Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

TISKOVNA KONFERENCIJA

Povodom provedbe prve godine trogodišnjeg programa (2020. do 2023.) ,,Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”, usmjerenog prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalnog uključivanja korisnika, financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike:

„SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM“

Održana je u utorak, 09.03.2021. godine u 11,30 sati, na parkiralištu Dvorane europskih prvaka, Poljana dr. Franje Tuđmana 10.

Prioritet: Prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja korisnika

Vrste usluga i aktivnosti: Usluge koje pridonose prevenciji institucionalizacije osoba s invaliditetom i većoj kvaliteti života osoba s invaliditetom; Aktivnosti: 1. klubovi korisnika (organizirane usluge koje pridonose socijalnom aktiviranju, druženju, kreativnom izražavanju i sudjelovanju u aktivnostima lokalne zajednice); 2. stjecanje novih vještina u svrhu povećanja potencijala osoba s invaliditetom za uključivanje na tržište rada; 3. inovativne socijalne usluge i modeli skrbi u zajednici koji pridonose neovisnom življenju i socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom uključujući potporu razvoju mobilnih timova i formiranja integrirane i kvalitetne mreže pružatelja ovih usluga; 4. radno-okupacijske aktivnosti u svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina.

image

image

U sklopu navedenog programa bjelovarska udruga provodi program osposobljavanja kandidata s tjelesnim invaliditetom za polaganje vozačkog ispita B kategorije.
– Na ovaj način želimo da osobe s invaliditetom steknu vještine potrebne za upravljanje vozilom. Među našim članovima udruge kriju se nebrušeni dijamanti i bistri umovi koji nažalost zbog nekog određenog tjelesnog problema ne polažu vozački ispit, ne školuju se za perspektivna zanimanja i slično. Mi smo putem raznih projekata, programa i aktivnosti to odlučili promijeniti. Upravo danas nastavljamo s obukom četvero naših budućih vozača. Dečki su položili propise u cestovnom prometu i sada idu dalje. S nama je i dvoje kandidata koji su uspješno položili vozački ispit i samostalno voze već duže vrijeme, rekao je Tomislav Novosel, prof. predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

image

– Već tri godine surađujemo s bjelovarskom udrugom i izuzetno smo zadovoljni. Jedna smo od malobrojnih autoškola u Hrvatskoj koja podučava osobe s invaliditetom. Nažalost, većina autoškola nije spremna ulagati u takvu vrstu poslovanja. Nekim kandidatima osposobljavanje ide bolje i brže, nekima malo sporije, no to je sve potpuno normalno. Najvažnije je da osobe ne odustaju od zacrtanih ciljeva, poručio je Dejan Plentaj, instruktor vožnje.

image

Jedan od partnera na projektu je i Grad Bjelovar. Zamjenica gradonačelnika, Valna Bastijančić Erjavec ovom je prilikom istaknula kako je obaveza gradske vlasti pružiti stručnu i financijsku podršku osobama s invaliditetom koje teže samostalnijem i kvalitetnijem životu.

– Jako smo ponosni na rad cijelog tima, a ponajviše rezultate koje iz godine u godinu ostvaruju. Riječ je dobrim, upornim i marljivim ljudima kojima cijela društvena zajednica treba izaći u susret. Grad Bjelovar će i dalje pomagati, podržavati i brinuti o članovima Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, kratko je istaknula zamjenica gradonačelnika.

image

Sudionici:
1. Predstavnici partnera – Grada Bjelovara;
2. Predstavnici Zavoda za zapošljavanje;
3. Instruktori - Instruktažni centar Križevci;
4. Predstavnici korisnika - kandidati;
5. Članovi upravnih tijela i zaposlenici udruge;
6. Sredstva javnoga priopćavanja.

Više o svemu:https://www.zvono.eu/osobe-s-invaliditetom-za-volanom-966

Stranica 1 od 1 //