Udruga tjelesnih invalida Bjelovar (BJELOVAR ORGANIZATION OF PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES)
43000 Bjelovar, I. Gundulića 1, www.utib.hr, utib@utib.hr
Tel/Fax: (+385 43) 22 00 04, GSM: (+385 91) 58 23 727
EuropeAid ID: HR-2012-CZM-0401200051
Udruga tjelesnih invalida Bjelovar
 

Događaji

Predavanje u okviru projekta Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar “PODIJELIMO ZNANJE 2013”

Ekonomska i birotehniča škola Bjelovar -05. 02. 2013.

U okviru projekta Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, “PODIJELIMO ZNANJE 2013”, 05. 02. 2013. godine u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar, Poljana F. Tuđmana 9, Katarina Pospišil, učenica, održala je predavanje „Život s cerebralnom paralizom“.

Predavanje u okviru projekta Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar PODIJELIMO ZNANJE 2013

Cilj predavanja bio je potaknuti i stvoriti učinkovitiju komunikaciju među učenicima, odnosno upoznati ih s izazovima s kojima se njihova suučenica svakodnevno susreće te ukazati na njen potencijal i sposobnosti.

Projekt „Podijelimo znanje“ potiče kreativno iskorištavanje slobodnog vremena. Za vrijeme trajanja projekta nastavu ne drže profesori, nego učenici koji se za to prijave. Oni svojim suučenicima kroz radionice, predavanja, glazbu i ples predstavljaju svoje aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme. Učenici koji ne žele biti predavači, moraju odabrati barem tri radionice/predavanja kojima žele nazočiti.

Predavanje u okviru projekta Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar PODIJELIMO ZNANJE 2013

Sudionici predavanja bili su učenici Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, profesori, stručni suradnici, učenici drugih bjelovarskih škola s roditeljima i asistenticama u nastavi te članovi i zaposlenici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Dvodnevne radionice “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici–faza II”

ZAGREB (Dom za starije i nemoćne Medveščak)-28. i 29. siječnja 2013.

U organizaciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, Odjela za financiranje i ugovaranje projekata EU, 28. i 29. 01. 2013. godine u Domu za starije i nemoćne Medveščak, Trg Drage Iblera 8, Zagreb, održane su dvodnevne radionice u okviru IV. komponente IPA Programa, pod nazivom „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici–faza II“.

Dvodnevne radionice Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici–faza II

Cilj radionica bio je potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava detaljno prezentirati aktualni natječaj te razraditi i pripremiti projektne prijedloge.

IV. komponenta IPA Programa podupire mjere usmjerene na poticanje zapošljavanja, obrazovanja, usavršavanja i socijalnog uključivanja te financira projekte na području socijalne kohezije u svrhu ostvarivanja ciljeva Europske strategije za zapošljavanje. Kroz IV. komponentu IPA-e, za ESF se ne pripremaju samo državne i javne institucije, već i široki krug potencijalnih korisnika sredstava, poput lokalne i područne samouprave, organizacija civilnoga društva, socijalnih partnera i drugih.

Dvodnevne radionice Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici–faza II

Sudionici radionica bili su potencijalni prijavitelji projekata u okviru IV. komponente IPA Programa, pod nazivom „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici–faza II“ , među kojima su i predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislav Novosel, prof. i Nikolina Posuda, bacc. therap. occcup.


Supervizija asistenata u nastavi

U okviru provedbe programa Ministarstva socijalne politike i mladih (MSPIM), pod naslovom “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom”, dana 08. 01. 2013. godine, u Obiteljskome centru Bjelovarsko-bilogorske županije, održana je supervizija asistenata u nastavi.

Supervizori su bile članice Mobilnoga stručnog tima: Nikolina Posuda, bacc. therap.occup, Mirjana Skukan, prof. psih, Romana Misir, prof. defektologije i logopedije i Ines Mihajlović, prof. psih.

Supervizija asistenata u nastavi

Sudionici su bile asistentice u nastavi zaposlene u sklopu projekta Ministarstva socijalne politike i mladih, „Asistent u nastavi učenicima s tjelesnim invaliditetom“.

