Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

Tiskovna konferencija o trećoj godini provedbe trogodišnjega programa

“SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM”

U srijedu, 01. 08. 2012. godine, u 12:00 sati, Hotel Central, Bjelovar, V. Lisinskoga 2, održana je Tiskovna konferencija o trećoj godini provedbe trogodišnjega programa, financiranoga od Ministarstva socijalne politike i mladih (MSPIM).

Opći cilj: Razvoj prioritetnih izvaninstitucionalnih usluga socijalne skrbi u lokalnim zajednicama u kojima potencijalni korisnici žive, a u kojima te usluge nedostaju, s ciljem prevencije institucionalizacije i povećanja socijalnog uključivanja korisnika.

Specifični ciljevi:

 1. Podizanje kvalitete odgojno-obrazovnog procesa te zaštita i promicanje prava djece i mladih s teškoćama;
 2. Osobama s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta osigurati primjerenu pomoć i njegu u kući te samostalno, neovisno življenje i kretanje u zajednici u kojoj žive;
 3. Na temelju znanja i iskustva Zaštitne radionice Suvenir Arbor iz Sirača (Know how), a uz sudjelovanje osoba s invaliditetom s područja Grada Bjelovara i šire:
  • a) U prvoj fazi suradnje, proširiti prodaju proizvoda Suvenir Arbor iz Sirača u Gradu Bjelovaru te pri tomu doeducirati i zaposliti petero osoba s invaliditetom;
  • b) U drugoj fazi, osmišljavati i provoditi projekte iz predpristupnih fondova EU te proširiti suradnju na doradu osnovnoga proizvodnog programa, redizajn proizvoda u skladu s modernim trendovima i zahtjevima tržišta te razvoj web marketinga i trgovine.

Teme:
„Ostanak djece u vlastitim obiteljima, pohađanje škole u mjestu stanovanja, završetak školovanja i stjecanje primjerenoga zvanja“ - Nikolina Posuda, bacc. therap. occup;
„Samostalno kretanje i neovisno življenje (osobni asistenti, pomoćnici u kući, kombi)“- Nada Bilek, med. sestra;
„Zapošljavanje nezaposlenih i što duži rad zaposlenih“- Tomislav Novosel, prof.

SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM

Sudionici:

 • roditelji, djeca i asistenti u nastavi, članice Mobilnoga stručnog tima;
 • nezaposleni članovi koji bi htjeli raditi i zaposleni koji bi htjeli ostati što duže radno aktivni;
 • osobne asistentice, pomoćnice u kući i korisnici;
 • članovi upravnih tijela udruge;.
 • predstavnici Obiteljskoga centra Bjelovarsko-bilogorske županije i Centra za socijalnu skrb;
 • predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije.

SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOMStručna posjeta članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ustanovi Suvenir Arbor u Siraču


U petak, 20. srpnja 2012. godine, članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar obišli su Ustanovu Suvenir Arbor u Siraču. Nastavak je to aktivnosti čiji cilj je otvaranje izložbeno – prodajnoga prostora Ustanove u gradu Bjelovaru, a poslije, otvaranje proizvodno – doradne radionice u kojoj bi, po tehnologiji Ustanove radili članovi Udruge invalida Bjelovar. 

Stručna posjeta članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ustanovi Suvenir Arbor u Siraču

Stručna posjeta članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ustanovi Suvenir Arbor u Siraču

Sudionici su upoznali potencijale i proizvodni proces Ustanove: -->željeznička stanica za dopremu trupaca, -->visokoproduktivna pilana, -->sušara, -->priprema proizvodnje, -->pogon strojne obrade, -->montaža, -->lakirnica, -->pakirnica, -->proizvodnja tekstilnih proizvoda, -->radionica za bojanje i oslikavanje svile, -->tiskara za otisak na platno, -->skladište, -->trgovina.

