Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

VIRTUALNI TEMATSKI SKUP „FINANCIRANJE UDRUGA, INKLUZIVNI DODATAK I USLUGE POMAGAČA

VIRTUALNI TEMATSKI SKUP „FINANCIRANJE UDRUGA, INKLUZIVNI
DODATAK I USLUGE POMAGAČA – GDJE SMO I ŠTO OČEKIVATI“

Dana 19.10.2020. (ponedjeljak) u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, djelatnice i volonteri UTIB-a prisustvovale su virtualnom tematskom skupu „Financiranje udruga, inkluzivni dodatak i usluge pomagača – gdje smo i što očekivati“ koju je organizirao 8. Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

image

Virtualni tematski skup potakao je dijalog, razmjenu mišljenja i suradnju među različitim dionicima u nacionalnom sustavu otvarajući aktualna pitanja oko unapređenja rada organizacija civilnog društva kao i prava osoba s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi.

U raspravi je istaknuto da se Zakon o inkluzivnom dodatku donosi već četrnaest godina, da je inkluzivni dodatak 2011. bio uvršten u Zakon o socijalnoj skrbi, a izmjenama Zakona u 2013. je izostavljen. Godine 2014. pokrenuto je donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku koji je pripremljen tako što je trebao objediniti četiri prava iz sustava socijalne skrbi te nije prihvaćen od pokreta osoba s invaliditetom jer je kod doplatka za tuđu pomoć i njegu bio uključen velik broj osoba s invaliditetom, tj. i starije osobe koje imaju tuđu pomoć i njegu, a nisu vještačene kao osobe s invaliditetom. Izražena je i ogorčenost što nema kontinuiteta razvoja politika za osobe s invaliditetom, jer osobe s invaliditetom nemaju strpljenja toliko dugo čekati donošenje ključnih zakona. U okviru prijedloga koji se daju za Hrvatsku posebno je istaknuto da treba osigurati fondove koji će omogućiti pokrivanje povećanih troškova koje uzrokuje invaliditet (inkluzivni dodatak).

O problematici financiranja udruga osoba s invaliditetom, inkluzivnom dodatku i usluzi pomagača raspravljali su sljedeći panelisti:
1. Zvjezdana Bogdanović, predstavnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike;
2. Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom;
3. Ljubica Lukačić, saborska zastupnica;
4. Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora;
5. Marica Mirić, predstavnica 8. Centra znanja.

Moderatorica:
1. Miruna Kastratović

U ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, virtualnom tematskom skupu prisustvovale su Nada Bilek, voditeljica ureda/koordinatorica i Tea Bošnjak, bacc.oec., voditeljica projektnih aktivnosti te volonteri Udruge Štefica Diebalo, tajnica UIB-a i Kristijan Diebalo, bacc.oec., web
administrator.

image

image

Stranica 1 od 1 //