Cilj supervizije je savjetodavna potpora asistentima u nastavi u procesu inkluzije učenika s teškoćama te podizanje kvalitete njihova rada.

Supervizija je provedena u obliku interaktivne radionice, koja je svim sudionicima omogućila aktivno sudjelovanje, uzajamno učenje i razmjenu iskustava.


Info dan o programu „Europa za građane“ ZAGREB (Informacijski centar Europske unije)-16.01.2013

U organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske (UZVRH), 16. 01. 2013. godine u Informacijskom centru Europske unije, Trg žrtava fašizma 6, Zagreb, održan je Info dan o programu „Europa za građane“.

Info dan o programu Europa za građane ZAGREB (Informacijski centar Europske unije)-16.01.2013

Cilj radionice bio je okupiti predstavnike organizacija civilnoga društva i jedinica lokalne samouprave te ih detaljno upoznati s mogućnošću ostvarivanja financijskih potpora u sklopu programa „Europa za građane“.
Uz osnovne informacije o programu te načinima prijave, sudionici su imali priliku iznijeti svoje projektne ideje te raspraviti o istima.

Svrha ovoga Programa je poticanje razvoja aktivnog europskog građanstva, davanjem financijskih potpora organizacijama koje rade na osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, nositelj je provedbe ovog programa u Republici Hrvatskoj te pruža konstantnu tehničku podršku potencijalnim prijaviteljima.

Info dan o programu Europa za građane ZAGREB (Informacijski centar Europske unije)-16.01.2013

Sudionici radionice bili su potencijalni prijavitelji projekata u sklopu programa „Europa za građane“, među kojima su i predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislav Novosel, prof. i Nikolina Posuda, bacc. therap. occcup.


Radionica izrade EU projekata

Zagreb (prostorije tvrtke SPAZ)-04, 05. i 06. prosinca 2012.

Centar znanja PROFECTUS organizirao je trodnevnu Radionicu izrade EU projekata (04, 05. i 06. prosinca 2012. godine) u prostorijama tvrtke SPAZ, Zagreb, Radnička cesta 41.

Cilj Radionice bio je prenijeti polaznicima znanja o izradi sažetka projektnog prijedloga i planiranju proračuna punog projektnog prijedloga.

Polaznici su tijekom radionice stekli znanja potrebna za samostalnu izradu sažetka projektnog prijedloga, logičke matrice i proračuna punog projektnog prijedloga.

Radionica izrade EU projekata Zagreb - 04, 05. i 06. prosinca 2012.

Sudionici Radionice bili su potencijalni prijavitelji EU projekata, među kojima su i članovi te zaposlenici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel, Nikolina Posuda, Monika Polančec, Ines Seleš i Mirela Štefinec-Plavac.

Svi polaznici dobili su certifikat Centra znanja PROFECTUS.


Regional Europe for Citizens Forum 2012

VARAŽDIN (hotel Turist)-15. i 16. studenoga 2012.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske uzuvrh organizirao je regionalni forum „Europa za građane 2012“ u hotelu Turist, u Varaždinu, 15. i 16. studenoga 2012. godine.
Regional Europe for Citizens Forum 2012

Program „Europa za građane“ jedan je od programa Europske unije koji predstavljaju integrirani niz aktivnosti koje Europska unija usvaja s ciljem promicanja suradnje među zemljama sudionicama Programa u različitim područjima vezanima zajedničkim politikama. Programi Europske unije prvenstveno su namijenjeni zemljama članicama Europske unije, no otvoreni su i za zemlje koje su u procesu pristupanja za članstvo u Europskoj uniji.

Regional Europe for Citizens Forum 2012

Program podržava promociju europskog građanstva i demokracije, uključujući razvoj razumijevanja Europske unije, njezinih vrijednosti i njezinog značenja za svakodnevni život građana, kao i osnaživanje građana za preuzimanje svoje uloge u demokratskom životu EU.

Cilj Foruma bio je osigurati platformu za formiranje partnerstava i razvoj projektnih ideja u sklopu Programa.

