Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

POSJET SURADNIČKE UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM SVETI BARTOLOMEJ IZ KNINA

Dana 05.04.2022. (utorak) s početkom u 13.00 sati ispred zgrade Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Ivana Gundulića 1, Bjelovar održana je tiskovna konferencija povodom susreta suradničke Udruge osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej iz Knina i Udruge tjelesnih invalida Bjelovar. Glavna tema susreta bilo je upoznavanje s radom, rješavanje problema i prijenos pozitivnih poslovnih i procesnih iskustava. Osim navedenih, susretu su nazočili i volonteri, predstavnici korisnika te članovi upravnih tijela i zaposlenici udruga.

image

image

Predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislav Novosel kratko je poručio: Danas smo ponajviše razgovarali o strukturi rada i djelovanja naših organizacija, ali i izazovima s kojima se svakodnevno susrećemo. Godine 2014. smo sa suradničkom udrugom iz Knina radili na zajedničkom projektu “Pjesma moga kraja – zajedno do znanja”. Tada smo imali tri grupe korisnika iz Bjelovara, Knina i Čakovca, od kojih je svaka uvježbavala pjesme kraja iz kojeg dolaze. Setovi pjesama potom su finalno izvedeni u našem gradu. Tog događaja se rado sjećamo i nadam se da ćemo i u budućnosti moći surađivati na isti ili sličan način.

Udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej je humanitarno – socijalna organizacija, osnovana 1999. godine. Udruga učlanjuju osobe s invaliditetom kao i sve fizičke i pravne osobe zainteresirane za zaštitu i promicanje zajedničkih humanitarnih, socijalnih i zdravstvenih i drugih interesa osoba s invaliditetom. Vizija udruge je društvo istih prava, jednakih mogućnosti i socijalne uključenosti djece i mladih s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Direktor kninske Udruge OSI Sveti Bartolomej Vlado Arežina dodaje: Bjelovarčane poznajemo već jako dugo i redovito se susrećemo i družimo na raznim skupovima koji se tiču tema vezanih za osobe s invaliditetom. Tijekom svih ovih godina naša suradnja je izvrsna, međusobno si pomažemo, savjetujemo se i upućujemo na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Do sada smo imali puno zajedničkih poslova i zadataka. Kroz rad udruge pokrivamo sve kategorije osoba s invaliditetom te mogu reći da je naš sustav u najvećem djelu itekako funkcionalan. Oko sebe smo stvorili kvalitetno okruženje, što nam omogućava da pokrijemo sve programe, sadržaje i projekte. S obzirom na ratni period u Kninu, kod nas se pokazala velika potreba za brigom o osobama s invaliditetom, poručuje direktor kninske Udruge dodavši da unutar udruge djeluje i malo društveno poduzeće s 12 zaposlenih.

Članovi udruge iz Knina puno putuju, odlaze na ljetovanja, izlete te se mogu pohvaliti odličnim stručnim timom koji ih prati u svakom pogledu. Nakon tematskog dijela uslijedio je zajednički ručak u bistrou Franz te obilazak Bjelovara i Spomen – područja Barutana.

image

image

image

image

Volonterima Udruge tjelesnih invalida Bjelovar veliko hvala na pomoći pri pripremi prostora i organizaciji svega što nam je bilo potrebno kod prijema suradničke Udruge.

image

Sudionici:
1. Članovi upravljačkih tijela UTIB-a: Tomislav Novosel - predsjednik, prof; Vlado Benčak – dopredsjednik; Đurđa Vučetić – voditeljica radionice;
2. Udruga OSI Sveti Bartolomej Knin: Alen Arežina; Marko Pehar;
3. Predstavnik Grada Bjelovara: Ivica Vrhovnik, viši stručni suradnik
4. Zaposlenici UTIB-a: Nada Bilek – voditeljica ureda; Tea Bošnjak – voditeljica projekata; Dražen Horvat – vozač kombi vozila,
5. Volonteri i članovi Udruga;
6. Volonteri udruga;
7. Sredstva javnog priopćavanja

