Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

SVEČANOST POVODOM USPJEŠNOG ZAVRŠETKA AKCIJE

„MOBILNOST OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM – NABAVA KOMBI VOZILA“

U ponedjeljak, 26.09.2011. u 12,00 sati u hotelu Central, Bjelovar, V. Lisinskoga 2 održana je prigodna svečanost povodom uspješnog završetka akcije nabave kombi vozila. Time smo završili i obilježavanje ovogodišnjega Europskog tjedna mobilnosti.

SVEČANOST POVODOM USPJEŠNOG ZAVRŠETKA AKCIJE

SVEČANOST POVODOM USPJEŠNOG ZAVRŠETKA AKCIJE

U prvome dijelu svečanosti predstavljen je projekt od početka (svibnja 2010. godine) do završetka. Predstavljeni su veliki, srednji i mali donatori te podijeljene zahvalnice. Najveći donator u akciji (nabavci kombi vozila) je Co-operating Netherlands Fundations for Central and Eastern Europe (CNF – CEE) koja je donirala oko polovice potrebnih sredstava. Drugu polovicu donirala je Bjelovarsko-bilogorska županija i grad Bjelovar te mali donatori na lokalnoj razini.

SVEČANOST POVODOM USPJEŠNOG ZAVRŠETKA AKCIJE

Ciljane skupine članova Udruge, kojima će kombi najviše pridonijeti povećanju kvalitete života u zajednici, su:

 1. Djeca i mladi – učenici osnovnih i srednjih škola;
 2. Nezaposlene osobe koje bi htjele raditi i zaposlene s ciljem što dužega ostanka na radnome mjestu;
 3. Teško pokretne osobe s najvećim stupnjem tjelesnoga invaliditeta.

U drugome dijelu kombi su svečano „otvorili“ zamjenica gradonačelnika grada Bjelovara gospođa Đurđica Ištef Benšić i zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije gospodin Krešo Jelavić.

SVEČANOST POVODOM USPJEŠNOG ZAVRŠETKA AKCIJE

Provjerili smo funkcionalnost vozila i opreme i obavili probnu vožnju.

SVEČANOST POVODOM USPJEŠNOG ZAVRŠETKA AKCIJE

SVEČANOST POVODOM USPJEŠNOG ZAVRŠETKA AKCIJE

SVEČANOST POVODOM USPJEŠNOG ZAVRŠETKA AKCIJE

HVALA SVIMA KOJI SU PRIDONIJELI USPJEŠNOM ZAVRŠETKU AKCIJE


OBILJEŽEN EUROPSKI TJEDAN KRETANJA (16. DO 22.09.2011.)

OBILJEŽEN EUROPSKI TJEDAN KRETANJA (16. DO 22.09.2011.)Središnja tema ovogodišnjega Tjedna je ALTERNATIVNA MOBILNOST odnosno promocija prijevoznih sustava koji učinkovito koriste energetske izvore.

Kao udruga tjelesnih invalida, kod kojih je u pitanju osnovna pokretljivost i koji često koriste pomagala za kretanje (kolica, štake) podržavamo inicijativu ali i ukazujemo na probleme naše mobilnosti – pokretljivosti i prepreke koje treba ukloniti. S tim ciljem je u petak, 16.09.2011. s početkom u 12,00 sati u Bjelovaru, prostorije Veleučilišta, A. B. Šimića 1. održana tiskovna konferencija na temu:

AKTIVNOSTI KOJIMA SE POVEĆAVA POKRETLJIVOST OSOBA SMANJENE POKRETLJIVOSTI - PREPREKE

1. Predstavljanje trogodišnjega programa MZSS-a “Socijalno uključivanje mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom” - druga godina provedbe;

2. Kako i gdje u gradu Bjelovaru ukloniti prepreke koje bitno doprinose smanjenju pokretljivosti osobama s invaliditetom, starijim osobama i majkama s djecom u kolicima?
- Prepreke i prijedlog uklanjanja - središte grada;
- Prilagodba prostora oko i u zgradi Udruge invalida Bjelovar;
- Prilagodba javnih ustanova – SUD, BOLNICA.

3. Ostale aktivnosti udruge
- Tjelesna aktivnost kao preventiva (teretana, sportski susreti, ribolov);
- Sudjelovanje na maratonu osoba u invalidskim kolicima – Koprivnica, 19.09.2011;

Sudionici: Članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Predstavnici policije, bolnice i suda, Predstavnici grada i županije, Komunalac Bjelovar, Sredstva javnoga priopćavanja

OBILJEŽEN EUROPSKI TJEDAN KRETANJA (16. DO 22.09.2011.)

