Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

XVII. SUSRET TJELESNIH INVALIDA HRVATSKE „BJELOVAR 2017“

i
DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Dana 14.06.2024. (petak) s početkom u 9:30 sati u svečanoj dvorani Šljukin Gon, Đurđevačka cesta 167, Bjelovar održan je XVII. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske “Bjelovar 2024“ te Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar. Događaju se odazvao veliki broj članova suradničkih udruga iz Bjelovara, Siska, Križevaca, Daruvara, Čakovca, Rijeke, Ivanca, Virovitičko-podravske županije i Koprivničko-križevačke županije a održan je s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici, u najvećoj mjeri kroz okupljanje, prezentacije, konferencije te održavanje prigodnih kulturnih, sportskih i zabavnih programa. Susret je svečano otvoren himnom „Lijepa naša domovino“ koju je otpjevao zbor Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

Predsjednik Udruge, Tomislav Novosel, prof., pozdravio je sve prisutne uvažene goste, suradnike, zaposlenike, korisnike asistencije i članove Udruge istaknuvši „Udruga tjelesnih invalida Bjelovar u ovome trenutku boji 33 zaposlene osobe, bilo da je riječ o radu na određeno ili neodređeno. Za našu udrugu to je velika brojka i mislim da time dokazujemo kako se naš rad iz godine u godinu razvija, postaje sve kvalitetniji, vidljiviji i značajniji. Mi smo oslonac i prva pomoć osobama s invaliditetom na putu poboljšanja njihova života, ostvarivanju ciljeva i planova i dobivanja adekvatne pomoći.
Osim što se na ovaj način pojačava vidljivost rada udruga, utječe se i na poboljšanje percepcije udruga u široj javnosti“.

image

Pozdravio je: - Važne goste i predstavnike suradničkih udruga; - Članove UTIB-a i voditelje klubova i projektnih aktivnosti: Klub izletnika i KZV – Z. Hlupić, N. Bilek, Š. Diebalo; Klub sportaša – M. Rajković – V. Benčak; Klub ribolovaca – V. Benčak; Klub učenika i studenata, Literarna sekcija, suradnica u projektima – M. Kezić; Voditeljica ureda/koordinatorica, voditeljica socijalnih aktivnosti i zdravstvenih usluga – N. Bilek; Voditeljica usluge osobne asistencije i projekata - T. Bošnjak, bacc. oec.; Vozač kombija D. Horvat; OA (30), edukacije, teretana; Voditelj glazbene sekcije – D. Kovačević;

image

image

Posebno je pozdravio:
- Darija Jurišića, pravobranitelja osoba s invaliditetom

image

- Vladimira Božića , pomoćnika pročelnice UO u BBŽ

image

- Peru Krešića, instruktora u AK Đurđevac (instruktor za naše članove – B kategorija)
- Mariju Jurić, HZZZ - Bjelovar

image

image

image

image

Dvanaesti po redu Dani otvorenih vrata udruga održao se od 6. do 8. lipnja 2024. (u UTIB-u – danas) s ciljem informiranja javnosti o radu udruge u lokalnoj i široj zajednici. To je prilika građanima za sudjelovanje u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, te za upoznavanje s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama.
Organiziranjem ove manifestacije Ured za udruge želi povećati vidljivost djelovanja udruga, posebno onih koje provode programe i projekte od interesa za opće dobro financirane iz javnih izvora, te poboljšati percepciju udruga u javnosti.

image

U sklopu Dana otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, voditeljica usluge osobne asistencije, Tea Bošnjak, bacc.oec. navodi - Udruga tjelesnih invalida Bjelovar djeluje već 20 godina te broji 986 članova, čime se svrstava u najveću Udrugu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Svrha i cilj djelovanja Udruge baziran je na zalaganju za unaprjeđivanje edukativne, medicinske, profesionalne i socijalne rehabilitacije, na zapošljavanju osoba s invaliditetom, poticanju pri ostvarivanju ljudskih prava OSI, na suradnji sa suradničkim udrugama, kao i sa jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, te ostalim ustanovama važnima za kvalitetno življenje i neovisnost.

