Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

RADIONICA ZA USPJEŠNU PROVEDBU PROJEKATA U OKVIRU NATJEČAJA „UMJETNOST I KULTURA 54+“

Dana 30. kolovoza 2018. godine (četvrtak) Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva organizirala je u Zagrebu, hotel Dubrovnik, Gajeva 1 radionicu o provedbi svim organizacijama kojima su odobrene podrške za provedbu projekata u okviru natječaja „Umjetnost i kultura 54+“.

Umjetnost i kultura 54+
Natječaj „Umjetnost i kultura 54+“ je proveden u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.
Specifični ciljevi su poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, povećanje vidljivosti starijih osoba i prepoznavanje njihovih potencijala u svrhu veće socijalne uključenosti te jačanje kapaciteta kulturnih djelatnika i umjetnika za rad usmjeren na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine.

Aktivnostima projekta radnoga naziva „54+Kultura“ želimo postići aktivnu participaciju u kulturno-umjetničkim aktivnostima, uključujući glazbene (zbor) i literarne radionice za članove Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Umjetnost i kultura 54+
U ime Udruge, na radionici je sudjelovala voditeljica projektnih aktivnosti „54 + Kultura“ Ivana Toncer, bacc. oec.

Ovom prilikom pozivamo članove da se uključe u projektne aktivnosti i obogate umjetnički i društveni segment kako osobnog tako i života zajednice.

TISKOVNA KONFERENCIJA

Povodom nastavka provedbe druge godine trogodišnjeg programa (2017. do 2020.) ,,Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”, usmjerenog prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalnog uključivanja korisnika, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, održanaje u petak 31.08.2018. godine u 12,00 sati, u prostorijama udruge, I. Gundulića 1, Bjelovar.

Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
Teme: 1. Osvrt na postignute rezultate u prvoj godini provedbe

U razdoblju provedbe druge godine programa od 01.06.2017. do 31.05.2018. u potpunosti su ostvareni Opći cilj i Posebni ciljevi programa.
Posebno naglašavamo:
- Završetak akcije „Adrianin korak“ – prikupljanje sredstava za fizikalnu terapiju i neurorehabilitaciju robotikom (više na http://utib.hr/invalidi-akcija6/) gdje je od planiranih 133.200,00 kn prikupljeno 119.654,62 kn što je, uz popust klinike dostatan iznos. 
Hvala donatorima na pomoći!

- Podjela vozačkih dozvola „B“ kategorije – troje članova udruge, nakon liječničkog pregleda apsolviralo je predavanja i položilo ispite za stjecanje vozačke dozvole „B“ kategorije više na http://utib.hr/invalidi-dogadjaji/pocetak_osposobljavanja_kandidata_razlicitog_stupnja_tjelesnog_invaliditeta/
Čestitamo Marku Mišiću, Valentini Kuzmek i Ines Seleš!

Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
2. Ciljevi projekta, aktivnosti i očekivani rezultati u drugoj godini provedbe
- Opći cilj programa: razvoj alternativnih inovativnih usluga s ciljem prevencije institucionalizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom, te povećanje kvalitete njihova života.
- Posebni ciljevi su:
1. Djeca i mladi – ostati u svojim obiteljima, pohađati školu u mjestu stanovanja, završiti škole i fakultete koji osiguravaju konkurentnost na tržištu rada;
2. Odrasle osobe, zaposleni i nezaposleni koji bi htjeli raditi – da se zaposle i da što duže rade;
3. Starije osobe s tjelesnim invaliditetom – samostalno kretanje u zajednici, samostalnost i neovisno življenje.

Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom
Sudionici:
1. Predstavnici partnera – Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Centar za socijalnu skrb Bjelovar;
2. Predstavnici Zavoda za zapošljavanje;
3. Predstavnici korisnika;
4. Članovi upravnih tijela i zaposlenici udruge;
5. Sredstva javnoga priopćavanja.