Stručna posjeta članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ustanovi Suvenir Arbor u Siraču

Stručna posjeta članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ustanovi Suvenir Arbor u Siraču

Stručna posjeta članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ustanovi Suvenir Arbor u Siraču

Stručna posjeta članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ustanovi Suvenir Arbor u Siraču

Stručna posjeta članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ustanovi Suvenir Arbor u Siraču

Stručna posjeta članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Ustanovi Suvenir Arbor u Siraču

Stručna osoba za procjenu zahtjeva radnoga mjesta (N. Posuda, viši radni terapeut) i kandidati za posao, imali su se prilike upoznati sa zahtjevima. Cilj je, nakon procjene preostalih sposobnosti i mogućnosti, kao i interesa i motivacije osoba s invaliditetom te procjene zahtjeva radnoga mjesta, doeducirati kandidate i, na radnome mjestu napraviti potrebne prilagodbe.

Direktorica Ustanove, Marina Župan sa svojim stručnim timom dala je stručna objašnjenja i odgovore na sva postavljena pitanja.

Sudionici stručne posjete Udruge tjelesnih invalida Bjelovar bili su: predsjednik, T. Novosel, članica Izvršnoga odbora, Ines Seleš, tajnica, M. Polančec, suradnica u projektnim aktivnostima, N. Posuda, stručni savjetnik, Z. Hudina te članovi zainteresirani za trgovačko – marketinške i proizvodno – doradne poslove.


Potpisivanje ugovora o najmu izložbeno-prodajnog prostora

Potpisivanje ugovora o najmu izložbeno-prodajnog prostora

U nastavku suradnje u zapošljavanju osoba s invaliditetom s područja Grada i okolice, između grad Bjelovar, Udruge tjelesnih invalida Bjelovar te radionice Suvenir Arbor Vitae d.o.o. iz Sirača, u utorak, 17.07.2012. u maloj vijećnici grada Bjelovara, potpisan je ugovor o najmu izložbeno-prodajnoga prostora u prizemlju zgrade gradske uprave. Ugovor je s Antunom Korušecom, bjelovarskim gradonačelnikom, potpisala direktorica zaštitne radionice, Marina Župan. 
Prema riječima predsjednika Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislava Novosela, u prvome koraku zaposlit će se dvije osobe koje će raditi u trgovini i marketingu. Prije zaposlenja, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) te stručnim osobama udruge, obavit će se snimanje potreba radnoga mjesta, snimanje preostalih radnih potencijala kandidata, doedukacija i prilagodba radnih mjesta prema potrebama izabranih zaposlenika i na kraju, zapošljavanje!

Potpisivanje ugovora o najmu izložbeno-prodajnog prostora

Uz podršku Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju OSI, u planu je osnivanje radionice za doradu programa iz Sirača te za nove usluge i proizvode koji mogu naći kupce na tržištu.

Potpisivanje ugovora o najmu izložbeno-prodajnog prostora

Marina Župan
, direktorica zaštitne ustanove Suvenir Arbor naglasila je da Ustanova postoji već 40 godina te da zapošljava 58 radnika od čega su 60 posto osobe s invaliditetom. Proizvodi se drvena galanterija koja se po narudžbi izvozi u Francusku i dječji krevetići koje naručuje jedna velika tvrtka u Hrvatskoj. Izrazila je zadovoljstvo što se, pored dvije trgovine u Daruvaru, otvara ovaj izložbeno-prodajni prostor u Bjelovaru.

Ratko Kovačić
, predsjednik Nadzornoga odbora Suvenira Arbor naglasio je: „Proizvodi su vrlo kvalitetni i izvoze se u Francusku, a sada se došlo do inicijative za dodatno poslovanje i trgovanje s jakom udrugom invalida iz Bjelovara. Zahvalni smo Gradu Bjelovaru na atraktivnom poslovnom prostoru koji je osigurao pod povoljnim uvjetima. Upornošću svih sudionika ova se zaštitna radionica probila u klasičnoj tržišnoj utakmici usprkos poplavi jeftine robe iz drugih zemalja“.

