Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM 03.PROSINCA

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM
03.PROSINCA

Dana 03.12.2020. (četvrtak) s početkom u 11.00 sati, u organizaciji Udruge invalida Bjelovar održana je online tiskovna konferencija su sudjelovali predstavnici članica, Bjelovarsko-bilogorske županije te volonteri. Konferenciju je vodio Tomislav Novosel, prof.
Ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Bjelovaru, u odnosu na protekle godine, obilježen je simbolično u skladu s epidemiološkom situacijom u zemlji.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom ovog se puta održao pod krilaticom koja nosi jednu vrlo važnu poruku cijelome društvu, a to je „Učiniti gradove i općine inkluzivnim i održivim za osobe s invaliditetom“. Osobe s invaliditetom na ovaj način sugrađane i donosioce odluka podsjećaju da su invalidi još uvijek isključeni iz ravnopravnog sudjelovanja. Svi oni mogu uvelike doprinijeti stvaranju društva koje će uistinu uključivati sve, od uklanjanja fizičkih barijera do još većeg prihvaćanja tuđih drugačijih sposobnosti.

image

Gosp. Novosel naglasio je lokalne aktivnosti, rezultate i očekivanja:
 U vezi s projektom Centar za osoba s invaliditetom Bjelovar na kojemu Udruga invalida Bjelovar radi posljednjih osam godina, pamtimo zadnju izjavu gradonačelnika Daria Hrebaka i suradnika o projektu „Mali princ“ – Centar za rehabilitaciju koji je zapravo nastavak projekta COSIB s podudarnim ciljevima u nešto drugačijim gabaritima. O tome je donesena odluka Gradskoga vijeća Grada Bjelovara;
 U procesu je osnivanje Povjerenstva za osobe s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije kao stalnog radnog tijela Županijske skupštine;
 Sinergijsko djelovanje lokalne samouprave i regionalne uprave i ustanova očekujemo sljedeće godine naročito u nastojanju održanja postignutih rezultata i postizanju novih, a to je: 1. Osnivanje Odbora za osobe s invaliditetom u Gradu Bjelovaru kao tijela Gradskoga vijeća; 2. Nastavak na aktivnostima odobrenja i realizacije projekta „Mali princ“; 3. Projekt Zaštitne radionice u Gradu Bjelovaru.

Jedan od ciljeva održivog razvoja je učiniti gradove i općine inkluzivnim, sigurnim, prilagodljivim i održivim. Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom sadrži različite odredbe o mjerama kako gradove i općine učiniti inkluzivnim za osobe s invaliditetom, usmjeravajući se na njihove potrebe i perspektive.
Predsjednik Udruge dodao je: „Da bi se situacija poboljšala potrebno je osigurati uspostavu i provedbu nacionalne politike i zakona o pristupačnom stanovanju, javnoj infrastrukturi, prometu i uslugama, razviti nacionalne politike i zakone koji jamče osobama s invaliditetom pristup primjerenom i dostižnom smještaju, podići svijest o invaliditetu u zajednicama i kod donositelja odluka te stvoriti poticajno okruženje u kojem su osobe s invaliditetom uključene bez diskriminacije i mogu ravnopravno sudjelovati u svojim zajednicama, dijeliti znanja i najbolje prakse te razviti sposobnost za provedbu mjera koje promiču pristupačnost i inkluziju te unaprijediti istraživanje i podatke za praćenje, procjenu i jačanje urbanog razvoja kako bi bio pristupačniji i inkluzivniji za osobe s invaliditetom“.

image

COVID-19
„Intenzivno pratimo situaciju i poduzimamo mjere koje god možemo. Do sada smo utrošili oko 20 tisuća kuna u opremu, edukaciju, održavanje prostora i slično. U udruzi trenutno pratimo gdje su naše najugroženije skupine ikako im pomoći. Lokalna zajednica ili Crveni križ bi nam trebali biti na dispoziciji da se pomogne onima koji su sami ili žive u paru, a skroz su nemoćni i u teškom položaju.

image

S radom od kuće smo krenuli već u proljeće. Nažalost, osobe s intelektualnim teškoćama su najviše ugrožene u cijeloj ovoj priči jer je riječ o ljudima koji su navikli na direktni kontakt. Te osobe su izolirane, a država nije napravila nikakvu strategiju prema njima, kao i invalidima općenito. Kada se cijela situacija koliko toliko smiri, posljedice će osjećati još dugo vremena, ako ne i zauvijek“, naglasio je predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.
Sudionici:
1. Predsjednici i predstavnici Udruga: Tomislav Novosel, prof. – predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar; Sanja Đurić – predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama; Marijana Biondić – predstavnica Udruge slijepih Bjelovar; Štefica Diebalo – tajnica Udruge invalida Bjelovar i predstavnica Udruge gluhih i nagluhih Bjelovar;
2. Bjelovarsko – bilogorska županija: Sandra Cindrić-Lasić – UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i umirovljenike;
3. Djelatnici i volonteri Udruge tjelesnih invalida Bjelovar: Nada Bilek, voditeljica ureda i Tea Bošnjak, suradnica na projektima; Kristijan Diebalo, web administrator UIB-a,
4. Sredstva javnog priopćavanja.

Stranica 1 od 1 //