ČLANOVI UTIB-A NA VIII. RAPSKOM PLIVAČKOM MARATONU

U subotu, 25. kolovoza, u 9 sati na Rabu se osmi put zaredom održao plivački maraton za osobe s invaliditetom „Srcem protiv barijera 2018.“ Riječ je o maratonu čiji je pokretač književnik i novinar s rapsko–zagrebačkom adresom, jedan od značajnijih promotora i boraca za prava osoba s invaliditetom, Krešimir Butković.

Srcem protiv barijera 2018.
Sudionici maratona i ove su godine, vođeni motom jednakih mogućnosti za sve, plivali dionicu Vodenča–Dolin–Vodenča u Barbatu kako bi pružili potporu osobama s invaliditetom te skrenuli pozornost javnosti na njihov položaj i potrebe te glavne zapreke za njihovu socijalnu uključenost.

Srcem protiv barijera 2018.
Maraton su svojim sudjelovanjem u organizaciji podržali Udruga invalida kvarnerskih otoka iz Punta, Udruga za promicanje kulture življenja – Komin Barbat,Turistička zajednica Grada Raba, Grad Rab, te gradonačelnik Nikola Grgurić.

Na maratonu sudjelovale su osobe s i bez invaliditeta, a valja izdvojiti: udruge osoba s invaliditetom iz Velenja (Slovenija), Zagreba, Bjelovara, Zadra, Rijeke, Srpskog paraolimpijskog komiteta, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom, brojni sportaši, uvaženi gosti, Rabljanke i Rabljani i njihovi prijatelji.

Srcem protiv barijera 2018.
Srcem protiv barijera 2018.
Srcem protiv barijera 2018.
Za Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar nastupili su: Šarić Jozo, Šarić Filip (pratnja), Mišić Marko, Mišić Ilija (pratnja), Zima Josip, Zima Plentaj Marija (pratnja), Gluhak Tajana, Vjekoslav Zeko, Novosel Tomislav, Novosel Slava (pratnja) i vozač Dražen Horvat.
MARTINA CRKVENAC OSVOJILA MEDALJE U DUBLINU

Irski Dublin bio je od 13. do 19. kolovoza domaćin Europskog prvenstva u plivanju za osobe s invaliditetom na kojemu je nastupalo 400 plivača iz 37 zemalja, među kojima i naša članica Martina Crkvenac.

Martini je to prvo Europsko prvenstvo.
Plivala je 50 m u kraul i 100 m u slobodnoj, prsnoj i delfin disciplini.
Osvojila je 7. mjesto na 100 u prsnoj i delfin disciplini, 10.mjesto na 50 m u kraul disciplini i 15.mjesto na 100 m u slobodnoj disciplini.

Martina Crkvenac
Hrvatska reprezentacija okitila se jednom zlatnom medaljom i to je osvojio Dino Sinovčić iz pk Cipal iz Splita.

Za Martinu je ovo najveće natjecanje do sad. Želje i snovi joj se ostvaruju uz puno truda,rada i odricanja te dolaze i rezultati. Uspješno je završila Opću gimnaziju sa vrlo dobrim uspjehom i upisala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Martina Crkvenac
Martina, od srca čestitamo!ČLANOVI UTIB-A POSJETILI ULIČNI I GLAZBENI FESTIVAL ŠPANCIRFEST U VARAŽDINU

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, u okviru odobrenog programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom”, pokrenula je ciklus radionica pod nazivom „Podijelimo znanje“.
Teme radionica: životne priče osoba s invaliditetom uz prenošenje iskustava i informacija drugim članovima kako bi se potaknuo razvoj samopouzdanja, razvoj sporta, zapošljavanje, socijalizacija i uključivanje u aktivniji život zajednice.

Sudionici: članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar

Špancirfest u Varaždinu
Treća radionica održana je 21.08.2018. godine u 15,00 sati, a uključivala je jednodnevni izlet kombi vozilom Udruge na ulični i glazbeni festival Špancirfest u Varaždinu.