Potpisivanje ugovora o najmu izložbeno-prodajnog prostora

Na kraju je, predajom ključeva i potpisivanjem primopredajnoga zapisnika izvršena primopredaja budućega izložbeno-prodajnoga prostora.

Nastavak edukacije mobilnoga stručnog tima (MST)

Nastavak edukacije mobilnoga stručnog tima (MST) za podršku odgoju i obrazovanju učenicima s teškoćama

U okviru provedbe programa Ministarstva socijalne politike i mladih (MSPIM), pod naslovom “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom”, 22.06.2012. u Obiteljskome centru Bjelovarsko-bilogorske županije, započela je doedukacija članica Mobilnoga stručnog tima za podršku odgoju i obrazovanju učenicima s teškoćama.

Cilj djelovanja Mobilnoga stručnog tima je savjetodavna potpora redovnim ustanovama u procesu inkluzije učenika s teškoćama, podizanje kvalitete odgojno - obrazovnog procesa te zaštita i promicanje prava djece i mladih s teškoćama.

Nastavak edukacije mobilnoga stručnog tima

Članice Mobilnoga stručnog tima – MST:
• Nikolina Posuda, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar;
• Romana Misir, Obiteljski centar Bjelovarsko – bilogorske županije;
• Mirjana Skukan, III. osnovna škola Bjelovar;
• Ines Mihajlović, II. osnovna škola Bjelovar.

Nastavak edukacije mobilnoga stručnog tima

Teme:
• Emocije i slika o sebi;
• Potrebe, motivacija i ponašanje;
• Suradnja s roditeljima.
Doedukaciju će provoditi gosp. Darko Kobetić, prof.reh., ravnatelj Učilišta za obrazovanje odraslih “IDEM” Zagreb.

Kompetencije i ostale informacije o Mobilnom stručnom timu možete saznati iz dokumenta kojega možete skinuti ovdje.

Prospekt-MST.pdf

TISKOVNA KONFERENCIJA “Osiguravanje usluge osobnog asistenta za osobe s najtežim invaliditetom”

Povodom potpisivanja ugovora s Ministarstvom socijalne politike i mladih (MSPM) o financijskojh potpori projektu pod nazivom:

“Osiguravanje usluge osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta”

Održana je u srijedu, 04.07.2012. u 9,00 sati, u Bjelovaru, prostorije Veleučilišta, A. B. Šimića 1. tiskovana konferencija.

Dio je to aktivnosti Udruge tjelesnih invalida Bjelovar u sustavu „Samostalno kretanje i neovisno življenje“:
- Osobni asistenti
- Pomoćnici u kući
- Usluge kombi vozila

Osiguravanje usluge osobnog asistenta za osobe s najtežim invaliditetom

O pojedinim aktivnostima izvješće su podnijeli predsjednik Udruge Tomislav Novosel i voditeljica aktivnosti „Pomoćnik u kući“ Nada Bilek.

Tim povodom svečano su uručeni:
- Ugovori o suradnji s korisnicima osobnoga asistenta,
- Ugovori o radu s osobnim asistentima.

Osiguravanje usluge osobnog asistenta za osobe s najtežim invaliditetom

Osiguravanje usluge osobnog asistenta za osobe s najtežim invaliditetom

Sudionici: Korisnici osobnih asistenata (9), Osobni asistenti (9), predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, Zavoda za socijalnu skrb Bjelovarsko-bilogorske županije, Obiteljskoga centra Bjelovarsko-bilogorske županije i članovi upravnih tijela Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Partner: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (ZSOIH)
U suradnji: Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županijaSastanak o suradnji u zapošljavanju osoba s invaliditetom s područja Grada Bjelovara

Bjelovar, 03.07.2012. godine

Sastanak je otvorila zamjenica gradonačelnika grada Bjelovara, gospođa Đurđica Ištef Benšić

Sastanak o suradnji u zapošljavanju osoba s invaliditetom s područja Grada Bjelovara

