Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

JEDNODNEVNI IZLET ČLANOVA SPORTSKOG KLUBA UTIB-a U KARLOVAC I SLUNJ

Članovi sportskog kluba UTIB-a Bjelovar – Mladen Rajković, Zdenka Šorša, Josip Cimerman, Martina Tukerić, Dušan Duduković, Jakov Glavinić i voditeljica Literarne radionice Đurđa Vučetić krenuli su s vozačem Draženom Horvatom u petak 8. travnja 2022. godine na jednodnevni izlet i druženje u Karlovac i Slunj.

U Karlovcu smo najprije posjetili jedini potpuno slatkovodni akvarij u Hrvatskoj – Aquatiku.

image

image

AQUATIKA je nastala 2016. godine, a smještena je uz desnu stranu rijeke Korane. Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih eko sustava i geološke prošlosti.

Nakon razgledavanja bogatstava života u rijekama i jezerima i primjeraka više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega je 40-tak endemskih, nastavili smo putovanje u Slunj, u posjet Rastokama.
SLUNJ – RASTOKE.

image

image

Rastoke su slikovito naselje/mjestašce s 50-tak stanovnika u sastavu grada Slunja u Karlovačkoj županiji. U Rastokama se rijeka Slunjčica rastače i preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu te stvara mnoštvo jezera, brzaka i slapova. Žitelji ovoga kraja stoljećima su gradili mlinove koje je pokretala snaga vode. Danas su te mlinice prvorazredna turistička atrakcija.

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA KARLOVAC – TURANJ – u Domovinskom ratu 1991. – 1995. Turanj je strateška važna točka u obrani grada, mjesto na kojem je zaustavljen neprijatelj u pokušaju zauzimanja grada i presijecanju Hrvatske.
Danas je simbol pobjede i svjedok borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i trajni spomen na junake Hrvatske vojske koji su na Turnju obranili Karlovac i Hrvatsku.

image

image

image

U obnovljenoj zgradi uređen je suvremeni muzejski prostor s 350 originalnih predmeta, video-prezentacijama, animacijama, filmovima i s više od 3 sata multimedijskih sadržaja, a u vanjskom prostoru prezentirana su borbena tehnika i borbena vozila.

Prije povratka kući odmorili smo se i okrijepili u restoranu Greencek u Karlovcu i puni dojmova s edukativnog i rekreativnog izleta vratili se u Bjelovar.

Stranica 1 od 1 //