Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

ZAVRŠENA TREĆA GODINA TROGODIŠNJEG PROGRAMA

„SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S INVALIDITETOM“

Dana 31.05.2023. godine (srijeda) s početkom u 13:00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar održana je tiskovna konferencija povodom kraja treće godine Trogodišnjeg programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ financiranog preko Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Program je provela Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, a u programu se bavilo socijalnim uključivanjem djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom. Za taj program osiguralo se 270 tisuća kuna za godinu dana. Opći cilj programa bio je da se kroz razvoj alternativnih i inovativnih usluga s ciljem prevencije institucionalizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju te mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom, poveća kvaliteta njihova života.

image

Za medije Tomislav Novosel, prof. poručio je – Nema prepreka da djeca i mladi završe škole, fakultete, doktorate. Ovog trenutka imamo osam studenata. Cilj nam je i da se odrasli zaposle i što duže rade. Posebno je važno prevenirati odlazak s radnog mjesta uslijed eventualnog povećanja invaliditeta ako čovjek ima mentalni kapacitet, da migrira sa znanjima u neko drugo područje gdje nije potrebno doći na peti kat ili nositi vreću cementa. Osoba se može baviti i nekim drugim intelektualnim radom, a za korist poslodavca.

image

Gosp. Novosel napominje da u udruzi imaju problem s nedostatkom kandidata za autoškolu B kategorije – „Za naše članove, koji su u psihofizičkom stanju da mogu položiti vozački ispit, osiguravamo polaganje uz 100% financiranje, što iznosi osam do devet tisuća kuna. Nažalost, zainteresiranih baš i nema, i mi ovoga trenutka imamo dva slobodna mjesta. Bila bi prava šteta da se taj novac ne iskoristi.
Naglašeno je završavanje aktivnosti, Tečaja engleskog jezika, te najavljena nova aktivnost Radionica Foto designa. Stručni voditelji radionica rekli su ponešto o svom djelovanju i ciljevima.

image

Miroslav Brletić, profesor likovne kulture i voditelj radionica Foto designa – „Radi se o malom tečaju snalaženja u najsuvremenijim programima kako bi fotografički produkt na kraju bio što je moguće kultiviraniji, a samim time i upotrebljiviji. Počet ćemo s osnovama fotografije, pogotovo one digitalne koju stavljamo u prvi plan. Svakako bih volio da se kod polaznika stekne interes za neku novu zanimaciju ili čak i posao“.

image

image

Jasmina Damjanović, profesorica engleskog jezika i voditeljica tečaja engleskog jezika – „Izuzetno je zadovoljstvo raditi s polaznicima u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar jer su to ljudi koji zaista žele učiti i to su najzahvalniji učenici. Uvijek žele naučiti nešto, daju sve od sebe, a vrlo rijetko dolaze bez zadaće jer znaju koja je kazna – čokolada za sve. Drago mi je što se polaznici svake godine izmjenjuju jer je očito interes sve veći.
Sudionici:
1. Tomislav Novosel, prof. – predsjednik udruge;
2. Vlado Benčak – dopredsjednik udruge;
3. Zaposlenici udruge – Nada Bilek, Tea Bošnjak
4. Članovi udruge – Marieta Magdić, Višnja Jeličić, Snježana Marić
5. Stručni suradnici – Miroslav Brletić i Jasmina Damjanović
6. Sredstva javnog priopćavanja.

Stranica 1 od 1 //