Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

XVI. SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE “BJELOVAR 2023”

I
DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Dana 09.06.2022. (petak) s početkom u 9:30 sati u svečanoj dvorani Šljukin Gon, Đurđevačka cesta 167, Bjelovar održan je XVI. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske “Bjelovar 2023“ te Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar. Događaju se odazvao veliki broj članova suradničkih udruga iz Bjelovara, Siska, Križevaca, Kutine, Grubišnog Polja, Daruvara i Krapine, a održan je s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici, u najvećoj mjeri kroz okupljanje, prezentacije, konferencije te održavanje prigodnih kulturnih, sportskih i zabavnih programa.

image

image

Susret je svečano otvoren himnom „Lijepa naša domovino“ koju je otpjevao zbor Udruge tjelesnih invalida Bjelovar te audio verzijom europske himne „Oda radosti“.

image

Predsjednik Udruge, Tomislav Novosel, prof., pozdravio je sve prisutne uvažene goste, suradnike, zaposlenike, korisnike asistencije i članove Udruge istaknuvši - Udruga tjelesnih invalida Bjelovar u ovome trenutku boji 33 zaposlene osobe, bilo da je riječ o radu na određeno ili neodređeno. Za našu udrugu to je velika brojka i mislim da time dokazujemo kako se naš rad iz godine u godinu razvija, postaje sve kvalitetniji, vidljiviji i značajniji. Mi smo oslonac i prva pomoć osobama s invaliditetom na putu poboljšanja njihova života, ostvarivanju ciljeva i planova, dobivanja adekvatne pomoći.  Osim što se na ovaj način pojačava vidljivost rada udruga, utječe se i na poboljšanje percepcije udruga u široj javnosti. Na kraju, posebno je pozdravio:
- Važne goste i predstavnike suradničkih udruga – Udruga OSI Kutina, UOSI G. Polje, UOSI Sisak, UOSI Daruvar, UOSI Križevci, UOSI Koprivnica, UTI ILO Ivanec, UOSI KK Županije, DOSTI Međimurke županije;

image

image

- Članove UTIB-a i voditelje klubova i projektnih aktivnosti: Klub izletnika i KZV – Ljuba Štefinec, potpredsjednica UTIB-a; Klub sportaša – Mladen Rajković; Klub ribolovaca – Vlado Benčak, potpredsjednik UTIB-a; Klub učenika i studenata – Ines Seleš; Voditeljicu literarne sekcije – Đurđa Vučetić; Voditelj glazbene sekcije – D. Kovačević; Profesoricu matematike – M. Martinjak; Profesoricu engleskog jezika – J. Damjanović; Logopedsku agenciju „Demosten“; AK Đurđevac – „B“ kategorija; CUK, Ivana Hrpalo – Smartphone, e-Građani, edukacija 3 članice za pisanje i vođenje EU i nacionalnih projekata;
- Zaposlenici: Voditeljica ureda/koordinatorica – Nada Bilek; Voditeljica projekata – Tea Bošnjak, bacc. oec.; Stručna suradnica – Monika Polančec; Vozač kombija/asistent – Dražen Horvat; Stručna suradnica Štefica Diebalo;

- Osobni asistenti: (29) u programu MRMSOSP; Volonteri (25).

image

image

U sklopu Dana otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, voditeljica projekata i projektnih aktivnosti, Tea Bošnjak, bacc.oec. navodi - Udruga tjelesnih invalida Bjelovar djeluje već 19 godina te broji 926 članova, čime se svrstava u najveću Udrugu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Svrha i cilj djelovanja Udruge baziran je na zalaganju za unaprjeđivanje edukativne, medicinske, profesionalne i socijalne rehabilitacije, na zapošljavanju osoba s invaliditetom, poticanju pri ostvarivanju ljudskih prava OSI, na suradnji sa suradničkim udrugama, kao i s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, te ostalim ustanovama važnima za kvalitetno življenje i neovisnost.

image

image

image

Apliciranjem na natječaje iz područja socijalne skrbi, volonterstva, podizanju kvalitete života starijih osoba i prijevoz istih, Udruga trenutno provodi s ukupno 9 projekta i programa, od čega tri projekta financirana od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, šest projekata financiranih od strane općine Hercegovac i gradova Bjelovara, Garešnice i Čazme te BBŽ.

