Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

TISKOVNA KONFERENCIJA POVODOM POČETKA PROVEDBE EU PROJEKTA

„OSOBNI ASISTENTI – BOLJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM“


Dana 21.09.2021. godine (utorak) s početkom u 11.00 sati u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar u okviru provedbe projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom!“ financiranoga od strane Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., održana je tiskovna konferencija.

image

Predsjednik Udruge, i voditelj projekta, Tomislav Novosel, prof. poručio je: „Projekt je odobren od strane Europskog socijalnog fonda, a posrednici su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi te Hrvatski zavod za zapošljavanje. Partner nam je Udruga osoba s intelektualnim poteškoćama. Cilj nam je jačati socijalnu uključenosti uz pomoć osobnih asistenata i poboljšati kvalitetu života osobama s najvišim stupnjem invaliditeta. Važno je naglasiti i zapošljavanje osoba koje su kvalificirane i spremne raditi kao asistenti. Na ovaj način smo osigurali pomoć za šest naših korisnika. Asistenti već prošli prvu fazu edukacije, a danas je na redu druga“.

image

U djelu edukacije, asistenti su učili o vještinama komunikacije, vanjskoj podršci u kojoj kompenziraju elemente koji im se čine teški ili nemogući u svakodnevnom i samostalnom životu osoba s invaliditetom, što se najbolje može vidjeti kroz određene vrste aktivnosti, bilo u kulturnom ili osobnom značenju.

image

Edukatorica i evaluatorica na projektu, Tea Bošnjak, bacc.oec. istaknula je: „Planirane aktivnosti pojedincu trebaju omogućiti demonstriranje ili poboljšanje razlikovne mjerljive sposobnosti, odnosno ponašanja. Kao rezultat očekuje se neka vrsta krajnjeg produkta, a on može biti konkretan, primjerice da si osoba s tjelesnim invaliditetom sama pripremi doručak, ili apstraktan, u što spada povećanje samopouzdanja kod pojedinca. Asistente i korisnike smo danas podučili kako bi te segmente trebali poboljšati i unaprijediti“.

image

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, uslugu osobne asistencije provodi posljednjih 14 godina. Na samom početku, radilo se sa svega tri korisnika i isto toliko asistenata, dok danas govorimo o 29 korisnika i 23 osobne asistentice.

image

Nada Bilek, koordinatorica osobnih asistenata kaže: “Od ukupno šest korisnika imamo četiri ženske osobe i dvije muške, u dobi od 19 do 30 godina. Riječ je o osobama s najvišim stupnjem invaliditeta, koji su morali proći procjenu nadležnog povjerenstva. Osobe koje mogu konkurirati za posao moraju imati završenu srednju školu ili osnovnu i tečaj za njegovatelja. Asistenti vode brigu oko osobne higijene, pomažu pri sitnim kućanskim poslovima, obavljaju kupovinu i pomažu pri lakšim fizičkim poslovima. 

Sudionici:
1. Predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije – Ratko Kovačić;
2. Predstavnici i upravljačka tijela Udruge – Tomislav Novosel, prof. – predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar; Vlado Benčak – dopredsjednik UTIB-a;
3. Korisnici osobne asistencije – Gordana Deželić, Damir Glavak, Adriana Krog, Snježana Marić;
4. Osobni asistenti – Mirela Skroban, Valentina Tkalec, Anka Mamić, Dalia Šarić, Mihaela Bujan, Krešo Babić;
5. Zaposlenice UTIB-a – Nada Bilek, koordinatorica OA-KOA; Tea Bošnjak, bacc.oec. evaluatorica/edukatorica OA-KOA; Monika Polančec, suradnica;
6. Predstavnici UIB-a – Štefica Diebalo, tajnica UIB-a; Kristijan Diebalo, web administrator;
7. Sredstva javnog priopćavanja.

image

image

Stranica 1 od 1 //