Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ESI FONDOVIMA TRAKOŠĆAN 2020.

1. DAN (01.10.2020)

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar ove je godine sudjelovala na drugoj Međunarodnoj konferenciji o ESI fondovima u hotelu Trakošćan u dvodnevnom trajanju od 01. do 02. listopada 2020. godine.
Udrugu tjelesnih invalida zastupali su Predsjednik udruge, Tomislav Novosel, prof. te zaposlenice Udruge Nada Bilek, voditeljica ureda/koordinatorica i Tea Bošnjak, bacc.oec., voditeljica projektnih
aktivnosti.

Ciljevi održavanja konferencije bilo je informirati se o statusu priprema domaće nacionalne razvojne strategije i operativnih programa, učiti iz iskustva drugih zemalja članica kako se strateških pripremiti za novo razdoblje financiranja 2021. – 2027. te kako pokrenuti pripremu vlastitih strateških razvojnih projekata.

Svečano otvorenje prvog dana konferencije i predstavljanje programa konferencije održala je Ana Fresl, direktorica tvrtke „PJR“ nakon čega je slijedio online pozdravni govor ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Nataše Tramišak.
Nakon svečanog otvaranja konferencije, započeo je radni dio i to o pripremama Republike Hrvatske za korištenje Kohezijske politike Europske unije 2021.- 2027, kojeg je predstavila pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ana Odak u kojem je iznijela hodogram aktivnosti, ključne alate strateškog planiranja, uvjeti koji omogućuju provedbu, strateški i institucionalni okvir za izradu Partnerskog sporazuma i Operativnih programa.

image image

image image

Nastavno, na temelju iskustva u pripremi programskog perioda za 2021. – 2027. online putem javila se Zsuzsanna Kondor, viša znanstvena suradnica na Institutu za filozofska istraživanja Mađarske akademije znanosti u kojem se iznose ključne dileme u vezi stvaranja institucionalne strukture za provedbu programa.

Zatim je uslijedilo analiziranje iskustava i savjeta za provedbu EZU projekata korisnicima Europskog socijalnog fonda kojeg je predstavio Dragan Jelić, državni tajnik pri ministarstvu rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike. Te isto tako, raspravljalo se o tome što nam donosi novi ESF PLUS u razdoblju 2021. – 2027. Spomenka Đurić, državna tajnica ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dotaknula se savjeta u planiranju i provedbi EU projekata u Hrvatskoj. Dakle, koje su to naučene lekcije u razdoblju 2014. – 2020. te koja su područja unapređenja i savjeta za pripremu i provedbu projekata u razdoblju 2021. – 2027.

image image

Iz Ureda za makroekonomske analize i razvoj, iz Slovenije, online predavanje imao je i Peter Wostner, savjetnik. Cilj je bio predstaviti naučene lekcije koje bi valjalo učiniti kohezijsku politiku pametnijom u praksi. Odnosno, kada i kako kohezijska politika treba isporučiti rezultate u praski, što pametna politika u praski zaista znači, savjeti kako zemlje članice mogu maksimalno iskoristiti ESI fondove.

image

Nakon predstavljanja domaće nacionalne razvojne strategije operativnih programa i zemalja članica EU slijedio je panel, odnosno, diskusija na sva postavljena pitanja tijekom trajanje konferencije, a odnosio se na strateške pripreme zemalja članica za novu financijsku perspektivu, rezultate i učinke politike, naučene lekcije i provedbenog programa te akcijski planovi za novo razdoblje 2021. – 2027.

image image


2. DAN (02.10.2020)

Na početku drugog dana dvodnevne konferencije, Esteban Pelayo, direktor Europskog udruženja razvojnih agencija iz Bruxellesa inspirativnim primjerima pokazao je kako su razvojne agencije uspješno doprinijele korištenje EU fondova i inicijativa. Predstavljena je i vizija pripreme za buduće programe 2021. – 2027. i kako se pripremiti za maksimalno korištenje EU inicijativa i programa.

U slijedećem predavanju, direktorica PJR-a, Ana Fresl, održala je feedback svih predstavljenih programa, ciljeva, vizija i misija domaćeg nacionalnog operativnog programa i zemalja članica EU pod nazivom „Jesmo li spremni za novo programsko razdoblje?“.

Ulogu i iskustvo razvojne agencije u osmišljavanju „quadruple helix“ metodologije razvoja strategije pametne specijalizacije: konceptualizacija strategije i zalihe razvojnih projekata te izvedba strategije u praksi predstavila je Ioana-Agatha Filimon, stručnjakinja, Sjeveroistočna razvojna agencija, Rumunjska.

Pregled naučenih lekcija iz provedbe EU programa (administrativni teret, administrativni kapacitet, javna nabava, državne potpore, strateško planiranje, učinkovitost investicija, regionalni pristup) kroz „Bugarsko iskustvo u području ESI fondova“ predstavila je Lyudmila Tozeva, voditeljica odjela za strateško planiranje i programiranje Bugarske.

Nakon predstavljanja zemalja članica EU slijedio je panel, odnosno, diskusija na sva postavljena pitanja tijekom trajanje konferencije, a odnosio se na strateške pripreme zemalja članica za novu financijsku perspektivu, rezultate i učinke kohezijske politike, naučene lekcije i provedbenog programa te akcijski planovi za novo razdoblje 2021. – 2027.

image image

image

Stranica 1 od 1 //