OBILJEŽEN EUROPSKI TJEDAN KRETANJA (16. DO 22.09.2011.)

EDUKACIJA I UVOĐENJE NOVIH POMOĆNICA U NASTAVU

Nakon promocije odobrenog projekta Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) „Pomoćnik u nastavi za učenike s tjelesnim invaliditetom“, obavljene su sljedeće aktivnosti predviđene projektom:

UPOZNAVANJE DJECE I RODITELJA S NOVIM POMOĆNICAMA U NASTAVI

Održano je u srijedu, 31. kolovoza 2011. godine, u Bjelovaru, Obiteljski centar Bjelovarsko-bilogorske županije, Masarykova 8.

Sudionici:
- učenici s tjelesnim invaliditetom i njihovi roditelji
- voditeljica projekta „Pomoćnik u nastavi za učenike s tjelesnim invaliditetom“

Teme:
- upoznavanje djece i roditelja s pomoćnicama u nastavi
- razmjena iskustava

EDUKACIJA I UVOĐENJE NOVIH POMOĆNICA U NASTAVU

EDUKACIJA POMOĆNICA U NASTAVI

Održana je u petak, 02. rujna 2011. godine, u Bjelovaru, Obiteljski centar Bjelovarsko-bilogorske županije, Masarykova 8.

Edukaciju su provele članice Mobilnoga stručnog tima, osposobljenog za rad s djecom s posebnim potrebama, koji će pružati organizacijsku i stručnu podršku učiteljima, roditeljima, djeci s posebnim potrebama i njihovim vršnjacima u provedbi edukacijskog uključivanja.

Edukacija je trajala 8 sati, a obrađene su sljedeće teme:

1) Bio-psiho-socijalne karakteristike djece s teškoćama u razvoju; Romana Misir, prof. defektologije

EDUKACIJA I UVOĐENJE NOVIH POMOĆNICA U NASTAVU

2) Uloga, zadaci i sustavi podrške radu pomoćnika u nastavi; Nikolina Posuda, viši radni terapeut

EDUKACIJA I UVOĐENJE NOVIH POMOĆNICA U NASTAVU

3) Osnove razvojne psihologije; Ines Mihajlović, prof. psihologije

EDUKACIJA I UVOĐENJE NOVIH POMOĆNICA U NASTAVU

4) Osnovne vještine komuniciranja; Mirjana Skukan, prof. psihologije

EDUKACIJA I UVOĐENJE NOVIH POMOĆNICA U NASTAVU

AKTIVNOSTI NA POČETKU ŠK.G. 2011./2012.

U UVOĐENJU POMOĆNIKA U NASTAVI ZA UČENIKE S TJELESNIM INVALIDITETOM

U petak, 08.07.2011. godine u 13,30 sati u hotelu Central, Bjelovar, V. Lisinskoga 2 održana je Tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen:

1. Prvi mobilni stručni tim (MST) u Bjelovarsko bilogorskoj županiji: Nikolina Posuda, viši radni terapeut-Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, Romana Misir, prof. logopedije i defektologije-Obiteljski centar Bjelovarsko-bilogorske županije, Marica Šabić, soc. pedagog-IV. OŠ Bjelovar, Mirjana Skukan, prof. psihologije-III. OŠ Bjelovar, Ines Mihajlović, prof. psihologije-II. OŠ Bjelovar, Tatjana Landsman, prof. defektologije-I. OŠ Bjelovar i Gordana Jančić, prof. defektologije-OŠ Čazma.
Kompetencije i ostale informacije o Mobilnome stručnom timu možete naći u prospektu.

AKTIVNOSTI NA POČETKU ŠK.G. 2011./2012. U UVOĐENJU POMOĆNIKA U NASTAVI ZA UČENIKE S TJELESNIM INVALIDITETOM

2. Odobreni projekt Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) „Pomoćnik u nastavi za učenike s tjelesnim invaliditetom“
Aktivnosti predviđene projektom odvijat će se tokom 2011./2012. školske godine a odnose se na edukaciju, plaće i putne troškove pomoćnika u nastavi, dio naknade za voditeljicu projekta te za ostale zavisne troškove. Zavisno od toga hoće li se projekt provoditi u jednom ili oba polugodišta, sredstvima iz projekta financirat će se plaće osam ili četiri pomoćnika u nastavi. Ostale potrebe za pomoćnicima u nastavi planiramo podmiriti u suradnji s HZZ-om preko javnih radova i lokalnom upravom i samoupravom. Stručni dio poslova obavit će Mobilni stručni tim i stručnjaci Obiteljskoga centra Bjelovar.