Forum je održan u formatu Open Space Technology koji omogućava grupnu raspravu o zajedničkim temama te brzu identifikaciju konkretnih planova suradnje.

Sudionici Foruma bili su predstavnici civilnog društva i lokalne samouprave zemalja iz regije; Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Slovenije i Mađarske. Imali su priliku kreativno osmisliti projektne ideje, odnosno buduće projektne prijedloge za program „Europa za građane“, zajedno s potencijalnim partnerima iz navedenih zemalja.

Regional Europe for Citizens Forum 2012

Predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar predstavili su projektni prijedlog pod radnim nazivom „LADIS“ – Learning Assistant Disabilities i ostvarili kontakte s potencijalnim partnerima iz Pule, Zagreba, Slunja, Ljubljane i Sombora.SURADNJA S VISOKOM TEHNIČKOM ŠKOLOM - STRUČNI STUDIJ SESTRINSTVA -

19.10.2012. i 26.10.2012. godine, u Veleučilištu u Bjelovaru, u sklopu kolegija “Zdravstvena njega osoba s posebnim potrebama“, predavača Živka Stojčića dipl. med. techn., na Studiju sestrinstva, predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar održali su tematska predavanja:

Teme:

1.  O Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar, Nada Bilek ,med sestra, voditeljica socijalnih usluga;
2.  Iskustva osoba s invaliditetom, Dalibor Fištrović, ekonomista, član Udruge,
Ines Seleš, odgajateljica, članica Udruge.

SURADNJA S VISOKOM TEHNIČKOM ŠKOLOM - STRUČNI STUDIJ SESTRINSTVA -

Cilj predavanja je upoznavanje studenata s radom Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, barijerama na koje svakodnevno nailaze osobe s invaliditetom, načinu ophođenja u svakodnevnom životu OSI, životnim iskustvima OSI te njihovim pravima.
Studenti su poslije predavanja mogli postavljati pitanja. Na kraju predavanja, podijeljen im je “KATALOG PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM.“

SURADNJA S VISOKOM TEHNIČKOM ŠKOLOM - STRUČNI STUDIJ SESTRINSTVA -

Sudionici:
Studenti treće godine Studija sestrinstva Bjelovar, predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i predavač, Živko Stojčić.

SURADNJA S VISOKOM TEHNIČKOM ŠKOLOM - STRUČNI STUDIJ SESTRINSTVA -
<br />


Svečano otvorenje trgovine za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor

Svečano otvorenje trgovine Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom „Suvenir Arbor“ održano je 18.10.2012. u novoopremljenoj trgovini u Bjelovaru, zgrada Gradske uprave, Trg E. Kvaternika 2.

Svečano otvorenje trgovine za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor

Marina Župan, direktorica zaštitne ustanove Suvenir Arbor, nakon uvodnog pozdrava upoznala je prisutne sa poviješću i prodajnim asortimanom ustanove. Zahvalila je gradu Bjelovaru na osiguranju primjerenog prodajnog prostora, Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar na suradnji, podršci i sufinanciranju opremanja prostora, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao osnivaču ustanove na punoj podršci aktivnostima s ciljem proširenja prodajnih kanala i smanjenja nezaposlenosti, te svima kojima su doprinijeli otvorenju trgovine.

Svečano otvorenje trgovine za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor

Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, naglasio je da je otvorenje trgovine prvi korak prema održivom sustavu zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz analizu mogućnosti trajnog sufinanciranja proizvodno-doradne djelatnosti ustanove od strane grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Za rad u trgovini zaposlena su dva člana Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, nastavak suradnje s ustanovom bazirat će se na doedukaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom uz redizajn proizvoda prema zahtjevima tržišta.

Svečano otvorenje trgovine za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec, dožupan Krešo Jelavić i Ratko Kovačić, predsjednik Upravnoga vijeća Ustanove Suvenir Arbor. Prigodno rezanje vrpce i otvorenje trgovine pripalo je paraolimpijcu i članu Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Josipu Slivaru.

