Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

SUDOVI U BJELOVARU I EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Dana 26.09.2019. godine (četvrtak) s početkom u 11:00 h, u Bjelovaru, u okviru provedbe projekta „JAVNOST – OSOBE S INVALIDITETOM – POLITIKA“ održana je tiskovna konferencija Udruge tjelesnih invalida Bjelovar povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti (od 16. do 22.09.2019. godine) pod motom: „Krećite se s nama!“.

Konferencija je održana ispred prostorija Prekršajnog suda, Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 8, a pozvani su predsjednica suda Sanja Klauda te sredstva javnoga priopćavanja i članovi UTIB-a. Na konferenciju se, u ime Prekršajnoga suda, nitko nije odazvao!

image

Ispred Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, predsjednik Tomislav Novosel, prof. naglasio je važnost Europskoga tjedna mobilnosti za osobe s invaliditetom: Ovaj Europski tjedan mobilnosti naglasak stavlja na sigurno hodanje i vožnju biciklom te na koristi koje oni imaju za naše zdravlje, okoliš i stanje na bankovnom računu! Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Pridružujemo se aktivnostima s naglaskom na redefiniciju pojma mobilnosti kod osoba s invaliditetom:

> Osobna mobilnost OSI = preostali kapacitet + potporna tehnologija (štap, štake kolica, osobni automobil);
> Opća mobilnost OSI = osobna mobilnost + dostupnost usluga (prometnice, javni prijevoz, pristupačnost objektima davatelja usluga)

image

Prema zatečenoj situaciji na licu mjesta, prostor Prekršajnog suda Bjelovar nepristupačan je za osobe s invaliditetom a to znači da nema pristupne rampe, dizala niti WC za OSI.

Naglašavamo da ni prostori ostalih sudova u Bjelovaru (Županijski sud, Općinski sud, Trgovački sud, Gruntovnica) nisu pristupačni za osobe s invaliditetom!

Podsjećamo nadležne da ovim nečinjenjem ne poštuju Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN078/2013)! 

image

Sudionici:
1. Članovi i zaposlenici Udruge
2. Predstavnici medija
3. Volonteri

Stranica 1 od 1 //