Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

TISKOVNA KONFERENCIJA

„BJELOVARSKO SREDIŠTE MORA BITI PRISTUPAČNO I IMATI JAVNI SANITARNI ČVOR“

Grad Bjelovar, prijatelj ranjivih skupina, slogan je pod kojim u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar pokušavaju grad u kojem žive učiniti pristupačnijim osobama s invaliditetom. Kako bi ukazali na mnoge prepreke redovno na razgovor u prostorije Udruge u Gundulićevoj ulici pozovu i predstavnike Grada, naravno i novinare. Zadovoljni su, kaže predsjednik Tomislav Novosel, što imaju podršku gradske vlasti i nada se da njihova suradnja uroditi plodom. Za najnovijeg susreta gradskom predstavniku, stručnom suradniku za investicije Radovanu Zoriću, ukazali su na nedostatke prilikom aktualnog uređenja glavne gradske šetnice, korza.

image

Intervencije koje smatramo da bi trebalo napraviti su prilazne rampe poslovnim subjektima i kafićima, kako bi bili pristupačni ne samo osobama s invaliditetom smanjenje pokretljivosti, već i majkama s kolicima te starijim osobama. Treba što prije dogovoriti model osiguranja pristupačnosti po kojem bi se financiralo postavljanje, bilo pristupnih staza koje bi se po potrebi stavljale ili prilaznih rampi (kao gradska apoteka). Ovakvo stanje je neodrživo jer osobe smanjenje pokretljivosti ne mogu ući u niti jedan kafić na Korzu te brojne poslovne subjekte – ukazao je Novosel na hitnost intervencija.

image

Sada kada je uređenje korza u punom jeku, smatraju u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar, ne smije se propustiti napraviti posao po uzoru na uljuđene svjetske metropole.
Svakako bismo što prije u središtu grada trebali imati i jedan javni sanitarni čvor prilagođen osobama s invaliditetom. Mi predlažemo jednu do dvije lokacije koje su pogodne za to. Sada kada se događaju mnoge manifestacije nedopustivo je da nemamo u središtu grada javni sanitarni čvor, pogotovo kada znamo da naši lokali nemaju čak niti normalne sanitarne čvorove – ukazao je Novosel na nedostatke.
Također je skrenuo pažnju i na činjenicu da su u gradu Bjelovaru parkirna mjesta za osobe s invaliditetom obilježena žutom bojom, a da zapravo svojim dimenzijama, smještajem i oblikom ne odgovaraju takvoj namjeni.

image

– Nema više improvizacije. Veliki novac se ulaže i ima se od kuda povući dodatne iznose kako bi središte Bjelovara bilo uljuđeno za sve kategorije stanovništva – zaključio je Novosel i upozorio na zakonske obveze u tom smislu.

image

Oko svega stojimo na raspolaganju i želimo i podržavamo zakonski utemeljena, brza i civilizacijski prihvatljiva rješenja.
Sudionici:
1. Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.
2. Stručni suradnik za investicije Grada Bjelovara – Radovan Zorić
3. Predsjednica DOSTI Čakovec – Miljenka Radović, dipl. iur.
4. Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak
5. Predstavnici Pravne klinike sa Pravnog fakulteta iz Zagreb
6. Zaposlenici i stručni tim Udruge
7. Sredstva javnog priopćavanja.

Stranica 1 od 1 //