Svečano otvorenje trgovine za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor

Sudionici: saborski zastupnici, predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorska županije, javnih ustanova, saveza osoba s invaliditetom, Udruge „Osvit“ Zagreb, Ustanove „Suvenir Arbor“ i Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Svečano otvorenje trgovine za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor

Svečano otvorenje trgovine za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor

Trgovina je otvorena radnim danom od 08,00-20,00 sati, subotom od 08,00-13,00 sati.


3. DANI EU FONDOVA ZAGREB (hotel SHERATON) - 15. i 16. listopada 2012.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je informativno-edukativni događaj „3. Dani EU fondova“ u hotelu Sheraton, u Zagrebu, 15. i 16. listopada 2012. godine.

3. DANI EU FONDOVA ZAGREB (hotel SHERATON) - 15. i 16. listopada 2012.

Cilj manifestacije bio je potencijalnim korisnicima EU fondova osigurati besplatna stručna predavanja i informiranje na info pultovima.

Tijekom dva dana održano je 9 predavanja o strukturnim i Kohezijskom fondu te edukacija vezana za pripremu i prijavu projekata. Predavači su bili stručnjaci iz institucija uključenih u sustav upravljanja i provedbe pretpristupnih programa. Osim sudjelovanja na stručnim predavanjima, svi zainteresirani mogli su se informirati o mogućnostima korištenja EU fondova putem info pultova te promotivnih materijala.

Svoja znanja i iskustava s nama su podijelili i eksperti iz zemalja članica Europske unije; Slovenije, Litve i Ujedinjenog Kraljevstva te već postojeći korisnici iz Hrvatske.

Sudionici predavanja bili su potencijalni korisnici EU fondova, a među njima i predstavnici Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislav Novosel, prof. i Nikolina Posuda, bacc. therap. occcup.


BUDUĆI RAD I OPSTANAK UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

26.09.2012.godine Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije u suradnji s udrugama s područja Koprivničko-križevačke županije organizirala je skup pod nazivom “Budući rad i opstanak udruga osoba s invaliditetom”.

BUDUĆI RAD I OPSTANAK UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

Skupu su se odazvali predstavnici udruga osoba s invaliditetom iz 35 gradova, gradonačelnica grada Koprivnice, župan, zamjenica pravobraniteljice osoba s invaliditetom i zamjenik ministrice socijalne politike i mladih, Darko Ledinski. Našu udrugu zastupali su podpredsjednik Mladen Rajković i voditeljica ureda Monika Polančec.

BUDUĆI RAD I OPSTANAK UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

Problemi koje su navodili predstavnici udruga iz raznih gradova Hrvatske uglavnom su ujednačeni a odnose se na nemogućnost dobivanja financijskih sredstava iz državnog proračuna budući da nadležna ministarstva u 2012.g. nisu objavila natječaj za programe, projekte i jednokratne potpore.

Darko Ledinski, zamjenik ministrice socijalne politike i mladih, pozvao je sve udruge u partnerski odnos oko provedbe djelotvorne koordinacije tijela državne uprave, Vladinih ureda i drugih javnih institucija u postupcima dodjele bespovratnih sredstava iz državnog proračuna Republike Hrvatske projektima i programima od osobitog interesa za opće/javno dobro koje provode udruge u Republici Hrvatskoj.

Zaključke sa skupa možete pogledati i skinuti ovdje


SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM

U srijedu 26.09.2012. godine, u 8,30 sati, Veleučilište – Bjelovar, A. B. Šimića 1, povodom početka JAVNIH RADOVA, održana je, u okviru provedbe trogodišnjega programa Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MSPIM), edukacija pomoćnika u kući i korisnika njihove pomoći.

Opći cilj: Razvoj prioritetnih izvaninstitucionalnih usluga socijalne skrbi u lokalnim zajednicama u kojima potencijalni korisnici žive, u kojima te usluge nedostaju, s ciljem prevencije institucionalizacije i povećanja socijalnog uključivanja korisnika.