Na kraju Tiskovne konferencije gospodin prof. Darko Kobetić svečano je, članicama Mobilnoga stručnog tima, uručio certifikate – potvrde o položenom Završnom ispitu, kojima se dokazuje njihova kompetentnost u primjeni teoretskih saznanja u praktičnom radu kroz ulogu člana Stručnog obilazećeg tima.

AKTIVNOSTI NA POČETKU ŠK.G. 2011./2012. U UVOĐENJU POMOĆNIKA U NASTAVI ZA UČENIKE S TJELESNIM INVALIDITETOM

Sudionici: Učenici, učitelji, roditelji, pomoćnici u nastavi; Članice Mobilnoga stručnog tima; Voditelj edukacije MST-a – Darko Kobetić; Članovi upravnih tijela Udruge tjelesnih invalida Bjelovar; Predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko- bilogorske županije; Hrvatski zavod za zapošljavanje; Obiteljski centar Bjelovarsko- bilogorske županije; Centar za socijalnu skrb Bjelovar; Ravnatelji i stručni suradnici osnovnih i srednjih škola BBŽ; Gosti iz suradničkih udruga;

AKTIVNOSTI NA POČETKU ŠK.G. 2011./2012. U UVOĐENJU POMOĆNIKA U NASTAVI ZA UČENIKE S TJELESNIM INVALIDITETOM

Partneri:
Bjelovarsko-bilogorska županija
Grad Bjelovar
Obiteljski centar Bjelovar3. KONFERENCIJA „POTPOROM DO ŠKOLE ZA SVE“

ZAGREB (Hypo centar) - 07.07.2011. od 09:00- 15:30

Hrvatska udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama ‘IDEM’ provodila je projekt „Cjeloživotnim obrazovanjem učitelja do škole za sve“. Cilj i svrha projekta bilo je ostvarenje inkluzivnog društva kroz povećanje edukacijske uključenosti učenika s teškoćama u srednjoškolsko obrazovanje.

Projekt se provodio u školskoj godini 2010./11. a uključivao je stručnjake iz posebnih odgojno-obrazovnih ustanova (edukacijsko-rehabilitacijske stručnjake, psihologe i socijalne radnike), te stručne suradnike i profesore srednjih škola iz 5 hrvatskih gradova – Zadra, Šibenika, Osijeka, Vukovara i Zagreba. Projekt se financira iz IV. komponente IPA programa - predpristupnog fonda Europske unije za Hrvatsku - (IPA for the Human Resources Development Component in Croatia 2007-2009).

Glavne aktivnosti ovog jednogodišnjeg projekta bile su dvije edukacije: jedna za profesore jedanaest srednjih škola, a druga za stručnjake 5 posebnih odgojno-obrazovnih ustanova.

Među sudionicima konferencije bila je i zaposlenica naše udruge, Nikolina Posuda, voditeljica projekta „Pomoćnik u nastavi za učenike s tjelesnim invaliditetom“ i članica bjelovarskog Mobilnoga stručnog tima.

Cilj konferencije bio je razmjena iskustava o važnosti cjeloživotnog obrazovanja za ostvarenje strateškog cilja obrazovne politike Republike Hrvatske, a to je obrazovanje koje pruža jednake mogućnosti svim učenicima u “školi za sve“.


„2. DANI EU FONDOVA“

ZAGREB (hotel SHERATON) - 4. i 5. srpnja 2011.

Ministarstvo financija i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije organizirali su informativno-edukativni događaj „2. Dani EU fondova“ u hotelu Sheraton u Zagrebu, 04. i 05. srpnja 2011.

Sudionici predavanja bili su potencijalni korisnici EU fondova, a među njima i zaposlenica naše udruge, Nikolina Posuda, voditeljica projekta „Pomoćnik u nastavi za učenike s tjelesnim invaliditetom“.

Cilj događanja bio je pružiti sveobuhvatnu i stručnu informaciju o mogućnostima korištenja sredstava iz aktualnog IPA predpristupnog programa i podijeliti stručna znanja i iskustvo vezano za pripremu i prijavu projekata s potencijalnim korisnicima EU sredstava.

