Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM – 3. PROSINCA

Dana 02.12.2021. godine (četvrtak) s početkom u 11.00 sati u prostorijama hotela Central, V. Lisinskog 2, Bjelovar Udruga tjelesnih invalida Bjelovar održala je tiskovnu konferenciju za medije pod nazivom „Obilježavanje 3.XII. – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom“.
Podsjećamo, nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

image

Predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislav Novosel, prof. kazao je slijedeće:
– Važno je osigurati mogućnosti jednake za sve, posebno kada je u pitanju pristupačnost, kulturni i javni život, sport, rekreacija, zdravstvo, neovisno življenje, asistencija, edukacija, informiranje. Naša udruga nalazi se u skoro svim navedenim segmentima, no često puta bez podrške lokalne i regionalne samouprave te resornih ministarstava. Posebna briga treba se usmjeriti prema djeci i mladima, odnosno predškolskom, školskom, visokoobrazovnom sustavu i zapošljavanju. Naša udruga je prije 12 godina među prvima prepoznala potrebu za pomoćnicima u nastavi. Prvi smo imali mobilni stručni tim za cijelu županiju koji je bio na usluzi školama, roditeljima, udruzi i to u smislu savjetovanja i edukacija. Zahvaljujući EU sredstvima, taj dio su kasnije preuzeli osnivači: Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar.

image

U Republici Hrvatskoj se politika prema osobama s invaliditetom zasniva na suvremenim međunarodnim standardima, koji uključuju i temeljna načela ljudskih prava kao što je načelo nediskriminacije te načelo međuzavisnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava. Podsjećamo, Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebno vulnerabilnu populaciju.

image

Posebno je naglašeno - odnos prema osobama s invaliditetom moramo gledati na dvije razine: Prva su zakon i država koja donekle radi svoj posao, najviše zahvaljujući pritisku EU odakle dolaze namjenska sredstva koja, zbog vrlo lošeg stanja osoba s invaliditetom, moraju ići prema nama. Naši zakoni su formalno u redu no upitna je provedba (afere Gabrijela Žalac i druge!). Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom koja ima status zakonskog akta a gotovo se ne provodi i nitko ne odgovara! Iako je riječ o vrlo jakom dokumentu, u posljednje vrijeme nije u opticaju. Druga razina su lokalna i regionalna samouprava. S njima dobro surađujemo, no svakako očekujemo veću podršku. Bjelovarsko- bilogorska županija je prije dvije godine donijela Odluku o osnivanju Povjerenstva za osobe s invaliditetom koje je tijelo Županijske skupštine. Taj zaključak je donesen, ali nije proveden. Sada krećemo u razgovore da se taj dio pokrene. Potegli smo inicijativu i u Gradu Bjelovaru, kod kojeg nismo primijetili neki veliki interes. Kod nas trenutno radi 27 osoba i većina pruža usluge prema trećoj osobi. Mi smo se zaista pokrili na svim razinama, ali moramo gledati u budućnost. Udruga ima kombi i vozača, ali nas ta stavka na godišnjoj razini košta 150 tisuća kuna. To je velika stavka, a ispada da nikoga za to nije briga.
Također, predsjednik Novosel dodao je kako se cijelo vodstvo udruge, zajedno sa članovima odlično prilagodili situaciji vezanoj za pandemiju COVID-19.

image

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislav Novosel uputio je čestitku djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima, te svima koji sudjeluju u skrbi i poboljšanju kvalitete življenja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.
Nakon tiskovne konferencije uslijedio je domjenak.

image

Sudionici:
1. Predsjednik Udruge – Tomislav Novosel, prof.;
2. Dopredsjednik Udruge – Vlado Benčak;
3. Predstavnik Grada Bjelovara – Ivica Vrhovnik;
4. Predstavnik HSUTI-a – Luka Keller, dipl. iur.;
5. Zaposlenici UTIB – Nada Bilek, voditeljica ureda; Tea Bošnjak, voditeljica projektnih aktivnosti; Monika Polančec, stručna suradnica; Dražen Horvat – vozač kombi vozila;
6. Zaposlenica UIB – Štefica Diebalo, tajnica UIB-a;
7. Članovi upravljačkih tijela – Đurđa Vučetić, Dušanka Novaković;
8. Sredstva javnog priopćavanja.

Stranica 1 od 1 //