image

Udruga trenutno provodi 9 projekata i programa, od čega tri projekta financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike a šest gradovi Bjelovar i Čazma te BBŽ.
Provodeći već treći ciklus od ukupno tri godine, kroz program Socijalno uključivanje djece iodraslih osoba s tjelesnim invaliditetom razvijamo usluge koje direktno doprinose proširenju postojeće mreže usluga u lokalnoj zajednici čime preveniramo institucionalizaciju djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom te potičemo njihovu samostalnost i neovisno življenje, odnosno povećavamo kvalitetu života. U želji da ostvarimo projektne ideje, okupili smo zainteresirane članove, pronašli stručnjake te organizirali aktivnosti poput glazbene i literarne radionice i radionice foto designa, tečaj engleskog jezika i osnove
informatike te modernih tehnologija, instrukcije, osposobljavanje za B kategoriju, te klubovi ribiča, izletnika, studenata i naravno sportaša.
Uspješno je završena kampanja I MI I VI – ZA KOMBI SVI (https://utib.hr/i-mi-i-vi-za-kombi-svi) u kojoj smo pozivali sve da se uključe u akciju prikupljanja sredstava za nabavu kombi vozila s podiznom rampom za prijevoz OSI u kolicima. Kampanja je provedena s ciljem poboljšanja mobilnost odraslih osoba i djece s tjelesnim invaliditetom, obilaska nepokretnih i slabo pokretnih članova radi pružanja savjeta i osobne pomoći, prijevoza osoba s tjelesnim invaliditetom do liječnika i bolnice te do institucija koje pružaju javne usluge kao i na sportska natjecanja, izlete i susrete, te prijevoza djece s tjelesnim invaliditetom do škole i natrag..
Kao sljedeću kampanju i akciju navodimo Grad Bjelovar – prijatelj ranjivih skupina koju pokušavamo unaprijediti u suradnji sa čelnicima Grada Bjelovara na način da naš, renoviran Korzo, ali i ostatak centralnog grada, bude pristupačan osobama u kolicima, starijim i nemoćnim osobama kao i majkama sa malim bebama u kolicima. Tu naglašavamo na mogućnost izgradnje Centra za osobe s invaliditetom Bjelovar kroz inovativne ITU mehanizme (integrirana teritorijalna ulaganja i NPOO (nacionalni plan oporavka i otpornosti) projekte, a sve to u suradnji sa gradskim vlastima (https://utib.hr/invalidi dogadjaji/centar_za_osobe_s_invaliditetom_bjelovar_cosib/) COSIB.
Zahvaljujemo na uzajamnoj suradnji, shvaćanju, podršci te se nadamo ostvarivanju planiranih
ciljeva u budućnosti!

image

image

Nakon predstavljanja Udruge i njenih aktivnosti, uslijedila je svečana podjela Certifikata osobnim asistentima koji su uspješno obavili stručno osposobljavanje za poslove osobne asistencije koje je uručio pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić:
1. Valentina Cinek
2. Đurđica Olijan
3. Kristina Makvić
4. Ana Daničić
5. Tomislav Pleić
6. Sanela Habalija
Po završetku svečanog dijela, pravobranitelj za OSI Darijo Jurišić proglasio je Dan otvorenih vrata Udruge otvorenima te poziva sve poslije doručka da obiđu izložene Rollupove i spomenute zaposlenike i suradnike i da se na taj način upoznaju s radom Udruge.

image

image

image

Sportski dio susreta odvijao se u sljedećim disciplinama:
1. Viseća kuglana
2. Pikado
3. Nabaci krug

Sportski rezultati 14.lipnja 2024. godine
1- Nabaci krug:
1- Mjesto Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke
2- UTI Bjelovar
3- UHDDR Bjelovar
2- Pikado:
1- UTI Bjelovar
2- UI ILO Ivanec
3- UTI Virovitičko-podravske županije
3 – Viseća kuglana:
1- UHDDR Bjelovar
2- UTI Bjelovar I
3- UI ILO Ivanec

image

image

image

Voditelj Kluba v.d. Vlado Benčak i predsjednik Tomislav Novosel podijelili su pehare prema osvojenim rezultatima te nakon podijele svi su se okupili zajedno oko ručka, nakon čega je uslijedio ples, zabava i druženje do kasno popodne uz pratnju benda „Konopa i prijatelj“.

image

image

image

image

image

Više na linku https://youtu.be/ob1Qt_TJQpo

Stranica 1 od 1 //