, a cilj evaluacije je povećanje kvalitete pruženih usluga.

Evaluacija je namijenjena četrnaestero osobnih asistenata.

Evaluaciju su proveli:
1. Tomislav Novosel, prof., voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra, koordinatorica projekta
3. Ivana Toncer, bacc. oec., edukatorica/evaluatorica projekta.

Teme:
1. osvrt na proteklih mjesec dana
2. praćenje rada osobnih asistenata
3. plan korištenja godišnjih odmora OA
4. evaluacija rada osobnih asistenata.

Sudionici:
- osobni asistenti
- zaposlenici na projektnim aktivnostima.

14. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATAKUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK

Prema planu i programu rada Kluba ribolovaca UTIB za 2018. godinu a u okviru provedbe Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, financiranog od MDOMSP-a, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (UTIB), organizirala je 09.06.2018. godine na ribnjaku ŠRD „Česma“ Bjelovar, tradicionalni Kup UTIB-a u ribolovu udicom na plovak.
Na kupu je sudjelovalo 9 ekipa ribolovaca:  ŠRD „ Česma „ Bjelovar, UHB Korenovo, UIR Križevci, „Bolje sutra“ Koprivnica, ŠD Paraplegičara Zagreb, ILO Ivanec, PTSP Bjelovar, UHDDR Bjelovar i UTIB- ekipa koju čine ribolovke. Kup je počeo prigodnim doručkom i pozdravnom riječju voditelja Kluba ribolovaca i člana IO UTIB Benčak Vlade. Gospodin Benčak posebno je zahvalio domaćinu ŠRD „Česma“ Bjelovar na odličnoj organizaciji takmičenja.
U 9:00 sati, nakon izvlačenja brojeva mjesta i sektora, takmičenje je počelo a završilo je u 12:00 sati.

KUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK
Takmičarima su, prema potrebama pomagali članovi ŠRD i UTIB. Posebna pažnja bila je posvećena ribolovcima u kolicima odnosno ribolovcima sa izrazitim poteškoćama u kretanju.

KUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK
KUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK
KUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK
KUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK
KUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK
Nakon vaganja i obrade rezultata proglašeni su pobjednici:
Medalje za sektor A: zlatna Šobak Ivan, srebrna Hršak Stjepan i brončana Grđan Zvonko.
Medalje za sektor B: zlatna Đipalo Tihomir, srebrna Slavinić Siniša i brončana Zobec Davor.
Medalje za sektor C: zlatna Bezak Vedran, srebrna Nevžala Željko i brončana Šorša Zdenka.
Pehare za osvojena mjesta dodijeljene su :  1- mjesto ekipa ŠRD „ Česma“ Bjelovar,
.  2- mjesto ekipa PTSP Bjelovar,
3- mjesto ekipa „Bolje sutra“ Koprivnica.

KUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK
Čestitkom pobjednicima po sektorima i ekipama te zajedničkim fotografiranjem završen je Kup UTIB-a za 2018. godinu.

KUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK
Podjelom ručka koji su sudionici kupa sa zadovoljstvom konzumirali i prigodnim razgovorima susret je završen oko 15,00 sati.

KUP UTIB-a U RIBOLOVU UDICOM NA PLOVAK
PODIJELIMO ZNANJE II

Druga radionica u okviru ciklusa radionica pod nazivom „Podijelimo znanje“ u okviru odobrenog programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom”, održana je 08.06.2018. godine s početkom u 12,00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Bjelovar, I. Gundulića 1.

Svoja iskustva, znanja i stavove iznijeli su Matija Matula i Ana Kozić.

PODIJELIMO ZNANJE II
Matija je predstavio svoju životnu priču, oporavak nakon stradavanja, početak aktivnijeg uključivanja u život uz privikavanje na ograničenja koja su ostala nakon ozljede, početak volontiranja u Udruzi Bjelovarski leptirići sa djecom s teškoćama u razvoju i vođenje ženske ekipe DVD Rovišće.