Specifični cilj: Za osobe s najtežim stupnjem tjelesnoga invaliditeta te starim i nemoćnim osobama osigurati primjerenu pomoć i njegu u kući uz istovremenu edukaciju njih i njihovih obitelji za samostalno kretanje i neovisno življenje u zajednicama u kojima žive i kreću se.

Teme:
1. Grad Bjelovar kao partner i poslodavac
Miroslav Šmit, stručni suradnik za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Bjelovara
2. Profil korisnika pomoći u kući
Tomislav Novosel, prof., predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar
3. Opseg i sadržaj usluge, vrednovanje i dokumentacija
Nada Bilek, med. sestra, stručna suradnica Udruge tjelesnih invalida Bjelovar

SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM

S ciljem što kvalitetnijeg pružanja socijalne usluge POMOĆ U KUĆI, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, zahvaljujući vladinom programu javnih radova koje organizira Grad Bjelovar uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanjen, područni ured Bjelovar, provedena je edukacija pomoćnika u kući i korisnika njihove pomoći. Prvi puta su prisustvovali i korisnici pomoći u kući.

Kroz kratku edukaciju upoznati su s profilom korisnika, ciljem uvođenja socijalne usluge pomoć u kući za osobe s najtežim stupnjem invaliditeta te stare i nemoćne osobe, opisom i sadržajem poslova na terenu te načinom vrednovanja usluga, vođenjem dokumentacije, kontrolom izvršenosti usluga te etičkim kodeksom pomoćnika u kući i korisnika te pomoći.

Pomoć u kući dobilo je 26 naših članova,a zaposlilo se 13 pomoćnica.

SOCIJALNO UKLJUČIVANJE DJECE I ODRASLIH OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM

EUROPSKI TJEDAN KRETANJA

Povodom Europskog tjedna kretanja (16. do 22.09.2012.) 21.09.2012. ispred svojih prostorija Udruga tjelesnih invalida Bjelovar održala je tiskovnu konferenciju na temu

AKTIVNOSTI KOJIMA SE POVEĆAVA POKRETLJIVOST OSOBA
SMANJENE POKRETLJIVOSTI - PREPREKE

 1. Povećanje pokretljivosti – kombi vozilo: prijevoz učenika u školu, članova kod liječnika i zbog drugih potreba, izleti;
 2. Kako i gdje u gradu Bjelovaru ukloniti prepreke koje bitno doprinose smanjenju pokretljivosti osobama s invaliditetom, starijim osobama i majkama s djecom u kolicima?

  • Prepreke i prijedlog uklanjanja - središte grada;
  • Prilagodba prostora oko i u zgradi Udruge invalida Bjelovar;

Europskog tjedna kretanja

Sudionici: članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, predstavnici grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, PU Bjelovarsko-bilogorske, tvrtke Komunalac te sredstva javnog priopćavanja.

Nakon uvodnog upoznavanja sa preprekama na koje nailaze osobe s invaliditetom članovi udruge pokazali su na vlastitom primjeru probleme na koje svakodnevno nailaze: nemogućnost ulaska osobe u invalidskim kolicima u prostorije Udruge tjelesnih invalida ali i urede državnih institucija, nepostojanje sanitarnoga čvora za osobe s invaliditetom, arhitektonske barijere, neprilagođene nogostupe, pješačke prijelaze i parkirališna mjesta.

Europskog tjedna kretanja

EDUKACIJA POMOĆNIKA U NASTAVI

Edukacija pomoćnika u nastavi

U okviru provedbe treće godine programa Ministarstva socijalne politike i mladih (MSPIM), za dvije grupe pomoćnika u nastavi, u petak, 07. rujna te u petak, 21. rujna 2012. godine, u Bjelovaru, Obiteljski centar Bjelovarsko-bilogorske županije, Masarykova 8, održana je edukacija.

Osnovnu edukaciju o posebnostima rada s učenicima s posebnim obrazovnim potrebama provele su članice Mobilnoga stručnog tima - eminentne stručnjakinje iz područja bihevioralnih znanosti. Mobilni stručni tim osposobljen je za rad s djecom s posebnim potrebama, a pružat će organizacijsku, stručnu i kontinuiranu podršku učiteljima, roditeljima, djeci s posebnim potrebama te njihovim vršnjacima u provedbi edukacijskog uključivanja.