Teme:
1. Suradnja Zaštitne radionice Suvenir Arbor Vitae d.o.o. iz Sirača i Udruge tjelesnih invalida Bjelovar
2. Prostor za izdvojeni pogon ustanove i izložbeno prodajni prostor u gradu Bjelovaru

Sudionici:
- direktorica Zaštitne radionice Suvenir Arbor Vitae d.o.o. Marina Župan
- poslovođa/referent nabave Zaštitne radionice Suvenir Arbor Vitae d.o.o. Mara Hrsak
- predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel
- djelatnica Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Monika Polančec
- zamjenica gradonačelnika grada Bjelovar Đurđica Ištef Benšić
- pročelnica UO za gospodarstvo Sonja Novak
- viši stručni suradnik za gospodarenje gradskom imovinom Ružica Lekšić
- zamjenik župana Krešo Jelavić
- pročelnik UO za gospodarstvo Igor Premužić

Cilj je, na temelju znanja i iskustva Zaštitne radionice Suvenir Arbor Vitae d.o.o. iz Sirača, a uz sudjelovanje osoba s invaliditetom s područja Grada Bjelovara i šire:
- U prvoj fazi suradnje proširiti prodaju proizvoda Suvenir Arbor iz Sirača u Gradu Bjelovaru te pri tomu doeducirati i zaposliti petero osoba s invaliditetom;
- U drugoj fazi, osmišljavati i provoditi projekte iz predpristupnih fondova EU te proširiti suradnju na doradu osnovnoga proizvodnog programa, redizajn proizvoda u skladu s modernim trendovima i zahtjevima tržišta te razvoj web marketinga i trgovine;

U ovoj aktivnosti očekujemo:
- Od Grada Bjelovara - Osiguranje primjerenoga prodajnog i proizvodnog prostora;
- Od Bjelovarsko-bilogorske županije, kao osnivača Zaštitne radionice Suvenir Arbor Vitae d.o.o. - Punu podršku suradnji s ciljem smanjenja broja nezaposlenih osoba s invaliditetom;
- Od Zaštitne radionice Suvenir Arbor Vitae d.o.o. - Sudjelovanje u opremanju prostora i zapošljavanju petero nezaposlenih osoba s invaliditetom s područja Grada Bjelovara;
- Od Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje - Osiguranje dijela sredstava za opremanje prostora i doedukaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom;
- Od Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje - Stručnu i financijsku pomoć u doedukaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom;
- Od Udruge tjelesnih invalida Bjelovar - 1. Uključivanje respektabilnoga ljudskog i organizacijskog potencijala u sve planirane aktivnosti; 2. Sredstvima iz sponzorstava i iz projekata, osiguranje dijela sredstava za opremanje prostora i doedukaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Sastanak o suradnji u zapošljavanju osoba s invaliditetom s područja Grada Bjelovara

Zaključci:
1. Udruga invalida Bjelovar i Suvenir Arbor Vitae d.o.o. napravit će plan i program doedukacije 1 do 2 djelatnika – OSI. Udruga invalida Bjelovar odabrat će 5 kandidata za predmetnu doedukaciju te će, u skladu s mogućnostima početi proces doedukacije. Ispitati mogućnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje;
2. Suvenir Arbor Vitae d.o.o. uputit će Gradu Bjelovaru molbu za dodjelu odgovarajućeg izložbeno-prodajnoga prostora kvadrature 50-60m²; Nakon dodjele, napravit će se projekt uređenja i opremanja prostora; Nastaviti aktivnosti oko pronalaženja primjerenoga prostora za proizvodno-doradnu djelatnost;
3. Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija dogovorit će se o održivosti ovoga sustava kroz analizu mogućnosti trajnoga sufinanciranja, udjela u vlasništvu ili na neki drugi, primjereni način;
4. U sve buduće aktivnosti uključiti Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Bjelovar i Fond za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.Tradicionalni susret u Rijeci

Društvo tjelesnih invalida Rijeka organiziralo je 30.05.2012. tradicionalno svečano otvorenje sezone kupanja na plaži Kostanj, koja je posebno opremljena i prilagođena za osobe s invaliditetom. Od 2010. na plaži je podignuta Plava zastava koju su zaslužili zadovoljivši stroge kriterije (kvaliteta mora, informiranje javnosti, do strogih uvjeta upravljanja okolišem i pružanja visoke razine sigurnosti i usluge). 