Tijekom dva dana održano je 12 radionica na kojima su bile predstavljane mogućnosti financiranja projekata sredstvima IPA-e. Osim sudjelovanja na stručnim predavanjima, svi zainteresirani mogli su se informirati o mogućnostima korištenja EU fondova putem info pultova.


USPOSTAVA PODRŠKE U SOC. UKLJUČIVANJU I ZAPOŠLJAVANJU SOC. UGROŽENIH I MARGINALIZIRANIH SKUPINA

VIROVITICA, 29. I 30. LIPNJA OD 9 DO 16 SATI.

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Odjel za financiranje i ugovaranje projekata EU (CES DFC) za projekt Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina, pod referencom EuropeAid/131454/M/ACT/HR, u sklopu IV. komponente programa IPA - Razvoj ljudskih potencijala, objavio je natječaj za dodjelu sredstava bespovratne pomoći koji će biti otvoren do 3. kolovoza 2011. godine.

Sudionici informativnih radionica bili su lokalni dionici i potencijali prijavitelji projekta. Iz naše udruge na radionicama su prisustvovali Tomislav Novosel, predsjednik udruge i Nikolina Posuda, voditeljica projekta „Pomoćnik u nastavi za učenike s tjelesnim invaliditetom“.

Informativne radionice organizirane su u svrhu osiguravanja dodatnih informacija potencijalnim prijaviteljima projekata uz detaljno predstavljanje natječaja i smjernica za prijavitelje, ciljeva i prioriteta te praktični rad.


II. MEĐUNARODNA NAUČNO–STRUČNA KONFERENCIJA „UNAPRIJEĐENJE KVALITETE ŽIVOTA DJECE I MLADIH

TUZLA, 11.-12.06.2011. GODINE

II. MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA UNAPRIJEĐENJE KVALITETE ŽIVOTA DJECE I MLADIH - TUZLA, 11.-12.06.2011. GODINEII. MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA UNAPRIJEĐENJE KVALITETE ŽIVOTA DJECE I MLADIH - TUZLA, 11.-12.06.2011. GODINE

Konferencija je održana u organizaciji Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, Bosna i Hercegovina.

Ciljevi Konferencije su: unaprijeđenje kvalitete života i kreativne afirmacije djece predškolskoga i osnovnoškolskog uzrasta, žaštita sloboda i prava djece, razvijanje programa kojima će se povećati obuhvaćenost djece osnovnoškolskim obrazovanjem, pružanje podrške osobama s posebnim potrebama, informiranje i educiranje šire društvene javonsti o potrebama djece i mladih i o inkluziji djece i mladih s posebnim potrebama putem masmedija, mijenjanje stavova prema osobama s posebnim potrebama, pružanje podrške konstantnom procesu dijaloga između roditelja, nastavnika, vladinih i nevladinih struktura s ciljem unaprijeđivanja inkluzije i ukupnog obrazovnog sustava, poticanje znanstveno – istraživačkog rada u korist osoba s posebnim potrebama i djece i mladih uopće, kao suradnja s institucijama iz područja prosvjete, zdravstva, socijalne i dječje zaštite, fizičke kulture i drugim institucijama koje se bave zaštitom, edukacijom i rehabilitacijom djece i mladih.

Rad Konferencije odvijao se u četiri tematska područja od kojih je u 3. „Unaprijeđenje kvalitete života djece i mladih s posebnim potrebama“ predjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislav Novosel, prof. održao predavanje na temu „Pomoćnik u nastavi za učenike s tjelesnim invaliditetom – Bjelovarski model“.

NA POSAO! ULOGA PRUŽATELJA USLUGA U PROF. REHABILITACIJI I ZAPOŠLJAVANJU OSOBA S INVALIDITETOM

- EUROPSKA I HRVATSKA ISKUSTVA -

Pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske, Jadranke Kosor, 26. i 27. svibnja 2011. godine održan je sedmi po redu Međunarodni stručni skup na kojem su predavanja održali partneri iz Njemačke, Belgije, Austrije i Nizozemske.

U organizaciji Udruge OSVIT, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, uz financijsku potporu Ministarstva za rad, socijalnu skrb i zaštitu potrošača Republike Austrije održan je krajem svibnja u Zadru dvodnevni Međunarodni stručni skup na kojemu je iz naše udruge prisustvovao predsjednik T. Novosel.