Špancirfest u Varaždinu
Ovom prigodom članovi su mogli razgledati barokni Varaždin, upoznati se sa njegovim znamenitostima i poslušati iskustva Katarine Pospišil, članice koja se uz stručno osposobljavanje na svom radnom mjestu uključila i u organizaciju izleta za osobe s najtežim stupnjem invaliditeta u prilagođenom kombi vozilu udruge.

Pozivamo sve članove koji žele naučiti nešto novo, podijeliti svoja iskustva i zabaviti se da se prijave na sljedeću radionicu.

Špancirfest u Varaždinu
ČLANOVI UTIB-A NA IZLETU U „TERME JEZERČICA“

Dana 28. srpnja 2018. godine Udruga tjelesnih invalida Bjelovar organizirala je jednodnevni izlet članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar u Terme Jezerčica u Donjoj Stubici. Na put prema Donjoj Stubici iz Bjelovara uputili smo se u jutarnjim satima.
ČLANOVI UTIB-A NA IZLETU U TERME JEZERČICA
ČLANOVI UTIB-A NA IZLETU U TERME JEZERČICA
Nakon sat i pol putovanja zagorskim brijegovima stigli smo na odredište.  Pri dolasku smo se prijavili na recepciji i uputili se u garderobe, a nakon toga na bazene.
ČLANOVI UTIB-A NA IZLETU U TERME JEZERČICA

Zahvaljujući lijepom vremenu cjelodnevno kupanje i plivanje smo proveli na vanjskim bazenima. Dan smo proveli u ugodnom društvu sa puno smijeha i zabave. Nažalost, dan je prebrzo prošao i morali smo se vratiti kući. U Bjelovar smo se vratili u poslijepodnevnim satima malo umorni, ali sa pozitivnim utiscima sa izleta u nadi da ćemo ga uskoro ponoviti.

Katarina Pospišil

RIBOLOVCI UTIB-a NA 1. MEMORIJALNOM TURNIRU „MIŠKO“

Udruga hrvatskih branitelja Korenovo organizirala je 07.07.2018. godine 1. Memorijalni turnir „Miško“, na ribnjaku udruge u Velikom Korenovu

RIBOLOVCI UTIB-a NA 1. MEMORIJALNOM  TURNIRU MIŠKO
RIBOLOVCI UTIB-a NA 1. MEMORIJALNOM  TURNIRU MIŠKO

U skladu s dosadašnjom odličnom suradnjom, pozivu na turnir odazvali su se naši članovi-ribolovci Kranjec Božidar i Jerotić Dragan te osvojili priznanje za sudjelovanje i medalju za osvojeno drugo mjesto.

RIBOLOVCI UTIB-a NA 1. MEMORIJALNOM  TURNIRU MIŠKO

TROMJESEČNA EVALUACIJA – SUPERVIZIJA

U sklopu provedbe dvogodišnjega projekta (za razdoblje od 2017. do 2019. godine), usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom

OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM!

održana je tromjesečna evaluacija – supervizija.

Supervizija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena u petak, 13. srpnja 2018. godine u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar.

Supervizija primarno služi razvoju pojedinaca i organizacija. Ona unaprjeđuje ponašanje ljudi u njihovim profesionalnim ulogama u određenom institucionalnom kontekstu uzimajući interaktivno u obzir osobni, organizacijski, društveni i politički aspekt.

Tromjesečna evaluacija – supervizija namijenjena je osobnim asistentima i korisnicima.

Tromjesečna evaluacija – supervizija
Evaluaciju su proveli:
1. Ljuba Štefinec – dopredsjednica Udruge
2. Nada Bilek, med. sestra – koordinatorica projekta
3. Ivana Toncer, bacc. oec. – edukatorica/evaluatorica projekta.

Tema: evaluacija rada osobnih asistenata – osvrt korisnika, osobnih asistenata i članova projektnog
tima na dosadašnju povedbu projektnih aktivnosti.