PREDSTAVLJANJE AKTUALNIH RADIONICA

PREDSTAVLJANJE AKTUALNIH RADIONICA NARODNE KNJIŽNICE PETRA PRERADOVIĆA BJELOVAR UTIB-u

Dana 01.04.2022. (petak) s početkom u 13.00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar održan je sastanak s knjižničarkom za odnose s javnošću Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar Irenom Rašo koja je predstavila aktualne i planirane aktivnosti koje knjižnica provodi. Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. te voditeljica literarne radionice Đurđa Vučetić koji su se na uvodnoj riječi zahvalili na do sada odličnoj suradnji između Knjižnice i UTIB-a.

image
image

Voditeljica literarne radionice Đurđa Vučetić predstavila je do sada odrađeno te plan za buduće radionice skupa sa svojim pjesnicima te piscima amaterima. Na kraju sastanka predstavljene su pjesme Javorke Pangerčić koju je čitao Marko Mišić te igrokaz koji je još uvijek u razradi, a priprema se za nadolazeću kulturno-zabavnu večer.

Dogovorena je daljnja suradnja UTIB-a i Narodne knjižnice.

image

Sudionici:
1. Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.;
2. Knjižničarka za odnose s javnošću Knjižnice – Irena Rašo;
3. Voditeljica literata – Đurđa Vučetić;
4. Zaposlenice Udruge – Nada Bilek, Tea Bošnjak;
5. Literati Udruge.

SASTANAK KLUBA RIBOLOVACA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Dana 29.03.2022. godine (utorak) s početkom u 12.00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Gundulićeva 1, voditelj Kluba ribolovaca i dopredsjednik Udruge Vlado Benčak sazvao je sastanak Kluba ribolovaca uz prisustvo operativnog voditelja Kluba Božidara Kranjeca.

image

Voditelj Kluba ribolovaca, Vlado Benčak, zahvalio se svim sudionicima koji su prošle godine, unatoč svim epidemiološkim mjerama opreza i distance, odvojili svoje slobodno vrijeme te s ponosom predstavili Klub ribolovaca Udruge tjelesnih invalida Bjelovar na natjecanjima suradničkih udruga. Izvijestio je članove da su odlukom Skupštine Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i prihvaćanjem financijskog plana za 2022.godinu i sada osigurana sredstva za rad Kluba i da će se financirati članarina kao i prošle godine.

image

Kao i do sada, Klub ribolovaca činit će aktivni članovi Udruge, njih šesnaest. Cilj je nastaviti s tradicionalnim sudjelovanjem ribolovaca suradničkih Udruga u svibnju ili lipnju ove godine, u suradnji sa našim domaćinom ŠRD „Česma“ Bjelovar, na tradicionalnom 11. susretu UTIB.

image

1. Dopredsjednik Udruge i voditelj Kluba ribolovaca – Vlado Benčak;
2. Voditeljica ureda – Nada Bilek;
3. Ribolovci: Marica Oremović, Božidar Kranjec, Antun Oremović, Josip Glogovčan, Đuro Matin, Miroslav Kraguljac, Dušan Vukobradić, Franjo Ivanović, Zdenko Ćurković i Dragan Jerotić, Željko Antolić i Davor Mihelić.
4. Opravdano izostali: Zdenka Šorša, Josip Cimerman i Milan Rakovčan.

INFO DANI 2022

o natječajima za dodjelu financijskih sredstava
projektima i programima organizacija civilnoga društva iz javnih izvora u 2022. godini

Dana 29.03. i 30.03.2022. godine (utorak i srijeda) u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ured za udruge, u suradnji s tijelima državne uprave - davateljima financijskih sredstava iz javnih izvora, organizirao je Info dane o natječajima za financiranje projekata i programa organizacija civilnoga društva iz sredstava Državnog proračuna RH i fondova EU u 2022. godini.

image

Već trinaestu godinu za redom zainteresiranim organizacijama civilnog društva predstavljeni su natječaji koje će ministarstva, Vladini uredi i druge javne institucije raspisivati u 2022. i 2023. godini.

image

image

Na Info danima, u ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, sudjelovali su:
1. Tomislav Novosel, prof. – predsjednik Udruge;
2. Nada Bilek – voditeljica ureda/koordinatorica;
3. Tea Bošnjak, bacc.oec. – voditeljica projekata. 

