Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

ČLANOVI LITERARNE SEKCIJE UTIB-A NA ĐURĐEVAČKIM PIJESCIMA

Članovi literarne sekcije posjetili su 24.06.2024. grad Đurđevac i njegove znamenitosti te su razgledali ljepote prirode uz umjetno jezero Čingi Lingi.
U ranim jutarnjim satima vrijedna ekipa uputila se, unatoč visokim temperaturama, u obilazak molvarskog kraja koji je dio prirodno geografske cjeline Bilogorske Podravine. Prostor je to nizine Drave, koji je koritom rijeke podijeljen na pridravski jugozapadni dio i prekodravski na sjeveroistoku.

image

image

image

image

image

Vikend naselje Čingi - Lingi razvilo se oko 3 jezera ukupne površine 18 hektara i prosječne dubine 16 metara koja su nastala u otkopu bivše šljunčare na području općine Molve. Jezero je čisto i uredno, stoga velik broj ljudi dolazi tražiti ljetno osvježenje od vrućina, ali velik je broj onih koji dolaze i zbog ribolova, jer se jezero poribljava. Uz obilje biljnih i životinjskih vrsta koje se često može vidjeti u svom prirodnom okruženju posebno se ističu orao, jastreb, čaplja, labudovi ili crna roda. U sam cik zore može se sresti dabra, srne, prepelice i fazane, dok je sama površina jezera prekrivena prekrasnim lokvanjima.

image

image

Sam grad Đurđevac je također smješten u podravskoj nizini između dvije prirodno-geografske cjeline, između sjevernih obronaka Bilogore i rijeke Drave. U podravskoj nizini razlikujemo tri osnovna reljefna elementa: plodne terase, Đurđevečke peske i naplavni nizinski prostor.  Najpoznatiji kulturno-povijesni spomenik ovog dijela Podravine je Stari grad iz 15. stoljeća, ujedno i jedini registrirani spomenik kulturne baštine u Đurđevcu.
Đurđevačka Hrvatska Sahara sa svojim mini životinjskim parkom prava je turistička atrakcija. Fenomen pijesaka potaknuo je ideju o osnivanju ZOO-a, a kako bi se naglasili sami pijesci logičan odabir prvih životinja pao je na deve. U Đurđevac su 2016. godine stigle prve tri deve, jednogrbi mužjak i dvogrba ženka sa svojim mladunčetom, a godinu nakon još jedan mužjak. Deve su u Đurđevac došle iz Njemačke, a smještene su podno utvrde Starog grada u nastambama Hrvatske Sahare koje su rađene posebno za njih. Za njih se brine tim specijalno obučenih timaritelja koji je prošao posebnu obuku na farmi deva u Austriji.
Članovi udruge uživali su u lijepom vremenu, boravku u prirodi, druženju sa životinjama i okrjepi u pivnici u Starom gradu te su, veseli, umorni i prašnjavi, prepričavanjem anegdota sa dosadašnjih putovanja i ponosni na manje/više uspješno savladavanje raznih prepreka odlučili da se dosadašnji naziv grupe Kreativni kotačić preimenuje sukladno zavidnim akrobatskim vještinama prisutnih u Leteći kreativni kotačić.
Sudionici: Marko Mišić, Adriana Krog, Božica Pečar, Katarina Pospišil, Mihael Mandić, Sanela Habalija, vozač i pomoćnik osobama s invaliditetom Dražen Horvat i voditeljica literarne radionice Monika Kezić.
Pozivamo sve članove kojima se sviđaju ovakve putešestvije a pritom imaju i dara, volje i znatiželje vezane za umjetničke i kulturne sadržaje da nam se pridruže na radionicama i pustolovinama.

Stranica 1 od 1 //