Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

UVODNA KONFERENCIJA PRVE GODINE DVOGODIŠNJEG PROGRAMA „LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR UTIB“

Dana 10.11.2023. godine (petak) s početkom u 11:00 sati u prostorijama udruge, I. Gundulića 1, Bjelovar održana je uvodna tiskovna konferencija o provedbi prve godine dvogodišnjeg projekta usmjerenog na promoviranje i razvoj volonterstva na području RH u 2023. godini. Projekt Lokalni volonterski centar UTIB-A financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike bespovratnim sredstvima od 9.000,00 €. Predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel ukazao je da volontiranje u Udruzi nije novost.
– Ovogodišnji projekt je počeo 1. svibnja 2023 i traje do 20. travnja 2024. Voditeljica projekta je Tea Bošnjak, ja sam stručni suradnik i svi ostali koji rade su u horizontalnoj shemi zaduženi ponekad za ponešto. Uvijek radimo racionalno, da svi imaju posla i nešto rade, ali da je to uvijek korisno i kvalitetno. Aktivnosti ugrubo su administrativne, intelektualne, socijalne i fizičke usluge. Naši volonteri se moraju naći u tim kategorijama – naveo je Novosel
Prema izvještaju od prošle godine, imali smo 31 volontera i ostvarili 2184 sat volontiranja – napomenuo je. UTIB već osam godina ima vlastiti računalni program koji je rađen po Zakonu o volontiranju. 

image

Voditeljica projekta Tea Bošnjak - definicija volontiranja:
Volontiranje je dobrovoljno ulaganje slobodnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit koje obavljaju volonteri bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi. Volontiranje potiče ljude da budu odgovorni građani i osigurava im se okolina u kojoj mogu učiti o dužnostima demokratskog uključivanja u život zajednice. Volontiranje je dobrovoljni angažman pojedinca koji se zasniva na njegovoj dobroj volji, aktivizmu i solidarnosti. Volontirati se može u različitim granama, jedini preduvjet je dobra volja!
Ukazala je na činjenicu da se volontiranje može po trajanju podijeliti na dugotrajno i kratkotrajno, po mjestu na lokalno, međunarodno ili online volontiranje, a postoji i volontiranje u kriznim situacijama. Prema vrsti volontera, ono se dijeli na tradicionalno volontiranje, volontiranje maloljetnika/učenika, korporativno i inkluzivno volontiranje. Zanimljivo je spomenuti kako volontirati mogu svi stariji od 15 godina, a mogu i ranije ako imaju pisanu dozvolu roditelja ili skrbnika. Pojasnila je Bošnjak kroz kakvu proceduru moraju proći budući volonteri.
– Postupak ulaska volontera u bazu volontera Udruge tjelesnih invalida Bjelovar kreće iskazom interesa pojedinca da volontira, nakon toga mu se nakon odrađenog intervjua ponudi upitnik za volontiranje, istaknu se želje kako žele pridonijeti Udruzi, pojedincu i općenito i zatim se sklapa ugovor o volontiranju. U tom se ugovoru nalaze pojedine odrednice. Nakon određenog vremena volontiranja, volonter dobiva volontersku knjižicu, dokument koji služi za evidenciju volonterskih angažmana i edukacija u kojima je volonter sudjelovao i ona nije prenosiva na drugu osobu – napomenula je. Nagrada volonterima je zahvala, a dobivaju i potvrdu o kompetencijama stečenim kroz volontiranje koje im mogu poslužiti kod upisa u školu ili zaposlenja. Otkrila je Bošnjak i kakve su potrebe UTIB-a za volonterima.
– Potreba UTIB-a za volonterima je jednokratnog djelovanja, naše starije osobe, pogotovo one koje su same u kućanstvima, imaju problem donošenja drva za ogrjev, obilaska dućana i ljekarni, osobito po lošim vremenskim prilikama, pa tu apeliramo prema javnosti da se uključe u takvu vrstu volontiranja, to je minimalna stvar s naše strane, ali velika pomoć potrebitima!
Predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel ukazao je na primjere dobre prakse kad poslodavci zaposlenike potiču na volontiranje, ali i na dobre rezultate volontiranja u državama u kojima volonterske knjižice mogu pomoći učenicima pri upisu u srednju školu ili na fakultet.

image

Sudionici:
1. Pročelnica UO za zdravstvo, demografiju i mlade BBŽ – Andrea Bengez;
2. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Danijela Popović;
3. Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel;
4. Voditeljica projekata i stručna suradnica – Tea Bošnjak i Monika Kezić;
5. Volonteri Udruge – Nada Bilek, Vlado Benčak, Ivanka Punčikar Opitz, Draženka Gadanac, Đurđa Đumlija, Zlata Hlupić, Štefica Diebalo, Milan Rakovčan;
6. Sredstva javnog priopćavanja.

image

Stranica 1 od 1 //