EDUKACIJA POMOĆNIKA U NASTAVI

Svaka edukacija trajala je 8 sati, a obrađene su sljedeće teme:

1) Bio-psiho-socijalne karakteristike djece s teškoćama u razvoju;

Romana Misir, prof. defektologije;2) Uloga, zadatci i sustavi podrške radu pomoćnika u nastavi;
Nikolina Posuda, bacc. therap. occup;3) Osnove razvojne psihologije;
Ines Mihajlović, prof. psihologije;4) Osnovne vještine komuniciranja;
Mirjana Skukan, prof. psihologije.

EDUKACIJA POMOĆNIKA U NASTAVI

ASISTENT U NASTAVI ZA UČENIKE S TJELESNIM INVALIDITETOM

U četvrtak, 30. 08. 2012. godine, u 12:00 sati, prostorije Veleučilišta, Bjelovar, A. B. Šimića 1, održana je Tiskovna konferencija o početku provedbe projekta, financiranoga od Ministarstva socijalne politike i mladih (MSPIM).

Teme:

- „Prezentacija projekta“; Potpisivanje ugovora o suradnji između Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i Ministarstva socijalne politike i mladih; Suradničke institucije uključene u projekt;

Tomislav Novosel, prof.

- „Izvješće o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima“; Statistički podatci; Važnost pedagoško-metodičke dokumentacije; Cilj djelovanja Mobilnoga stručnog tima; Edukacija pomoćnika u nastavi; Organizacija instrukcija; Postignuća učenika koji su imali pomoćnika u nastavi;

Nikolina Posuda, bacc. therap. occup.

- „Plan aktivnosti i problemi“; „Bjelovarski model“; Poslovi: odabir, edukacija i zapošljavanje pomoćnika u nastavi, Mobilni stručni tim, stručno praćenje sustava; Problemi: neodrživost“Bjelovarskoga modela“; Rješenje problema: „Riječki model“;

Tomislav Novosel, prof.

Asistent u nastavi za učenike s tjelesnim invaliditetom


Zaključci:

- Osnivači škola (Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija) trebaju preuzeti zakonsku obvezu organizacije i financiranja ovoga instituta te planirati sredstva u proračunu za tu namjenu;
- „Bjelovarski model“ nije održiv!
- Potrebno je preuzeti zakonski utemeljen i provediv „Riječki model“ procedure uvođenja pomoćnika u nastavi!

Sudionici:

- Učenici i roditelji – članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar;
- Članovi upravnih tijela Udruge tjelesnih invalida Bjelovar;
- Predstavnici grada;
- Predstavnici Obiteljskoga centra Bjelovarsko-bilogorske županije;
- Ravnatelji i stručni suradnici osnovnih i srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije;
- Kandidati za pomoćnike u nastavi.

Asistent u nastavi za učenike s tjelesnim invaliditetom


BJELOVARSKI SPORTAŠI – OSOBE S INVALIDITETOM NA PARAOLIMPIJADI U LONDONU

Članovi udruga osoba s invaliditetom grada Bjelovara, građani, rodbina i prijatelji, ispratili su u srijedu, 22.08.2012. godine na Paraolimpijske igre u London, bjelovarske paraolimpijce Josipa Slivara, Slavena Hudinu, Albina Vidovića i Darka Kralja.

BJELOVARSKI SPORTAŠI – OSOBE S INVALIDITETOM NA PARAOLIMPIJADI U LONDONU

U kratkom pozdravnom govoru, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, M. Čačija zaželio im je sretan put za London, mnogo uspjeha u natjecanju i sretan povratak, sa što više olimpijskih medalja.

BJELOVARSKI SPORTAŠI – OSOBE S INVALIDITETOM NA PARAOLIMPIJADI U LONDONU

BJELOVARSKI SPORTAŠI – OSOBE S INVALIDITETOM NA PARAOLIMPIJADI U LONDONU

Stranica 23 od 31 //« First  <  21 22 23 24 25 >  Last »