PODIJELIMO ZNANJE II
Ana Kozić je jedna od rijetkih osoba koja se odvažila napusiti zakonom zagarantiran status majke njegovateljice i pokrenuti specijaliziranu trgovinu koja omogućuje nabavku ortopedskih i didaktičkih pomagala te svih ostalih proizvoda koje osobe s invaliditetom zbog svojih potreba i zdravstvenog statusa teško nabavljaju u udaljenijim gradovima u RH i inozemstvu. Također se u trgovini mogu nabaviti zdravi i ekološki pripravci za sve osobe koje žele koristiti potpuno prirodne proizvode poput čajeva, sokova ili meda sa lokalnih OPG-ova po pristupačnim cijenama. Trgovina se nalazi na adresi A. Kačića Miošića 15, Bjelovar.

PODIJELIMO ZNANJE II
PODIJELIMO ZNANJE II
Pozivamo sve članove koji žele naučiti nešto novo i podijeliti svoja iskustva da se prijave na sljedeću radionicu.

Sudionici: članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.
ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ

U okviru provedbe Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, financiranog od MDOMSP-a, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (UTIB), organizirala je 26.05.2018. godine jednodnevni izlet u Beč.

ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ
Premda je putovanje bilo naporno i dugo, pokazali smo ustrajnost i volju i sve teškoće potisnuli sa strane jer nas je europska metropola oduševila bogatstvom kulturne ostavštine iz doba Habsburgovaca.

ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ
ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ
Znamenitosti smo obišli pod stručnim vodstvom, dio autobusom, a dio pješice.
Krenuli smo od znamenitog dvorca Schönbrunn, zatim se panoramski provezli autobusom ispred važnijih povijesnih zgrada kao što je npr. zgrada Parlamenta, a ostatak smo razgledavali pješice, te smo između ostalog vidjeli Zimski dvorac, Trg Marije Terezije, katedralu sv. Stjepana, Mariahilfestrasse i sl.

ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ
ČLANOVI UTIB-a POSJETILI BEČ
U večernjim satima bio je povratak u Bjelovar, u koji smo se vratili umorni, ali puni dojmova i bogatiji za još jedno iskustvo.

3. MEĐUNARODNA BEE 2018 BUSINESS & ENTREPRENEURIAL KONFERENCIJA U ŠIBENIKU

Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Studentskim poduzetničkim inkubatorom Sveučilišta u Zagrebu i ove godine organizirala je provedbu FBA specijalističkog programa pod nazivom „Poduzetništvo u ekonomiji znanja – Društveno poduzetništvo“. Program je certificiran od strane Zagrebačkog sveučilišta i priznaje se kao dopunsko obrazovanje i usavršavanje u struci, a ove godine provodi se kao sastavnica projekta „Kako postati društveni poduzetnik“, koji se financira u okviru Europskog socijalnog fonda Operativni program – Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

3. MEĐUNARODNA BEE 2018 BUSINESS & ENTREPRENEURIAL KONFERENCIJA U ŠIBENIKU
Ekonomski fakultet u Zagrebu i Studentski poduzetnički inkubator Sveučilišta u Zagrebu uspješno je proveo projekt “Kako postati društveni poduzetnik”, kroz koji je edukaciju uspješno završilo preko 60 polaznika iz različitih društveno ugroženih skupina (nezaposlenih, mladih, invalida, branitelja i djece branitelja, te pripadnika romske manjine).

3. MEĐUNARODNA BEE 2018 BUSINESS & ENTREPRENEURIAL KONFERENCIJA U ŠIBENIKU
Najuspješniji polaznici dobili su priliku prezentirati svoje Poslovne planove na 3. Međunarodnoj BEE 2018 Business & Entrepreneurial konferenciji u Šibeniku, održanoj od 30. svibnja do 2. lipnja 2018. godine u hotelu D-Resort Šibenik.

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije, svoje uratke prezentirali su:
- Ivana Toncer, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar: Poslovni plan “BIO store”;
- Ivana Pavunić, Savez za pravedno društvo: Poslovni plan “Ivana d.o.o.”;
- Goran Đurđević, Udruga Romi Lovari: Poslovni plan “Romska kuća”.

