Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

ČLANOVI UTIB-A NA PREDSTAVI “ČARUGA“

U bjelovarskom Domu kulture u subotu, 18. svibnja, premijerno je prikazana kazališna predstava Čaruga, prva profesionalna predstava novoosnovane Gradske kazališne kuće Bjelovar, koju je svečano prije početka predstave otvorio predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković.
Kazališni klasik uprizoren prema djelu renomiranog hrvatskog autora Ivana Kušana na sceni su već oživljavali najugledniji hrvatski glumci poput Fabijana Šovagovića, Vere Zime i Vanje Dracha, a u bjelovarskoj verziji u glavnim ulogama pojavljuju se Bojan Navojec i Nina Violić, čime se nastavlja tradicija vrhunske glumačke postave u “Čarugi”. Uz njih glume Sreten Mokrović, Frano Mašković, Ivan Čuić, Ružica Maurus, Pavle Matuško, Pavle Vrkljan te Vedran Živolić.

image

Za produkciju je zadužena Dubravka Vrgoč, intendantica riječkog HNK, a redateljsku palicu drži Ivica Buljan, bivši ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Glazbenu podlogu potpisuje Drago Mlinarec, kostime je osmislila Ana Savić Gecan, dok je za scenografiju, svjetlo i vizualne efekte odgovoran slovenski duo Sonda i Toni Soprano.

image

Dramski tekst „Čaruga“ Ivan Kušan napisao je godine 1976. na poziv „Teatra u gostima“ koji ga je s iznimnim uspjehom izveo više od 250 puta.  Sam pisac „Čarugu“ je opisao kao „tešku, ali vjerodostojnu tragediju gospodina Jurja Ardonjaka iz Feričanaca u Slavoniji koji je umoren u najneobičnijim okolnostima poradi ljubavi nevjerne mu i bludne supruge što ju je osjećala prema mjerniku Borisu Možboltu te posredno unajmila lupeškoga harambašu Jovu Stanisavljevića zvanoga Čaruga da ga ukine sa života i u kojoj se vidi neizmjerna zloća dotične i mnogih drugih sljepilo pohlepe, pohote i ostalih poroka kao i sramotan kraj gotovo svih zlikovaca“.

image

image

Članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar uživali su 08. lipnja 2024. u priči ispričanoj na pozornici Gradske kazališne kuće Bjelovar o komičnom junaku koji se ne snalazi u svijetu puno većih varalica od njega samoga. 

Stranica 1 od 1 //