Otvorenju skupa bili su nazočne saborske zastupnice Vesna Škulić i Ljubica Lukačić te Anka Slonjšak, državna pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. U ime Zadarske županije, Skupu je bila nazočna Marina Dujmović-Vuković, pročelnica Ureda župana i Dario Ivankov, županijski pročelnik za gospodarstvo.

Nazočne je pozdravio predsjednik OSVITA, Josip Držaić koji je istaknuo kako treba staviti naglasak na prve riječi Skupa „Na posao“. Istaknuo je kako je cilj otvaranje više zaštitnih radionica za osobe s invaliditetom, a želja da se u Zadru osnuje Akademija za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

NA POSAO! ULOGA PRUŽATELJA USLUGA U PROF. REHABILITACIJI I ZAPOŠLJAVANJU OSOBA S INVALIDITETOM

NA POSAO! ULOGA PRUŽATELJA USLUGA U PROF. REHABILITACIJI I ZAPOŠLJAVANJU OSOBA S INVALIDITETOM

ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH I ŠTO DUŽI RAD ZAPOSLENIH

Okrugli stol o prvoj godini provedbe trogodišnjega programa

“SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA
S TJELESNIM INVALIDITETOM”

Financiranoga od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS), održan je se u utorak, 31.05.2011. godine u 11,00 sati, Hotel Central, Bjelovar, V. Lisinskoga 2.

Područja aktivnosti:

 1. Ostanak djece u svojim obiteljima, pohađanje škole u mjestu stanovanja, završetak školovanja i stjecanje primjerenoga zvanja;
 2. Zapošljavanje nezaposlenih i što duži rad zaposlenih;
 3. Samostalno kretanje i neovisno življenje (osobni asistenti, pomoćnici u kući, kombi).

Zapošljavanje nezaposlenih i što duži rad zaposlenih

Sudionici:

 1. Nezaposleni članovi koji bi htjeli raditi, zaposleni koji bi htjeli ostati što duže radno aktivni, polaznici edukacije za polaganje ECDL ispita, članovi upravnih tijela udruge;
 2. Članovi radne grupe Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje za izradu Akcijskoga plana poticanja intenzivnijega uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada Bjelovarsko bilogorske županije (u okviru predpristupnoga fonda IPA – mjera 4);
 3. Članovi radne grupe za izradu priručnika o zapošljavanju osoba s tjelesnim invaliditetom;
 4. Predstavnici HZZ-a i Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju;
 5. Predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore, predstavnici poslodavaca;
 6. Predstavnici Obiteljskoga centra i Centra za socijalnu skrb;
 7. Predstavnici grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Teme:

 1. Izvješće o aktivnostima i rezultatima;
 2. Prezentacija Akcijskoga plana poticanja intenzivnijega uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada Bjelovarsko bilogorske županije (u okviru predpristupnoga fonda IPA – mjera 4);
 3. Promocija priručnika i CD-a za nezaposlene, zaposlene i poslodavce;
 4. Podjela ECDL indeksa i uvjerenje o računalnoj edukaciji - Gimnazija;
 5. Donacija 4 računala i pisača – Bjelovarsko bilogorska županija.

Partneri:

 • Centar za socijalnu skrb Bjelovar;
 • Pučko otvoreno učilište Bjelovar;
 • Bjelovarsko bilogorska županija.

U suradnji: Obiteljski centar, Grad Bjelovar, Hrvatski zavod za zapošljavanje

Računalna oprema koju je donirala Bjelovarsko bilogorska županija članovima udruge

ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH I ŠTO DUŽI RAD ZAPOSLENIH

Podjela priručnika o zapošljavanju i CD-a

ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH I ŠTO DUŽI RAD ZAPOSLENIH

Stručni tim za vrijeme prezentacije

ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH I ŠTO DUŽI RAD ZAPOSLENIH

Nezaposleni i zaposleni članovi udruge i gosti

ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH I ŠTO DUŽI RAD ZAPOSLENIH

Podjela uvjerenja o pohađanju i ECDL indeksa

ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH I ŠTO DUŽI RAD ZAPOSLENIH

EDUKACIJA I POLAGANJE ECDL ISPITA

U okviru odobrenoga programa Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS),

“SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM”

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar bila je u mogućnosti organizirati kvalitetnu edukaciju iz informatike s mogućnošću polaganja ECDL ispita, namijenjenu prvenstveno nezaposlenima članovima udruge koji žele naći zaposlenje.