Tromjesečna evaluacija – supervizija
Tromjesečna evaluacija – supervizija
Sudionici:
- osobni asistenti
- korisnici usluge osobne asistencije
- zaposlenici na projektnim aktivnostima.15. EVALUACIJA RADA OSOBNIH ASISTENATA

U okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je 15. evaluacija rada osobnih asistenata.

Evaluacija je, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, provedena upetak, 13. srpnja 2018. godine u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1.

Evaluacija služi za vrednovanje i procjenu učinka, utjecaja, isplativosti, određene aktivnosti, skupa aktivnosti, projekta, programa i ostalih društvenih intervencija, a cilj evaluacije je povećanje kvalitete pruženih usluga.

Evaluacija je namijenjena četrnaestero osobnih asistenata.

15. Evaluacija rada osobnih asistenata
Evaluaciju su proveli:
1. Ljuba Štefinec, dopredsjednica Udruge
2. Nada Bilek, med. sestra, koordinatorica projekta
3. Ivana Toncer, bacc. oec., edukatorica/evaluatorica projekta.

Teme:
1. osvrt na proteklih mjesec dana
2. praćenje rada osobnih asistenata
3. plan korištenja godišnjih odmora OA
4. evaluacija rada osobnih asistenata.

Sudionici:
- osobni asistenti
- zaposlenici na projektnim aktivnostima.

15. Evaluacija rada osobnih asistenata
15. Evaluacija rada osobnih asistenataDODJELA BESPOVRATNIH SREDSTAVA U SKLOPU

„POZIVA NA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA UMJETNOST I KULTURA 54+“

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, uspješnim prijaviteljima dodijelili su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu „Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+“ u ponedjeljak, 23. srpnja 2018. godine, u Muzeju Mimara.

POZIVA NA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA UMJETNOST I KULTURA 54+
Za financiranje je odabrano ukupno 40 projekata, među kojima i projekt UTIB-a. Provedba se provodi u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

POZIVA NA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA UMJETNOST I KULTURA 54+
„Pored toga, Poziv je usmjeren na podizanje razine vidljivosti i pozitivne percepcije navedene skupine u društvu općenito. Osvješćivanjem javnosti o važnosti uključivanja osoba starijih od 54 godine u društveni život, kao i osnaživanjem te skupine stanovništva, ostvarit će se preduvjeti za unaprjeđenje njihova položaja u široj zajednici“, rekla je ministrica kulture.

Ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić podsjetivši kako je jedan od prioriteta njegova ministarstva rad na boljoj uključenosti starijih osoba, istaknuo je kako je današnji paket jedan od najljepših iz tog programa. Čestitke uspješim prijaviteljima uputio je i zamjenik upraviteljice za programe Europske unije iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Uspješni nositelji 40 projekata su: KA-MATRIX - Udruga za društveni razvoj, Međimurska županija, Centar za ženske studije, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Eurokaz, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, Tehnički muzej Nikola Tesla, Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Opera b.b. Zagreb, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Hrvatsko društvo likovnih umjetnik (HDLU), Zagreb film festival, Općina Donja Voća, Općina Vižinada-Visinada, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, Narodno sveučilište Dubrava, Grad Dugo Selo, Udruga Ri Rock, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Udruga za kulturu „Beat“, CEKAPE Centar za kreativno pisanje, Crveni nosovi, ULUPUH, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir, Grad Poreč-Parenzo, Općina Petrijevci, Art-kino, Centar za kulturu Trešnjevka, Pučko otvoreno učilište Krapina, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Udruga Bacaći sjenki, Međunarodni centar za umjetnost, Svjetski savez mladih Hrvatska, Narodno učilište, ustanova za obrazovanje i kulturu, Grad Prelog, KUD „Prigorje“, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Zavičajni muzej Našice, Dramska udruga Proložac i Općina Pitomača.

POZIVA NA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA UMJETNOST I KULTURA 54+
Ugovore je, u ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, potpisao i preuzeo predsjednik Tomislav Novosel, prof.
INFORMATIVNE RADIONICE U KRAPINSKIM TOPLICAMA

Održane su 9. srpnja 2018. godine, u Seminar sali, Toplice Hotela, Ul. A. Mihanovića 2.