Tradicionalni susret u Rijeci

Nakon pozdravnih riječi organizatora uslijedio je kratak kulturno-umjetnički program. Organizatori su pripremili doručak, ručak, kavu i piće.Također se moglo pomoći radu udruge kupnjom tombole.

Tradicionalni susret u Rijeci

Sudionici su iskoristili prekrasan dan za kupanje, sunčanje i druženje sa članovima ostalih udruga koji su stigli iz cijele Hrvatske. More je bilo prekrasno.

Tradicionalni susret u Rijeci

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar predstavljalo je devet članova. Nakon kupanja i sunčanja vratili smo se u večernjim satima u Bjelovar.III. Međunarodna naučno-stručna konferencija „UNAPRJEĐENJE KVALITETE ŽIVOTA DJECE I MLADIH“

Održana je, u organizaciji „Udruženja za podršku i kreativni razvoj djece i mladih“ i „Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli“ (ERF), na Zlatiboru, 23. i 24.06.2012. godine. Rad konferencije, na kojoj je u ima naše udruge sudjelovao predsjednik T. Novosel odvijao se prema prospektu:

III. Međunarodna naučno-stručna konferencija „UNAPRJEĐENJE KVALITETE ŽIVOTA DJECE I MLADIH“
III. Međunarodna naučno-stručna konferencija „UNAPRJEĐENJE KVALITETE ŽIVOTA DJECE I MLADIH“

U prigodnom poslovnom razgovoru između predsjednika naše udruge i predsjednice Udruženja za podršku i kreativni razvoj djece i mladih, gospođe Dr. Sc. Medine Vantić-Tanjić, dogovorena je suradnja u pisanju i apliciranju projekata prema Europskom strukturnom fondu.


ZAVRŠNI „ZELENI“ IZLET NA SLJEME

Dana 18.06.2012. godine, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar organizirala je, za djecu s tjelesnim invaliditetom i njihovu pratnju te članove Udruge, jednodnevni izlet na Sljeme.

Na putovanje prema Sljemenu krenuli smo iz smjera Bjelovara našim kombi vozilom te vozilom koje nam je na korištenje ustupila Turističko - ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar.

ZAVRŠNI „ZELENI“ IZLET NA SLJEME

Do samoga vrha Medvednice dovela nas je asfaltirana cesta, koja se proteže duž mješovite šume bjelogorice i crnogorice, a popraćena je mnogobrojnim pješačkim stazama.

Po dolasku na Sljeme, prošetali smo stazom pored TV tornja te se spustili do skijaške staze, gdje smo uživali u magičnoj harmoniji nijansi zelenih boja bogate flore. Razgledavanje smo završili na vidikovcu s kojeg puca predivan pogled na grad Zagreb.

ZAVRŠNI „ZELENI“ IZLET NA SLJEME

Medvednica nas je oduševila bogatom vegetacijom; prolazeći najnižom zonom, uživali smo u ljepotama šuma hrasta kitnjaka i pitomog kestena, a uspinjući se sve više i sve strmije, očarala su nas stabla bukve i jele.

ZAVRŠNI „ZELENI“ IZLET NA SLJEME

Nakon obilaska najvišeg vrha Medvednice, spustili smo se do grada te izlet nastavili shopping avanturom, uživajući u opuštenom i bezbrižnom razgledavanju i kupovini.

Izlet smo završili ručkom u McDonaldsu i ugodnom druženju.

ZAVRŠNI „ZELENI“ IZLET NA SLJEME

Naše današnje putovanje ovjekovječili smo prekrasnim fotografijama sa Zagrebačke Gore te se u bajkovitom ozračju vraćamo u svakodnevicu.