3. MEĐUNARODNA BEE 2018 BUSINESS & ENTREPRENEURIAL KONFERENCIJA U ŠIBENIKU
U sklopu programa konferencije je, između ostalog, organiziran i posjet Nacionalnom parku Krka i Etnolandu Pakovo Selo.

3. MEĐUNARODNA BEE 2018 BUSINESS & ENTREPRENEURIAL KONFERENCIJA U ŠIBENIKU
Pokrovitelj konferencije je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvo regionalnog razvoja, čiji su predstavnici prisustvovali događaju.
Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Više na linku: https://bee-conference.com/ČLANOVI UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR POSJETILI AQUATIKU - SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Dana 19. 5. 2018. godine (subota) članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, organizirali su jednodnevni izlet u Karlovac prilikom kojeg su posjetili Aquatiku – Slatkovodni akvarij Karlovac te razgledali prirodne ljepote grada Karlovca i rijeke Korane. Aktivnost je održana u okviru provedbe trogodišnjega programa “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Izlet u Karlovac

Aquatica – Slatkovodni akvarij Karlovac je javna ustanova prvenstveno namijenjena djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, akvaristima i lokalnom stanovništvu, kako bi se razvijala svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti te istovremeno educiralo korisnike kako na održiv način koristiti iznimna bogatstva. Kompleks je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom što je pridonijelo izboru dane destinacije budući da su sudionici mlađe osobe s invaliditetom koje koriste invalidska kolica te su akvarij posjetili uz pratnju.
Izlet u Karlovac
Izlet u Karlovac

Sudionici izleta razgledali su slatkovodni centar te obišli rijeku Koranu i uži centar grada Karlovca te se puni pozitivnih utisaka uputili put Bjelovara.

Sudionici:
− članovi UTIB-a
− osobni asistenti i zaposlenici.
13. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

U okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je 13. evaluacija rada osobnih asistenata.

13. evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluacija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u četvrtak, 17. svibnja 2018. godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1.

Evaluacija služi za vrednovanje i procjenu učinka, utjecaja, isplativosti, određene aktivnosti, skupa aktivnosti, projekta, programa i ostalih društvenih intervencija, a cilj evaluacije je povećanje kvalitete pruženih usluga.

Evaluacija je namijenjena četrnaestero osobnih asistenata.

13. evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluaciju su proveli:
1. Tomislav Novosel, prof., voditelj projekta
2. Nada Bilek, med. sestra, koordinatorica projekta
3. Ivana Toncer, bacc. oec., edukatorica/evaluatorica projekta.

13. evaluacija rada osobnih asistenata
Teme:
1. osvrt na prvih mjesec dana druge godine provedbe projekta
2. praćenje rada osobnih asistenata
3. plan korištenja godišnjih odmora OA
4. evaluacija rada osobnih asistenata.

Sudionici:
- osobni asistenti
- zaposlenici na projektnim aktivnostima.

„POZDRAV PROLJEĆU“

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar organizirala je kulturno-zabavnu večer pod nazivom „Pozdrav proljeću“ dana 27. travnja 2018. godine s početkom u 16:00 sati.

Događanje je održano u hotelu “Central“, V. Lisinskoga 2, Bjelovar prema slijedećem rasporedu:
- Prijava gostiju i sudionika 16,00 do 16,30;
- Početak u 17,00;
- Pozdravna riječ domaćina;
- Prigodni program – nastup KUD “Ivana Viteza Trnskog“ Nova Rača;
- Večera u 18,30;
- Zabava uz glazbeni sastav “STOP“, druženje i ples.

Pozdrav proljeću
Pozdrav proljeću
Kulturno-zabavna večer započela je pozdravnom riječju domaćina – predsjednika Udruge gospodina Tomislava Novosela, i gospođe potpredsjednice Ljube Štefinec, također voditeljice kluba kulturno-zabavnih aktivnosti UTIB-a. Potom je nastupio KUD „Ivana Viteza Trnskog“ iz Nove Rače na oduševljenje prisutnih 100-njak članova i gostiju te se zabava nastavila svirkom glazbenog sastava „STOP“ do kasno u noć.