Edukaciju je provodila prof. Mihaela Kelava u kabinetu informatike u Gimnaziji.
Nakon provedene edukacije, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar organizirala je, pripremu za polaganje ECDL ispita. Priprema je izvršena u Učilištu Algebra (Trumbićeva 4/1), 27.05.2011. od 17:00-18:30.
Polaganje ECDL ispita održano je 28.05.2011. u prostorijama Učilišta Algebra te, za kandidate u invalidskim kolicima, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

EDUKACIJA I POLAGANJE ECDL ISPITA
EDUKACIJA I POLAGANJE ECDL ISPITA

1. RIBOLOVNO NATJECANJE U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK ZA OSOBE S TJELESNIM INVALIDITETOM

Natjecanje je održano u nedjelju, 22.05.2011. godine od 8,00 do 12,00 sati, na ribnjacima „Pajin Vir“, Narta.

Ekipno prvo mjesto i pehar osvojila je ekipa UHDDR Bjelovar s ulovom od 8.180 gr, drugo mjesto osvojila je ekipa Udruge invalida Zlatar s 4.800 gr i treće Udruga «Bolje sutra» iz Koprivnice s 1.540 gr.  Četvrto mjesto osvojila je ekipa domaćina, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, s ulovom od 560 gr.

Nakon proglašenja pobjednika i podjele priznanja organiziran je prigodni domjenak.

1. RIBOLOVNO NATJECANJE U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK ZA OSOBE S TJELESNIM INVALIDITETOM
1. RIBOLOVNO NATJECANJE U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK ZA OSOBE S TJELESNIM INVALIDITETOM
1. RIBOLOVNO NATJECANJE U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK ZA OSOBE S TJELESNIM INVALIDITETOM
1. RIBOLOVNO NATJECANJE U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK ZA OSOBE S TJELESNIM INVALIDITETOM
1. RIBOLOVNO NATJECANJE U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK ZA OSOBE S TJELESNIM INVALIDITETOM
1. RIBOLOVNO NATJECANJE U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK ZA OSOBE S TJELESNIM INVALIDITETOM
1. RIBOLOVNO NATJECANJE U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK ZA OSOBE S TJELESNIM INVALIDITETOM


OKRUGLI STOL

O prvoj godini provedbe trogodišnjega programa

“SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM”

Financiranoga od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS), održan je u petak, 20.05.2011. godine u 10,00 sati, u Bjelovaru, prostorije Veleučilišta, A. B. Šimića 1.
Programom su se, pored sufinanciranja osnovne djelatnosti, poduprle aktivnosti koje doprinose deinstitucionalizaciji ciljanih skupina članova Udruge:

 1. Djeca i mladi u školskome sustavu: ostanak djece u svojim obiteljima, pohađanje škole u mjestu stanovanja, završetak školovanja i stjecanje primjerenoga zvanja;
 2. Zapošljavanje nezaposlenih i što duži rad zaposlenih;
 3. Osobe s najtežim stupnjem tjelesnoga invaliditeta: samostalno kretanje i neovisno življenje (osobni asistenti, pomoćnici u kući, kombi).

Ovom prilikom posebno su naglašene aktivnosti:

 1. Ostanak djece u svojim obiteljima
 2. Pohađanje škole u mjestu stanovanja
 3. Završetak školovanja i stjecanje primjerenoga zvanja

Sudionici: Učenici, roditelji, pomoćnici u nastavi; Članovi upravnih tijela Udruge tjelesnih invalida Bjelovar; Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom; Predstavnici grada i županije; Obiteljski centar Bjelovar; Centar za socijalnu skrb Bjelovar; Gosti iz suradničkih udruga;

Teme:

 1. Izvješće o edukaciji članova Mobilnoga stručnog tima;
 2. Održivost i uloga Mobilnoga stručnog tima – Centar podrške;
 3. Prikaz aktivnosti i rezultata Udruge tjelesnih invalida u 2010./2011. šk. g.;
 4. Pripreme i zadaci za 2011./2012. šk. g.

Partneri:
Centar za socijalnu skrb Bjelovar;
Pučko otvoreno učilište Bjelovar;
Bjelovarsko bilogorska županija.