POTPISIVANJE UGOVORA ODOBRENOG PROJEKTA U OPĆINI HERCEGOVAC

Dana 29.03.2022. (utorak) s početkom u 14.00 sati u prostorijama Općine Hercegovac, Moslavačka 50, Hercegovac potpisan je ugovor o financiranju projekta „Pružimo ruke osobama s invaliditetom“ između Općine Hercegovac na čelu sa načelnikom Borom Bašljanom i Udruge tjelesnih invalida Bjelovar koju je zastupao dopredsjednik Udruge Vlado Benčak.

image

image

Dopredsjednik Udruge pozdravio je i zahvalio se Općini Hercegovac na financijskoj podršci kroz projekt. Sve prisutne upoznao je sa radom Udruge te podijelio letke vezane za prikupljanje donacija za kupnju novog pristupačnog kombi vozila sa nadom da će se uključiti i u pripomoći i realizaciji nabavke istog. 

WEBINAR: „TOP 20 ODGOVORA NA STRUČNA PITANJA ZA UDRUGE“

Dana 26.03.2022. (subota) putem ZOOM platforme održana je jednodnevna radionica „Top 20 odgovora na stručna pitanja za udruge“ u organizaciji portala Udruga.hr. Radionica je trajala u vremenu od 9.00 do 11.00 sati uz predavačicu i stručnu specijalisticu za računovodstvo udruga Ivanu Ožegović.

image

Kroz prezentaciju i primjere iz prakse rada Udruga, pokušalo se odgovoriti na stručna pitanja te time olakšati rad udrugama i spriječiti moguće pogreške tijekom poslovanja.
Pitanja na koja se pokušalo odgovoriti kroz radionicu:
1.  Kada udruga koja nije u sustavu PDV-a je ipak dužna platiti PDV?
2.  Koja je razlika između kupnje robe iz trećih zemalja i članica EU?
3.  Što je društveno poduzetništvo?
4.  Da li udruga može biti osnivač tvrtke?
5.  Kome sve udruga može isplatiti putne troškove?
6.  Kako udruga može organizirati humanitarnu akciju?
7.  Da li udruga može obavljati komisijsku prodaju?
8.  Kako se obračunavaju zajednički troškovi režija dviju udruga?
9.  Razlika između jednostavnog i dvojnog knjigovodstva?
10.  Koja je razlika između donacije i sponzorstva?
11.  Koje su obveze udruge koja obavlja gospodarsku djelatnost?
12.  Koje udruge mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost?
13.  Kako u praksi izgleda skraćeni postupak prestanka postojanja udruge?
14.  Da li su članovi udruge volonteri?
15.  Da li Skupština mora usvojiti financijski izvještaj ?
16.  Da li udruga za donaciju može izdati račun?
17.  Da li udruga može uzeti opremu na leasing ili kredit?
18.  Kada udruga može plaćati paušalno porez na dobit?
19.  Da li udruga može organizirati tombolu?
20.  Koga udruga može isplatiti preko ugovora o djelu/autorskog ugovora?

image

image

U radu ZOOM radionice iz UTIB-a je sudjelovala Voditeljica projektnih aktivnosti Tea Bošnjak, bacc.oec. i voditeljica ureda/koordinatorica Nada Bilek.

ČLANOVI UTIB-a POSJETILI VUKOVAR – GRAD HEROJ

Članovi UTIB-a Bjelovare krenuli su u ranim jutarnjim satima u subotu, 19. ožujka 2022. godine i posjetili Vukovar i obišli spomen obilježja grada heroja.
Ovčara – masovna grobnica
Ranjenici, civili i bolničko osoblje, njih oko 200 odvedeni su 18.11.1991. na Ovčaru gdje su ubijeni, bačeni i zatrpani zemljom u za to pripremljen rov.
Na spomeniku, sivom obelisku, piše: “U spomen na 200 ranjenih branitelja i civila iz Vukovarske bolnice pogubljenih u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku“.

image

Spomen dom Ovčara
Spomen dom Ovčara nalazi se na mjestu hangara koji čuva sjećanje na ranjenike i civile odvedene iz Vukovarske bolnice, zatvorene i mučene u bivšem hangaru. Na stropu Spomen doma nalazi se po jedna žaruljica-zvijezda za svakog ubijenog i nestalog u hangarima. U podu su instalirane čahure kao simbol izvršenja zločina. Slike ubijenih i nestalih raspoređene su po zidovima, a ispod slika izložene su osobne stvari ubijenih nađene u masovnim grobnicama. U središnjem dijelu poda nalazi se zdenac života ili spirala smrti kojom do dna i natrag putuju imena 261 žrtve. Cijeli Spomen dom Ovčara je u mraku jer su se zločini događali noću.

