Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

UTIB NA OKRUGLOM STOLU NA TEMU ”SEKSUALNOST I REPRODUKTIVNA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM”

Dana 07. lipnja 2022. godine s početkom u 10.00 sati na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom održan je Okrugli stol na temu ”Seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom”.
Okrugli stol su svojim dolaskom i obraćanjem nazočnima uveličale gospođa Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, Marija Borovec iz MROMSP, te Branka Meić Salie iz ureda POSI.

image

Nakon pozdravnih govora i uvodnih riječi Predsjednice Saveza Jozefine Kranjčec, stručni suradnik Luka Keller predstavio je rad i djelovanje HSUTI-a s naglaskom na aktualne kampanje i aktivnosti u okviru Razvojne suradnje u području Centara znanja za društveni razvoj u RH.

image

image

Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studijskog centra socijalnog rada, Marko Buljevac, izlagao je o Predrasudama i mitovima vezani uz temu seksualnosti i reproduktivnih prava osoba s invaliditetom. S tim u vezi, iznio je rezultate novijih znanstvenih istraživanja koja opovrgavaju sve raspravljane predrasude i mitove o seksualnosti osoba s invaliditetom te predrasude o osobama s invaliditetom općenito.

image

Predsjednica Udruge ”Bolje sutra” iz Koprivnice, Marija Mraz iznijela je vrlo osobno iskustvo vlastite borbe s predrasudama vezanim uz seksualnost i roditeljstvo. Gospođa Mraz prezentirala je primjere aktivnosti koje Udruga provodi dugi niz godina kako bi mlade članove informirala i osvještavala o ovoj još uvijek tabu temi u našem društvu. Vlastito iskustvo ju je posebno nadahnulo da kroz djelovanje svoje Udruge uspješno pruža podršku osobama s invaliditetom u borbi za ravnopravan život u zajednici.

Okrugli stol je održan uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Predstavnici UTIB-a na Okruglom stolu bili su T. Novosel i N. Bilek. U raspravi, istakli su potrebu za organizacijom sličnog događaja za osobe s invaliditetom u Bjelovaru.

Stranica 1 od 1 //