Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

UTIB NA PREDAVANJU “KAKO KOMUNICIRAMO I KAKVE ODNOSE GRADIMO?”

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja – 10. listopada u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i Narodne knjižnice “Petar Preradović” održano je predavanje “Kako komuniciramo i kakve odnose gradimo?” dr. med., spec. psih., subspec. socijalne psihijatrije Ive Manestar. Peto predavanje u okviru ciklusa predavanja o mentalnom zdravlju održano je 11.10.2023. na Studijskom odjelu Narodne knjižnice Bjelovar.

image

Dr. Manestar donijela je prikaz komunikacijskih modela koji nam mogu pomoći u postavljanju zdravih i jasnih granica u komunikaciji te izgradnji podržavajućih međuljudskih odnosa. Odnos povjerenja i poštovanja unutar obitelji i široj socijalnoj okolini je temelj za dobro mentalno zdravlje. Upravo je taj odnos ujedno i snažan preventivni čimbenik u sprečavanju razvoja različitih psihičkih smetnji i poremećaja u strukturi ličnosti. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, mentalno zdravlje je neizostavan i važan dio našeg sveukupnog zdravlja, a ne samo odsutnost mentalne bolesti i teškoća. To je stanje blagostanja u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici.

image

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije blizu milijardu ljudi se nosi s poremećajima mentalnog zdravlja. Depresija je danas vodeći uzrok invaliditeta u svijetu.
Na predavanju su sudjelovale: Katarina Pospišil, Višnja Jeličić i Monika Kezić, voditeljica literarne radionice.

Stranica 1 od 1 //