image

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata
Novo groblje najveća je masovna grobnica nakon II. svjetskog rata gdje je postavljeno 938 bijelih križeva u spomen na 938 ekshumiranih tijela koja su privremeno bila sahranjena na drugim lokacijama. Spomenik je od patinirane bronce visok 4m, a u sredini je „zračni križ“ i vječnim plamen.
Vodotoranj
Vukovarski vodotoranj simbol je stradanja i otpora grada tijekom Domovinskog rata. Bio je pogođen s više od 600 projektila. Tijekom opsade grada, pod granatama, tada 23-godišnji Ivica Ivanika stavio je na vodotoranj hrvatsku zastavu, a kasnije je s njim išao i Hrvoje Džalto. Imena svih donatora za obnovu vodotornja ispisana su na „Donatorskoj ploči“, a među njima smo pronašli i imena donatora iz Bjelovara.

image

Spomen – križ na ušću Vuke u Dunav
Bijeli spomen – križ na ušću Vuke u Dunav izrađen je od bračkog i istarskog kamena, a podignut je za sve žrtve pale za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Na njemu je glagoljicom uklesan tekst Frane Krste Frankopana “NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO“.

image

Poslije cjelodnevnog druženja slijedio je kratki odmor s osvježenjem u restoranu „Stari toranj“ odakle smo puni dojmova tuge, bola, sjete.. ali i ponosa krenuli put Bjelovara.

image

Vozač Dražen Horvat vozio je, pomagao i bio na usluzi tijekom puta članovima UTIB-a: Marta Kuzminović, Vlado Kuzminović, Stjepan Rosandić, Vesna Rosandić, Zlata Bajs, Danica Antunović, Anđelko Skukan i Đurđa Vučetić.

IZBORNA SJEDNICA SKUPŠTINE HSUCDP

Izborna sjednica Skupštine HSUCDP održana je u subotu, 19. ožujka 2022. godine s početkom u 12.00 sati u Zagrebu u Hotelu Admiral, Rudeška cesta 140.
Dnevni red sjednice:

image
image
image

Uvjete za kandidaturu za predsjednika HSUCDP ispunila su dva kandidata; g. Ivica Bašić iz Udruge tjelesnih invalida TOMS iz Trogira i g. Dren Dobrenić iz Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom Grada Siska. Kandidati su izložili svoj program rada i aktivnosti Saveza za naredno mandatno razdoblje, nakon čega se pristupilo glasanju za izbor predsjednika HSUCDP. S većim brojem glasova za predsjednika HSUCDP za razdoblje 2022.- 2026. izabran je g. Ivica Bašić. Nakon izbora predsjednika HSUCDP, Skupštini je dan prijedlog za ostala tijela Saveza koja su potom prihvaćena i odabrana od strane predstavnika Skupštine.

image

Kao delegat UTIB-a na sjednici je sudjelovao predsjednik Tomislav Novosel, prof. s pratnjom.

http://utib.hr/images/uploads/20220319_SK_HSUCDP_00.jpg

IZBORNA SKUPŠTINA HSUTI

Predsjedništvo HSUTI je na svojoj sjednici koja se održala 16. veljače 2022., sazvalo Izbornu skupštinu HSUTI za petak 18. ožujka 2022. godine u 12:00.

Prije Skupštine održana su tri predavanja, koja čine Konferenciju HSUTI za voditelje udruga osoba s invaliditetom, u skraćenom obliku, s početkom u 10:30.

image
image

Oba događanja održana su u centru Zagreba, u Hotelu Academia, Tkalčićeva 88.
U Hotelu Academia.