- Prva radionica u sklopu ESF otvorenog trajnog Poziva ”Razvoj usluge osobne asistencije za osobe sa invaliditetom- faza II ” održana je s početkom u 10:00 sati.
Cilj informativne radionice je pružiti osnovne informacije o ciljevima i prihvatljivim aktivnostima Poziva, a usmjerena je na predstavnike potencijalnih prijavitelja i njihovih partnera;

INFORMATIVNE RADIONICE U KRAPINSKIM TOPLICAMA
- Druga radionica, u sklopu trenutno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF), održana je s početkom u 13:00 sati.
S ciljem povećanja socijalne uključenosti, Pozivom se nastoji povećati dostupnost besplatnih sportskih sadržaja djeci i mladima u riziku od socijalne isključenosti te poboljšati pristup i sudjelovanje u športskim sadržajima osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

INFORMATIVNE RADIONICE U KRAPINSKIM TOPLICAMA
Na radionicama su potencijalni prijavitelji informirani o ciljevima i prihvatljivim aktivnostima, kriterijima natječaja te postupcima za prijavu i dodjelu sredstava za provedbu projekata.

INFORMATIVNE RADIONICE U KRAPINSKIM TOPLICAMA
Na radionicama je, u ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar sudjelovao T. Novosel s pratnjom.
RADIONICA: „DOBRI PRIMJERI PRAKSE DRUŠTVENOGA PODUZETNIŠTVA U HRVATSKOJ“

Dana 03.07.2018. godine (utorak) s početkom u 12:00 h, u prostorijamaVijećnice Bjelovarsko-bilogorske županije, Dr. A. Starčevića 8, održana je radionica: „Dobri primjeri prakse društvenoga poduzetništva u Hrvatskoj“ namijenjena udrugama na području Bjelovarsko-bilogorske županije u organizaciji Centra za civilne inicijative.

Cilj radionice je educirati udruge s područja Bjelovarsko-bilogorske županije o
dobrim primjerima društveno – poduzetničkih projekata i inicijativa, kako bi bili motivacija za razvoj održivih projekata na korist zajednici.

Dobri primjeri prakse društvenoga poduzetništva u Hrvatskoj
Tijekom radionice je ugošćena predsjednica udruge Bolje sutra gospođa Marija Mraz iz Koprivnice, koja je predstavila koncept nastajanja i razvoja društvenoga poduzeća Koprivita.
Radionicu je vodila djelatnica Centra za civilne inicijative gospođa Nikolina Turčinović Dupor.

Na radionici bile su predstavnice Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Monika Polančec i Ivana Toncer.

Dobri primjeri prakse društvenoga poduzetništva u Hrvatskoj
Primjeri dobre prakse:
• Sv. Ivan Zelina: http://www.udruga-srce-zelina.hr/hr/
• Knin: http://www.uosisb-knin.hr/index.php
• Sloboština, Zagreb: http://www.crzagreb.hr/hr/podruznice/slobostina/
• Koprivnica:  http://www.podravsko-sunce.hr/
• Slovenija: http://www.soncek-maribor.si/drutvo-sonek.html
• Austrija: http://www.mosaik-web.org/

Sudionici:
1. Predstavnici udruga
2. Predstavnici organizatora

FBA SPECIJALISTIČKI PROGRAM POD NAZIVOM

„PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA – DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO“

Dana 02. srpnja 2018. godine (ponedjeljak) u prostorijama Velike vijećnice BBŽ održana je tiskovna konferencija i svečano uručenje certifikata polaznicima FBA specijalističkog programa pod nazivom „Poduzetništvo u ekonomiji znanja – Društveno poduzetništvo“.
Program je certificiran i priznaje se kao dopunsko obrazovanje i usavršavanje u struci, a ove godine provodio se kao sastavnica projekta „Kako postati društveni poduzetnik“, financiran u okviru Europskog socijalnog fonda, odnosno Operativnog programa - Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
Bjelovarsko-bilogorska županija i Studentski poduzetnički inkubator Sveučilišta u Zagrebu zajednički su aplicirali projekt „Kako postati društveni poduzetnik“ i osigurali 450.000,00 kuna.

PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA
Specijalistički studij proveden je u suradnji sa Visokom poslovnom školom PAR iz Rijeke.
Specijalistička edukacija bila je namijenjena nezaposlenim osobama, a prednost su imali branitelji i članovi obitelji poginulih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, mladi do 25 godina, osobe s invaliditetom te pripadnici romske nacionalne manjine. Program je za polaznike bio potpuno besplatan, a uz to su tri najbolja polaznika uz sve plaćene troškove sudjelovala i na 3. međunarodnoj BEE konferenciji u Šibeniku.
Iz Udruge tjelesnih invalida Bjelovar ovaj specijalistički studij uspješno su završile zaposlenica Ivana Toncer, bacc. oec. i članica Lidija Novosel, prof.

PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA
PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA
Inače, program je trajao 12 tjedana uz 4 tjedna mentorskog rada, odnosno ukupno 120 sati nastave. Polaznici su pohađali 16 kolegija čije su gradivo predavali profesori s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te 8 stručnih kolegija koje su držali predavači iz ostalih nadležnih državnih institucija.
Uspješnim završetkom programa polaznici su dobili certifikat o završenoj edukaciji od strane Visoke poslovne škole PAR, što se upisuje i u e-radnu knjižicu.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, dekanica Visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić i prof. Marko Kolaković s Ekonomskog fakulteta Zagreb, prigodnim riječima obratili su se sudionicima posebno naglasivši da je pitanje „Kako postati društveni poduzetnik“ aktualna tema koja je ovog trenutka dio europske pa i hrvatske svakodnevice.

PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA
U ime svih polaznika programa, na ukazanoj prilici, uloženim sredstvima i trudu zahvalila je Ivana Toncer, polaznica i zaposlenica Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.
ATAAC“ LJETNA ŠKOLA, ZADAR

Ljetna škola
U radu Ljetne škole koja se održala u zgradi Novog kampusa Sveučilišta u Zadru na adresi Ulica dr. Franje Tuđmana 24i, od 25.06.2018. do 29.06.2018. sudjelovao je T. Novosel s pratnjom.
Provedeno je pet dana edukacije i druženja s vrhunskim stručnjacima iz područja asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije.
Predavači: Ian Bean, Velika Britanija; Kasia Łuszczak, Poljska; Nemanja Šević, Srbija; Miroslav Vrankić, Tehnički fakultet Rijeka.

Ljetna škola
Ljetna škola
Teme:
1. DAN - Pregled tehnologije: Potpomognuta komunikacija, upravljanje okolinom, pristup računalu
2. DAN - Procjena, metode rada i studije slučaja
3. DAN - Komunikacija pomoću “touch” uređaja
4. DAN - Komunikacija korisnika s motoričkim poteškoćama
5. DAN - Asistivna tehnologija u vrtićima i školama

Ljetna škola
IX. Međunarodna naučno-stručna konferencija „Unapređenje kvalitete života djece i mladih”

Unapređenje kvalitete života djece i mladih
Na poziv Udruženja za podršku i kreativni razvoj djece i mladih Tuzla i Edukacijsko-
rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, predsjednik UTIB-a T. Novosel s pratnjom sudjelovao je na IX. Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji “Unapređenje kvalitete života djece i mladih”, koja se održala od 22.-24.06.2018.  godine u Harkanju (Mađarska).
U okviru slobodne teme, u ime UTIB-a i HSUTI-a pozdravio je skup i zaželio uspješan rad.
Predstavio je Strateški i Operativni plan rada UTIB-a i viziju i misiju HSUTI-a kao krovne organizacije u okviru 8. Centra znanja u RH.

Unapređenje kvalitete života djece i mladih
Unapređenje kvalitete života djece i mladih
Stranica 1 od 29 // 1 2 3 >  Last »