Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

ČLANOVI UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR U SPA I REKREACIJSKOM CENTRU U BARSCU, MAĐARSKA

Dana 19.11.2022. godine članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar u ranim jutarnjim satima ispred Sokolane u Bjelovaru, krenuli su put prema Barcsu u Mađarskoj.
Osim rijeke, druga najveća prirodna vrijednost područja je baza termalne vode. Natrijeva bikarbonatna voda toplice 55 stupnjeva Celzija dopire do površine s dubine od 1317 metara, prvenstveno za liječenje mišićno-koštanih poremećaja i upala.

image

Godine 1958. prilikom dubokih istraživanja nafte u selu je pronađena topla voda. Sumporna termalna voda na 33 stupnja Celzija jedno je vrijeme slobodno tekla u sustav odvodnje, a onda je seosko vijeće odlučilo sagraditi plažu. U prvoj fazi, izgrađen je mali dječji bazen i jedan otprilike 15-metarski “plivački bazen”. Ubrzo se pokazalo da su tijesni i da je bilo nedostataka u njihovoj provedbi. Godine 1968. izgrađen je novi bazen od malo više nego 33 metra uz pomoć stanovništva, a pojavile su se i osnovne usluge potrebne za rad toplica. Plaža je nekoliko puta proširena i izgrađeni su novi dječji bazeni. Već sredinom 1970-ih problem je bio pad protoka bunarske vode. Posljednja dva desetljeća jedino je uz pomoć kompresora i dodavanja hladne vode moguće osigurati potrebnu količinu vode. Bušenje nove termalne bušotine započelo je u studenom 2001. u vezi s rekreacijskim centrom planiranim za područje plaže.

image

image

Kao rezultat radova, u siječnju 2002. godine pronađena je termalna voda visokog prinosa od 57 stupnjeva Celzija. Nova termalna kupka predana je u lipnju 2005. prema planovima arhitekta Sándora Dévényija.

image

Spa u Barči jedno je od najnovijih i najmodernijih toplica u regiji, izgrađeno na gotovo 3 hektara u tradicionalnom centru grada. U modernom objektu gosti se mogu opustiti i oporaviti u kvalitetnom i prijateljskom okruženju. Cjelogodišnje toplice ima šest unutarnjih i jedan vanjski bazen, a tijekom ljetne sezone mogu se koristiti tri dodatna sezonska bazena.
Nakon višesatnog kupanja, opuštanja i ugodno društva u još ljepšem raspoloženju, članovu udruge krenuli su put prema Bjelovaru u nadi za nekom novom pustolovinom.

Stranica 1 od 1 //