U suradnji: Obiteljski centar, Grad Bjelovar, Hrvatski zavod za zapošljavanje

OKRUGLI STOL O prvoj godini provedbe trogodišnjega programa SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM
OKRUGLI STOL O prvoj godini provedbe trogodišnjega programa SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM
OKRUGLI STOL O prvoj godini provedbe trogodišnjega programa SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM


DOMJENAK ZA ČLANOVE UPRAVNIH TIJELA I RIBOLOVCE

U petak, 13.05.2011. godine, u suradnji sa Športsko ribolovno rekreativnom udrugom «Hrvatski dragovoljac», organiziran je izlet i boravak – domjenak na ribnjaku «Pajin Vir» u Narti. Sudionici domjenka bili su članovi upravnih tijela i ribičkoga kluba udruge te predstavnici ŠRRUHD-a.

U radnom dijelu dogovorena je suradnja na organizaciji ribolovnoga natjecanja suradničkih udruga tjelesnih invalida u nedjelju, 22.05.2011. godine. Članovi Kluba ribolovaca udruge obavili su trening u ribolovu udicom na plovak.

Na kraju, pripremljen je fiš paprikaš – «Ribnjačarstvo Siščani» te roštilj.

DOMJENAK ZA ČLANOVE UPRAVNIH TIJELA I RIBOLOVCE
DOMJENAK ZA ČLANOVE UPRAVNIH TIJELA I RIBOLOVCE
DOMJENAK ZA ČLANOVE UPRAVNIH TIJELA I RIBOLOVCE
DOMJENAK ZA ČLANOVE UPRAVNIH TIJELA I RIBOLOVCE
DOMJENAK ZA ČLANOVE UPRAVNIH TIJELA I RIBOLOVCE


TISKOVNA KONFERENCIJA

Tiskovna konferencija o prvoj godini provedbe trogodišnjega programa

“SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM”

Financiranoga od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS), održana je u petak, 29.04.2011. godine u 10,00 sati, u Bjelovaru, prostorije Veleučilišta, A. B. Šimića 1.

Programom su se, pored sufinanciranja osnovne djelatnosti, poduprle aktivnosti koje doprinose deinstitucionalizaciji ciljanih skupina članova Udruge:

 1. Djeca i mladi u školskome sustavu: ostanak djece u svojim obiteljima, pohađanje škole u mjestu stanovanja, završetak školovanja i stjecanje primjerenoga zvanja;
 2. Zapošljavanje nezaposlenih i što duži rad zaposlenih;
 3. Osobe s najtežim stupnjem tjelesnoga invaliditeta: samostalno kretanje i neovisno življenje (osobni asistenti, pomoćnici u kući, kombi).

Ovom prilikom posebno je naglašena aktivnost:

Samostalno kretanje i neovisno življenje
(pomoćnici u kući, kombi, osobni asistenti)

A. Pomoćnici u kući
U Suradnji HZZ-a, grada Bjelovara i ostalih JLS te Udruge, 43 člana koristili su ili koriste usluge pomoćnika u kući.

B. Nabavka kombi vozila za prijevoz osoba u kolicima
Aktivnostima Udruge (Donatorska večer, pisanje projekta prema Cooperating Netherlands Fundations for Central and Eastern Europe) te suradnjom i donacijama grada Bjelovara i ostalih JLS, Bjelovarsko bilogorske županije, gospodarskoga i financijskog sektora i pojedinaca, osiguran je veći dio sredstava za nabavku kombi vozila. Vozilo bi trebalo biti u funkciji do jeseni 2011. godine!

C. Osobni asistenti
Naša je udruga 14.04.2011. godine, sklopila s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) ugovor o nastavku provedbe projekta za 9 (devet) naših članova:

“OSIGURAVANJE OSOBNOGA ASISTENTA ZA OSOBE S NAJTEŽOM VRSTOM I STUPNJEM INVALIDITETA”

Tiskovna konferencija o prvoj godini provedbe trogodišnjega programa

U petak, 29.04.2011. na predmetnoj tiskovnoj konferenciji svečano su potpisani:
- Aneksi Ugovora o suradnji s korisnicima osobnoga asistenta,
- Ugovori o radu s osobnim asistentima.

Pored članova Udruge, korisnika i asistenata, potpisivanju su nazočili predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije i Centra za socijalnu skrb.

Tiskovna konferencija o prvoj godini provedbe trogodišnjega programa

Tiskovna konferencija o prvoj godini provedbe trogodišnjega programa

Na kraju je organiziran prigodni domjenak.

Stranica 47 od 51 //« First  <  45 46 47 48 49 >  Last »