Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

KONFERENCIJA O USLUZI OSOBNE ASISTENCIJE

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organizirali su dana 5. veljače 2019. „Konferenciju o usluzi osobne asistencije“ u hotelu Panorama Zagreb.

KONFERENCIJA O USLUZI OSOBNE ASISTENCIJE“
KONFERENCIJA O USLUZI OSOBNE ASISTENCIJE“
Cilj Konferencije je prikazati dosadašnja iskustva u provođenju usluge osobne asistencije i utvrditi preduvjete za pravni okvir prilikom izrade nacrta Zakona o usluzi osobne asistencije. Naime, na sastanku održanom s ministricom Nadom Murganić i najbližim suradnicama dogovoreno je da će se pristupiti izradi Zakona što je potvrđeno na 3. sjednici Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom na kojoj je i definiran rok da se nacrt Zakona izradi do kraja srpnja 2019. godine.

KONFERENCIJA O USLUZI OSOBNE ASISTENCIJE“
Konferencija se provodila kroz plenarna izlaganja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je dalo prikaz iskustva i razvoja projekta osobnog asistenta, SOIH-a sa suradničkim savezima koji je dao prikaz iskustva provođenja usluge osobne asistencije, a pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je predstavila iskustva praćenja provedbe usluge osobne asistencije.

Predstavnici Republike Slovenije dali su prikaz Zakona o osobnoj asistenciji koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019., kao i način na koji se ocjenjuje broj potrebnih sati asistencije. Predstavnici Centra socijalnu skrb prikazali su kompatibilnost/isključivost socijalnih usluga i usluge osobne asistencije. U poslijepodnevnim satima provedena su tri radionice od kojih je prvu moderirao korisnik usluge osobne asistencije, drugu osobni asistent, a treću voditelj usluge osobne asistencije. Na radionicama se ostvario značajan doprinos predstavnika udruga kojima se pružila prilika da kroz kratak osvrt iznesu prijedloge unapređenja usluge osobne asistencije.

KONFERENCIJA O USLUZI OSOBNE ASISTENCIJE“
Na Konferenciji je iz UTIB-a, kao korisnik i predstavnik voditelja usluge osobne asistencije sudjelovao T. Novosel a kao osobna asistentica N. Bilek.Stranica 1 od 1 //