Na Skupštini je izabrana Predsjednica: Jozefina Kranjčec; potpredsjednici: Tomislav Novosel i Mladen Došen te Predsjedništvo, Nadzorni odbor i Likvidator.

image
image
image

Nadalje, na Skupštini su usvojene izmjene Statuta HSUTI, koje se u najvećoj mjeri odnose na prilagodbu našeg Statuta COVID 19 prilikama i radu kolektivnih tijela na daljinu – zbog čega je bilo potrebno u Statut uvesti elektronske i hibridne sjednice Predsjedništva, Skupštine i Nadzornog odbora.

http://utib.hr/images/uploads/20220318_Skupstina_00.jpg

2. SJEDNICA PREDJEDNIŠTVA HSUTI

Sazvana je i održana 17.03.2022. prema pozivu:

image
image
image

POČETAK LITERARNE RADIONICE U UTIB-u

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar u sklopu provedbe druge godine Dvogodišnjeg programa „Unapređenje kvalitete života i zaštita prava starijih OSI“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike započela je u petak 11.03.2022. godine sa radom literarne radionice koju će voditi Đurđa Vučetić, umirovljena profesorica hrvatskog jezika.

image

Literarne radionice održavat će se svaki petak u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar od 13.00 sati do 15.00 sati.
Pozivaju se svi članovi, pogotovo oni mladi da se pridruže u radu i stvaranju literarne grupe.

image

Sudionici:
Voditeljica projekta – Tea Bošnjak, bacc.oec.;
Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.
Voditeljica ureda – Nada Bilek;
Sudionici radionice – Đurđa Vučetić, Andrea Gabud, Terezija Jelušić, Marko Mišić, Javorka Pangerčić, Mirjana Drmić, Adriana Krog.

OKRUGLI STOL

OKRUGLI STOL „ZAŠTITA DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU OD NESTRUČNIH PRUŽATELJA REHABILITACIJSKIH USLUGA U REPUBLICI HRVATSKOJ“

Dana 11.03.2022. (petak) s početkom u 10.00 sati u organizaciji Centra za rehabilitaciju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora i Hrvatsko logopedsko društvo održan je Online okrugli stol putem Zoom aplikacije gdje se odazvalo preko 200 sudionika diljem Hrvatske.

image

Izlagači:
1. doc. dr. sc. Zlatko Bukvić, Hrvatska komora edukacijskih rehabilitatora
2. prof. dr. sc. Draženka Blaži, Hrvatsko logopedsko društvo
3. prof. dr. sc. Mira Lulić, Pravni fakultet Osijek
4. izv. prof. dr. sc. Blanka Kačer, Pravni fakultet Split.

Moderatorica: dr. sc. Ljiljana Širić

image

Prateći potrebe djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, vidljiv je deficit stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila, ponajprije logopeda i edukacijskih rehabilitatora. Manjak stručnjaka ovog profila, uz nedovoljnu i neadekvatnu organizaciju društvene i institucijske podrške dovodi do jačanja drugih, nerijetko upitnih, oblika rada s djecom s teškoćama. Želeći otvoriti javnu diskusiju o ovome fenomenu, bili smo pozvani na uključivanje u online okrugli stol na kojemu su stručnjaci i znanstvenici s područja pravnih znanosti, edukacijske rehabilitacije i logopedije govorili o značaju primjereno organizirane socijalne podrške temeljene na suvremenim znanstvenim spoznajama, u okvirima profesionalnih zadaća i djelatnosti edukacijskih rehabilitatora i logopeda.

Također, na okruglom stolu bilo je govora o kompetencijama, opisu poslova i djelokrugu rada logopeda i edukacijskih rehabilitatora te se prikazao pregled prava djece s posebnim osvrtom na prava djece s teškoćama u razvoju.

image

Sudionici:
1. Tea Bošnjak, bacc.oec. – voditeljica projekata;
2. Monika Polančec, stručna suradnica u provedbi projektnih aktivnosti;
3. Štefica Diebalo, tajnica UIB-a.