Pozdrav proljeću
Pozdrav proljeću
Navedenom aktivnošću doprinijelo se unaprjeđenju kvalitete života osoba s inveliditetom te umanjilo osjećaj marginaliziranosti i društvene isključenosti osoba s invaliditetom.
Sudionici:
− izvoditelji i njihova pratnja
− članovi UTIB-a i njihova pratnja
− zaposlenici.

XI. SUSRET UDRUGA OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM HRVATSKE - „BJELOVAR 2018“

I

DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

održan je u petak, 11.05.2018. godine, s početkom u 9,00 sati, hotel Central, Bjelovar, V. Lisinskoga 2.

Skup je službeno otvoren himnom Republike Hrvatske, nakon čega je uslijedila pozdravna riječ domaćina, predsjednika Udruge T. Novosela, prof.
Prisutne je izvijestio o radu i postignućima Udruge; udruga broji 925 članova, 2017.g. u Udruzi je radila 31 osoba zaposlena na ugovor o radu te je 21 volonter ostvario 1173 volonterska sata, iz analize postignuća Udruge po značajnim područjima djelovanja u razdoblju od 01.01.2017. do 31.12.2017. godine proizlazi ukupni broj sudionika – 5.594! To znači da je značajan broj članova sudjelovao u više od jedne aktivnosti što upućuje na zaključak da su aktivnosti dobro odabrane i da su našim članovima od koristi!

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
U okviru XI. susret udruga osoba s invaliditetom Hrvatske obilježen je i Dan otvorenih vrata UTIB uz prezentaciju EU projekata: Mobilnost osoba s invaliditetom – nabavka prilagođenog kombi vozila (donacija CNF CEE) i projekt OA ESF „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020, te prezentaciju svih ostalih projekata i aktivnosti udruge.

Više na:

http://utib.hr/invalidi-akcija/

http://utib-oa-esf.hr/

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
Skupu su nazočili gosti; Damir Bajs – župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Ljiljana Strčić − referentica za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Bjelovara, predstavnice Centra za socijalnu skrb, Domagoj Brunović i Dejan Plentaj – djelatnici Instruktažnog centra Križevci koji za troje članova UTIB-a, u prilagođenim automobilima „Mercedes“ i „Tojota“ provodi aktivnosti autoškole za vozače „B“ kategorije.

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
Župan Damir Bajs pohvalio je rad udruge, istaknuo potporu županije i partnerstvo u projektima koje udruga provodi s ciljem osiguranja bolje kvalitete života osoba s tjelesnim invaliditetom. Polaznicima tečaja informatike svečano je uručio svjedodžbe o završenoj edukaciji.

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
U 2017.g. u okviru trogodišnjeg programa iz područja socijalne skrbi za razdoblje 2014.– 2017. godine pod nazivom “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom“, financiranoga od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, organizirana je akcija prikupljanja sredstava „MI ZA JOSIPA, JOSIP ZA HRVATSKU“ za nabavku potkoljenične proteze i stopala za Josipa Slivara, paraolimpijca u bacanju kugle. Ovom prigodom T. Novosel svečano je uručio protezu Josipu Slivaru, koji se zahvalio udruzi i svim donatorima te izrazio želju da se nabavka ovakvih pomagala u budućnosti pojednostavi i olakša.

Dan otvorenih vrata
Više na: http://utib.hr/invalidi-akcija5/

Gospođa Ana Kozić je prezentirala skorašnje otvaranje dućana “Happy and healthy life“, specijaliziranu trgovinu za nabavku ortopedskih pomagala, zdravih i ekoloških pripravaka uz naglasak na ponudu domaćih OPG-ova, didaktičkih pomagala i svih ostalih proizvoda koje osobe s invaliditetom zbog svojih potreba i zdravstvenog statusa teško nabavljaju u udaljenijim gradovima u RH i inozemstvu. U budućnosti spremna je zapošljavati osobe s invaliditetom!

