Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI (16.-22.09.2023.)

image

Dana 15.09.2023. godine (petak) u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, s početkom u 11.00 sati održana je tiskovna konferencija povodom Europskog tjedna mobilnosti, koji se svake godine održava u rujnu kao europska inicijativa koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

image

U uvodnom djelu tiskovne konferencije, voditeljica projekata i projektnih aktivnosti Tea Bošnjak, predstavila je medijima i široj javnosti što je zapravo Europski tjedan mobilnosti, tzv. ETM ili eng. European mobility week, te kako je sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti prilika za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenje zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odnosila se na uštedu goriva i energije općenito te se provodila pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju!“. Cilj je bio potaknuti građane da
pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlje.

image

U drugom dijelu tiskovne, predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. osvrnuo se na stanje donacija za novi kombi sa podiznom rampom. Stari je na izdisaju, a potreban je za svakodnevni prijevoz osoba s invaliditetom
i to iz cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. I dok su Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija svoje obećanje ispunili, uplativši Udruzi za tu namjenu po 100 tisuća kuna, odnosno oko 13,3 tisuće eura, neke općine nisu izdvojile ni centa.

image

Važno je za napomenuti kako Udruzi za nabavku novog kombija treba oko 53 tisuće eura. Uz vlastitih oko 13 tisuća eura, dva puta toliko iz Grada Bjelovara i Županije, te uz nadu kako će 35 tisuća eura stići od svih općina i gradova, nedostaje još oko četiri tisuće eura.

image

Sudionici:
1. Zamjenica župana BBŽ – Marija Jungić;
2. Pročelnica UO za kulturu, zdravstvo, socijalnu skrbi i opće poslove Grada Bjelovara – Jasna Grgić
Škaurin sa suradnicom Mara Brlečić;
3. Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel,prof.
4. Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak;
5. Zaposlenici Udruge – Monika Kezić, Štefica Diebalo i Tea Bošnjak;
6. Članovi Udruge – Draženka Gadanac, Ankica Krog:
7. Sredstva javnog priopćavanja.

image

Dio prigodnih aktivnosti održan je, pod motom BJELOVAR – PRIJATELJ RANJIVIH SKUPINA na Bjelovarskom korzu gdje ranjive skupine i dalje nemaju pristup brojnim sadržajima.

image

image

– Prošle godine smo s Gradom Bjelovarom sklopili dogovor i Bjelovar je postao grad Prijatelj ranjivih skupina. Možemo reći da je učinjeno dosta, posebice gradonačelnik D. Hrebak drži riječ, osigurao je 100
tisuća kuna za nabavku nama nužnog kombija. Ali korzo je druga priča. Tu su banke, kafići, razne ustanove i pitali smo grad hoće li im sugerirati da naprave pristupne rampe. Imaju ih apoteka, PBZ, HPB, Erste banka ali recimo FINA i Podravska banka nemaju, ZABA ima rampu ali već dvije godine je u kvaru. Postavljene su nove terase za kafiće ali možemo ući samo u jedan – kazao je Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.
- Mi smo učinili sve što smo trebali. Korzo smo obnovili sukladno dogovoru s Udrugom tjelesnih invalida Bjelovar, a prilagodili smo i sve gradske institucije za njihovo kretanje. Sada idemo u bitku u kojoj ja ne
mogu nikome narediti da to naprave, ali mogu apelirati. Doista je nezamislivo da jedna financijska agencija ili banka nema pristup za invalidne osobe, zaključio je Hrebak.

image

– U kratkom roku će svi kafići u gradu postaviti pristupne rampe, ovdje na korzu će ih biti šest. Pokrenuli smo postupak, čekamo odobrenje za postavljanje i ugostitelji će to sami financirati – kazao je Srećko Koljić, predsjednik Ceha ugostitelja Grada Bjelovara.

image

image

image

Stranica 1 od 1 //