START-UP NACIJA: HRVATSKA TEMATSKA MREŽA ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA I SAMOZAPOŠLJAVANJA

Dana 10.03.2022. s početkom u 11.00 sati u Maloj vijećnici Grada Bjelovara Udruga tjelesnih invalida Bjelovar sudjelovala je u doprinosu izgradnje kapaciteta javnog i civilnog sektora za kvalitetno prenošenje potreba u društvu i zagovaranje unapređenja javnih politika socioekonomskog razvoja.

image

Prema pozivu Marije Mraz, predsjednice Udruge „Bolje sutra“ iz Koprivnice koja je partner Udruge GTF-Inicijativa za održivi rast iz Zagreba riječ je o projektu Start-up nacija: „Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja doprinosi izgradnji kapaciteta javnog i civilnog sektora za kvalitetno prenošenje potreba u društvu i zagovaranje unapređenja javnih politika socioekonomskog razvoja“.
Cilj projekta je poticati stvaranje kvalitetne višesektorske suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave i javnih znanstvenih institucija. Razvoj dijaloga kroz uspostavljanje tematske mreže Hrvatska start-up nacija doprinijet će uravnoteženom socioekonomskom razvoju i napretku hrvatskog gospodarstva.

image

image

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljali su:
1. Tomislav Novosel, prof. – predsjednik Udruge;
2. Nada Bilek – voditeljica ureda;
3. Tea Bošnjak, bacc.oec. – voditeljica projekata
4. Monika Polančec – stručna suradnica na provedbi projektnih aktivnosti.

REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Dana 04.03.2022. godine (petak) s početkom u 15.00 sati u svečanoj dvorani Hotela Central, Vatroslava Lisinskog 2, Bjelovar, temeljem zaključka Izvršnog odbora Udruge od 17.02.2022 te članka 21. Statuta, održana je Redovna izvještajna Skupština Udruge.

image
image

U radu Skupštine mogli su sudjelovati članovi koji su platili članarinu za 2021. i 2022. godinu. Prijave i preuzimanje materijala moglo se je obaviti u radno vrijeme Udruge do utorka 02.03.2022. godine do 12:00 sati.
Na samom početku Skupštine predsjedavajući, Tomislav Novosel, prof. – predsjednik Udruge pozdravio je sve prisutne te najavio da se prema članku 21. Statuta Udruge kvorum utvrđuje pola sata od zakazanog vremena Skupštine, čime će se utvrditi broj nazočnih članova koji u tom slučaju čine kvorum.

image
image

Otvaranje Skupštine započelo je Himnom, čitanjem imena preminulih članova, minutom šutnje Izvještajem Verifikacijske komisije o kvorumu.
Prikaz dnevnog reda Skupštine objavljenog na službenoj web stranici Udruge:
1. Otvaranje Skupštine: a) Izbor Radnog predsjedništva i predsjedavajućeg; b) Izbor Verifikacijske komisije; c) Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika;
2. Usvajanje Poslovnika o radu Skupštine;
3. Izvješće o radu Udruge u7 2021. godini;
4. Izvješće Nadzornog odbora o financijskom poslovanju Udruge u 2021. godini;
5. Rasprava o podnesenim izvješćima i njihovo usvajanje;
6. Donošenje Odluke o prihvaćanju Plana rada za 2022. godinu s Financijskim planom;
7. Donošenje odluke o članstvu Udruge u savezima i udrugama.
Nakon završetka radnog dijela Skupštine u 16:15 sati, druženje se nastavilo uz prigodni domjenak.

image

TISKOVNA KONFERENCIJA – „UNAPREĐENJE KVALITETE ŽIVOTA I ZAŠTITA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM

Dana 04.03.2022. godine (petak) s početkom u 12.00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, Bjelovar održana je tiskovna konferencija povodom provedbe druge godine Dvogodišnjeg programa „Unapređenje kvalitete života i zaštita prava osoba s invaliditetom“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je vrijedan 126.000,00 kn te se provodi se uz partnerske organizacije, Grad Bjelovar i Centar za socijalnu skrb Bjelovar.

image

image

Nakon pozdravne riječi, predsjednik Tomislav Novosel, prof. istaknuo je “O starijim osobama s tjelesnim invaliditetom vodimo posebnu brigu jer je od 988 naših članova 700 starijih od 60 godina i koriste raznu asistivnu tehnologiju (kolica – 65; štap – 118; štake – 174). Projektne aktivnosti (kvaliteta života i zaštita prava OSI, sportsko-rekreativne, kulturne i edukacijske) planirane su upravo za njih!“

