Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

TREĆA EVALUACIJA I SUPERVIZIJA EUROPSKOG PROJEKTA OSOBNI ASISTENTI

TREĆA EVALUACIJA I SUPERVIZIJA EUROPSKOG PROJEKTA
„OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM“

Dana 29.06.2022. (srijeda) s početkom u 12.00 sati u svečanoj dvorani hotela Central, Vatroslava Lisinskog 2, Bjelovar održana je treća evaluacija i supervizija rada osobnih asistenata u okviru projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda te je provedba projekta započela 03.05.2021. a trajat će sve do 03.01.2023. Vrijednost projekta iznosi 573.050,00 kn.

image

O samom tijeku provedbe projekta predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. ukratko je kazao - Tim sredstvima ćemo u tom razdoblju financirati ovaj institut (osobnu asistenciju) za šestero naših članova te smo, isto tako, zaposlili još šestero osobnih asistenata koji s njima rade. Dakle, zadovoljni smo, sretni i ponosni što ovaj posao radimo već punih 15 godina. U priču smo krenuli sa svega tri asistenta, a s vremenom smo, surađujući s europskim partnerima uvidjeli da je to nešto što ima smisla i nešto što osobama s invaliditetom može biti od velike koristi. Sada sveukupno imamo 29 osobnih asistenata, a moram naglasiti kako nam na samom početku nije bilo potpuno jasno u što se opuštamo. No, kako su godine prolazile tako smo i mi učili (formalno – na raznim edukacijama, ali i neformalno – u svakodnevnom životu). Svaki korisnik je na svoj način zahtjevan, izazovan pa koristim ovu priliku te se zahvaljujem svim osobnim asistentima na trudu kojeg ulažu.

image

Predsjednik Novosel, prof. istaknuo je važnost asistenata mladim osobama s invaliditetom - Ovoga trenutka imamo osam osoba koje pohađaju fakultete, dok su se neki već i zaposlili. Jedan od najsvjetlijih primjera je naša Marieta Magdić koja je uz odlične obrazovne rezultate došla do položenog vozačkog ispita B kategorije. Vrijedno spomena jest i to da se bavi sportom, točnije stolnim tenisom gdje niže medalju za medaljom.

image

Pored toga što ima osobnu asistenticu već godinu dana, Marieta Magdić niže mnogobrojne rezultate u stolnom tenisu - Unatoč operacijama koje sam imala ove godine sam se maksimalno trudila odlaziti na treninge te sam ih, usprkos bolovima odrađivala na najvišoj mogućoj razini. Obzirom da nemamo dvoranu u Ivanskoj naš DVD mi je ustupio vatrogasni dom i ja sam svim njegovim članovima na tome neizmjerno zahvalna. Srce mi je veliko kao kuća obzirom na osvojena odličja za Hrvatsku iako, moram istaknuti kako sam u Češku, na svjetske igre mladih koje su održane prije svega nekoliko dana otišla neopterećena rezultatom. Moja trenerica mi je rekla da se tamo idemo zabavljati tako da su ova tri zlatna odličja koja sam donijela kući samo jedna velika kruna.

image

Osobna asistentica, Mihaela Bujan predstavila je ukratko njen rad sa svoje dvije korisnice - Asistentica sam od rujna prošle godine, a moje korisnice su Adriana Krog i Božica Vugrinec. Svaki dan sam s njima – četiri sata kod Adriane, četiri kod Božice te bih naglasila kako mi se ovaj posao sviđa jer sam u mogućnosti pomaganja potrebitim osobama. Pomažem im u svakodnevnim aktivnostima i nije mi teško. Inače sam završila Ekonomsku i Birotehničku školu Bjelovar, sada pohađam predškolski odgoj te ovo radim uz svoje fakultetske obveze. Uz sve navedeno, moram kazati kako sam sa svojim korisnicama postala dobra prijateljica što je još jedna lijepa stvar ovoga posla.

image

Zaključno, evaluacija – supervizija rada osobnih asistenata, uz potrebne intervencije je obvezna projektna aktivnost kojom se nastoji postići da pružena usluga bude kvalitetnija te prilagođena specifičnim potrebama pojedinaca – korisnika i sigurni smo kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti.

Sudionici:
⦁ Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.;
⦁ Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak;
⦁ Viša stručna suradnica za OSI HZZ – Višnja Jandrašić Zeman;
⦁ Pročelnica UO za zdravstvo, demografiju i mlade – Andrea Bengez;
⦁ Predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar – Sanja Đurić;
⦁ Koordinatorica osobnih asistenata – Nada Bilek;
⦁ Edukatorica/evaluatorica osobnih asistenata – Tea Bošnjak, bacc.oec.;
⦁ Tajnica i blagajnica UIB – Štefica Diebalo;
⦁ Korisnici osobne asistencije – Damir Glavak, Marieta Magdić, Matej Vlahović, Snježana Marić;
⦁ Osobni asistenti – Anka Mamić, Mirela Skroban, Mihaela Bujan, Slađan Devčić;
⦁ Sredstva javnog priopćavanja.

Stranica 1 od 1 //