Dan otvorenih vrata
Svi zainteresirani mogli su sudjelovati u zdravstvenom savjetovalištu kojega provodi stručna suradnica Udruge, Nada Bilek, s pomoćnicom Darinkom Marković.

Dan otvorenih vrata
Za sportska natjecanja nadležan je bio Mladen Rajković, voditelj sportskih aktivnosti Udruge.

Dan otvorenih vrata
U sportskim igrama, uz domaćina, sudjelovali su i gosti iz sljedećih udruga: Udruge invalida Križevci, Udruge osoba s invaliditetom, distrofije, cerebalne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnih invalida grada Siska, Udruge osoba s invaliditetom Daruvar, Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice, Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, Gradskog društva osoba s invaliditetom Đurđevac, Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec, Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije, Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec, Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Grada Bjelovara, UHDDR-a Bjelovar, Udruge tjelesnih invalida “LIO” Ludbreg i Udruge OSI − osoba s invaliditetom Kutina.

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
Susret je posjetila predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida, gospođa Jozefina Kranjčec sa suprugom. Pozdravila je skup i ukratko informirala o novostima u području zakonodavstva i propisa za osobe s invaliditetom. Pozdravljena je srdačnim pljeskom!

Dan otvorenih vrata
Nakon sportskih natjecanja uslijedilo je proglašenje pobjednika i zabava do kasno popodne uz grupu STOP.

Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata
Dan otvorenih vrata

PODIJELIMO ZNANJE

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, u okviru odobrenog programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom”, pokrenula je ciklus radionica pod nazivom „Podijelimo znanje“.
Teme radionica: životne priče osoba s invaliditetom uz prenošenje iskustava i informacija drugim članovima kako bi se potaknuo razvoj samopouzdanja, razvoj sporta, zapošljavanje, socijalizacija i uključivanje u aktivniji život zajednice.

Sudionici: članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar

Prva radionica održana je 27.04.2018. godine u 13,00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Bjelovar, I. Gundulića 1.

PODIJELIMO ZNANJE
PODIJELIMO ZNANJE
Svoja iskustva, znanja i stavove iznijeli su Josip Zima, sportaš i paraolimpijac koji je nastupio na Zimskim paraolimpijskim igrama u Južnoj Koreji kao prvi predstavnik Hrvatske u disciplini sjedećeg nordijskog skijanja i Ivan Šola, trener, profesor kineziologije posebno kvalificiran za rad u skijanju.

Josip Zima predstavio je nordijsko skijanje, način na koji je ostvario normu za olimpijske igre, nedostatke i poteškoće u treniranju zbog nedostatka zimskih uvjeta, skijaške staze, pravih skija, neiskustva jer su prvi u Hrvatskoj koristili ovakve „bob“ skije; borbenost koja ga je potaknula na bavljenje sportom i zavidne rezultate koje je postigao u rekordno kratko vremenu.

PODIJELIMO ZNANJE
Trener Ivan Šola prenio je detalje sa početka njihove suradnje, pojasnio svakodnevno treniranje i potrebe održavanja visoke razine fizičke spreme, skijanje za osobe s invalidetom je vrlo zahtjevno pogotovo za sportaša koji u Bjelovaru nema odgovorajuće uvjete, u godinu dana treniranja puno su naučili i stekli iskustvo koje mogu prenijeti osobama koje se odluče baviti ovim sportom. Sada se posvećuju pripremama za iduće Paraolimpijske igre u Pekingu.

Kao uigrani dvojac zrače zaraznim optimizmom koji su prenijeli prisutnima i potaknuli ih na razmišljanje kako su naoko nepremostive barijere samo u našim glavama, a snovi mogu biti ostvareni uz puno truda i upornosti ali prije svega volje.

Stoga pozivamo sve članove koji žele naučiti nešto novo i podijeliti svoja iskustva da se prijave na sljedeću radionicu.

Stranica 1 od 29 // 1 2 3 >  Last »