Provodeći već treći ciklus od ukupno tri godine, kroz program Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom razvijamo usluge koje direktno doprinose proširenju postojeće mreže usluga u lokalnoj zajednici čime preveniramo institucionalizaciju djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom te potičemo njihovu samostalnost i neovisno življenje, odnosno povećavamo kvalitetu života. U želji da ostvarimo projektne ideje, okupili smo zainteresirane članove, pronašli stručnjake te organizirali aktivnosti poput glazbene i literarne radionice i radionice foto designa, tečaj engleskog jezika i osnove informatike te modernih tehnologija, instrukcije, osposobljavanje za B kategoriju, te klubovi ribiča, izletnika, studenata i naravno sportaša.

Osim navedenih aktivnosti, udruga djeluje i u kampanjama.

I MI I VI ZA KOMBI SVI kampanja je u kojoj pozivamo sve da se uključe u akciju prikupljanja sredstava za nabavu kombi vozila s podiznom rampom za prijevoz OSI u kolicima, osnovana sa ciljem poboljšanja mobilnost odraslih osoba i djece s tjelesnim invaliditetom, obilaska nepokretnih i slabo pokretnih članova radi pružanja savjeta i osobne pomoći, prijevoza osoba s tjelesnim invaliditetom do liječnika i bolnice te do institucija koje pružaju javne usluge kao i na sportska natjecanja, izlete i susrete, te prijevoza djece s tjelesnim invaliditetom do škole i natrag.

Očekujemo suradnju i partnerstvo s jedinicama lokalne uprave i samouprave, javnim poduzećima i ustanovama, privatnim sektorom i pojedincima. Hvala svima koji su do sada sudjelovali u akciji, a ostale pozivamo da se uključe.

Kao sljedeću kampanju i akciju navodimo Grad Bjelovar – prijatelj ranjivih skupina koju pokušavamo unaprijediti u suradnji sa čelnicima Grada Bjelovara na način da naš, renoviran Korzo, ali i ostatak centralnog grada, bude pristupačan osobama u kolicima, starijim i nemoćnim osobama kao i majkama sa malim bebama u kolicima. Tu naglašavamo mogućnost izgradnje Centra za osobe s invaliditetom Bjelovar kroz inovativne ITU mehanizme (integrirana teritorijalna ulaganja) i NPOO (nacionalni plan oporavka i otpornosti) projekte, a sve to u suradnji s gradskim vlastima.

Zahvaljujemo na uzajamnoj suradnji, shvaćanju, podršci te se nadamo ostvarivanju planiranih ciljeva u budućnosti!

image

image

image

image

image

Nakon predstavljanja Udruge i njenih aktivnosti, uslijedila je svečana podjela Diploma i Uvjerenja polaznicima aktivnosti koje je uručila pročelnica UO za zdravstvo, demografiju i mlade, Andrea Bengez:

Polaznici tečaja engleskog jezika:

1. Dubravko Kovačević
2. Nedeljka Grubačević
3. Dragica Galović
4. Josip Jurmanović
5. Krunislav Petrović

Polaznice osposobljavanja za suradnike u pisanju i provedbi EU projekata:

1. Marieta Magdić
2. Višnja Jeličić
3. Katarina Pospišil

Zbor UTIB-a ponovno nam je pokazao umijeće u izvedbi pjesama i to pod stručnim vodstvom Dubravka Kovačevića. Nakon velikog pljeska, uslijedilo je čitanje teksta Draženke Gadanac, članice literarne radionice.

Po završetku svečanog dijela, predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. proglasio je Dan otvorenih vrata Udruge otvorenima te pozvao sve poslije doručka da obiđu izložene Rollupove i spomenute zaposlenike i suradnike i da se na taj način upoznaju s radom Udruge.

Sportski dio susreta odvijao se u sljedećim disciplinama:
1. Viseća kuglana
2. Pikado
3. Nabaci krug

image

image

image

image

image

Voditelj Kluba sportaša Mladen Rajković podijelio je pehare prema osvojenim rezultatima te nakon podijele svi su se okupili zajedno oko ručka, nakon čega je uslijedio ples, zabava i druženje do kasno popodne uz pratnju benda „Konopa i prijatelj“.

image

image

image

image

image

image

Stranica 1 od 1 //