„Putem projektnih aktivnosti podižemo kompetencije naših članova, odnosno starijih osoba s invaliditetom. Za dnevne aktivnosti zaduženi su naši vanjski suradnici, a riječ je o sportsko – rekreativnom sadržaju, vježbanju u dvorani pod stručnim vodstvom, šetnjama, sportskom ribolovu. Pod kulturno – zabavne aktivnosti svrstane su kreativne i literarne radionice, pjevački zbor, izleti, kulturno – zabavne i umjetničke večeri. Tu su i informatički tečajevi te edukativne radionice stranog jezika. Zdravstveno savjetovalište obuhvaća mjerenje tlaka, šećera u krvi i stručno savjetovanje prema dijagnozi. Drugi dio projekta odnosi se na podizanje razine svijesti o pravima starijih osoba s invaliditetom, borbu protiv nasilja nad starijima, osiguranje prijevoza i zaštitu prava osoba s invaliditetom. Pravno savjetovanje smo već usavršili u suradnji s Pravnim fakultetom iz Zagreba čiji studenti putem Pravne klinike našim članovima redovito pružaju pravne savjete“ pojasnila je Tea Bošnjak, voditeljica projekta.

„Naša populacija je nešto starija i članovi nas nažalost često napuštaju, kako zbog godina, tako i zbog fizičkih poteškoća. Zbog ograničenih financijskih sredstva, broj članova kluba je ograničen.  Imamo i natjecateljsku ekipu koja sudjeluje na natjecanjima svih naših suradničkih udruga koje pokrivaju cijelu sjeverozapadnu i istočnu Hrvatsku. Najveći susret koji mi organiziramo zove se Ribolovni kup Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i održava se na ribnjacima Sportskog društva Česma Bjelovar u Tomašu“ kaže Vlado Benčak, voditelj Kluba sportskog ribolova.

Uključivanjem u rad literarne grupe, osobe s invaliditetom njeguju hrvatski jezik, čitaju, jedni drugima predlažu zanimljiva književna djela, razgovaraju o pročitanom i raznim drugim zanimljivim temama koje se tiču literarnog segmenta, ali i ljudske svakodnevice.

image
image

„S obzirom da sam po zanimanju učiteljica hrvatskog jezika, moram priznati da sam se malo bojala vođenja literarne grupe, odnosno nisam bila sigurna u kojoj mjeri ću polaznicima biti zanimljive moje teme i prijedlozi. U početku smo se vodili određenim temama, nakon čega je sve krenulo spontano. Čitali smo i pisali pjesme, dotakli se određenih psiholoških tema, pa su se neki članovi potpuno otvorili i progovorili o svojim najvećim životnim problemima. Često su me njihove priče dovele do suza. Iz naših razgovora nastao je jedan dramski tekst koji je izveden u Zagrebu, u jednom staračkom domu. Nadam se da ćemo naše djelo uspješno prikazati i pred Bjelovarčanima, a radove planiramo objaviti u brošuri“ rekla je Đurđa Vučetić, voditeljica literarne grupe koja broji desetak članova. 
U radu pjevačke skupine zasada djeluje desetak članova, od kojih su neki mlađi od 60 godina. Najstarija članica ima 85 godina.

image

„Svoje pjevače uvijek prvo upoznam s poviješću glazbe, zatim se bavimo tehnikom i stilom pjevanja. Njegujemo hrvatsku glazbu, naše skladatelje i hrvatsku pjesmu. Interes je dobar, kao i naša suradnja. Vjerujem da ćemo u skorijoj budućnosti našim sugrađanima predstaviti sve ono što smo zajedno naučili“ rekao je Dubravko Kovačević, voditelj pjevačke skupine. 

image

Sudionici:
1. Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.;
2. Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak;
3. Centar za socijalnu skrb – Danijela Popović, ravnateljica;
4. Voditeljica projekta – Tea Bošnjak, bacc.oec.;
5. Djelatnici Udruge – Nada Bilek, voditeljica ureda; Monika Polančec, stručna suradnica; Dražen Horvat, vozač; Štefica Diebalo, tajnica UIB-a;
6. Voditelji aktivnosti – Đurđa Vučetić, voditeljica literarne radionice; Dubravko Kovačević, voditelj glazbene radionice;
7. Sredstva javnog priopćavanja.

Stranica 5 od 51 //« First  <  3 4 5 6 7 >  Last »