DANI UDRUGA

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, TACSO – Ured tehničke pomoći organizacijama civilnog društva u RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva organizirali su u Zagrebu od 14. do 16. lipnja 2012. Dane udruga. Cilj je informirati građane i javnost o radu, programima i projektima koje udruge provode.

Program rada:
“Nacrt programa.pdf”

Na Danima udruga nazočili su predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Dani Udruga

Dani Udruga

Dani UdrugaPOMPEOVA BOLEST

31.05.2012. u hotelu Central u Bjelovaru u suradnji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i tvrtke Genzyme (http://www.genzyme.eu) održano je predavanje na temu:

Pompeova bolest

Neuromuskularna bolest koju danas uspijevamo liječiti


Predavanje je održala prof. Šoštarko Marija

Pompeova bolest- predavanje prof. Šoštarko Marija

Pompeova je bolest rijetka neuromuskularna bolest koja se javlja u novorođenčadi, djece i kod odraslih ljudi koji od roditelja naslijede oštećen gen. Bolest je progresivna i dovodi do progresivne slabosti mišića i izaziva poteškoće pri disanju. S obzirom da bolest zahvaća mišiće disanja sliči neuromuskularnim bolestima kao što su mišićne distrofije.

S nekoliko pretraga moguće je dijagnosticirati Pompeovu bolest:  suha kap krvi i još neke krvne pretrage.

Pompeova bolest- predavanje prof. Šoštarko Marija

Nakon predavanja prof. Šoštarko bilo je moguće dati suhu kap krvi što je stručno obavila gospođa Nada Bilek, zaposlenica naše udruge. Uzorci su otpremljeni u laboratorij u KBC Zagreb i ako će biti sumnje pozvat će osobe na daljnje testiranje.

Zainteresirani, mogu se javiti na Neurološki odjel Bjelovarske bolnice kod Dr. Golubić

Pompeovu bolest, iako je po kliničkoj slici vrlo teška, moguće je liječiti enzimskom nadomjesnom terapijom(ENT).

Sudionici predavanja bili su:
Članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar
Liječnici i medicinske sestre.

PRIJEVOZ PUTNIKA ŽELJEZNICOM ZA SVE

30.05.2012. u Zagrebu je organizacija PubTrans4All organizirala zanimljivo predavanje o projektu koji je financiran od Europske unije:

Cilj projekta je kako riješiti da javni prijevoz bude dostupan za sve, osobito osobama s invaliditetom. Naglasak je stavljen na željeznički prijevoz koji ima nekoliko spfecifičnosti koje su ujedno i problemi (dugačak radni vijek lokomotiva i vagona, visina perona i stepenica, uska vrata). Cilj je izgraditi prototip sustava za dizanje.

U anketi koja je provedena u nekoliko zemalja sudjelovali su putnici starije životne dobi, majke s djecom u kolicima, osobe s invaliditetom, udruge osoba s invaliditetom te osobe sa puno prtljage. Naime njihova istraživanja su pokazala da upravo te grupe ljudi najviše i najčešće trebaju pomoć pri ulasku u vlakove.

Prijevoz putnika željeznicom za sve

Uzevši sve u obzir došli su do idejnoga rješenja koje će se i probno ugraditi u Bugarskoj. Radi se o dizalu koje će se ugradiri na vagone klasičnog vlaka uz nešto preinaka vagona. Dizalom će upravljati osoblje vlaka a imat će ručne komande.

Prijevoz putnika željeznicom za sve

Predavanju su nazočili predstavnici naše udruge.

Prijevoz putnika željeznicom za sve

Prijevoz putnika željeznicom za sve

12. TRADICIONALNI SUSRETI

25.05.2012. godine u Sisku je Udruga osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom organizirala 12. Tradicionalne susrete.

Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar je predstavljalo osmero članova. U sklopu susreta organizirano je takmičenje u visećoj kuglani, pikadu, šahu i belotu. Također je organizirana i prigodna tombola sa simboličnim nagradama. Sudionici susreta mogli su provjeriti i visinu krvnog tlaka i šećera.

S obzirom da su susreti organizirani u sklopu Starog grada sudionici su mogli pogledati i kulu Starog grada ili se prošetati zanimljivom okolicom.

Udruga tjelesnih invalida je osvojila drugo mjesto u visećoj kuglani.

12. Tradicionalni susreti

Nakon proglašenja najboljih ekipa, sudionici su se zabavljali do kasnih poslijepodnevnih sati.

12. Tradicionalni susretiII. RIBOLOVNO NATJECANJE U ORGANIZACIJI UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Održano je 26.05.2012.godine na ribnjacima “Česma“ u Tomašu. Susretu su nazočili predstavnici Udruge invalida Zlatar, UHDDR Bjelovar, predstavnici ŠRRU Tomaš i članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

II. RIBOLOVNO NATJECANJE U ORGANIZACIJI UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

II. RIBOLOVNO NATJECANJE U ORGANIZACIJI UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Rezultati ekipno:
1. UHDDR-Bjelovar
2. Udruga invalida Zlatar
3. ŠRRU Tomaš
4. UTIB
5. UTIB

Rezultati pojedinačno:
1. Benković Zdravko,Udruga invalida Zlatar
2. Dostal Milan,UHDDR Bjelovar
3. Hosi Josip,UHDDR Bjelovar

II. RIBOLOVNO NATJECANJE U ORGANIZACIJI UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

II. RIBOLOVNO NATJECANJE U ORGANIZACIJI UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Pehare i medalje pobjedničkoj ekipi i pojedincima uručio je, u ime Izvršnoga odbora Udruge gospodin Vladimir Benčak istakavši pri tome kako je ovo jedna od sportskih aktivnosti koja je primjerena osobama s tjelesnim invaliditetom a vezana je za boravak u prirodi što dodatno koristi zdravlju. 

II. RIBOLOVNO NATJECANJE U ORGANIZACIJI UDRUGE TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

STRUČNO INFORMATIVNI SASTANAK „IZGRADNJA KAPACITETA I ULOGA SAVEZA I UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

Održan je u organizaciji Hrvatskoga saveza udruga cerebralne i dječje paralize u Zadru, 25. – 27.05.2012.

U radnome dijelu sastanka raspravljalo se o:
- Socijalnoj politici u Hrvatskoj u kontekstu ulaska u EU - mogući pravci razvoja, prilike i izazovi za udruge osoba s invaliditetom;
- Kapacitetima udruga osoba s invaliditetom i ulozi Saveza - što možemo učiniti da bi iskoristili prilike nakon ulaska u EU u razdoblju od 2014. do 2020. g.;
- Terapija može biti igra: KiDnect uživo – predstavljanje i demontracija sustava KiDnect.

STRUČNO INFORMATIVNI SASTANAK - IZGRADNJA KAPACITETA I ULOGA SAVEZA I UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

U slobodnom programu posjećena je Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije i obilazak atrakcija „Pozdrav suncu” i „ Morske orgulje”.

STRUČNO INFORMATIVNI SASTANAK - IZGRADNJA KAPACITETA I ULOGA SAVEZA I UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

STRUČNO INFORMATIVNI SASTANAK - IZGRADNJA KAPACITETA I ULOGA SAVEZA I UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

Voditelji radionica: Mirjana Markovinović, Željka Matanov Kovač, Rafael Pejčinović

Stručna konzultantica i predavačica: Nataša Škrbić

STRUČNO INFORMATIVNI SASTANAK - IZGRADNJA KAPACITETA I ULOGA SAVEZA I UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

Na sastanku je u ime Udruge tjelesnih invalida Bjelovar nazočio predsjednik T. Novosel.


Stranica 24 od 31 //« First  <  22 23 24 25 26 >  Last »